Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 14, 2024, 23:26:07

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: РИТУАЛНА ЗАЛА ИЛИ ИЗНЕСЕНА ЦЕРЕМОНИЯ?  (Прочетена 166265 пъти)

theone
Професор
Публикации: 482

« Отговор #105 -: декември 01, 2011, 22:51:44 »

В общината ни обясниха реда и таксите за изнесен ритуал, молби, документи и т.н. аз също не виждам проблем.
« Последна редакция: декември 02, 2011, 13:06:13 от fiibi_bg » Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #106 -: декември 01, 2011, 22:53:10 »

Да разведрим малко темата. Сетих се за една сватба заснета от мене през 2009г. Присъствах на изключителен по красота ритуал в Ловеч, изнесен на Ловешката крепост. Редовен , законен, с всички екстри. Цена мечта - 330лв, с украсата. Книгата също беше там. Доколкото зная в Ловеч, този въпрос беше строго регламентиран и предложен като услуга.Снимки и едно видео може да видите на сайта ми, от там се вижда за каква красота става въпрос, и то на сносна цена . Не всичко в БГ е Търново или Арбанаси, нито стария град в Пловдив.
Активен
shorty
Ентусиаст
**
Публикации: 103

Моят сватбен албум

« Отговор #107 -: декември 02, 2011, 21:19:08 »

Ние също ще имаме изнесен ритуал - за Пловдив става дума. Служителките в гражданското много любезно ни обясниха възможностите и съответните такси (126 лв. за ритуал в гражданското, 222 лв.за изнесен ритуал, подписване в делничен ден преди 15:30 часа - 48 лв. и т. н.). Няма да подписваме предварително, а директно в ресторанта, където ще дойде служител, придружен от общинска полиция (охрана), защото ще носи и книгата. Никак не ми се вярва да е незаконно, ама ме поправете, ме ако греша...
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
Публикации: 878

« Отговор #108 -: декември 04, 2011, 22:01:34 »

Ние също ще имаме изнесен ритуал - за Пловдив става дума. Служителките в гражданското много любезно ни обясниха възможностите и съответните такси (126 лв. за ритуал в гражданското, 222 лв.за изнесен ритуал, подписване в делничен ден преди 15:30 часа - 48 лв. и т. н.). Няма да подписваме предварително, а директно в ресторанта, където ще дойде служител, придружен от общинска полиция (охрана), защото ще носи и книгата. Никак не ми се вярва да е незаконно, ама ме поправете, ме ако греша...
Може би имаше в предвид - ще имаме (вероятно) изнесен ритуал. Дай малко повече подробности около бъдещото събитие. Дата и място... Колкото до призива, да те поправят ако грешиш. Доста хора се изказаха вече по темата някой от които юристи. Мисля, че може да им се вярва. Самият факт, че може да се оспори легитимността на такъв брак е достатъчна причина да се замислите сериозно по този въпрос. Камо ли  пък да давате съвети на друг да постъпи като Вас. Изобретателни агенции и алчни чиновници не липсват в нашата мила родина. Моя съвет е да се консултирате с юрист и после да постъпите както ви диктува разума. Емоциите доста често ни водят към грешки. give_rose give_rose give_rose
« Последна редакция: декември 04, 2011, 22:03:16 от AIVEN » Активен
heruvimche
Сватбар
Публикации: 164

Моят сватбен албум

« Отговор #109 -: декември 04, 2011, 22:20:37 »

До колкото разбирам, навсякъде е различно. Аз съм от Перник. Аз държах категорично да ритуалът да бъде изнесен, тъй като не харесвам обстановката в нашата ритуална зала, а и снимките, които се правят с гостите са или на някакъв измислен фототапет, като личат границите му и отзад се подават другите пана, или на някакво слънце от вълна, което присъства на повечето сватби. В ресторанта, в който бяхме, имаше градина. Най-напред отидохме в църквата, там се венчахме, зад църквата има фонтани, където си направихме страхотни снимки; след това ни посрещнаха в градината, подписахме под арката, сред много цветя, гостите бяха от двете ни страни, настанени на столове (като по американските филми), подписът си беше истински, бяхме пуснали молба-бланка в гражданското със съответното допълнително заплащане. След това вече моят съпруг ме изнесе на ръце, приехме поздравления от роднини и приятели и се качихме по таен вход в ресторанта. Вътре също имаше стълби, по които слязохме, след като всички гости бяха настанени по местата си. Всичко зависи от възможностите на ресторанта и разбира се от въображението, с което разполагате. Във всички случаи когато има идея, нещата винаги се получават!
Активен
shorty
Ентусиаст
**

Моят сватбен албум

« Отговор #110 -: декември 04, 2011, 23:01:56 »

Може би имаше в предвид - ще имаме (вероятно) изнесен ритуал. Дай малко повече подробности около бъдещото събитие. Дата и място... Колкото до призива, да те поправят ако грешиш. Доста хора се изказаха вече по темата някой от които юристи. Мисля, че може да им се вярва. Самият факт, че може да се оспори легитимността на такъв брак е достатъчна причина да се замислите сериозно по този въпрос. Камо ли  пък да давате съвети на друг да постъпи като Вас. Изобретателни агенции и алчни чиновници не липсват в нашата мила родина. Моя съвет е да се консултирате с юрист и после да постъпите както ви диктува разума. Емоциите доста често ни водят към грешки. give_rose give_rose give_rose

Подробностите - става въпрос за 12.05.2012 г., ресторантът е "Лайпциг", началният час е 19:00 - най-късният възможен според служителките. Впрочем те ни предложиха изнесен ритуал само от 18:00, 18:30 или 19:00, тъй като преди това се подписва на място в ритуалния дом. И ние като предния потребител попълнихме молба и бяхме информирани за по-високата такса. Предложиха ни също и оркестър за взимане на булката.

Сега за юридическата страна на въпроса. Преди да си позволя да напиша предишния си пост се поразрових насам-натам и попрочетох Закона за гражданската регистрация. Там пише следното:

Чл. 83. (1) (Доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Регистрите на актовете за гражданско състояние за цялата община се образуват чрез събиране на съставените през текущата година формуляри - актове за раждане, граждански брак и смърт - по отделно за всеки вид, които се подвързват след приключване на годината в специална книга.
Чл. 85. (1) Заверката на регистрите включва описание на броя на актовете, от кой номер започват и на кой номер свършват, наличие на анулирани актове, колко от актовете са използвани, подпис и печат на последната страница на регистрите, образувани от събраните актове за гражданско състояние, съставени през предходната година. Неразделна част от регистъра е азбучникът към него. При заверката се проверява наличието на всички данни и подписи, изисквани от закона. Тази заверка представлява приключване на актовете за изтеклата календарна година.
(2) Заверката на регистрите се прави от кмета на общината или от упълномощено от него длъжностно лице. Тази заверка представлява същевременно проверка и приключване на актовете за изтеклата календарна година.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Приключените регистри от формуляри на актове се подвързват и се предават за ползване и съхраняване в административния център на общината до 130 години от съставянето им, след което се предават в Държавния архив.

Никъде не намерих забрана за изнасяне на неприключените регистри, а вие? А и никой от изказалите се преди мен, включително юристите, не е посочил законов или подзаконов нормативен акт, в който да пише, че подобно нещо е незаконно. Впрочем, да ми цитирате прецедент, в който легитимността на такъв брак е оспорена? Това имах предвид с "призива" да ме поправят.

И накрая - моля за извинение, но никого за нищо не съм съветвала. Споделих личен опит и мнение. Мислех, че именно това е целта на форума.
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ

« Отговор #111 -: декември 05, 2011, 16:29:21 »

До колкото разбирам, навсякъде е различно. Аз съм от Перник. Аз държах категорично да ритуалът да бъде изнесен, тъй като не харесвам обстановката в нашата ритуална зала, а и снимките, които се правят с гостите са или на някакъв измислен фототапет, като личат границите му и отзад се подават другите пана, или на някакво слънце от вълна, което присъства на повечето сватби. В ресторанта, в който бяхме, имаше градина. Най-напред отидохме в църквата, там се венчахме, зад църквата има фонтани, където си направихме страхотни снимки; след това ни посрещнаха в градината, подписахме под арката, сред много цветя, гостите бяха от двете ни страни, настанени на столове (като по американските филми), подписът си беше истински, бяхме пуснали молба-бланка в гражданското със съответното допълнително заплащане. След това вече моят съпруг ме изнесе на ръце, приехме поздравления от роднини и приятели и се качихме по таен вход в ресторанта. Вътре също имаше стълби, по които слязохме, след като всички гости бяха настанени по местата си. Всичко зависи от възможностите на ресторанта и разбира се от въображението, с което разполагате. Във всички случаи когато има идея, нещата винаги се получават!
Да бе те законите на всякъде са различни.... особено пък в Перник. Там сте друга губерня. Bravo Bravo Bravo
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ

« Отговор #112 -: декември 05, 2011, 16:46:31 »

Подробностите - става въпрос за 12.05.2012 г., ресторантът е "Лайпциг", началният час е 19:00 - най-късният възможен според служителките. Впрочем те ни предложиха изнесен ритуал само от 18:00, 18:30 или 19:00, тъй като преди това се подписва на място в ритуалния дом. И ние като предния потребител попълнихме молба и бяхме информирани за по-високата такса. Предложиха ни също и оркестър за взимане на булката.

Сега за юридическата страна на въпроса. Преди да си позволя да напиша предишния си пост се поразрових насам-натам и попрочетох Закона за гражданската регистрация. Там пише следното:

Чл. 83. (1) (Доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Регистрите на актовете за гражданско състояние за цялата община се образуват чрез събиране на съставените през текущата година формуляри - актове за раждане, граждански брак и смърт - по отделно за всеки вид, които се подвързват след приключване на годината в специална книга.
Чл. 85. (1) Заверката на регистрите включва описание на броя на актовете, от кой номер започват и на кой номер свършват, наличие на анулирани актове, колко от актовете са използвани, подпис и печат на последната страница на регистрите, образувани от събраните актове за гражданско състояние, съставени през предходната година. Неразделна част от регистъра е азбучникът към него. При заверката се проверява наличието на всички данни и подписи, изисквани от закона. Тази заверка представлява приключване на актовете за изтеклата календарна година.
(2) Заверката на регистрите се прави от кмета на общината или от упълномощено от него длъжностно лице. Тази заверка представлява същевременно проверка и приключване на актовете за изтеклата календарна година.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Приключените регистри от формуляри на актове се подвързват и се предават за ползване и съхраняване в административния център на общината до 130 години от съставянето им, след което се предават в Държавния архив.

Никъде не намерих забрана за изнасяне на неприключените регистри, а вие? А и никой от изказалите се преди мен, включително юристите, не е посочил законов или подзаконов нормативен акт, в който да пише, че подобно нещо е незаконно. Впрочем, да ми цитирате прецедент, в който легитимността на такъв брак е оспорена? Това имах предвид с "призива" да ме поправят.

И накрая - моля за извинение, но никого за нищо не съм съветвала. Споделих личен опит и мнение. Мислех, че именно това е целта на форума.
  Това което си чела съвсем не е закона който урежда изнасянето на книгата. Не знам къде видя в тези текстове да се урежда този въпрос. Ето цитат от адвокат, който е малко по-нагоре.
Момичета, чак сега виждам спора и извинявайте, че се намесвам, /в случая наистина като професионалист, защото съм юрист/, но наистина не е "легално" да се изнася книгата. Това, че някъде го правят, пък било то и с разрешение, не го прави законно, именно, защото не са налице уважителни причини това да се случи. Някой по-горе беше дал много точни примери - затворник, болен на легло и др. Изнасянето следва да става не с обща заповед на кмета, а с индивидуална и мотивирана /относно мотивите можете да се обърнете към АПК относно реквизитите на индивидуалните административни актове/.
И на мен не ми харесва сегашното разкарване и състояние на обредните домове в София, но това е законът и доколкото живеем в правова държава, според мен следва да го спазвате. Нищо не пречи да подпишете само с кумовете в отделен ден и после да разиграете театъра с подписването пред роднините, щом държите на това.
Но изнасянето на книгата и сключването на брак на неотреденото за това място, може да влече сериозни последици, ако някой един ден тръгне да оспорва валидността на Вашия брак.
Не можете ли да четете или не разбирате написаното?

Ето един цитат и на закона който също е малко по-нагоре в темата. По-точно на предишната страница:

Място на сключването на брака

Чл. 8. (1) Встъпващите в брак избират свободно общината, в която да сключат брак.

(2) Бракът се сключва публично на място, определено от кмета на общината.

(3) Бракът може да бъде сключен и на друго място по преценка на длъжностното лице по гражданското състояние при наличие на уважителни причини.

Има и коментари по този закон. Трябва ли  да повтаряме всички постове за да спрете да твърдите че всичко е законно. Никой няма нищо против да си правите каквото си искате шоу. Но не подвеждайте останалите с некомпетентни мнения. NO NO NO
Активен
shorty
Ентусиаст
**

Моят сватбен албум

« Отговор #113 -: декември 05, 2011, 18:47:29 »

Това което си чела съвсем не е закона който урежда изнасянето на книгата. Не знам къде видя в тези текстове да се урежда този въпрос.
Не можете ли да четете или не разбирате написаното?

Има и коментари по този закон. Трябва ли  да повтаряме всички постове за да спрете да твърдите че всичко е законно. Никой няма нищо против да си правите каквото си искате шоу. Но не подвеждайте останалите с некомпетентни мнения. NO NO NO

Компетентния колега, продължавате с непредизвиканите лични нападки. Смятам, че мога да чета, вярвам също, че имам известен опит в областта на правото. Това не бил законът, уреждащ изнасянето на книгата. Ами да, де! Аз затова и питам кой, аджеба, е тоя закон?! Отговор не получавам, само заяждане. Цитирания член от Семейния кодекс го знам наизуст, но ако вие можехте да четете, вероятно щяхте да забележите, че там думата "книга" изобщо не се споменава. А колкото до писалия преди мен юрист - прочетох внимателно мнението, още преди да пиша първия път, но и там не намерих никакъв цитат на какъвто и да било акт. Когато някой толкова убедено като вас твърди, че дадено действие е незаконно, аз си представям аргументацията му да звучи така: "Съгласно този и този член, алинея, точка от този и този кодекс/закон/правилник книгата, съдържаща актовете за гражданско състояние, не може да бъде изнасяна от сградата, в която се съхранява." или нещо такова. А вие? Трепетно очаквам най-накрая някое наистина компетентно мнение по въпроса.  give_rose
Активен
Hecate
Професор
Публикации: 441

Моят сватбен албум

« Отговор #114 -: декември 05, 2011, 20:50:03 »

Здравейте,

Явно не съм обяснила достатъчно ясно. Няма закон, който да регламентира изнасянето на книгата, не го и търсете. Всичко това са принципи от правото, дълбоко навлезли в съдебната практика и в това как се организира и охранява единен архив. Както един нотариус или един частен съдебен изпълнител, или съдия няма право да изнася дела под каквато и да е форма от канцеларията си или от сградата на съда, така и общинарите нямат право да изнасят книгата, независимо с охрана или без. Това не значи, че за горните не се случва същото беззаконие.
Това също не значи, че нотариусът например няма право да извърши действие извън кантората си. Напротив, той би отишъл и би заверил пълномощно на много болен човек, който няма как да дойде при него и след това би описал действието в регистрите си, които не напускат кантората през това време.

Не знам дали обяснявам правилно, но идеята е, че Вие не можете да се изнасяте от определеното за сключване на бракове място, а именно: ритуалния дом, за действието сключване на брак, без позволение на кмета, което да е наложено от уважителни причини. Кметът трябва да издаде Заповед, която представлява индивидуален административен акт, защото следва да има за адресат Вас като младоженци и трябва да е мотивиран от споменатите по-горе уважителни причини - какво налага сключването на брака, извън определеното за това място - някой от Вас  болен ли е, напреднала и рискова бременност, затворник и други причини, които следва да се възприемат като уважителни.
АПК Чл. 59. (1) Административният орган издава или отказва издаване на акта с мотивирано решение.
В момента, в който липсват мотивите /защо Вие или годеникът Ви не можете да се придвижите до ритуалната зала/ на гореупоменатият административен акт, а именно: Заповед на кмета, това прави Заповедта нищожна, а това влече невалидност на брака, поради незпазване на неговата форма, заложена в СК.

Не ме разбирайте грешно, явно е, че обществото ни е узряло за още по-дълбока промяна в СК от досегашната и позволяването и регламентирането на изнесените ритуали, но към днешна дата, те за мен са незаконни, освен ако не са предшествани от подписване на определените за това места и в предписаната от законна форма. Всичко друго е премълчан механизъм да се събират по-високи такси от общините.
Аз съм искрено учудена, че колеги тълкуват закона "просто защото съм подал молба и тя е уважена" и по мое мнение трябва професионализмът ни да е над този на служителя в общината. Но колкото колеги, толкова и мнения smile Красотата на правото хе-хе.
А конкретно по темата аз съм "За" изнесеният ритуал като такъв, стига да е подписан валиден брак преди или след това.
И гледайте по-ведро, все пак това ни е най-хубавия ден в живота, независимо че тавана под който ще положите подписа си е малко олющен...
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ

« Отговор #115 -: декември 05, 2011, 21:08:58 »

Здравейте,

Явно не съм обяснила достатъчно ясно. Няма закон, който да регламентира изнасянето на книгата, не го и търсете. Всичко това са принципи от правото, дълбоко навлезли в съдебната практика и в това как се организира и охранява единен архив. Както един нотариус или един частен съдебен изпълнител, или съдия няма право да изнася дела под каквато и да е форма от канцеларията си или от сградата на съда, така и общинарите нямат право да изнасят книгата, независимо с охрана или без. Това не значи, че за горните не се случва същото беззаконие.
Това също не значи, че нотариусът например няма право да извърши действие извън кантората си. Напротив, той би отишъл и би заверил пълномощно на много болен човек, който няма как да дойде при него и след това би описал действието в регистрите си, които не напускат кантората през това време.

Не знам дали обяснявам правилно, но идеята е, че Вие не можете да се изнасяте от определеното за сключване на бракове място, а именно: ритуалния дом, за действието сключване на брак, без позволение на кмета, което да е наложено от уважителни причини. Кметът трябва да издаде Заповед, която представлява индивидуален административен акт, защото следва да има за адресат Вас като младоженци и трябва да е мотивиран от споменатите по-горе уважителни причини - какво налага сключването на брака, извън определеното за това място - някой от Вас  болен ли е, напреднала и рискова бременност, затворник и други причини, които следва да се възприемат като уважителни.
АПК Чл. 59. (1) Административният орган издава или отказва издаване на акта с мотивирано решение.
В момента, в който липсват мотивите /защо Вие или годеникът Ви не можете да се придвижите до ритуалната зала/ на гореупоменатият административен акт, а именно: Заповед на кмета, това прави Заповедта нищожна, а това влече невалидност на брака, поради незпазване на неговата форма, заложена в СК.

Не ме разбирайте грешно, явно е, че обществото ни е узряло за още по-дълбока промяна в СК от досегашната и позволяването и регламентирането на изнесените ритуали, но към днешна дата, те за мен са незаконни, освен ако не са предшествани от подписване на определените за това места и в предписаната от законна форма. Всичко друго е премълчан механизъм да се събират по-високи такси от общините.
Аз съм искрено учудена, че колеги тълкуват закона "просто защото съм подал молба и тя е уважена" и по мое мнение трябва професионализмът ни да е над този на служителя в общината. Но колкото колеги, толкова и мнения smile Красотата на правото хе-хе.
А конкретно по темата аз съм "За" изнесеният ритуал като такъв, стига да е подписан валиден брак преди или след това.
И гледайте по-ведро, все пак това ни е най-хубавия ден в живота, независимо че тавана под който ще положите подписа си е малко олющен...
  Евала... god god god 
Айде сега може да се намерят още десет булки да кажат как в техния град няма проблем и как било на тяхната сватба.  А после да ходят да се омъжват на ново защото ще се окаже, че брака им е невалиден. funnytooth funnytooth funnytooth   А общината да върне парите  funnytooth funnytooth funnytooth
Активен
Hecate
Професор

Моят сватбен албум

« Отговор #116 -: декември 05, 2011, 22:09:14 »

Не съм твърдяла, че трябва да се омъжват наново. Тук следва да има лице, което да го оспори по съдебен ред и да има правен интерес за същото.
Освен това този порок не е част от абсолютните предпоставки за унищожаемост на брака. В смисъл, дори и без свидетели да се омъжиш, това не води до автоматична нищожност на брака, стига актът да е подписан от теб, съпругът ти и лицето по гражданско състояние, да не сте роднини и др.
Но според мен следва да влече дисциплинарна отговорност на лицето по гражданско състояние автоматично,  но тъй като тези процедури стават със съгласието на кмета до това не се стига.
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ

« Отговор #117 -: декември 06, 2011, 21:54:38 »

Не съм твърдяла, че трябва да се омъжват наново. Тук следва да има лице, което да го оспори по съдебен ред и да има правен интерес за същото.
Освен това този порок не е част от абсолютните предпоставки за унищожаемост на брака. В смисъл, дори и без свидетели да се омъжиш, това не води до автоматична нищожност на брака, стига актът да е подписан от теб, съпругът ти и лицето по гражданско състояние, да не сте роднини и др.
Но според мен следва да влече дисциплинарна отговорност на лицето по гражданско състояние автоматично,  но тъй като тези процедури стават със съгласието на кмета до това не се стига.
Разбира се, че няма да тръгнат да се омъжват на ново. Просто се пошегувах. blum blum blum
Понеже се заформи доста безмислен и подължителен спор се зарадвах,че ти успя да сложиш точката с изчерпателно, професионално и точно мнение. В крайна сметка, кой каквото търсеше си го намери. Имам в предвидп точния и изчерпателен отговор. give_rose give_rose give_rose
Като нищо ако се разчуе много адвокати ще го използват това в съда. Така, че мойта шега не е съвсем безмислена. Wink Wink Wink

P.S. Златотърсачките може и да останат с пръст в устата.  Плачещо момиче Плачещо момиче :girl_cray2:Така, че не е зле да помислят за повторение.
Както се казва- Втори дубъл funnytooth funnytooth funnytooth
« Последна редакция: декември 06, 2011, 22:00:13 от AIVEN » Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1044

« Отговор #118 -: декември 06, 2011, 23:13:11 »

Абсолютно никаква точка не се слага, няма компетентно и професионално мнение на казуса. Имаме отново едно "измиване на ръцете" на страната, която е незаинтересована. Но когато тази страна стане заинтересована стават едни нечовешки взаимоотношения. Защо ли не ни покани някой тях да отразим ?
 Въпросът, който касае тази тема попада под няколко закона ! Аз не видях юрист, който дори да ги подреди и изпише както ги публикуват в Държавен вестник. Няма дори споменаване на законовите, подзаконовите актове.... Няма разграничаване на законите касаещи общинската власт, окръжната, държавната, различните институции.

Активен
Hecate
Професор

Моят сватбен албум

« Отговор #119 -: декември 07, 2011, 00:03:31 »

Абсолютно никаква точка не се слага, няма компетентно и професионално мнение на казуса. Имаме отново едно "измиване на ръцете" на страната, която е незаинтересована. Но когато тази страна стане заинтересована стават едни нечовешки взаимоотношения. Защо ли не ни покани някой тях да отразим ?
 Въпросът, който касае тази тема попада под няколко закона ! Аз не видях юрист, който дори да ги подреди и изпише както ги публикуват в Държавен вестник. Няма дори споменаване на законовите, подзаконовите актове.... Няма разграничаване на законите касаещи общинската власт, окръжната, държавната, различните институции.

Това ми е личното мнение, на човек, завършил право в СУ и все пак, който не се занимава със семейно право изобщо. Искрено се надявам да има по-компетентни от мен. Нормативни актове могат да се изреждат до безкрай, но надали това е необходимо в случая. Относно твоето разграничение на властите в нашата мила родина, за първи път чувам за окръжна власт.

Иначе има всякакви любопитни закони, свързани именно с неспазването на процедури от милите младоженци и държавата, която прави всичко възможно да узакони връзките им. Цитираният по-долу е свързан с модата да те венчае твоята приятелка от Ловеч например, която била лице по гражданско състояние в Ловеч, но решила, че може да се ползва от правата си, дадени й от кмета на Ловеч и в Пловдив например. Слава богу тази мода е отминала и законодателят поправи това със закон, но само за предходни случаи.  Bravo

ЗАКОН ЗА УРЕЖДАНЕ ПРАВНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ НА БРАКОВЕ, СКЛЮЧЕНИ В НАРУШЕНИЕ НА ЧЛ. 7 ОТ СЕМЕЙНИЯ КОДЕКС

Законът влиза в сила от 4.04.1999 г.
Обн. ДВ. бр.41 от 4 Април 1999г.

Член единствен. Гражданските бракове, сключени до влизането на този закон в сила при спазване на всички изисквания по глава втора от Семейния кодекс пред лице, което е действало публично като длъжностно лице по гражданското състояние, без да е имало законно това качество, пораждат всички правни последици на редовно сключени бракове от деня на сключването им.

Заключителни разпоредби
Параграф единствен. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Законът е приет от XXXVIII Народно събрание на 23 април 1999 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

За мен тази тема е много любопитна, но се оттеглям да дам път на по-умните от мен.  give_rose
Предлагам на Пачоран да ситематизира той тематиката, защото явно неговото знание по материята е пълно и намира обозрими граници в стотици Наредби.

Все пак да не забравяме, че тази тема е за булките и техните предпочитания - дали да се омъжат в ритуален дом, в ресторант или на свеж въздух.
Аз лично предпочетох близките ми да присъстват на реалното бракосъчетание в обреден дом Мусагеница. Макар че е доста невзрачен, ни е удобен като местоположение и там реално ще кажа това "Да", което има значение за държавата, а и за доста от роднините ми. Моето "Да" съм си го казала на любимия отдавна, а в действия стотици пъти.
Активен
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: