Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 16, 2024, 01:07:48
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Кафе или чай?
(Модератор:
магито
) > Тема:
Нов Януари, ново начало :)
Страници:
1
...
36
37
[
38
]
39
40
...
58
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Нов Януари, ново начало :) (Прочетена 202898 пъти)
always_and_forever
Заслужил майстор на спорта
Re:Нов Януари, ново начало :)
«
Отговор #555 -:
януари 24, 2017, 12:00:23 »
Добър ден!
Булче
, дано мине леко за всички периодът на тръгване на ясла.
Уф, на мен изобщо не ми се мисли. Аз отсега съм в депресия и малко ми остана да се разрева.
Свети Валентин винаги сме празнували като си запазваме в някой ресторант. Тази година няма да е така, но и не знам как ще го отпразнуваме.
Отсега мисля за подаръците.
Бубе
, честита месечинка от сватбата!
Обичам, когато има поводи за празнуване или ние сами да си измисляме такива.
Активен
Mrs.™
«
Отговор #556 -:
януари 24, 2017, 12:02:19 »
Думичката „аутсайдери” хич не е на място. Но в тъмното докато чаках дребното да заспи и самата аз почти спях, изключих за друга дума. Имах предвид деца които не желаят да са сред големи компании и общуването с 1-2 им е достатъчно.
Така, че аутсайдер със сигурност не е точната дума
. Но от опита който имам, момче и момиче близнаци (аз и брат ми)- всичко е до характер и индивидуалност. Може би и защото съм близнак, не обичам сравненията, общите знаменателни и обобщенията. Гледани сме напълно еднакво и сме различни. Вкл и в боледуването.
Активен
svekarva
Публикации: 4023
«
Отговор #557 -:
януари 24, 2017, 12:50:33 »
Оф, добре, че каза за спецификата за пътуването. И двете приятелки имат проблеми, дето се вика и на прави участъци
Още днес ще го обсъдим
Хаха, потърсих дали някой знае вица, ама го няма из нета.....
Та работата е такава: Български учЕн, завършил РАБФАК, бивш партизанин и настоящ партиен секретар на БАН, решава, че ще издава нова световна енциклопедия. Леко смутени, подчинените му обсъждат как ще намери нужното обяснение на думи, като хал хабер си няма от чужди езици и науки. Той обаче казва:"По- лесно от това няма. При нещо по- така, нали виждате, че пише /виж ...еди какво си/. Ще сложа отметка - виж Неапол!" "Е, защо пък точно Неапол?" "Щото се предполага, че са учени хора, като работят с енциклопедия. Да не са луди да отидат да гледат на Неапол и да умрат?" Хехе, баща ми много го харесваше и употребяваше
Mrs.™
, така си и помислих, защото те познавам от преди и зная какъв златен човек си
Използвала си буквалния превод на думата, а тя е натоварена с повече негативно отношение в разговорния.
Да, има такова противоречие - хем да си като другите, за да се впишеш, хем да останеш различен. Затова и дадох примера с груповия спорт за момчетата - футбол, баскетбол, волейбол и др. Трябва хем отборът ти да спечели, хем и да играеш за себе си, да те забележат.
Индивидуалните играчи също имат място под слънцето, просто действат в други сфери на социалния живот. Както и са добри в спортове, където разчитат само на себе си - бегачи, скачачи, плувци и др.
«
Последна редакция: януари 24, 2017, 13:12:26 от svekarva
»
Активен
Feribotka
«
Отговор #558 -:
януари 24, 2017, 13:06:11 »
Сори, че се включвам толкова енциклопедично, ма аз за фразата "Виж Неапол и Умри" знам, че Умри е местност близо до Неапол, която е също туристическа дестинация, та съвсем друг смисъл има тази реплика
Напоследък само чета, не че нямам какво да кажа, но успявам да намеря време само за нашата темичка да пиша...
Активен
svekarva
«
Отговор #559 -:
януари 24, 2017, 13:18:47 »
Гьоте е казал "Виж Неапол и умри!", в смисъл на красотата му, като естествено знае, откъде точно идва приказката за грешно тълкуваното име на местност и заповедната форма на глагола.
Активен
Marri
Баш Майстор
If you want a rainbow, you have to stand the rain.
«
Отговор #560 -:
януари 24, 2017, 13:19:32 »
Гледай сега,
Фери
, каква беля направи с тези енциклопедични знания, отиде мотивацията на
Свекърва
Аааа, поправка,
Свекърва
не се дава
Активен
pandapanda
Баш Майстор
«
Отговор #561 -:
януари 24, 2017, 14:05:56 »
Здравейте
Аз май преди съм казвала - аз съм ходила 3 месеца, а сестра ми 3 години на детска градина. Тя винаги много по-трудно се е социализирала от мен. Преди предучилищна не ми се вижда задължително да ходи, просто е необходимо, ако няма кой да го гледа.
Това за Неапол и Умри е нещо като saluti e baci сигурно
Активен
svekarva
«
Отговор #562 -:
януари 24, 2017, 14:43:27 »
Цитат на: pandapanda в януари 24, 2017, 14:05:56
Здравейте
Това за Неапол и Умри е нещо като saluti e baci сигурно
Абсолютно!
Не четете както трябва
Още в първия пост казвам, че става въпрос за виц и енциклопедия
Мари,
естествено, че не се давам, защото изразът не е само български
Vedi Napoli e muori (веди Наполи е муори) (ит), от там играта на думи и на
латински
Активен
nadelina88
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #563 -:
януари 24, 2017, 16:46:15 »
Включвам се малко ни в клин, ни в ръкав, понеже не съм дочела всичко, ама не се стърпявам да призова : Моля ви пращайте си децата на градина. За 4 годишната ми практика, работих с толкова много деца, които не са ходили на градина и не желаят да ходят на училище в 1 клас, страхуват се от училище, притесняват се от училище, вярват, че не е задължително ходенето там, приемат го като наказание от родителите си за нещо, не могат да скъсат връзката с мама......и още и още. Просто пращайте ги на градина, защото в 1 клас става страшно.
Активен
Marri
Баш Майстор
«
Отговор #564 -:
януари 24, 2017, 16:57:43 »
Наде
, негодуванията тук са главно срещу яслите и това че майките не искат да пускат децата си в публични детски заведения преди да са навършил 3 години. Повечето тук са съгласни, че след това сами те деца изпитват нужда, въпросът вече стига до правилният избор.
Аз да разширя малко темата като разкажа за срещата ми с председателят на някаква(не помня вече каква) учителска организация, който обстойно ми обясни за ролята на детската градина преди училището.
Тук детската градина започва от 5 години и е задължителна, точно за да подготви децата за училището.
В нея децата се научават да общуват помежду си(ако не са посещавали групите за игри,които са препоръчителни, но не и задължителни, защото освен всичко останало са платени), да намерят себе си сред другите преди да отидат на училище, да се научат да поискат разрешение преди да говорят пред всички и с учителката при груповите занимания и прочие.
В училище първи клас въобще не се набляга на четене писане и т.н, отново децата се запознават главно с новите условия, с новите деца и учители и чак след това, имайки тази социализация в себе си са готови бързо и големи темпове да започнат с учебният материал следващите години.
П.П В нашият град, има две години първи клас
Нямам идея как се изравняват после нещата.
Активен
svekarva
«
Отговор #565 -:
януари 24, 2017, 17:36:47 »
Аз защо си мисля, че предучилищната стана вече задължителна? Имам позната учителка в такава група, не към детска градина, а към училище, полудневна. Казвала ми е, че има деца от малцинствата, които не знаят български и наистина е трудно да ги ангажира с каквото и да е.
Мари,
на моя приятелка в Германия детето е в "първи клас и половина", имало и първи клас, в зависимост от подготовката на децата за четене, писане и смятане. Изравняват ги чак в гимназия, когато пък ги разделят на такива, които ще продължат да учат и ще полагат матура и други, които пък отиват в професионални училища.
Активен
Marri
Баш Майстор
«
Отговор #566 -:
януари 24, 2017, 17:42:58 »
На мен за изравняването друго ми е чудно, ако се наложи да се преместим в друг град, дори съседният, тогава какво се случва. Но като знам системата, със сигурност е измислено.
И аз имам спомен, че предучилищната е задължителна.
Тукашното също се води нещо такова.
Активен
pandapanda
Баш Майстор
«
Отговор #567 -:
януари 24, 2017, 17:52:17 »
Да, задължителна е. Може да е и в детската градина или в училище (да ме поправи някой ако греша). Тя е точно, за да подготви децата за училище, за задълженията им там. Затова казах, че преди това не ми се вижда задължително.
Активен
nadelina88
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #568 -:
януари 24, 2017, 20:20:53 »
Да, задължителна е.
Думите на
свекърва
за нейната приятелка са абсолютно верни. И в нашето училище има деца (и не от малцинствата, цигани са си, само цигани!, но ще бъда деликатна) ромчета, които не знаят български. Аз лично съм влизала в часове на предучилищната група. Примерно всички трябва да запомнят някакво стихче, с две строфи, което от децата в норма се запомня за 2 мин. и всеки го казва, ромчетата повтарят само последната
сричка
, неразбиращи какво се говори от учителката, пък камо ли да го запомнят, когато е да "друг" език.
Но има родители на деца, които преценяват, че няма да си пращат децата на предучилищна....и се случв
а това, което описах.
Възмущавам се от това, че в днешно време децата командват родителите си, а не обратното. Не че трябва да командваш детето си, не ме разбирайте погрешно, ама правилата и границите, ако не ги постави родителя, детето няма граници!!!
Извинете ме, ако съм........неадекватна към това, което сте си писали напред, имах нужда да споделя - за нещо, за което ме търсят, а не детето е проблема, а родителя. И ако родителя, не вземе под внимание мнението ми, идеите ми и съветите ми........няма никакъв смисъл от мен.
Активен
pandapanda
Баш Майстор
«
Отговор #569 -:
януари 24, 2017, 20:31:43 »
Адекватна си, Наде
съгласна съм с теб
Активен
Страници:
1