Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 14, 2024, 22:45:29

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Сватбени фотографи  (Прочетена 175623 пъти)

milinkata
Любопитен
*
Публикации: 32

« Отговор #330 -: януари 13, 2012, 11:28:06 »

Интересен въпрос...под цели сватби се разбира 1000 и кусур снимки, които младоженците са получили? Защото аз гледах уж цели сватби, обаче по 200-300 кадъра, което пак си е подбор. Аз не съм сигурна, че искам сватбата ми да се изпраща по скайп и е-mail от до, но пък най-сигурно би било да разгледаш такава...
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #331 -: януари 13, 2012, 11:35:47 »

Да , Мишел, смятам. При поискване е редно. Не схванах , защо ме питаш за мейл. Ние не ги пращаме по мейл. Имаме сайт и фейсбук страница. От там портфолиото е видно. Когато клиента изяви желание, правим среща. И тогава разглежда каквото има желание. Имаме над 200 архивирани цели сватби. Говорех именно за тези срещи. При мене се идва в офисче. А при други може и на кафе, с лаптор, айпадче, подбрано портфолио и лъскави албуми. И след сватбата  -ауууууууууу, нашата не е същата. Е естествено това не важи за всички. Но когато се виждате с тях, лесно може да ги разпознаете. Наскоро една форумка ми сподели за колежка, която при положение, че и било обяснено как и къде ще протече сватбата, цяла вечер настоявала да си покаже портфолиото, снимано на един гръцки остров. Е какво общо има това с вашата сватба? А относно изпращането на снимки -  когато клиента е от чужбина и не може да дойде, изпращам цели филми и сватби по скайп. Клиента все пак има право да бъде осведомен.
Цяла сватба може да е и 700, не е нужно да е 1000. А иначе винаги я има дилемата -  аз не искам моята сватба да бъде показвана, обаче искам да видя няколко чужди  хихихи. По този въпрос , вече писах назад в темата, или в съседна тема.
« Последна редакция: януари 13, 2012, 11:38:39 от Deliysky » Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1044

« Отговор #332 -: януари 13, 2012, 11:37:27 »

Според мен от една страна не е нормално и етично да се предлагат за разглеждане снимките от една сватба без или със изричното съгласие на младоженците. От друга страна трябва да си абсолютен садомазохист, за да изпращаш 200-300 кадъра чрез социални мрежи и мрежи за комуникация при положение ,че един ден само ще изпращаш файлове на един бъдещ потенциален клиент. Качването на албумите на едри други местенца за споделяне на файлове е друга работа.
 Има и една трета страна - видеото. Как и по какъв начин младоженците ще изгледат около примерно 3 сватбени филма. Срещата 12 часа ли ще продължи ?
Активен
stoyanov
Професор
Публикации: 320

"Всяка случайност е скрита форма на необходимост!"

« Отговор #333 -: януари 13, 2012, 11:43:13 »

Напълно достатъчно е при лична среща да се разгледат снимки и част от сватбени филми в рамките на един час. Младоженците си набелязват няколко човека и се срещат с тях, а след това обсъждат и решават кой да наемат за тяхното сватбено тържество.
Активен
michelle
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1484

« Отговор #334 -: януари 13, 2012, 11:45:56 »

Така е, да, клиентите наистина имат право да бъдат осведомени. Относно показване при лични срещи, каквито си описал, съм напълно съгласна, че може и трябва (преповтарям си вече изказването от по-горе).
 Предполагам, че има хора, за които не е никакъв проблем да бъдат изпратени снимките или видеото по скайп или имейл на непознати. С достатъчно практика се насъбира добър архив от такива сватби.
 Защо задавам въпроса - изпращането по скайп или имейл предоставя възможност на получателите, на които са дадени, да правят с тях каквото пожелаят. Хора всякакви, не се знае как ще постъпят.
 Удачен изход от това положение ми се струва да има "заключена" част от сайта на фотографа/видеооператора, в която да има цели сватби. При поискване да се дава временна парола, която след разглеждането винаги може да бъде сменена от фотографа/видеооператора.

« Последна редакция: януари 13, 2012, 11:48:46 от michelle » Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #335 -: януари 13, 2012, 12:07:37 »

Права си Мишел. Аз може би неправилно описах ситуацията. Ще обясня как процедирам, макар че малко се отклоняваме от темата. На среща  показвам всичко което има налично. Не показвам само тези който са поставили условие. Интересно, както точно гарантирам че няма да покажа вашата сватба, ако съм ви обещал? Има една малка подробност. При мене, ( по подразбиране) във всички пакети влиза архивиране на сватбеното тържество и евентуално възстановяване при загуба. Когато някой не желае да се показва неговата сватба, той просто се отказва от тази опция и сватбата се трие след седмица. Относно изпращането по скайп - това е изключение. Не го практикувам с всеки и не изпращам всякакви сватби, само 2-3 които са на мои по-близки хора. Знаете, ли когато има такива дилеми, естествено , винаги ще има някакъв спор. Но за всяка ситуация си има решение.
« Последна редакция: януари 13, 2012, 12:10:06 от Deliysky » Активен
michelle
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1484

« Отговор #336 -: януари 13, 2012, 12:16:26 »

Благодаря ти за отговорите, Делийски smile Действително си намерил много удачни решения на въпроса  good
 За мен ситуацията е интересна точно, защото както отбеляза го има момента "моята сватба не я показвайте, но ми пратете да видя на други".
Активен
theone
Професор
Публикации: 482

« Отговор #337 -: януари 13, 2012, 12:21:23 »

делииски, интересно ми е дали това архивиране, което правиш е с цел помощ на клента при изгубване или за твоя лична облага. от факта, че ако някои не желае снимките му да се показват ги триеш става ясно, че архивирането го правиш за себе си.
по въпросът с показването моето мнение е, че трябва да имаш писмено съгласие от клента преди да показваш каквато и да било част от материалът.
Активен
stoyanov
Професор

« Отговор #338 -: януари 13, 2012, 12:22:36 »

Много рядко се случва младоженци да забраняват да се показва от тяхната сватба. Аз питам понякога и самите младоженци нямат нищо против. Дори се радват, че ще показвам от тяхната сватба и на други клиенти.
Активен
irena_popova
Професор
Публикации: 458

Моят сватбен албум

« Отговор #339 -: януари 13, 2012, 12:28:00 »

Пропуск в предишния ми пост, много ясно че не е гаранция фотосесията, но нещата които гледахме ние не бяха снимки само от там, ами от цялото събитие.Нямаме време да гледаме по 700 снимки от всяка сватба!   
А резултата  се вижда след сватбата, всеки обещава и гарантира!!!
Активен
theone
Професор

« Отговор #340 -: януари 13, 2012, 12:29:17 »

има хора, които нямат нищо против и дори се радват, други по разнообразни лични причини не желаят и това е въпрос на личен избор. представете си, че примерно младоженците или гости на сватбата са публични личности, които нямат желание снимките им да се предоставят на всеки... както казах този избор е личен и трябва да се уточни предварително
Активен
milinkata
Любопитен
*
Публикации: 32

« Отговор #341 -: януари 13, 2012, 12:32:07 »

Аз също не мисля, че е правилно да не се пазят снимките на хората, които не искат да се показват. Това е право на клиента, обратното би значело, че едни клиенти получават по-малко от други, а са заплатили за една и съща услуга?
Активен
stoyanov
Професор

« Отговор #342 -: януари 13, 2012, 12:33:01 »

theone, права си. Има клиенти, които не желаят да се показва нито видео, нито снимки, но са много редки тези случаи. Спомням си за една такава сватба преди 2 години. Самите младоженци ме помолиха да им дам всички материали (и суровия видео материал) по тяхната сватба.
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1044

« Отговор #343 -: януари 13, 2012, 12:37:28 »

theone като юрист извади учебниците и прочети Закон за авторското право. Не автора на филма или снимката трябва да иска разрешение. Ако писмено се е отказал от авторство - може и да поиска разрешение от младоженците.
 Архивирането е абсолютно задължителен процес независимо от желанието на младоженците, ако няма разбира се писмен договор указваш противоположното. Технологията изисква архивиране.
Активен
theone
Професор

« Отговор #344 -: януари 13, 2012, 12:40:27 »

смятам, че всичко това, което си пишем тук трябва да го обсъдите с вашият фотограф и да прецените за себе си дали това, което се предлага ви допада или не...
Активен
Страници: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: