Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 14, 2024, 01:39:46
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
РИТУАЛНА ЗАЛА ИЛИ ИЗНЕСЕНА ЦЕРЕМОНИЯ?
Страници:
1
...
7
8
[
9
]
10
11
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: РИТУАЛНА ЗАЛА ИЛИ ИЗНЕСЕНА ЦЕРЕМОНИЯ? (Прочетена 166196 пъти)
theone
Професор
Публикации: 482
Отг: РИТУАЛНА ЗАЛА ИЛИ ИЗНЕСЕНА ЦЕРЕМОНИЯ?
«
Отговор #120 -:
декември 07, 2011, 00:16:41 »
едно не ми стана ясно тук. какво ги вълнува pachoran i avien, ili delysky или когото и да е друг от тукашните професионалисти колко и дали са валидни нашите бракове. такова желание за конфликт, заяждане и грубост са недопустими в този форум. къде са модераторите???????? до кога диджей ще дават правни съвети???? никой уважаващ себе си адвокат няма да влезе да спори с хора като вас и да ви разяснява... заповед на кмета решава тези въпроси, не сервитьори... концентрирайте се върху това, в което сте компетентни, ако има такова и не се занимавайте дали браковете ни са законни или незаконни, не ви влиза в работата
Активен
Hecate
Професор
«
Отговор #121 -:
декември 07, 2011, 00:22:28 »
Значи да се радвам, че не съм вписана още като адвокат
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #122 -:
декември 07, 2011, 07:51:39 »
Не знам какво ги вълнува толкова тази тема Делийски или някой друг, но мен ме вълнува, защото всеки гражданин е добре да познава законите в страната, а също така да ги спазва. Това, че не познаваш законите не те прави невинен при неговото нарушаване.
Законите не се пишат за юристите, както се опитват тук някои бъдещи булки злобно да коментират и докажат. Законите не са написани за вас юристи, а за всички. Всеки ДЖ, фотограф, метач или сервитьор трябва да знае и спазва законите в тази страна. Юристите трябва да не се правят на богоизбрани, а ако са добре подготвени във висшето учебно заведение да внесат или подпомогнат обикновените граждани. Аз обаче не виждам тук добре подготвени юристи, а само самозабравили се кандидат булки с някакво юридическо образование, което незнайно защо си го " стискат" за себе си.
За всички " юристи " и неюристи давам още едно законче незнайно защо пропуснато от вас
http://lex.bg/laws/ldoc/2134673409
И престанете със злобни коментари към мой адрес или някой друг. Не забравяйте, че ние не сме бъдещите ви половинки, а съвсем нормални други хора различни от членовете на семейството ви. Това, че сте бъдещи булки не ви прави по-различни от всички. Дръжте се нормално и естествено. Дръжте се културно и възпитано. Коментарите на юристите в последните постове не са нормални.
«
Последна редакция: декември 07, 2011, 08:01:32 от Pachoran
»
Активен
lawyer
Сватбен ГУРУ
Публикации: 779
«
Отговор #123 -:
декември 07, 2011, 10:31:18 »
Ще споделя и моето мнение.
Съгласно чл.46 от Семейния кодекс, бракът се унищожава, когато: 1. при сключването му са били нарушени чл. 6 и 7;
2. съгласието за брак е било дадено поради заплашване с тежка и предстояща опасност за живота, здравето или честта на сключващия брак или на негови близки.
Ще цитирам и въпросните чл.6 и чл.7, които касаят основно възрастта и други пречки за сключване на брак:
Чл. 6. (1) Брак може да сключи лице, навършило осемнадесет години.
(2) По изключение, ако важни причини налагат това, брак може да сключи и лице, навършило шестнадесет години, с разрешение на районния съдия по постоянния адрес на лицето. Ако и двамата встъпващи в брак са непълнолетни и имат различен постоянен адрес, разрешението се дава от районния съдия по адреса на единия от встъпващите в брак по техен избор.
(3) Районният съдия изслушва двамата встъпващи в брак, родителите или попечителя на непълнолетния. Мнението на пълнолетния встъпващ в брак, на родителите или на попечителя може да бъде дадено и в писмена форма с нотариално заверен подпис.
(4) С встъпването в брак непълнолетният става дееспособен, но може да се разпорежда с недвижим имот само с разрешение на районния съдия по постоянния адрес на непълнолетния.
Чл. 7. (1) Не може да сключи брак лице, което:
1. е свързано с друг брак;
2. е поставено под пълно запрещение или страда от душевна болест или слабоумие, които са основание за поставянето му под пълно запрещение;
3. страда от болест, представляваща сериозна опасност за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако той знае за тези болести.
(2) Не могат да сключат брак помежду си:
1. роднини по права линия;
2. братя и сестри, както и други роднини по съребрена линия до четвърта степен включително;
3. лица, между които осиновяването създава отношения на роднини по права линия или на братя и сестри.
Така, това са причините, които могат до доведат до унищожаване на сключен вече брак и измежду тях, както виждате определено не е изброена като причина - мястото.
Мисля, че единствено в Семейния кодекс са изброени причините водещи до унищожаване на брака и в никой друг закон не е уредено подобно нещо, така, че не се затормозявайте да мислите неща, които отдавна са уредени
Само ще дам за пример действията в някои общини: В една част от градовете в България, както знаем, подписът се полага в сградата на общината преди изнесената церемония или след нея, като подписът, който полагат младоженците на изнесения ритуал е едва ли не само имитиране. Е, ако се положи този подпис на самия изнесен ритуал, кой и по какъв начин може да докаже обратното, а именно, че не е положен след ритуала или преди него на място в общината?
Но, ако някой колега ми цитира закон или подзаконов нормативен акт, в който точно е уреден въпросът, ще го поздравя. Моето е мнение е различно и мисля, че от това, което съм цитирала по-горе става ясно за всички, че няма проблем
Защото, както знаем бракът се прекратява поради унищожаемост, нищожност, смърт, развод, но не и поради други причини.
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #124 -:
декември 07, 2011, 17:13:39 »
А бе хора а... Вие от шега не разбирате ли??? Ще умра от смях с Вас
Hecate не сърди на Pachoran. Вероятно темата много му хареса и не му се иска да приключи "хубавия" спор.
Останалите явно не разбират и ще трябва да им се повтаря 100тина пъти едно и също дакато схванат.
Цитат на: Hecate в декември 05, 2011, 20:50:03
Здравейте,
Явно не съм обяснила достатъчно ясно. Няма закон, който да регламентира изнасянето на книгата, не го и търсете. Всичко това са принципи от правото, дълбоко навлезли в съдебната практика и в това как се организира и охранява единен архив. Както един нотариус или един частен съдебен изпълнител, или съдия няма право да изнася дела под каквато и да е форма от канцеларията си или от сградата на съда, така и общинарите нямат право да изнасят книгата, независимо с охрана или без. Това не значи, че за горните не се случва същото беззаконие.
Това също не значи, че нотариусът например няма право да извърши действие извън кантората си. Напротив, той би отишъл и би заверил пълномощно на много болен човек, който няма как да дойде при него и след това би описал действието в регистрите си, които не напускат кантората през това време.
Не знам дали обяснявам правилно, но идеята е, че Вие не можете да се изнасяте от определеното за сключване на бракове място, а именно: ритуалния дом, за действието сключване на брак, без позволение на кмета, което да е наложено от
уважителни причини
. Кметът трябва да издаде Заповед, която представлява индивидуален административен акт, защото следва да има за адресат Вас като младоженци и трябва да е мотивиран от споменатите по-горе уважителни причини - какво налага сключването на брака, извън определеното за това място - някой от Вас болен ли е, напреднала и рискова бременност, затворник и други причини, които следва да се възприемат като уважителни.
АПК Чл. 59. (1) Административният орган издава или отказва издаване на акта с
мотивирано решение
.
В момента, в който липсват мотивите /защо Вие или годеникът Ви не можете да се придвижите до ритуалната зала/ на гореупоменатият административен акт, а именно: Заповед на кмета, това прави Заповедта нищожна, а това влече невалидност на брака, поради незпазване на неговата форма, заложена в СК.
Не ме разбирайте грешно, явно е, че обществото ни е узряло за още по-дълбока промяна в СК от досегашната и позволяването и регламентирането на изнесените ритуали, но към днешна дата, те за мен са незаконни, освен ако не са предшествани от подписване на определените за това места и в предписаната от законна форма. Всичко друго е премълчан механизъм да се събират по-високи такси от общините.
Аз съм искрено учудена, че колеги тълкуват закона "просто защото съм подал молба и тя е уважена" и по мое мнение трябва професионализмът ни да е над този на служителя в общината. Но колкото колеги, толкова и мнения
Красотата на правото хе-хе.
А конкретно по темата аз съм "За" изнесеният ритуал като такъв, стига да е подписан валиден брак преди или след това.
И гледайте по-ведро, все пак това ни е най-хубавия ден в живота, независимо че тавана под който ще положите подписа си е малко олющен...
theone Това което мен лично ме интересува е държавата ни да е в ред. Също и сватбите. Не мога да стоя безучастен и да гледам как се дават съвети за нарушаване на законите с користни цели.
«
Последна редакция: декември 07, 2011, 17:20:11 от AIVEN
»
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
«
Отговор #125 -:
декември 07, 2011, 17:41:40 »
theone
, понеже се опита да ме нападнеш за пореден път да ти припомня внимателно какво ме интересува и кога се включих точно аз. Включих се точно на едно място, с точно един коментар по отношние на конкретна случка. Изнесена церемония в ресторант Лебеда, община Панчарево, София. И то не защото много ме интересува, а защото това е форум за взаимопомощ и защото имам конкретна информация. С тази информация бих желал за предпазя една бъдеща булка от нежелателни за нея последствия, тоест в последния момент да отменят това което са и обещали.
Защото вече се е случвало и знам какво ще и се случи
. В последната седмица преди подписа, когато отиде да си занесе медицинското и останалите документи ЩЕ и съобщят , че номера няма да стане и книгата НЯМА да се изнесе. Любезно ще и обяснят защо, и любезно ще я поканят да се подпише неофициално в ден по избор преди сватбата или даже в самия ден сутринта.А това нещо може да стане за 100лв, не за 331. Какво непонятно има в моите добри намерения?!? Какво сложно написах, та не може да го разбере човек с висше образование и то юридическо?
Активен
sunset
Сватбен ГУРУ
Публикации: 821
«
Отговор #126 -:
декември 12, 2011, 11:54:51 »
Ние си избрахме ритуална зала. В Пловдив си имаме една много хубава и срещу нея има доста величествена църква. Съчетахме ги, за да е максимално удобно за гостите и да не ги разкарваме излишно.
Активен
punk_girl123
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2204
«
Отговор #127 -:
декември 12, 2011, 14:57:47 »
А помислихте ли за паркирането?? Ние заради него се отказахме от идеята "Стария град"
Активен
sunset
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #128 -:
декември 12, 2011, 15:08:13 »
punk_girl123
, при нас се съмнявам много хора да дойдат с коли. В интерес на истината не се замислихме много за паркирането. Май няма как да стане да поемем паркинга, защото няма да сме единствената сватба и то ще стане голяма блъсканица. Ще предупредим гостите да си паркират колите на друго място. Последната сватба, на която бяхме, беше в същата ритуална зала и хората паркираха на други места, за да не плащат паркинг.
«
Последна редакция: декември 12, 2011, 15:19:58 от sunset
»
Активен
Mrs.™
«
Отговор #129 -:
януари 08, 2012, 19:14:35 »
Момичета колко по рано мога да запазя час за сватбата ? Преди имаше ограничение от 6 месеца, сега дали още го има ? Искаме от сега да запазим час за септември, дали не е прекалено рано
Активен
Vivid
Професор
«
Отговор #130 -:
януари 08, 2012, 20:02:31 »
Мисля, че не е рано. Аз онзи ден запазих за май месец, а имаше двойка, която запазваше за юли. Мисля, че няма ограничение колко по-рано можеш да запазиш ден и час. Колкото по-рано е, толкова по-сигурна можеш да бъдеш, че някой не те е изпреварил и не ти е взел часа, ако говорим за ритуална зала. Така, че можеш смело да отиваш и да запазваш.
Активен
theone
Професор
Публикации: 482
«
Отговор #131 -:
януари 08, 2012, 20:24:53 »
ние преди нова година запазихме за юли. не чакай последният момент...
Активен
punk_girl123
Публикации: 2204
«
Отговор #132 -:
януари 09, 2012, 08:54:21 »
Не е искам да ви отчайвам, но според мен даже вече си е късничко за сватба през по-пиковите месеци. Аз лично се съмнявам да има часове за май юли и септември, за съботните или неделните тържества. Нека ако някой е ходил наскоро да сподели, че и на мен ми е интересно.
Инъче ние нашия час си го запазихме на 01.11.11, като бяхме първата двойка която запази час за годината. Аз сън не спах предната вечер да не би някой да ни изпревари и да ни вземе часа!!
Активен
sunset
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #133 -:
януари 09, 2012, 09:55:40 »
Цитат на: punk_girl123 в януари 09, 2012, 08:54:21
Не е искам да ви отчайвам, но според мен даже вече си е късничко за сватба през по-пиковите месеци. Аз лично се съмнявам да има часове за май юли и септември, за съботните или неделните тържества. Нека ако някой е ходил наскоро да сподели, че и на мен ми е интересно.
Инъче ние нашия час си го запазихме на 01.11.11, като бяхме първата двойка която запази час за годината. Аз сън не спах предната вечер да не би някой да ни изпревари и да ни вземе часа!!
И ние бяхме така. В 6.00 часа бяхме пред ритуалната зала. Даже с теб сме се засекли, макар че ние чакахме в колата. Нямахме много избор, защото бяхме запазили ресторанта, както и час в църквата и имахме опция само за един час за подписването. В Пловдив часове за 2012-та се запазваха от 01.11.2011, но и аз съм чувала, че в други градове разрешават най- рано 6 месеца преди конкретната дата. Може и да не е вярно това, но най- добре да се пита.
Активен
veseto_87
Публикации: 2189
«
Отговор #134 -:
януари 09, 2012, 09:58:11 »
Цитат на: miss™ в януари 08, 2012, 19:14:35
Момичета колко по рано мога да запазя час за сватбата ? Преди имаше ограничение от 6 месеца, сега дали още го има ? Искаме от сега да запазим час за септември, дали не е прекалено рано
За кой град става дума? За големите градове със сигурност не е рано! Ние също на 1 ноември запазихме за май.
Активен
Страници:
1
...
7
8
[
9
]
10
11
...