Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 12, 2025, 17:41:02

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 31   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: "Всичко,което ни интересува за бебето и детето -3"  (Прочетена 170020 пъти)

Lupercola
Гост
« Отговор #210 -: септември 07, 2010, 16:31:00 »

Всеки от родителите трябва да избере езика, на който ще говори на детето и винаги да му говори само на този език. Изкушението да му кажеш нещо на езика на страната, в която живеете е много силно, защото имаш чувството, че така ще те разбере по-бьрзо, но е грешка. В никакьв случай не бива да му се поддаваш. Когато детето дойде при теб и те пита нещо не на езика, на който му говориш ти, трябва да повториш вьпроса, на избраният от теб език и да му отговориш. Примерно, то ти казва на английски "дай ми малко шоколад" , ти казваш на бьлгарски "Искаш малко шоколад?" и му даваш.

Такива деца започват да говорят по-кьсно, но проговарят на два езика.

Колкото повече му говориш, пееш, четеш и пр, толкова по-лесно ще бьде за него да научи.

Мен сьщо живо ме интересува темата  good
Активен
maj4eto
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2067

Моят сватбен албум

« Отговор #211 -: септември 07, 2010, 19:44:34 »

Мири,ние възпитаваме Хана триезично.Касто е казала Ина,много ама много важно е да и говорите само на български.Вторият език ще го научи от средата в която израства-от приятели на семейството,деца,и най-късно като тръгне на детска градина.Дори и пред други хора-винаги трябва да се говори с детето на майчиния език,за да не стане голямата каша.Много радители правят грешката въобще да не му говорят на майчин език или на смесица от двата.И да са по-бавни в училище-точно обратното!Такива деца учат и възприемат много по-бързо от другите.И имат дарбата бързо и по-бързо да усвояват и други чужди езици по-късно.Е,разбира се,всяко правило си има и изклшчения.
При нас ситуацията е слидната-аз говоря на Хана само на български.Баща и само на полски.Ние двамата говорим на немски,но никога и с Хана.Имаме си съответно книжки,песнички,стихчета на български и на полски.В групата в която ходим да си играе съответно на немски.
Наистина е факт,че такива дечица започват да говорят по-късно,но не всички-Хана например вече дърдори много.
И понякога като не разбира някой на немски,просто аз я питам на български.По-късно като тръгне на градина ще научи всичко от раз,затова въобще не се притеснявам.
Темата е наистина много интересна-мОже би трябва да питаме модовете за такава тема. smile
Активен
Miri
Баш Майстор
**
Публикации: 1748

Моят сватбен албум

« Отговор #212 -: септември 07, 2010, 20:04:32 »

Ина, Майче, благодаря за инфото. Аз и се притеснявам за по-късното проговаряне, защото нашият татко е адски взискателен и има много амбициозни планове за фъстъка. Но ето,че Хана е на годинка и 4 месеца, а вече говори, така че явно всяко правило си има изключение. Но все ми се струва ако аз активно се занимавам с детето през деня и след това Крис с нея на английски не би трябвало да е проблем, а и повечето ни приятели са англо езични. Темата наистина е интересна и може д апопитаме модераторите за такава, където да споделяме опит.
Активен
Рубин
Публикации: 2491

« Отговор #213 -: септември 16, 2010, 07:43:31 »

Здравейте!Моля опитните мамита да споделят до кога са ползвали скрин или повивалник?Чудя се много,защото за в момента ми е нужен,ама ако ще го ползвам още малко няма да си заслужава.
Активен
Данитка
Публикации: 2117

Моят сватбен албум

« Отговор #214 -: септември 16, 2010, 09:30:05 »

Рубинче ние до ден днешен ползвааме повивалник,който е върху скрина   smile
Да кажем,че вече можем и без него(повивалника),но за мен е супер удобно  pardon
Активен
Рубин
Публикации: 2491

« Отговор #215 -: септември 16, 2010, 09:55:53 »

Много благодаря Данитка!
Ами аз май съм окончателно решена ЗА!А и ми писна таа както сме сега всичко да се пренася-подложка,памперси и т.н.Друго е да си има място и там си сменяме пелените и да се мацотим.А да не говорим,че кръста страда доста май...
Избрала съм голям скрин,които няма да умалее бързо.
Ще са ми полезни всякакви мнения!
А гардеробче нубно ли е според вас.Защото скрина има място,но дали стига?
Активен
Gery79
Сватбен ГУРУ
Публикации: 974

На най-важните житейски пътища няма пътни знаци

Моят сватбен албум

« Отговор #216 -: септември 16, 2010, 12:51:28 »

Искам да попитам майчетата на момченца как се грижите за пишлетата им.
На нас в швеция ни казаха освен за хигиената им да не правим нищо друго. И пишлето да се слага надолу в памперса.
Днес се срещнах с две мами на момченца в сливен и те с голямо учудване ми казаха че как така нищо не съм правила. Те забелвали пишлето и го слагали нагоре в памперса. Това го били чели във всички книги. Аз моите книги точно обратното съм чела и по пътя на логиката съм склонна да вярвам на моите
но ако някой прави като тях ще ми е много полезно и интересно какво са му обяснили за това?
« Последна редакция: септември 16, 2010, 12:54:15 от Gery79 » Активен
leni_beni_
Публикации: 2061

Моят сватбен албум

« Отговор #217 -: септември 16, 2010, 20:08:19 »

Gery79 , много спорен е въпроса с пишлетата . Аз също го слагам нагоре - това от сестра ми го знам . Според някой книги трябва надолу, за да не се задържа урината . Педиатърката и тя ми каза нагоре, та аз така я слагам, пък тя после сигурно си се смъква , де да знам и аз  crazy
А за забелването - пак от сестра ми ...... тя е започнала след първия месец и до 4-тия вече е била забелена. Аз започнах да забелвам скоро и още сме на никъде  nea То мен и ме е страх да натисна кожичката надолу . Всяка вечер уж по малко , ама като гледам не съм направила кой знае какво  pardon Две познати ми казаха , че вече са почти готови с пишоците (пак са на по 3 месеца )
На следващата консултация ще питам и педиатърката пак
Активен
Gery79
Сватбен ГУРУ
Публикации: 974

На най-важните житейски пътища няма пътни знаци

Моят сватбен албум

« Отговор #218 -: септември 16, 2010, 20:29:37 »

Лени бени, аз по тая логика направо съм супер закъсняла с процедурата. Ей в големи размисли се хвърлих с тва.
Още като се приберем ще питам сестрата още веднъж.
Ама явно ако практиката в швеция е да се остави притодата да си върши работата и всички мъже са си добре няма да се шашкам сега пък да видим:)
Активен
leni_beni_
Публикации: 2061

Моят сватбен албум

« Отговор #219 -: септември 16, 2010, 20:52:40 »

Гери, аз накарах майка ми да пита всичките си колежки и приятелки, които имат синове , как са процедирали те преди време. Ами всички казват, че нищо не са правили  pardon Питах и свеки , и тя каза че нищо не е правила (ами на милото си му е наред  blush)
Активен
КатиНка
Публикации: 2469

« Отговор #220 -: септември 16, 2010, 21:53:11 »

Аз съм дете на родители с различни родни езици и те така са ни говорили като малки със сестра ми - мама на нейния, татко на български. И двете сме проговорили рано, нормално и чисто на двата езика. При нас поне е вярно лесното усвояване на чужди езици в последствие, така че подкрепям по-горе написаното от Майчето и Ина  good

Гери, аз слагам пишока надолу, така съм чела и така са ни казвали на лекциите, които посещавах преди раждането. Не съм питала педиатъра, но ще си запиша този въпрос за следващаконсултация, стана ми интересно. Да забелваме започнахаме скоро лека полека и вече почти сме я докарали да финал. Всяка вечер по малко по малко, бебо не трепва,явно не го боли. Педиатъра искаше да му я забели от раз цялата, казват, чекръвва и после боли 3-4 дни, след което съвсем нормално се поддържа, но ниепреценихме, че ще е травмиращо за детето и сами си подехме инициативата у дома. В БГ се практикува или лека полека като започваш обработка от първите месеци или изчакваш да стане примерно на две години и го водиш на хирург, където с лека манипулация се забелва. Така знам поне аз  pardon
Активен
mi6kata_85
Сватбен ГУРУ
Публикации: 527

Моят сватбен албум

« Отговор #221 -: септември 16, 2010, 22:04:51 »

Аз пишока го оставям  на където си застане, защото наистина навсякъде пише различно...та вече и аз не знам кого да слушам.  А с процедурата по забелването се занимава татито, обаче ми се струва, че нищо не правим. Започнахме когато беше на около две седмици. Показва се съвсем малко и се зачервява много бързо.
И наистина по възрастните казват, че нищо не са правили...много странно от кога е започнала тая практика girl_impossible
Активен
КатиНка
Публикации: 2469

« Отговор #222 -: септември 16, 2010, 23:53:44 »

Мойта свеки е правила това, което и ние сега и на двамата си сина  pardon 
Активен
Marri
Баш Майстор
**
Публикации: 1853

If you want a rainbow, you have to stand the rain.

Моят сватбен албум

« Отговор #223 -: септември 17, 2010, 10:16:43 »

По въпроса с пишлето на нас педиатърката ни каза нищо да не пипаме, а относно поставянето нагоре или надолу, наистина мнения 100, отначало го слагах нагоре, защото на курса на който ходих така ни бяха обяснили, после в няколко книги четох, че за пикочните канали било по-добре да е надолу и сега нищо не правя.
Активен
Tani4ka_
Ентусиаст
**
Публикации: 144

Моят сватбен албум

« Отговор #224 -: септември 17, 2010, 12:08:06 »

Искам да попитам на някоя от вас случвало ли се е детето и да поддържа температура в продълйение не 1 месец заради избиването на зъбчетата. Детето ми вече  месец има температура. Първоначално беше по-висока, около 37,9. Заведохме я на лекар, гърлото и беше зачервено, пи сироп и на следващия преглед гърлото и вече беше добре, но все още имаше температура. Междувременно й беше избил първия зъб. След още 1 седмица изби още един, но температурата й продължи. Аз изчаках една седмица , за да видя ще има ли друг зъб, но друг не се показа и я заведох пак на лекар. Правиха й изследвания на кръвта на някакъв белтък, който ако е завишен, значи има инфекция в тялото, но той не беше завишен. Педиатърката каза, че явно температурате е от израстването и от зъбите. Сега  седмица по-късно продължава да има температура, макат че вече е по-ниска, около 37, а понякога дайе и под 37. Иначе по нищо не личи да е болна. Възможно ли е това чудо наистина да е от зъбите? Вече си мисля да я водя на друг лекар.
Активен
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 31   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: