Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 25, 2024, 01:36:57

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Църковен брак - 4  (Прочетена 156805 пъти)

soulless
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #135 -: януари 17, 2011, 16:22:20 »

Момичета, а възможно ли е да се сключи църковен брак в началото/средата на декември?
Знам, че всяка църква тълкува по различен начин църковния календар, но все пак това са Коледните пости (25.11-25.12 за тази година)...

Ето какво чета в моето църковно календарче за 2011 г.:

Венчавките са забранени от 14.11.2011 г. (Коледни заговезни, началото на коледните пости) до 21.11.2011 г. (Въведение Богородично) и от 20.12.2011 г. (Игнажден) до 6.01.2012 г. (Богоявление, Йордановден).

При това положение не виждам причина да не ви венчаят в началото/средата на декември good

Активен
_Ava_
Ентусиаст
**
Публикации: 149

Моят сватбен албум

« Отговор #136 -: януари 17, 2011, 18:01:11 »

Здравейте, момичета!
Темата е страхотна! Поздравления на всички, които очакват прекрасното събитие  Bravo heart
Бих искала да попитам , като предварително се извинявам, ако въпроса ми не е за тази тема. Доста четох в интернет за църковния брак без граждански, но въпреки всичко не ми стана ясно все пак има ли свещеници, които могат да извършат ритуала? Към момента обмисляме вариант и за подпис, но по - скоро за нас е по - важен църковния.
Ще бъда много благодарна , ако ми дадете някаква информация по този въпрос за църквите в София.

kristinakr, както писах преди няколко дни - в Св.София, където ще бъде нашата венчавка, се съгласиха да извършат църковната церемония преди да имаме граждански брак. При нас подписването пред държавата ще се извърши след църковния брак. Уговорихме се няколко дни по-късно да се върнем в храма с вече подписаното свидетелство за граждански брак, като чак тогава щели да ни впишат в регистрите и да ни дадат свидетелството за църковен брак.
Ако сте си избрали конкретен храм, моя съвет е да отидете на място и да си говорите със свещенник.
Активен
♥ Тiama ♥
Сватбен ГУРУ
Публикации: 638

"Do you think that our love can create miracles?"

« Отговор #137 -: януари 18, 2011, 13:46:39 »

Момичета, помощ cray Ей, сега ми се обади бъдещата кума да ми каже, че майка й разбрала от нейни познати, че ако ни кумуват с приятеля й, а не са сключили църковен брак, после нямало да могат да имат такъв!!! Аз не съм чувала такова нещо досега, но моля ви, кажете ми дали вие знаете нещо по въпроса, защото вече ще откача!!!
Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
Публикации: 880

Моят сватбен албум

« Отговор #138 -: януари 18, 2011, 13:54:09 »

Аз не съм чувала подобно нещо.На нас ни казаха че ще има проблем ако ни кумуват семейство на което ние  сме кръщавали , но в крайна сметка нямаше проблем .Отиди в църквата която ще сключвате брак и се консултирай ,така е най сигорно.
Активен
michelle
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1484

« Отговор #139 -: януари 18, 2011, 13:58:57 »

Разбира се, че ще могат да сключат църковен брак  smile Вероятно е чула, че по време на църковен брак става сродяване. Но то е между вас двамата като двойка и тях двамата. Не е между самите кумове. По тази логика и вие с младоженеца щяхте да се сродявате не като мъж и жена и става пълна безмислица и каша  crazy Така че, да дишат спокойно, могат да си направят църковен брак, когато им дойде времето  smile
Активен
♥ Тiama ♥
Сватбен ГУРУ
Публикации: 638

"Do you think that our love can create miracles?"

« Отговор #140 -: януари 18, 2011, 14:18:35 »

Ох, благодаря ви много! Аз понеже изтръпнах при мисълта се обадих в Софийската митрополия и оттам ми казаха същото, което е написала и Michelle, че не са разбрали нещо и всичко е наред. Направо ми се изправи косата при мисълта, че трябва да търсим нови кумове...
Активен
Pandichka
Новак
*
Публикации: 11

« Отговор #141 -: януари 19, 2011, 17:44:17 »

Ето какво чета в моето църковно календарче за 2011 г.:

Венчавките са забранени от 14.11.2011 г. (Коледни заговезни, началото на коледните пости) до 21.11.2011 г. (Въведение Богородично) и от 20.12.2011 г. (Игнажден) до 6.01.2012 г. (Богоявление, Йордановден).

При това положение не виждам причина да не ви венчаят в началото/средата на декември good

soulless, благодаря ти - това е супер новина  danceg
Активен
soulless
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #142 -: януари 19, 2011, 22:23:35 »

Pandichka, моля, няма за какво - пожелавам ти да не срещнеш никакви трудности в резервирането на дата smile
Активен
franzelkata
Ентусиаст
**
Публикации: 79

« Отговор #143 -: януари 20, 2011, 15:36:48 »

какво се носи за записване на дати за църковен брак, пак ли двете лични карти като за гражданския?
Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #144 -: януари 20, 2011, 15:40:01 »

На нас не ни искаха нищо ,само ни записаха имената и датата и ни казаха че трябва да се плати  10 дена преди датата ,но после ни се обадиха няколко седмици преди сватбата че трябвало да се плати капаро по рано за по сигорно , ама поне не изтървахме датата и часа. smile
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
Публикации: 883

« Отговор #145 -: януари 20, 2011, 15:43:19 »

Ние носихме само пари за капаро и ни дадоха листче с всички неща, които трябва да подготвим за деня  smile
Активен
lilkada
Ентусиаст
**
Публикации: 147

« Отговор #146 -: януари 20, 2011, 16:23:45 »

За записването на дата и час нищо не се носи, а на самата сватба - само документа от гражданското, без лични карти, без кръщелни... Поне на нас така ни каза отеца в Симеоновската църква. А и едни 300 лева такса, която доста ме изненада предвид вида и популярността на църквата, но това е друга тема, къде отиват тези пари е още по-друга тема  Wink
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
Публикации: 883

« Отговор #147 -: януари 20, 2011, 16:30:16 »

Между другото аз се учудвам доста от тези цени, тъй като мислих, че в Св Неделя си е скъпичко предвид популярността й и местоположението...А тогава попът ни каза, че на други места били по-скъпо, но аз си мислих, че се обърка, зашото беше пиян. blush
Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #148 -: януари 20, 2011, 16:31:36 »

Лелееее какви са тия 300лв и аз се възмощавах от такса 151лв , а то направо било нищо пред другите такси.
Активен
lilkada
Ентусиаст
**
Публикации: 147

« Отговор #149 -: януари 20, 2011, 16:54:35 »

На мен направо ми висна ченето като назова сумата, но за жалост в Симеоново други църкви няма и щем не щем ще направим това "скромно дарение"  mda нека да кажем, че институцията е несъвършенна и да се надяваме, че все пак ритуала ще е хубав.  smile
Активен
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: