Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 01, 2024, 01:57:36
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
" Всичко около кърменето - 3 "
Страници:
1
...
19
20
[
21
]
22
23
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: " Всичко около кърменето - 3 " (Прочетена 185679 пъти)
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
Отг: " Всичко около кърменето - 3 "
«
Отговор #300 -:
юни 20, 2012, 19:58:35 »
Хайде и аз да се запиша към младите майки кърмачки. В началото видях зор няколко дена, но вече сме в правилната пътека.
Кърмя я на поискване, понеже е много мъничка и трябва да наддаваме килограми. Също и се изцеждам с помпа и от време на време й давам на бутилка, за да съм сигурна че е поела достатъчно кърма. Първите няколко дни след като загубихме тегло, лекарите ми казаха след всяко хранене да я допълвам с цедено и след като си върна теглото, вече по-рядко цедя - 2 пъти на ден някъде. Мислите ли, че това е достатъчно? По принцип като си усетя гърдите натеждали, се цедя със сигурност. Кърмим се горе долу през 1-2 часа през деня, и през 2-3 през нощта. Давам й от двете гърди, като понякога суче общо 20 минути, понякога може и час да отиде.
Активен
minalina
Сватбен ГУРУ
Публикации: 734
«
Отговор #301 -:
юни 20, 2012, 20:26:09 »
По принцип ако си постоянно с нея и и даваш на поискване, според мен няма и нужда от цедене. Така си сигурна, че в някой момент няма да предпочете биберона (който пуска по-лесно) пред гърдата.
Браво на двете ви, че така добре се развиват нещата!
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #302 -:
юни 20, 2012, 21:31:19 »
Привет и от мен мили дружки
Аз споделих в нашата тема,че напоследък доста намалихме нощните кърмения.Основно кърмя за събуждане и за приспиване.Нямам идея как ще се развива кърменето ни занапред-надявам се на отбиване по взаимно желание в близката година.
Много сладко казва "маки" и ми бърка в деколтето.
Добавям в списъка кърмене на плажа
Принцеска
,предполагам си цедила за да стимулираш производството.Ако бебчето наддава добре и не усещаш дискомфорт,не е нужно да цедиш.
Мина
,ти решила ли си до кога искаш да кърмиш?Ако спреш да изцеждаш количеството ще се урегулира спрямо това,което Бо изсуква.
Ани
,като не спиш при бебка тя не плаче ли нощем за млякото?Аз съм опитвала да не й давам и настава война!
Скарлет
,хубаво раздвижи темата,но не казваш нищо за теб и твоя юнак!
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #303 -:
юни 20, 2012, 23:21:03 »
Princess_of_the_Dawn
, успех с кърменето - мисля, че се справяш страхотно! Ще видиш колко скоро ще имаш пухкава беба
minalina
, а Боянче търси ли мляко след като хапва през деня? Леа си търси и се радва, както писах. Зная, че Боянче е по-голям, но ако има детето нужда да си пийне млекце, нека си пийва, пък то мнения много по колко мляко трябва да пият децата...
За командировката - и аз мисля като Додо, че би трябвало да си ОК да цедиш сутрин и вечер. Ако искаш си вземи да пиеш лактационен чай да кажем през ден. Но внимавай де.
Додо
, сега ще обясня какво ме накара да взема тези резки мерки. Значи Леа дали ще спи в кошарата си, само с мен на спалнята или с мен и татко й, си се будеше, когато минаваше през циклите на съня. За съжаление заспива на гърда и много рядко сама. Тя знае, че за да заспи- трябва да държи зърното (не е задължително да суче). И си плаче, ако цицата не е в устата й. Дори ако спи с мен, не отива да си я вземе, а аз трябва да й я дам, тоест отново плаче, а аз будна... Аз не издържах както физически, така и на моменти психически. Постоянно ми се въртеше идеята в главата да намеря детегледачка или да я дам на градина за няколко часа, за да мога да поспя. Нямаме роднини тук, сами сме. С мъжа ми решихме, че да бъде с чужд човек ще й бъде по-голям стрес и по-добре по някакъв начин да я научим да спи, за да мога и аз да поспивам.
Оф, дали плаче сега? Първата вечер беше бунтарска - както обикновено Леа се будеше през 40 мин - 1 час. Татко й само я слагаше в леглото, потупва я, пуска й бял шум, шъшка й. Ако е сънлива, заспива за 2-3 мин. Ако е изправена и плаче, я вдига (за съжаление) и я носи около 5 мин и после отново в леглото, потупване, шъшкане и тя просто заспива. Ако вляза аз, Леа не плаче, но горните 2 метода НЕ работят. Само цица. Преди да се разболее от ушна инфекция, прилагахме този метод и тогава беше по-лесно, както и Леа се успокояваше с мен без й дам до цока. Искрено се моля да не е по-лошо, когато правим смените с +8 и след това -8 часа, заради пътуването до БГ.
Вече 5 нощи не е цокала през нощта. Но продължава да се буди поне по 2-3 пъти на нощ. Първите 3 дни ставаше в 4:40 за деня, а не както обикновено в 6.
Аз цедя преди да легна, понякога и към 4 сутринта (ако не съм успяла да изцедя дясната гърда, че ми прави проблеми) и сутрин, след като Леа се насуче. За сега имам мляко, но да си призная не се и притеснявам вече...Фризерът е пълен за още поне 6+ месеца.
През деня за сега цокаме след всяко ядене + 2 пъти за приспиване. Следобедна закуска иска само млекце
Значи за деня имаме мин 7 сукания
До ноември трябва да си намеря работа и тогава планувам само сутрин и вечер да кърмя като Миналина, а за другите хапвания - изцедено мляко от шише със сламка (научи се да пие) Хич не ми се иска да цедя на нова работа. Колкото и да са ОК тук с тези неща си отнема време.
Аз не се притеснявам да кърмя където и да е. Просто се покривам с пелена, яке, каквото имам. Ще видим като сме в БГ как ще бъде. За сега съм намислила да казвам, че на в лято не се спира да се кърми и за това я кърмя още (1000000% ще чуя подобни коментари от близки, роднини и доброжелатели)
«
Последна редакция: юни 20, 2012, 23:54:07 от Anichka
»
Активен
minalina
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #304 -:
юни 21, 2012, 00:06:40 »
Не,
Ани
, търси само преди дневен сън. Естествено събота и неделя и след като се прибера вечер си иска постоянно.
До 10-тият месец почти само мляко ядеше, но после взе да му се услажда храната и сега го интересува живо твърдата такава, но само такава като за големи (пюрета не тачи особено)
Иначе при мен лактогеният чай (този на Веледа) не дава ефект. Ти какъв пиеш, че май ще трябва да сменям марката?
Моите адмирации на теб и мъжа ти за среднощната борба, направя шапка ви свалям! И дава резултат! И как ставаш още в 4 да цедиш! Aз нощно време името не мога да си кажа, а камо ли да стана... добре че ми е оправно детето и само си намира "яденето".
Диди
, не съм решила докога ще кърмя. За мен въпросът не седи така. По-скоро ако детето иска и има нужда от мляко предпочитам да давам мое пред кравешко такова
Активен
Anichka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #305 -:
юни 21, 2012, 06:57:10 »
minalina, това е чаят, който на мен ми помага:
http://bilec.net/product/79/laktogonen-chay-bilek-100-g.html
Всеки организъм е различен, знаеш. Аз го пиех редовно от август до края на ноември - отначало всеки ден, след това през ден, накрая веднъж в седмицата. Според мен е доста силен, на опаковката пише, че се приема след лекарско предписание..
За цеденето - ставам, защото дясната гърда ме боли. Имам проблем с нея. Някакси са ми по-тесни каналите и остава мляко отзад. Помпата е безсилна понякога по 10-15 мин и изведнъж изтисква 70-100 грама.
Зная, че лактацията ще ми се регулира, но с пътуването до БГ ще обърна часовете и моето сега нощ ще бъде ден и трябва да имам мляко за там. Иначе Леа тук ще има да пие изцедено мляко след като спрем да се кърмим..Аз все поизцеждам "по малко".
Браво на Боянче за хапването! И при нас в 10 месец се забеляза "ослаждане", но аз го приех, че е след като бяхме болни и сега наваксваме. Преди ядеше почти всичко, но в по-малки количества - една две хапки, три, после друго нещо. Сега например хапва за закуска половин круша, половин авокадо и половин банан с удовоствие. След това добавя изцедена кърма с нещо - от каша, овесени ядки, вид греинс... И да не забравим кърменето
за десерт.
«
Последна редакция: юни 21, 2012, 07:03:48 от Anichka
»
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #306 -:
юни 21, 2012, 11:32:24 »
И ние сме тук с Мартето.
Денем цока малко или много зависи колко интересни неща има за вьршене. Нощем е ужас. Както при Аничка и аз не издьржам вече. Но нямам куража да пробвам метода, който при вас е сработил (или поне все още). А пропо: комплименти ! Браво на теб и на мьжа ти, че сте успели да наложите този ритьм и шапо за нощното цедене, за мен като за Стас би било ад.
От известно време (вероятно пак заради зьбите), когато цока прави нещо, не че ме хапе, но някак използва зьбите в цокането и ужасно ме боли. Едва издьржам просто. Не знам как да я накарам да захапе правилно. Вече е голяма и да й вкарам прьст в устата, за да извадя зьрното не работи. А и да успея, тя като захапе пак прави пак сьщото. Когато е много гладна и спокойна цока супер - точно както трябва, но в повечето случаи е ужас. Чудех се дали да тьрся сьвет от ЛЛЛ, ама засега стискам зьби и трая докато мога да издьржа, може пьк да мине като избият кучешките.
Стас, не знам какво да ти кажа за пьтуванията. На прьв поглед бих казала, че няма да ви се отрази, защото нали на сьбранията на ЛЛЛ има разведени жени, чиито деца са една седмица при тях, една при бащата и те кьрмят все пак. Но ми се струва лекомислено като отговор и затова реално е по-добре да питаш Флор какво мисли. Уж вече ни е улегнала лактацията и не би могла да изчезне така от днес за утре, но ако бях на твое място щях да си задавам сьщите вьпроси и нямаше да поемам излишни рискове. Питай компетентно мнение.
Да ви кажа все пак и хубавото около кьрменето де: Мартеничката често целува гьрдата или самото зьрно след като е свьршила да цока. Днес даже като се нацока се дрьпна, погледна зьрното, цунка го звучно и сама прибра гьрдата в деколтето
Много мило и сладко ми стана
Иначе има претенции и не й харесва да вадя гьрдата изпод блузата, иска я "отгоре" през деколтето
Активен
dodo23
«
Отговор #307 -:
юни 21, 2012, 12:41:28 »
Ани
,и от мен комплименти за това,че си успяла нощем да се отделиш от Леа!
У нас беше същото до скоро-100 събуждания за нощта през 20-40мин и цокане.От това не само,че не спяхме нормално,но много ме сърбяха зърната.
За първоначалното приспиване вършеше работа носене и люлеене от мен или от татко й.Но после събуди ли се,само цица признава.Ревала е по половин час(докато се прибера от фризьор/лекар/кръчма;) ) и не заспива без мен.Както ти казваш,не винаги суче,просто трябва гърдата да й е в устата,а понякога както при Ина,само да я докосва с ръка.
Напоследък,като се пробуди,не иска да суче.Рядко цоква,колкото да се сгуши в мен.Само рано сутрин суче активно-като гладно или жадно бебе.
На мен ми е кошмар именно това приспиване,защото ми писва и самата мисъл,че никой друг не може да го направи,ми натежава.Не мога да се откъсна нито една вечер,за да бъда друго освен мама.
Планувам на есен,когато половинката е на разположение,да започне той да я приспива някак.
Миналина
,спомена даване на гърда само сутрин и вечер,за това те запитах дали си определила възраст,на която да спреш да кърмиш.Сега като те прочетох пак,разбрах какво имаш предвид.За майчиното мляко пред кравето,и аз съм за и скоро се вкиснах на тема стига ли млякото ми на детето и защо не го дохранвам с АМ.
Докато Бо суче,тогава когато иска и толкова колкото иска,ще имаш количеството от което се нуждае.
За лактогонния чай не знам колко мога да съм полезна-тук се продава масово и рекламира чая на ХИП,който нито е хубав,нито дава ефект.Аз си бях взела от билковата аптека един пакет,на който просто пише лактогонен чай и са събрани познатите ни билки,като не са стрити,а на зърна/листа.Този на мен ми беше много полезен.
Ина
,и ние имахме подобен период с хапане.Сякаш заради новите зъби не знае как да засуче.
Но пък за тези сладки целувки,какво ли не бих изтърпяла.
Активен
leni_beni_
«
Отговор #308 -:
юни 21, 2012, 13:25:52 »
Нищо, че вече не кърмя, но и аз да се изкажа
Все още ми е мъчно и като видя бебче да суче и ми става едно такова.....
Никола още помни как се суче. Като ме види гола и ме гали . Няколко пъти вече се е случвало да ме издебне докато ме гушка и да засмуче....ей звездички ми се виждат
Никола беше на година и 2 месеца, като му останаха кърмения сутрин, вечер и през ноща (с изключение на събота, неделя или когато сме заедно през деня) . Отбих го на година и 9 месеца изцяло и чак близо 2 месеца след това започна да спи по цяла нощ .
За хапането не мога да помогна. Само веднъж ме е хапал, изпищях от болка и не му дадох да суче 3-4 часа, като през това време му говорех колко ме е заболяло и ако прави така, повече няма да му давам да суче. От тогава не се е повторило.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #309 -:
юни 21, 2012, 14:08:28 »
И ние приключихме с кърменето преди известно време, на 2 години и 4 месеца, та и аз ви навестявам все още
За хапането - той като че ли ме пробваше по едно време - хапе леко и ме гледа как ще реагирам, аз естествено му се скарвам със сериозен глас и вид и го отдръпвам, след това пак така няколко пъти, докато се откаже. Веднъж обаче така ме захапа, че изпищях жестоко, той се стресна и не искаше да суче за известно време.
Ина
а някакви други чесалки за венци или нещо за гризане ползвате ли? У нас за целта се ползваше биберона. Голямо гризане и купуване на биберони падна, но поне си изкарваше яда на тях, а не на мен.
Аз не помня кога започнахме да се кърмим само сутрин и вечер, но той сам загуби интерес през деня.
И последно да се изкажа и за спането - още в първия месец отказа хранене между 12 и 5-6 през нощта, но никога (дори и сега) не спи по цяла нощ. Разбира се, имало е изключения някои нощи, но много малко. Дори сега като е изморен от детската градина, пак се буди нощем.
Нашият татко започна да го приспива отдавна и така пропускахме кърменето за приспиване, кърмех го по-късно като се пробуди, обикновено като отида аз да лягам. Сега с таткото си четат приказка и се приспиват двамата. Моята логика беше, че така или иначе аз съм на разположение 24 часа, нека има едно нещо, което да бъде "задължение" на таткото и да си го знаят двамата.
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #310 -:
юни 21, 2012, 14:12:05 »
Тя не ме хапе в смисьл "Гриз!" (това сме го преживели отдавна), а при самото цокане са включени и зьбите. Не мога да го опиша точно, защото и аз не знам и не мога да видя точно какво прави, какьв е механизма, но много боли на всяко дрьпване. Не са долните зьби, защото те виждам, че са покрити с езика, някои от другите са, но не е ясно кои и как.
Чесалките за зьби не я интересуват. Бибероните-зальгалки ги прегризва, да. Отскоро почна това и вече няколко сме хвьрлили. Даже се замислям дали да не й махна биберона, защото вече не изглежда да го тази толкова, а само го мята сьс замах като й го подадеш.
Активен
minalina
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #311 -:
юни 22, 2012, 01:06:44 »
Благодаря много за подкрепата момичета! Дадохте ми сили, че иначе се бях сдухала да ги мисля тук сама тези неща.
Инче, права си ще питам в ЛЛЛ. Лошото е, че нямам вече мляко във фризера, но започвам сериозно да се занимавам със задачата, пък и като изляза в отпуск лятото и без това пак ще има цокане почти на всеки час, както е през събота и неделя. Ще се възвърне пак лактацията, която сега определям като леко западнала.
Инче, за зъбите мисля, че ми стана ясно какво описваш, но честно не знам как да се справиш с положението. Единственото, което ми идва на акъла е да и говориш, знаеш ли може да захапе, че нещо не е наред и осъзнато или не да промени захапката.
Диди, като се прибера определено ще взема от този чай. Благодаря ти!
Активен
Princess_of_the_Dawn
Баш Майстор
«
Отговор #312 -:
юни 22, 2012, 16:43:20 »
Момичета, имам нужда от съвет.
Както писах ние се храним много на често. Забелязвам, че понякога се храни по-дълго, друг път по-кратко, но разбирам, че това е напълно нормално. Какво става обаче понякога е, че като я сложа на едната гърда, тя суче активно между 5-10 минути, аз разбирам, по това, че се вижда млякото около устата или по движението на устата й, след което става пасивна, спира, но си стои на гърдата. Като я побутна, пак леко засуква, но вяло и така се унася. Тръгна ли да я махам от гърдата, започва да суче и не иска да се отдели. Аз я държа известно време, защото си мисля, че не е нахранена. Когато успея да я махна от гърдата, понякога предлагам и втората, но тя не иска, с което оставам с впечатление, че е нахранена. Слагам я в легълцето да спи, но тя се пробужда и започва да се върти, да си лапа ръчичката и да прави физиономия за хранене, при което пак я слагам на гърда. Как да процедирам според вас. Тук акушерките ми казват различно, едните, че не трябва да й давам да ползва гърдата като биберон, други, да си я държа, щом е това, от което има нужда и да й създавам режими вече като стане по-голямо. Понеже от няколко дена ни мъчат и колики, може би така като смуче гърдата й действа успокоително. Освен да й дам биберон в такива случаи или и аз незнам.
«
Последна редакция: юни 22, 2012, 17:00:37 от Princess_of_the_Dawn
»
Активен
Scarlett
Сватбен ГУРУ
Публикации: 681
«
Отговор #313 -:
юни 25, 2012, 09:58:45 »
Май ви събудих от дълбок сън, момичета, липсвахте ми!
Ще започна с младата майка -
Princess_of_the_Dawn
, честито бебче преди всичко! Така като чета, мисля, че се справяте повече от добре с малката, продължавай в същия дух.
Другото, което си мисля след последния ти пост, е, че май минавате през някакъв скок в растежа или ви мъчат коликите. Бебчето слага ли ръка/длани в устата, значи е гладно, следователно - слагай на гърда и това е. На вашата възраст синът ми сучеше средно между 50 и 60 минути на хранене, а се хранеше на 1.5 - 2 часа, т.е. правехме пауза от не повече от 20-30 минути между две хранения. Трудничко е, но няма да продължи завинаги. На тази малка възраст аз биберон-залъгалка не бих дала (аз и досега не съм дала де, но това е друга тема) - бебка сега се учи да суче, а със залъгалката първо обърквате сукателния рефлекс и второ - най-много да пропуснете някое хранене (защото на теб ти се струва, че се е наяла, но тя може и да не мисли така). Още повече щом се е родила мъничка, по-добре мляко, отколкото латекс, каучуци и т.н. Същото важи и за храненето с биберон, за да видиш колко е изяла - не го прави, бебетата ядат на всяко хранене различно количество и това не е мерило. Пълни ли памперсите и ака ли всеки ден, значи си поема достатъчно. Шише само в краен случай и то, ако ти трябва да излезеш някъде без нея. Кърменето не е само хранене, не го забравяй, а и успокоение за колики, усещане, че мама е наблизо и т.н. Също така, на тази възраст аз не съм прекъсвала кърмене - пощипваш леко по раменцето, галиш по гръбчето, като се унесе или леко дръпваш гърдата все едно да й я извадиш от устата и тя пак ще продължи да суче активно, ако е гладна. Приключила ли е, сама ще си пусне гърдата. В началото млякото тече бързо 5-10 минути, затова го виждаш около устичката, после има малко дърпане на празен ход и след това тръгва по-мазничкото мляко, което отнема и повече усилия за изсукване и бебка затова се унася. За цеденето - постоянната лактация се установява първите три месеца на бебето. Затова е хубаво 1-2 пъти на ден да продължиш да цедиш за стимулация. Аз го правех веднъж след кърменето след къпането, когато синът ми правеше по-голяма пауза между кърменията и веднъж към 3 ч. през нощта, след като той е хапнал. Разбира се, ако почувстваш тежест, пак. По 15 минути на гърда, без значение дали тече от нея или не, си е достатъчна стимулация. Но всичко е индивидулно, ти ще си прецениш какво е най-добре за вас. И ако имаш въпроси, не акушерки моля, а консултант по кърмене -
www.podkrepazakarmene.com
Справяш се повече от отлично!
Активен
Scarlett
Сватбен ГУРУ
Публикации: 681
«
Отговор #314 -:
юни 25, 2012, 10:09:48 »
А на въпроса на
dodo23
, ми още сме си тук и скоро ще празнуваме втори рожден ден като щастлива кърмаческа двойка, за ужас на някои семейни приятели и роднини.
Поради невнимание от моя страна, успях да си спра кърмата на едната гърда преди около 2 месеца, но продължаваме да се кърмим на другата. Тя ми е с някак по-тесни канали и много ми се запушваше в началото, та все нея подавах първа при кърмене и така си се стимулира повече, та мляко си има още. Кърменето при нас е само за приспиване - горе-долу по три пъти на ден - вечер преди лягане, някъде към 6 - 7 сутринта като се размърда човечето, суква малко и продължава да спи, и следобяд към 14:00 ч., когато се прибирам за малко от работа, за да го приспя. Е, ако ме няма, заспива и без мен, но повечето дни аз се прибирам. Ако пропуснем това обедното, до вечерта съм станала на буци цялата, значи мляко си има. Но далеч не ни е основно хранене. Виж, ако съм отпуска или през уикенда вали и сме вкъщи, направо сме си като новородени, глезоти ли се, от скука ли е, не знам, но и не ми пречи. Иван на есен ще тръгва на градина, но засега се гледат с майка ми вкъщи. Чакаме скоро да се прибираме в България за лятна отпуска и така.
Някой беше питал как се процедира с кърменето след годинката, ми аз съм чела правилото - не предлагаш, но и не отказваш. При нас това е формулата и чакам някой ден детенце да се събуди и да каже, че не иска повече да суче. Е, засега, това не се е случило още.
«
Последна редакция: юни 25, 2012, 10:11:54 от Scarlett
»
Активен
Страници:
1
...
19
20
[
21
]