Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 06, 2025, 04:41:16
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
" Захранване на бебетата - 5 "
Страници:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: " Захранване на бебетата - 5 " (Прочетена 179212 пъти)
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
Re:" Захранване на бебетата - 5 "
«
Отговор #210 -:
ноември 19, 2012, 13:17:23 »
lawyer
аз също е възможно да започна с оризова кашишка първите дни. Иначе моя приятелка ме посветва следното: цитат
"За самото начало правех бебешко оризче, в началото водничко по една миниатюрна глътка преди млякото и на 2-3 дена увеличавах количеството, а след това и гъстотата, докато не стана на кашичка и запонах по веднъж на ден едното ядене кашичка, другото мляко. След това когато му дойде вече апетита започнах да добавям по лъжичка пюренце преди млякото на другите хранения и по горната схема докато започне да яде само пюренца"
Активен
prety
Сватбар
Публикации: 208
«
Отговор #211 -:
ноември 19, 2012, 13:47:43 »
Princess аз гледах да дам храната малко преди да е дошло съвсем времето за кърмене, ако е много гладна и й предложа нещо неизвестно, ще го откаже директно. Не съм давала стриктно 1лъжичка днеска, утре 2и тн. Ако иска да изяде 1 ако иска 3. След като съм предложила пюренце веднага след това съм кърмила. Аз захранвах около 3мес преди да си замести хранене и дори и след като изяждаше достатъчно, за да се засити пак предлагах кърма
моята цел беше да се запознае с новите вкусове и консистенций, а основното да е кърма
. Всички пюренца съм ги приготвяла аз и съм разреждала винаги с кърма. И аз като теб бях тъжна, че няма да я кърмя изключително и поради тази причина избрах горната тактика на захранване. Започнахме да се захранваме на 5м и 15 дни и заместихме едно ядене чак към края на 8мес. Аз захранвах едновременно с зеленчук и плод, примерно ако съм давала картоф 2дни и няма реакций на 3ден добавям и плод, след кърмене обикновенно сутрин и ако плода позволява на парченце да си го разучава и опитва сама.
Lawyer може да дадеш зеленчуковото само или да добавиш към ориЗовата каша
Активен
casky
Баш Майстор
Публикации: 1557
«
Отговор #212 -:
ноември 19, 2012, 14:20:28 »
lawyer
първо да кажа аз какво знам за водата
Не че има нещо лошо да пие вода бебето докато е на кърма, по скоро не трябва да пие от шише, защото може да се отбие. Факта водещ до това е, че от шише пие доста по-лесно, отколкото при сученето...демек като види лесното не иска трудното. Много майки дават вода винаги след кърмене, преварена задължително, за да не се появява млечица.
Относно захранването оризова каша не съм давала, защото педиатъра твърдеше, че е много калорична или нещо такова, но захранването е по следната схема...първо лъжичка, после две, три, и т.н докато не стане необходимото количество в зависимост от месеците. Когато вкарваш и друго, без значение какво, се повтаря по същата схема. Това се прави с цел детето ако е алергично към нещо, да се появи от малко количество, не да му дадеш едно бурканче наведнъж. Примерно си захранила с оризова каша и почваш картофено пюре. Даваш една лъжичка пюре и после си го донахранваш с кашата...нали тя вече е изместила едно хранене. Продължаваш така, докато и пюрето не стане нормална дажба и почваш да ги редуваш през ден. Ако пюрето е стигнало вече до половин бурканче, много ясно, че няма да дадеш нормална доза каша, ами остатъка...примерно половин бурканче. Когато вкараш и морков или тиква пак по същия начин. Моя син примерно много обичаше картофи с тиква
Дано е станало ясно, че май не обясних много добре
Не съветвам да се почва първо с плодово пюре, защото детето харесва сладкия вкус и понякога се получава, че не иска друго
«
Последна редакция: ноември 19, 2012, 14:22:27 от casky
»
Активен
Miri
Баш Майстор
«
Отговор #213 -:
ноември 19, 2012, 16:37:02 »
Lawer, оризовата каша не е най-щадяща за коремчето, защото е пълна с фибри и е по-тежка за храносмилане. Когато аз започнах захранване , педиатърката предложи да слагам в кърмата малко оризова каша. Ами горкото дете само след няколко часа започна да повръща. Повече и не повторих. Наскоро четох , че всъщност авокадото е едно от най-щадящите храни. Ти по какъв метод искаш да захраниш?
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
«
Отговор #214 -:
ноември 19, 2012, 17:32:29 »
Благодаря
prety
за съветите.
Всъщност разбирам, че явно с грешно впечатление съм останала, че трябва да заместя едно ядене. (така ми казаха няколко приятелки явно заради това) Но като цяло ще следвам детето, колкото то пожелае като количество и ако то само пожелае да си замести ядене, така да е, ако не, не. Ще продължа да си предлагам кърма. И май се отказах за оризовата кашичка, като прочетох мненията, а и на други места, че всъщност е тежка за стомахчето, а и не съдържа никакви полезни съставки. Ще започна със зеленчук, а постепенно ще включа и плодове.
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #215 -:
ноември 19, 2012, 17:36:01 »
Аз захраних Леа с авокадо на 6м. Ето клипче:
http://youtu.be/s1Y5Z5Ckw0E
Месец след това хапва банан:
http://youtu.be/rsaCt4EnVB8
Детето може да маже, да плюва, да гълта, да си чеше венците, да хвърля на земята
Колко дебело да е парчето - в зависимост от плода/зеленчука. Банана няма как да го направиш на тънки лентички - даваш цял, но изрязваш кората до някъде - виж видеото - поне на мен ми беше удобно.
Ангелче, забележи как на първото клипче, Леа отхапва доста голямо количество авокадо и как аз не и го вземам от устата. Леко се пробва като да върне, но след това овладява ситуацията сама. Как ти би реагирала?
Аз до сега винаги съм давала твърда храна и след това съм предлагала кърма. Ако яде много твърда храна, тя сама отказва кърмата. Ако не й е харесало предложеното - си суче. Вече като сме големи - ако е само цокала не й стига и след 1 час е отново гладна, съответно и предлагам отново твърда храна....
«
Последна редакция: ноември 19, 2012, 18:10:56 от Anichka
»
Активен
lawyer
Сватбен ГУРУ
Публикации: 779
«
Отговор #216 -:
ноември 19, 2012, 18:27:29 »
casky, разбрах схемата, която си обяснила, благодаря ти
Чудя се защо най-сетне не се обединят всички около една схема на захранване и да има различия само, ако се налага. Сега всичко е супер сложно и от 100 места, ти казват 100 различни начина.
Ето Световната здравна организация, на която всички толкова симпатизират и се кланят в последно време и само я цитират какво що, ами точно тя препоръчва захранването да става с оризова каша.
Освен нея също и Американската асоциация на педиатрите, като за последното ми го сподели моя позната, която живее там.
Всъщност не знам кой е най-добрия продукт за захранване и дали изобщо има такъв, защото надали зеленчуците или плодовете под формата на пюре са по-добри от ориза, най-малкото защото всички ценни съставки и витамини са се изгубили при обработката им.
Оризовата каша основно се препоръчва и защото от нея има най-малка вероятност да се развият алергии; второ, съдържа желязо (както и други елементи), необходими на организма на бебе на около 4-6 месеца. Поне това е, което аз изчетох от сума ти мнения на лекари и консултанти.
Не знам вече, така или иначе рано или късно бебето трябва да започне да се храни и това неминуемо ще стане с малка доза вредни неща. Не се и съмнявам, че навсякъде е бъкано с консерванти и прочие гадории, но това е реалността, не мога да я гледам под стъклен похлупак.
Активен
sunray
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2805
Имам всичко.
«
Отговор #217 -:
ноември 19, 2012, 18:49:28 »
Мири
, изненадвам се за оризовата каша, но от друга страна при всяко дете организмът реагира различно.
Знаеш, Ели беше с доста проблемно стомахче и именно захранване с оризова каша с кърма реши всичко. Като с магическа пръчица изчезнаха проблемите. Това беше съвет от детски гастроентеролог.
Аз мисля, че е хубаво да има няколко схеми на захранване, защото в различните георгафски ширини се ядат/ набляга на различни типове храни/ зеленчуци и плодове. А и всеки вижда нещата по различен начин.
Някои искат да захранят по-рано - да речем около 4-ти месец, други изчакват до 6-тия...
Активен
malinkata
Сватбен ГУРУ
Моят най-голям трумф:) ; Чакам те Нати
«
Отговор #218 -:
ноември 20, 2012, 08:21:45 »
Момичета, както винаги в тази тема е най-трудно да се дава съвет. Децата са различни и реагират по различни начини, а и ние майките сме различни и разбираме нещата по различно. Исках само да уточня как беше при нас за Princess_of_the_Dawn
. Моето момче освен, че оставаше гладен изяждаше с поглед това, което ние ядем. Започна и с протягане и скимтене да показва, че иска от нашата храна. Въобще и до ден днешен е голям лакомник. Заместихме обедното доста бързо може би за около 2-3 седмици. След това започнах да замествам следобедната закуска като тогава предлагах каши и плодове (каша елда). Заместването на вечерята беше най-трудно. Искаше си вечерта млякото и това е. В крайна сметка освен с нова храна детето трябва да свикне и с още много нови неща според мен бързането трябва да е приятно за детето. Ако то се чувства неприятно значи сме прекалили.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #219 -:
ноември 20, 2012, 08:36:22 »
Съвсем нормално е да има различни теории и практики в захранването. Хората са различни като организъм и възприятия. Смея да твърдя, че и на лекарите не всичко им е ясно. Много от тях са като коне с капаци и не приемат нещо различно от това, което с години им е набивано в главите. Според мен най-важно е да се наблюдава и следва детето. Няма нужда да се насилват нещата, да се бърза и да се следват срокове. Това не би било от полза на никого. Аз също се чудих как да захранвам първото си дете и си измислих собствена теория и схема за всичко. Смея да твърдя, че проблеми не сме имали, а всъщност и сега си нямаме с изключение на това, че храненето като процес не му е толкова интересен, когато наоколо има други забавни неща.
Princess_of_the_Dawn
не се притеснявай, че нямаш заместено хранене. Изобщо не помня колко дълго хранех на обяд с пюре и след това давах кърма, но със сигурност знам, че на девет месеца нямахме напълно заместено обедно хранене. Е, случваше се понякога, но не винаги. Известно време след като започнах да замествам обедното, може би повече от месец и половина, започнах и със следобедната закуска, като давах различни видове каши. И това си остана за ужасно дълго време. Последва вечерята, а последно и закуската. Като детето ми отказваше да закусва до към двегодишна възраст. Но пък сутрин се кърмехме и не мисля, че е стоял гладен. Като цяло беше пухкаво бебе, а сега си е нормален и дори леко едричък на височина за възрастта си.
Пак ще повторя основното според мен - важно е детето и майката да се чувстват добре и спокойни. Всякакви схеми нямат почти никакво значение, защото много малко от тях имат наистина някаква научна обоснованост, ако въобще може да се търси такава.
Активен
casky
Баш Майстор
Публикации: 1557
«
Отговор #220 -:
ноември 20, 2012, 11:58:13 »
Цитат на: svetli в ноември 20, 2012, 08:36:22
Пак ще повторя основното според мен - важно е детето и майката да се чувстват добре и спокойни. Всякакви схеми нямат почти никакво значение, защото много малко от тях имат наистина някаква научна обоснованост, ако въобще може да се търси такава.
Точно
Всяка майка най-добре знае кое е най-доброто за детето й. Няма нужда от излишно шашкане...мнения хиляда. Избирате си най-доброто според вас и това е. Ето как една и съща каша за детето на
Miri
не е била също толкова добра, а за други точно обратното.
Аз като съвет бих казала да си изберете педиатър, на който имате доверие и да го слушате какво казва. Аз например съм страшно доволна от нашия и тогава бях и винаги съм се съобразявала с мнението му на специалист, защото той наистина е такъв за мен. Винаги е наясно с новостите и ми е обяснявал, кое и защо се прави или не. Вече сина ми е на 4 и все още за мен този човек е най-добрия за нас
Но като се замисля също така съм и убедена, че това което е било най-добро за сина ми тогава може и да не е също толкова добро за второто дете, живот и здраве. Нещата се менят и ние не можем да спрем факта. Имам приятелка със син на 10...ами по него време са почвали на 40 дена сок, което в момента се смята за пълен абсурд.
«
Последна редакция: ноември 20, 2012, 12:02:09 от casky
»
Активен
bubi_baby
Професор
«
Отговор #221 -:
ноември 20, 2012, 15:54:43 »
Здравейте, да споделя и аз с какво захраних дъщеря ми/тук сигурно ще срешна противоречия по темата, но всеки решава сам кое е най-добро за детето му/ на 2 месеца и дадох сок от ябълка, който тя понесе много добре, на 3 месеца й дадох плодово пюре от ябълка.Сега е на 5 месеца и тези дни смятам да започна и зеленчуковите пюрета, като започна с картоф.Да знам, че много от вас може би ще кажат, че с това ранно захранване детето може да развие някоя алергия.Аз някога съм захранвана по тази схема, пък ето ме че съм жива и здрава.
Активен
lawyer
Сватбен ГУРУ
Публикации: 779
«
Отговор #222 -:
ноември 20, 2012, 16:17:33 »
Bubi_baby, сподели моля те, в началото как реагира като и даде сладкото пюре, защото моята днес и предложих точно от ябълка и категорично не и хареса, отказа ми.
Може би е нормално в началото да не иска, все пак е ново нещо, но питам, защото знам, че сладките пюрета се харесват на бебетата и не би трябвало да има проблем с тях. А ето, че нашата девойка е на друго мнение
Активен
bubi_baby
Професор
«
Отговор #223 -:
ноември 20, 2012, 16:37:32 »
Цитат на: lawyer в ноември 20, 2012, 16:17:33
Bubi_baby, сподели моля те, в началото как реагира като и даде сладкото пюре, защото моята днес и предложих точно от ябълка и категорично не и хареса, отказа ми.
Може би е нормално в началото да не иска, все пак е ново нещо, но питам, защото знам, че сладките пюрета се харесват на бебетата и не би трябвало да има проблем с тях. А ето, че нашата девойка е на друго мнение
Това изобщо не бива да те притеснява, в началото и тя не го искаше много в смисъл не се сещаше какво точно да прави с лъжичката.Това беше първите няколко пъти след това като поднеса лъжицата към устата тя моментално отваря и нямаме проблеми, е все още не можем да достигнем до някакво кой знае какво количество1/2 бурканче дневно/, но пък нали все пак това е десерт.А имай в предвид, че и пюрето от ябълки е доста по-кисело от сока.
Активен
Miri
Баш Майстор
«
Отговор #224 -:
ноември 20, 2012, 18:20:14 »
Sunray, наистина милият ми Крис реагира много лошо на оризовата каша в кърмата. И до днес всъщност ориза много не се харесва и рядко яде. Но за сметка на това обича киноа.Светли много добре е казала, педиатрите не винаги са компетентни , когато става въпрос за захранване и харнителен режим по простата причина ,че почти нямат класове в университета за захранване , харнене и т.н. Аз лично не бих се доверила много на Американската Асоциация на Педиатрите. Личен опит и наблюдения. Само ще спомена, че първият ни педиатър, който стриктно следва техинте нормативи, при първия ни преглед ми даде кутии със Симилак (АМ), вместо да чакам да ми дойде кърмата.
Ето един интересен сайт, има страшно много информация.
http://wellnessmama.com/739/healthy-baby-food/
Наистина е най-добре да се водим по детето, а и майчиния инстинкт е много силен. Не случайно при захранване се дава по една - две лъжички , за да се види дали детето ще има реакция.
«
Последна редакция: ноември 20, 2012, 18:31:03 от Miri
»
Активен
Страници:
1
...
13
14
[
15
]