Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

януари 07, 2025, 18:31:13

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: " Захранване на бебетата - 5 "  (Прочетена 179325 пъти)

Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
**
Публикации: 1605

Моят сватбен албум

« Отговор #180 -: септември 27, 2012, 16:21:41 »

Има ли мами (освен aprilka), които са захранвали смесено - традиционно и водено от бебето? Кога започнахте и как точно процедирахте? За предимствата от захранване водено от бебето ги знам, но какви са недостатъците? Ще се радвам да споделите.  smile
Активен
leni_beni_
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2061

Моят сватбен албум

« Отговор #181 -: септември 28, 2012, 08:00:50 »

Princess_of_the_Dawn , аз захранвах по ЗВБ . Недостатъците са - цапане и мацане  tease Друго нищо не мога да кажа като недостатък. От много време е самостоятелен в храненето в сравнение с връстниците му.
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #182 -: септември 28, 2012, 13:00:36 »

leni_beni много благодаря за отговора. Предполагах, че няма да се включат много мами.  smile
Аз от съвсем скоро разбрах за този метод, четох статии и отзиви от майки и оставям с впечатлението, че предимставата са повече пред едно захранване по класическия  начин. Казват, че бебетата захранени по този начин са много по-малко склонни от наднормено тегло в по-късен етап от живота си, както и че е по-здравословен като цяло.

Прочетох, че захранването по този метод започва след 6-ти месец. Вие кога започнахте? Също знам, че всяка майка решава индивидуално с какво да започне - дали със зеленчук или плод, вие по каква схема започнахте? А за недостатъка, то ако е само мацането, звучи много добре.  pardon Друго чета, че е възможно да се задавят от парченцата храна, но в последната статия, която прочетох разбрах, че просто ако не се дават много големи парченца и са сварени както трябва, не би трябвало да се задавя детето. И че обикновено на 1 годишна възраст захранени по този начин бебетата вече се хранят самостоятелно.  good

Ето една доста подробна статия по този въпрос, за тези, които се интересуват също: http://zabliznacite.wordpress.com/2011/06/23/kak-da-predlagame-hranite-pri-zahranvane-blw/
« Последна редакция: септември 28, 2012, 13:03:07 от Princess_of_the_Dawn » Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #183 -: септември 28, 2012, 13:11:24 »

Аз сьщо захранвах така. Бих включила кьм недостатьците страха от задавяне, особено ако майката е по-чувствителна.

Мен не ме е било особено страх - точно както е в теорията, Марта се справяше много добре и сама изхвьрляше по-големите парчета, но мисля, че ако майката е малко по-страхлива, би се впечатлила. Сьщо така ме притесняваше, че количеството храна, което изяждаше беше много по-малко в сравнение с бебетата, които ядат пюрета (и до днес е така), но няма никакьв проблем с теглото, макар че до година караше основно на кьрма.

Започнах седмица преди 6ти навьршен месец.

Сега яде сьщото като нас, а много майки се оплакват, че децата им на сьщата вьзраст не искат неща, които не са пюрирани, но това пак си е индивидуално  pardon
Активен
leni_beni_

Моят сватбен албум

« Отговор #184 -: септември 28, 2012, 13:46:52 »

Аз започнах на 6м и няколко дни.
Опасност от задавяне винаги има, така е. Затова не се дават твърди храни като соров морков примерно. Ако се опиташе да глътне нещо по-голямо, като му стигнеше до гърлото и започваше да издава един такъв съскащ звук и сам си връщаше парчето, досдъвкваше го и тогава го гълташе.
Аз не се притеснявах, че яде малки количества, защото така или иначе си сучеше когато и по колкото иска.
Също е важно детето да стои изправено като се храни. Да не е полегнало в шезлонг , защото тогава има по-голяма опасност от задавяне
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 984

Моят сватбен албум

« Отговор #185 -: септември 28, 2012, 15:30:54 »

Аз захраних Леа на 6м с парче авокадо, като й го дадох в ръчичката.
Голям шок беше за роднините, особено за бабите crazy
Но аз винаги съм била против хранене с представление от цялата рода, за да си отвори детето устата, не съм съгласна, че трябва да се пюрира храна на 2г деца и тн (мои възгледи).

Мазането при нас изведнъж приключи някъде към 10м. Като цяло, ако започнеше да хвърля, значи се е нахранила. Съответно я свалях.

Почти нямаме случай на давене. Винаги съм се водела от принципа, че ако детето се дави и се бори, значи има въздух, съответно я оставям сама да се справи. Ако я видя, че няма въздух, тогава се намесвам.
Винаги внимавам как режа нещата - аз започнах с форма тип пържен картоф, след това минах на кубчета, топчета.

Сурова ябълка, суров морков, кренвирш, храна с формата и дебелината на гръкляна на детето  - внимава се с тях!

При нас това, което Ина е написала, че количеството храна, което детето изяжда спрямо дете, хранено от възрастен, поне на мен ми се видя като основен минус. Но и Леа все още суче на воля през деня и винаги сме били в 80-90% на теглото за възрастта й.
Леа беше 2 пъти болна на антибиотик преди годинката и през тези 2х2 седмици, ако не я хранех, тя сама категорично отказваше. За това аз започнах да "помагам" и минахме на смесен метод на хранене. Тя с лъжица, както и аз. Тя с вилица, както и аз. Не и бутам в устата, а предлагам.

Сега, на 14м, Леа може абсолютно сама да яде с лъжица и вилица, без да хвърля на пода (някъде преди годинката започна да го прави). Въпросът е да й хареса предложеното, както и да се спре на едно място  pleasantry
В момента сме на етап "тичане" и "стоене прав на стола" и като цяло яденето ни е  diablo
Схема на захранване - ползвах тази, която е в за близнаците, като след 9-10 месец минах на обща наша храна, съобразена с подправки и продукти.
« Последна редакция: септември 28, 2012, 15:33:03 от Anichka » Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #186 -: септември 29, 2012, 00:53:18 »

leni_beni, Anichka, inaxastra много ви благодаря за подробните мнения. От изключително голяма полза са ми.  give_rose
Аз също клоня към този метод все повече и повече, особено като прочетох и вашите мнения.
Всъщност Бенджамин Спок също съветва да се започне с храни на парченца около 7-ми месец най-късно, иначе детето после по-трудно се научавало самостоятелно.

А откога започнахте да учите детето да пие от чашка? На мен ми препоръчаха тази чашка, била удобна:
http://www.amazon.co.uk/Bickiepegs-D-Red-Doidy-Cup/dp/B000RBE6Q6/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1345637011&sr=8-1
Активен
leni_beni_

Моят сватбен албум

« Отговор #187 -: септември 29, 2012, 09:04:26 »

Аз започнах да предлагам вода , като започнах захранването, но той отказваше. Все пак сучеше, набавяше си  нужното и не съм се притеснявала. Давах му обикновена стъклена малка чашка (ракиена дето им казват  tease ) . Не помня точно кога пропи вода, ще трябва да си видя записките, но може би към 8 месеца да е бил . Той никога не е пил от шише с биберон, или от тези с накрайниците. Като започна да похапва повече и да се буди нощем за вода, някак ми се стори трудно с чашата през ноща, защото трябва да го вдигна. Тогава купих шише със сламка и за около 2 дни се научи да пие от него. Доволна съм още ползваме такова  good
Активен
sunray
Публикации: 2805

Имам всичко.

Моят сватбен албум

« Отговор #188 -: септември 29, 2012, 09:33:46 »

Принцеса, аз давах парченца храна на по-късен етап, може би, по спомени, към 9-10-ти месец започнах чак. Съобразих се с това, че почти нямаше още зъби. На годинка и 1 месец вече ядеше почти всичко на малки парчета. Тогава пасирах само някои по-жилави меса. Тоест, около годинката спрях каквото и да е пасиране. Е, освен за крем супите, де smile
Не сме имали проблеми с привикването. То си зависи и от детето и апетита му. Ели обича да си похапва, но известно време не можеше да свикне с парченца твърда храна в течна такава, тоест с манджите. Отделях парчетата в отделно съдче и така тя си ги хапваше сама с ръка, а соса го давах аз с лъжичка. Никакви грижи нямахме така.
За пиенето на вода от чаша - не помня кога какво съм предложила, но мисля, че някъде около годинката вече пиеше с мек накрайник, но за кратко - месец-два. После още толкова с твърд накрайник. И на годинка и 5 месеца вече пиеше от шише със сламка (може би защото беше по-голяма се научи за няма и ден, а аз очаквах за повече) и досега си караме така. Понякога й давам да пие от чашка и почти не се улива, но това е защото ня сипвам много вода в нея. Важното е че е разбрала замисъла и как се борави с нея. До пролетта, когато тръгва на ясла, смятам да я науча и от чашка да пие сама.
Нощем сме с едно шише със силиконов накрайник, не е точно биберон обаче, защото ако пие от сламка, трябва да се изправи.
« Последна редакция: септември 29, 2012, 09:35:42 от sunray » Активен
dodo23
Публикации: 2192

Моят сватбен албум

« Отговор #189 -: септември 29, 2012, 11:14:16 »

А какви са предимствата на шише със сламка пред шише с накрайник? crazy
Аз на първо чететне се сещам за недостатък-трудно почистване на сламката.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #190 -: септември 29, 2012, 15:55:32 »

Princes_ ази чашка изглежда много удобна и аз сьм чувала положителни отзиви за този модел - детето може да я дьржи само и с наклона е много удобна за пиене.

Вода започнах да предлагам, когато започнах да захранвам, но пропи истински кьм 15 мес. Винаги е пила от малка стьклена чашка, като Лени-Бени.
Активен
aprilka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 665

Моят сватбен албум

« Отговор #191 -: септември 30, 2012, 13:53:09 »

Принцес, аз почнах първо да захранвам традиционно, но малко след това(захранихме се на 5 месеца и половина по препоръка на ХВ) почнах да давам всичко на пърченца. Изабел не е фен на смачканите храни и отказва всичко, което има неопределен цвят. Крем супите (и преди съм го казвала, дано да не ставам досадна вече) не ги ядеше въобще, затова добавях паста или крутони...Ядеше всичко с ръце и основен недостатък за мен е голямото мазало. Сега вече не е толкова меси, но отдоло под масичката ѝ за хранене дълго време имаше една стара покривка, защото ми отнемаше около час да изтрия яденето от плочките и нея. А да, и аз не се притеснявах по колко твърда храна ядеше, защото до доста късно дояждаше с мляко. Заместени хранения имахме малко преди годинката(май, не си спомням вече, но доста по-късно от наборчетата ѝ).

И Изи не се е давила, по-големите пърченца си ги изплюваше.

Вода започнах да давам след като почнахме да се захранваме. Изключвам периода, от месец когато си бяхме в Бг, тогава по съвет на ХВ ни предлагах вода на Изи (беше на АМ), защото тук беше 25 градуса,а в Бг 40.

Купих си една книжка - http://www.amazon.co.uk/Annabel-Karmels-Complete-Toddler-Planner/dp/0091924855/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1349000730&sr=8-1 (тази е новата, моята не можах да я намеря, но предполагам горе долу едни и същи неща пише), която ми беше страшно полезна. Има интересни рецепти и още си я ползваме, когато зацикля и се чудя какво да и сготвя, плюс за в началото докъто приготвях пюретата. Това го пиша с уговорката, че Изи яде от нашата храна, но когато на нас ни се хапва пица(примерно) на нея и готвя отделно.

Тази чашка и аз я бях гледала, но така не я купих  pardon Иначе супер удобна изглежда  good Изи пие от обикновена пласмасова чашка, защото гризе стъклените(все още).
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #192 -: октомври 01, 2012, 15:57:11 »

Момичета отново благодаря за мненията ви, много са ми от помощ.  NO  give_rose

Със захранването разбирам, че всичко е индивидуално и си зависи от детето, но може би ще започна с кашичка на първо време  и много меко сварени заленчуци на парченца да видя как ще реагира на храната и после ще премина само на парченца.

aprilka ще си взема тази книжка на Анабел Кармелс със сигурност.  good
Активен
leni_beni_

Моят сватбен албум

« Отговор #193 -: октомври 02, 2012, 09:21:27 »

Princess_of_the_Dawn , само внимавай ако ще даваш каша и парчета храна. Има вероятност да се обърка детето и да се задавя по-често. Като ми даваш каша, тя направо ще гълта. А парчетата трябва да ги дъвче, но е прекалено малка , за да направи разлика и може да се опита направо и тях да гълта.
Прецени и наблюдавай детето  good
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #194 -: октомври 02, 2012, 14:47:23 »

Вярно, права си leni_beni, хич не се бях замислила за това.  blush Благодаря за забележката.
Ох, още колко много има да се уча.  blush
Аз всъщност няма нищо да започна на своя глава, ще видя какво ще ми кажат в болницата, а също ще посетя и лекциите по захранване, които ни организират.
Активен
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: