Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 16, 2024, 11:59:48

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 [2] 3 4 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко за кумовете - част 5  (Прочетена 146207 пъти)

Morning_Flower
Сватбар
Публикации: 279

Love is in the air!!! ...

« Отговор #15 -: май 13, 2011, 13:05:07 »

И аз искам да изненадаме кумовете с нещо, освен основния подарък, нещо може би символично, така за забавление на самата сватба, а и имам една голяма дълга кутия и се чудя как да я използвам, но нищо не ми хрумва - някакви идеи  smile ( дано сте ме разбрали  какво се опитвам да кажа huhhuh.gif blush )
Активен
rafaeLa
Сватбен ГУРУ
Публикации: 700

шматка по свой си начин

Моят сватбен албум

« Отговор #16 -: май 13, 2011, 13:55:10 »

Според мен традицията, булката да отхвърли 2 пъти булото и чак на третия да се съгласи да бъде забулена е свързана със съкралността на числото 3 - нали знаете: Света Троица, трикратно повтаряне на определени думички, трикратно прекръстване и т.н.
Активен
mishence
Любопитен
*
Публикации: 40

« Отговор #17 -: май 13, 2011, 14:20:27 »

Интересно е това за булото, благодаря ви за отговорите момичета
Активен
Barborana
Сватбар
Публикации: 251

« Отговор #18 -: май 14, 2011, 00:24:06 »

Нова тема, нов късмет  Wink posum , честито и от мен! Най-накрая, всичко е с добър край smile
panteryx, ще чакаме и ти скоро да се похвалиш с кумове/ куми girl_wink
Активен
panteryx
Сватбен ГУРУ
Публикации: 518

Моят сватбен албум

« Отговор #19 -: май 17, 2011, 17:26:58 »

Момичетааа вече съм в депресия още веднъж ни отказаха ,питахме в църквата дали може да имаме 2 куми и попа ни каза абсурд.Трябва да има кум не може. cray cray cray cray cray
Не можем да се откажем вече ,защото сме платили таксата .Гледахме ,умувахме и няма кой .
Има варианти да ни кумуват ,накое приятелско семейство ,но аз вече поканих моя приятелка да ми е кума.
Направо не знам какво да правя bad
Активен
dany_87
Професор
Публикации: 463

Моят сватбен албум

« Отговор #20 -: май 17, 2011, 17:42:06 »

Мале миличка хич нямате късмет за жалост,но не се притеснявай-хората са казали всяко зло за добро-скоро ще намерите вашите хора
Активен
Gery79
Сватбен ГУРУ
Публикации: 974

На най-важните житейски пътища няма пътни знаци

Моят сватбен албум

« Отговор #21 -: май 17, 2011, 17:47:31 »

Panteryx,мисля че кумата ти е в течение на проблемите ,които имате с намирането на кум и ако е истински приятел,ще ти каже ,че се отказва да ти е кума и да поканите приятелско семейство.
А тя приятелката винаги ,ще ти е приятелка-едно кумуване нищо няма да промени,но си мисля че за вас като двойка е по-добре да имате семейство кумове (ако имате такава опция разбира се).
Активен
panteryx
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #22 -: май 17, 2011, 18:01:44 »

Нее знам просто сме в пълна безисходица  cray .
Активен
Tonina
Професор
Публикации: 354

« Отговор #23 -: май 17, 2011, 18:14:38 »

Момичетааа вече съм в депресия още веднъж ни отказаха ,питахме в църквата дали може да имаме 2 куми и попа ни каза абсурд.Трябва да има кум не може. cray cray cray cray cray
Не можем да се откажем вече ,защото сме платили таксата .Гледахме ,умувахме и няма кой .
Има варианти да ни кумуват ,накое приятелско семейство ,но аз вече поканих моя приятелка да ми е кума.
Направо не знам какво да правя bad
Как така попа ще каже, че не може??!! Моля да ме извините, но в Източноправославната църква се изисква един човек, който венчава младото семейство, без значение дали е мъж или жена. При гражданския брак са необходими двама свидетели . Така че това, което са ти казали за църквата е поредното съвременно бг "изискване".
Активен
panteryx
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #24 -: май 17, 2011, 18:42:30 »

Tonina ние кума си имаме ,но кум не, в църквата ни казаха категорично ,че трябва да ни венчае кум. crazy
Ясно е че нещата в България постоянно се променят. Плачещо момиче
« Последна редакция: май 17, 2011, 18:57:01 от panteryx » Активен
michelle
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1484

« Отговор #25 -: май 17, 2011, 19:13:43 »

Да си имате кум като условие при църковен православен брак не е съвременно "бг изискване". Кумът при сключване на брак става ваш духовен наставник, "духовен баща". Няма как жена да изпълни тази роля.
 Не ми е известно някъде това да е посочено като задължително условие, ала и не съм чувала случаи за църковен православен брак, в който да няма кум. Обикновено даже кумата не би трябвало да играе никаква роля в самия ритуал.
 Интересно ми е дали е възможно все пак да се разреши да има само кума?
Активен
Tonina
Професор

« Отговор #26 -: май 17, 2011, 19:29:29 »

michelle, по произход аз съм половин българка и половин гъркиня. Гърция е Православна държава много години преди България. Там канона се спазва (децата учат вероучение от малки). И за официален брак се смята Църковният (може да имаш и Граждански, но той не е както тук задължителен). Там няма изискване за кум и кума.  А относно мъжът  кум - духовен наставник, това е стара българска традиция, която е описана в учебниците по етнология (по която дисциплина, нескромно казано  в университета имам 6.00 ) и която ние спазваме, в което естествено няма нищо лошо. Но когато става дума за Църковен брак нещата са други. Това, че при нас е прието да бъдат кум и кума е съвсем различно.
Жалкото е, че при Panteryx налагат тези изисквания. М/у другото имам приятелка от Копривщица, чийто дядо е свещеник, към който винаги се допитваме за неща, с които не сме наясно. Това е, което мога да споделя. 
Активен
michelle
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1484

« Отговор #27 -: май 17, 2011, 19:51:39 »

Затова и подчертах, че не ми е известно да е задължително условие да имаш кум  smile В Гърция може ли да имаш само кума? И ако е така, не знам защо и в България не се приеме същото?
Активен
Tonina
Професор

« Отговор #28 -: май 17, 2011, 19:58:21 »

И на мен ми е много странно... Дано все пак Panteryx намери някакво решение за този проблем и да се наслади на подготовката. michelle, осмомартенската покана с пеперудите е уникална!!!!   good  smile
Активен
panteryx
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #29 -: май 17, 2011, 20:10:05 »

Момичета благодаря за подкрепата  give_rose Имам чувстово ,че всичко е против нашата сватба :'(но може да сепобърквам кой знае ?!Не мога да разбера защо и питам постоянно защо всички ни отказват и постоянно чувам само едни и същи отговори отказват ни заради суеверия Oh my ...
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: