Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 14, 2024, 22:47:23

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Сватбени фотографи  (Прочетена 175632 пъти)

silviq_milkova85
Новак
*
Публикации: 10

« Отговор #60 -: май 16, 2011, 14:13:37 »

Здравейте на всички, пиша в тази част на форума защото се чудех как да формулирам точно въпроса и къде да го поместя така че предварително се извинявам ако някой каже че не е за тук въпроса ми. Ние сме наели сватбен фотограф за сватбата ни, но сега една моя познати ми каза че и в самата зала има фотограф ( говоря за залата в жк. Красно село - "Хиподрума" ) и след това се била свързала с тях да си вземат снимките който тя е направила и да си и платят за услугата при условие че и те като нас са си наели фотограф. Аз останах малко притеснена че се получава дублиране на кадри и на услуга и плащаме 2 пъти за едно и също нещо. Сега въпросът е защо не казват от обредният дом че в залата има фотограф а казват само че си плащаш такса за да може ти да си наемеш човек да те снима докато полагаш подписа си. Друго което разбрах пак за залата е че изрично трябва да си кажеш да ти пуснат сватбеният марш иначе там си има хор и той си пее нещо си smile  и накрая какво се получава плащаме, но и ние не знаем точно за какво и се налага да четем по форуми да се питаме помежду си ( не че има нещо лошо в това ) но поне да ни кажат нали затова са там, а не само да ни взимат таксата. Кажете ако някой има информация дали найстина е така и как трябва да се реагира в такива ситуации, защото някой се женят за 1ви път smile и не са в час с тези тънкости.
Активен
mishence
Любопитен
*
Публикации: 40

« Отговор #61 -: май 16, 2011, 14:33:23 »

djdimi - да така е, важното е да е точния обектив  Wink
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1044

« Отговор #62 -: май 17, 2011, 12:06:22 »

soulless много несериозно звучи предложението ти някой от гостите, пък и бил той любител да се заеме със професионлните снимки. Това говори за много нисък критерий, вкус и каквото още да си помислиш. Натоварването с определени задачи на гостите на една сватба е проява на лош манталитет и неуважение. Най-често се оприличава на български манталтет. Не подлагайте гостите си на тормоз, който да пести пари от вашия джоб, а да натоварва тях. Аз лично бих се замислил, ако ми предложат този вариант. Веднага бих се обидил и ще си създам друго мнение за вашето мислене и поведение. Най-малкото ще си изкоментирам на ум : Къде са тръгнали да правят сватба като не могат да си платят ?
  silviq_milkova85 това е дежурен фотограф. Ако случайно вашия реши да не дойде. Колегите фотографи могат да разяснят по-подробно. Технологично дежурния фотограф може да снима само ритуала в основната зала, нищо друго. Все пак да кажем в Красно село са 10 сватби една след друга и е невъзможно този фотограф да обхване всички събития преди и след ритуала. Нито има време да направи примерно фотосесия....
Активен
soulless
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #63 -: май 17, 2011, 12:58:35 »

Pachoran, ироничното е, че точно последното ти изречение е в духа на т.н. български манталитет smile Всеки може да прави сватба, според визията си за нея и възможностите си, а прощавай, съветът, който съм дала, не е нещо кой знае колко скандално, а вариант за хора, които не биха дали 500-600 лв за фотография за сватбения си ден или пък не могат да си го позволят. Но се обичат и искат да отпразнуват любовта си, което да ти кажа честно, е по-типично като желания именно за цивилизования свят. Точно в България го има това да се изхвърляме по сватбите си и да покажем, че можем да си позволим лукс, който е далеч от нашето ежедневие, а и съответно всички "професионалисти" около това събитие започват да скубят подобаващо - не се постига и нищо кой знае какво, просто king for a day и толкова. На мен подобен фалшив лукс не ми е нужен, така или иначе си водя средностатистически чудесен живот и съм доволна от него, та не държа на това да съм кралица за един ден smile И все пак снимките са ми много важни (на практика от сватбата остават чисто материално снимките и халките), имам поносима техника, дори преди малко обсъждахме с фотографа ни светлината в църквата и каква техника още ще му е нужна, за да получим максимално качество на снимките ни от там, но по важно ми е това, че човекът е технически грамотен и има невероятен фотографски усет, и това за мен е достатъчно. Естествено е, че ти като човек, който си вади хляба от фотография (умишлено няма да те нарека "професионалист" - един професионалист никога не би си позволил подобни язвителни коментарчета) няма да застане зад подобни самодейности от страна на булка и младоженец и ще защитава докрай ошушкването на младоженците от всички "професионалисти", но позицията ти и начина, по който я изразяваш най-вече, са много жалки. Добре, че познавам читави, талантливи и одухотворени фотографи, защото ако съдех само по подобни на твоите коментари за гилдията, щях да се отвратя тотално.
Активен
panteryx
Сватбен ГУРУ
Публикации: 518

Моят сватбен албум

« Отговор #64 -: май 17, 2011, 14:00:54 »

Pachoran много грубо от твоя страна да се изразяваш по-този начин.
Какво ,ако някой няма възможност да даде една камара пари за фотограф да го убием с камъни ли?
Плюс това според мен не си ти човекът ,който може да съди хората как да си харчат парите и за какво!
Какво значи не подлагай гостите на тормоз?Моя приятелка ми беше предложила тя да  снима на нашата сватба и то ще го прави с удоволствие за нас?Но ние вече си имаме фотограф иначе ,аз нямам проблем с това ,както и въпросното момиче.
Ако имаш излишни парички дай насам няма да откажа. 
Активен
animal
Ентусиаст
**
Публикации: 131

« Отговор #65 -: май 17, 2011, 14:08:41 »

Съгласна съм със soulless! И ние ще наемем познат фотограф поради чисто финансови причини. Но не е само въпрос дали имаш или нямаш възможност да дадеш 500-700лв, а и дали предпочиташ да се довериш на приятел/познат. Аз съм избрала втория вариант.
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863

Dum spiro, spero!

« Отговор #66 -: май 17, 2011, 14:53:27 »

Аз пък мисля, че малко излишно се острите всички, като в това число включвам както Пачоран, така и съфорумките, изказали се по-нататък. В темата обичайно се обсъждат фотографи, на които сватбената фотография е основно занимание, затова е разбираемо, човек от професионалните среди да не вижда в тези снимки нито фотография, нито високо ниво. Склонна съм да се съглася с него, че тези снимки не могат да се сравняват с онези, които гледаме по списанията. НО, действително всеки разполага с определна сума, а си има и вътрешно убеждение за това заслужава ли си или не да даде голяма сума за сватбени снимки. Това не го прави нито лош, нито с по-маловажни спомени от сватбата, май дотам никой не се е изхвърлил да коментира чак.

Аз също се изявявах като любител-фотограф и снимах сватбата на съфорумка, която ме помоли. Мога да ви кажа, че колкото и да си мислех, че снимките стават, никога не съм имала идеята, че са сравними с тези на професионалист и колко повече ги гледам, толкова повече се убеждавам, че хубавите снимки са си хубави снимки, а аматьорските си остават завинаги такива. Да не говорим, че Pachoran е прав, че нищо не усетих от сватбата покрай напрежението да не изпусна някой кадър. Накрая ни кой знае какви снимки, ни гост, въпреки хубавата сватба. Така че в случая смятам, че съветът на soulless e много полезен, доколкото говорим за това да имате снимки от сватбата, направени с лично отношение, макар и с голям компромис. Не познавам техния фотограф, може да е много добър, аз изказвам само принципно мнение. Но от тук насетне е редно всеки да приеме, че разлика между едните и другите снимки има и колкото и да ни се иска, няма как човек да обърка тези, правени от любител, и професионалните. Най-малкото, обработката в последствие изисква задълбочени познания, а понякога ефектната снимка става такава точно след добра обработка. За техниката дори не отварям дума. Колкото и да ни се иска, без скъп и хубав обектив, светлина и подобни, не се получава търсения ефект, дори при най-скъпата любителска техника.

И за да не кажете, че съм голословна, ще ви кажа, че аз самата имам голямо желание за супер фотограф на сватбата си, но с годеника ми смятаме, че сумите са неприемливи за нас и в момента търсим компромисен вариант. Това идва да покаже, че невинаги желанието за любител-фотограф се основава на скъперничество или незнание, а понякоха от това доколко човек харесва даден вид снимки и преценява подходящи ли са за неговото събитие.

Pachoran, принципно смятам, че си прав за някои от нещата, които казваш, но не съм съгласна с идеята за манталитета и т.н. Желанието за снимки от приятел/любител са израз на това, че не всички булки са маниачки на тема перфектните снимки и спокойно могат да имат радващ ги спомен и с любителски кадри. Стига да са наясно и спокойни с избора си, без излишни непокрити претенции, то не е наша работа, да им обясняваме, че са с ниски критерии.

И все пак, момичета... сватбените снимки и халките наистина остават, но най-важен е вашият спомен от деня, личното ви усещане за него. Готините снимки са супер емоция, но дори да нямате възможност за скъпа фотография, това значи, че просто няма да показвате снимки като списания и толкова. Сватбата ви пак ще е хубава, стига да сте искрени и емоционални. Понякога хората имат уникални снимки, заради фотографа, но не-весели сватби поради някакви си причини вие. Кое бихте предпочели? (риторичен въпрос, защото ще сме офф-топик)
« Последна редакция: май 17, 2011, 15:07:57 от Деничка Звездичка » Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1044

« Отговор #67 -: май 17, 2011, 15:09:46 »

Извиняайте, че ви засегнах, но споделих мое виждане. Аз не съм фотограф, нямам дори фотоапарат и от 15 години не съм си купувал такъв. Една троха от хляба си не съм изкарал с този "занаят", защото не съм занаятчия. Но ще ме е срам да кажа специално на някой познат да снима за мен на сватбеното ми тържество, защото видите ли фотографските услуги са не по-джоба ми. По тази логика си донесете колонки и си озвучете събитието, или спестете от друго перо ... Просто аз съм на принципа или наемаш специалист за дадена услуга или не я прилагаш, използваш, а търсиш друг компромисен вариант, който ненатоварва близки и приятели, включително бюджета. Има толкова много неща, които не са задължителни за събитие от този ранг. Просто съм от хората, които си купят кола не я мият на улицата с маркуча, а в автомивка. И там дерат, ама като съвременен човек си мия колата там, нищо че ми е скъпо.
Активен
soulless
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #68 -: май 17, 2011, 16:03:02 »

Пачоран, какви драматизации само smile Сега остава и да повярва човек, че това не ти е занаятът, който браниш с нокти и зъби smile Както и да е - с обиди не се привличат хора, някой ден, надявам се, българските предприемачи ще разберат това, но просто още нивото ви е много далеч от европейското, за да схванете как се привличат и най-вече как се задържат клиенти. Казвам го съвсем отговорно като човек, който в последните години е ползвал немалко услуги в европейския съюз и винаги ми е правило впечатление това как за клиента наистина се полага грижа, а не се търси начин да му се вземат само големите пари, по възможност бързо.

Между другото, трябва да споделя също, че по повод музиката ние точно това ще направим - наш приятел-музикант, ще ни е DJ, защото разполага с техника, а ще имаме отделно водещ-актьор и това си е съвсем нормален вариант. Не виждам нищо нито срамно, нито странно в това - аз лично съм от хората, за които сватбата не е единственото събитие в живота и водя достатъчно съдържателен живот, за да не си избивам комплексите със сватби далеч от моя стандарт. Точно това е смешното и жалкото при нашия народ - аз го писах и преди - в ежедневието водим живот дори не на буржоа, а на сватбите си държим да изглеждаме като аристократи. Това просто не е реалистично, добре е човек да стъпи реално на земята и да осъзнава какви са неговите възможности и какво е неговото социално положение, а не да лети в облаците и да надскача многократно бюджета си, "защото така е прието". Нищо не е прието - визията за една сватба е единствено и само в главите ни, в това как си представяме това събитие и изобщо как виждаме живота. В нашия случай и двамата с мъжа ми се радваме на сравнително добри и стабилни доходи в тази криза, но нашата представа за сватба е далеч от клишето и ще си я направим точно такава, каквато я искаме. Ще се получи сигурно и една от най-пестеливите сватби, за които аз знам, но това според мен е по-скоро изкуство, отколкото недостатък smile И понеже винаги споменаваш недоволството на гостите Tongue, ще ти кажа, че засега гостите ни са очаровани от всичко, което сме организирали и съм убедена, че ще бъде така и след големия ден smile
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
Публикации: 6458

Моят сватбен албум

« Отговор #69 -: май 17, 2011, 17:24:45 »

Заповате да се отклонявате от темата!Много моля продължете да обсъждате СВАТБЕНИ ФОТОГРАФИ без личности нападки ,обиди и т.н.!
Активен
michelle
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1484

« Отговор #70 -: май 23, 2011, 13:58:34 »

Съжалявам, че ще съм  Offtopic Исках да кажа, че не намирам връзка между това каква е сватбата-весела или не, и това какви ще са снимките от нея, както и на каква цена са фотографските услуги, които избираме. Това са напълно независещи едно от друго неща. Не мисля, че е редно да се избира между едното и другото, както и да се поставя въпроса дали бихме избрали едното или другото. Единственото общо е, че зависят от младоженците.

Активен
Hypnose
Ентусиаст
**
Публикации: 126

« Отговор #71 -: май 24, 2011, 04:04:35 »

Може ли да ми кажете колко време е фотосесията?Имам предвид тази,която е между ритуалите и ресторанта?
Активен
V_e_S_i
Сватбен ГУРУ
Публикации: 879

Моят сватбен албум

« Отговор #72 -: май 24, 2011, 08:59:39 »

Hypnose, нашият ни каза,че около 1 час е достатъчно, но ако не се чувстваме комфортно и не се отпуснем за снимките (особено милото vivasvat), може и по кратка да е girl_wink Само да уточня, че ние няма да ходим на специални места за снимки, а около ритуалната зала ще бъде, а и самия ресторант има доста хубав интериор и голяма тераса, където може още снимки да си направим  danceg danceg
Активен
once_upon_a_time
Професор
Публикации: 421

« Отговор #73 -: май 24, 2011, 09:07:33 »

Зависи какво предвиждате за нея - ако ще се обикалят няколко места, е добре да бъде поне час и половина. Ако ще бъдете в околностите на гражданско/църква/ресторант, един час е достатъчен. По принцип колкото повече, толкова... повече  blum
Активен
ani_toni
Регистриран

Публикации: 1

« Отговор #74 -: май 24, 2011, 10:34:53 »

Здравейте, искам да питам дали ще е добре да се правят на сватбата ми снимки или да използваме само камера?
Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: