Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 14, 2024, 22:34:46

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Сватбени фотографи  (Прочетена 175576 пъти)

alla
Професор
Публикации: 338

« Отговор #225 -: декември 08, 2011, 10:33:50 »

Момичета, може ли да ми дадете повече информация за Камелия Атанасова? Разгледах доста нейни снимки и много ми харесват. Единственото мнение, обаче, което намерих е, че са и твърде скъпи услугите. Имате ли представа за какви пари говорим?
Активен
ellimink
Сватбен ГУРУ
Публикации: 850

Моят сватбен албум

« Отговор #226 -: декември 08, 2011, 10:46:36 »

Взима в рамките на 600-800лв,в зависимост какво искаш да се включи в снимките, дали да има асистент,книга и разни други вече не ги помня.Ние се срещнахме тази година с нея,търсейки фотограф за нашата сватба. Много е важно този човек да ви вдъхне доверие и спокойствие и да знаеш,че няма да ти се натрапва,защото ще бъде плътно до вас през цялото време. Е това не се случи при нашата среща и затова се спряхме на друг. Но задължително се вижте с 3-4 ма, не повече защото границата на харесване, качествона снимките и държание на човека се размива по някое време и започвате да се чудите кои какъв беше и на кого да се спра( Това вече е съвет от мен smile )
Активен
alla
Професор

« Отговор #227 -: декември 08, 2011, 11:05:57 »

ellimink, мерси за отговора.  Аз имам известни съмнения за нея и аз това питам за чуждо мнение. Виждала съм страхотни нейни фотографии, обаче, видях снимки от миналогодишна сватба и въобще не бях очарована. Снимките не са от фотосесията, а най-вече от ресторанта и да ти кажа нямаше нито една запомняща се.
Активен
Medeia
Ентусиаст
**
Публикации: 95

« Отговор #228 -: декември 17, 2011, 02:01:31 »

Някой може ли да ми каже актуални хонорари на Любомир Любенов и на Влади Балевски?
Някой ползвал ли е техни услуги или поне да се е срещал с тях? Също и хората от бранша, които са се засичали с някой от тях по сватби, могат да соделят впечатления. Ще съм мнооооого благодарна.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #229 -: декември 17, 2011, 22:13:59 »

Привет Медея, и двамата са добри. Хонорарите и на двамата ще получиш по един и същ начин - като им изпратиш майл. Аз ги зная но не е коректно да отговарям вместо тях. Обърни внимание на още един факт.Струва ми се, че не си им разгледала внимателно портфолиото, защото ако беше , едва ли щеше да попиташ и за двамата едновременно. А факта е , че двамата снимат коренно различна фотография, по коренно различен начин и даже в коренно различни стилове. Не зная как си избирате фотограф или видеооператор, но е редно да знаете, че всъщност вие му плащате не просто заради факта че ще снима вашата сватба. Вие плащате най-вече за стила на работа, за да отрази събитието през неговия поглед на виждане и естественно за професионализма му. Колкото по-голям професионалист е един фотограф, толкова по-ясно се вижда неговия стил при разглеждане на портфолиото му.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*

www.Deliysky.com

« Отговор #230 -: декември 17, 2011, 22:27:07 »

Понеже в момента се намираме в разгара на сериозните запитвания за 2012г, ще си позволя да дам още няколко съвета на всички търсещи. Много "професионалисти" изникнаха през последните няколко години и продължават да никнат. За жалост измамата и некоректноста  тук( както и навсякъде другаде) са доста често срещано явление. Когато гледате, гледайте внимателно! Обикновено ви се показва лъскаво, добре подбрано портфолио, което може и да не е гарантирано. При една среща, всеки има за цел да продаде себе си, и ако не може , естественно, ще ви се представи, така както на него му е изгодно.Ще ви опиша няколко стъпки по надолу, валидни при избора и на фотограф и на видеооператор.
   Пред-Първа стъпка - установете какви са вашите желания и изисквания. Ако водещото изискване е цената, няма смисъл да четете по-надолу, ще си загубите времето. Просто пратете майл към избраната от вас фирма и изчакайте отговора. Ако цената е едно от изискванията, но има и по важни от нея, може би , може да научите нещо интересно в следващите редове.
       т.1.Старайте се да научите максимално повече за човека срещу вас. Искайте цели сватби, искайте няколко, искайте подобни на вашата. Поинтересувайте се снимал ли е във вашия ресторант, вашата църква, вашата ритуална зала. Ако с охота е готов да предостави всякаква информация за себе си, значи можем да преминем към следващите стъпки. Ако обаче показва само луксозни албуми, избрано портфолио на айпад или лаптоп и "случайно" не може да ви даде останалата информация, замислете се сериозно.За видеооператорите е същото. Рекламните клипчета който гледате по разни дискове и в нета са нищо повече от добре поставен грим. Не видите ли един цял филм, не видите ли картината на телевизор поне 32 инча, цветовете, какво е снимано, как е монтирано, качеството на картината, клати ли се оператора, значи нищо не сте видели. Добрия монтажист все ще направи едно 3 мин. клипче и ще ви замаже очите, но в 3ч. филм , няма как да прикрие и вие добре ще видите колко струва оператора.
« Последна редакция: декември 17, 2011, 23:42:15 от Deliysky » Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*

www.Deliysky.com

« Отговор #231 -: декември 17, 2011, 22:50:41 »

Ако успешно сте преминали т.1 и не сте видели нещо което ви дразни и не ви харесва може да преминете към т2.
      т.2 Ако търсите професионалист, значи вие плащате за нещо точно определено. Всеки професионалист има собствен стил на работа. С внимателното преглеждане на неговата работа вие трябва да установите, не просто харесват ли ви тези снимки и този филм, а харесва  ли ви начина по който е отразено събитието и съвпада ли с вашите виждания. Имайки впредвид, че всяка сватба е индивидуална, може да се наложи да прегледате няколко и да споделите с човека какво точно търсите. За съжаление , много малко от вас , оценяват нещата по този начин. За много хора професионалиста е просто човек с опит и скъпа техника, но за жалост има още много фактори. Не подценявайте и факта , че въпросният човек може да е голям професионалист и на вас нищо от неговата работа да не ви хареса. Това в никакъв случай не означава, че този фотограф "не става" и не е повод за обиди . Просто това не е вашия човек.
       Ако до тук всичко ви харесва , може да преминете към т.3, а именно,
    т.3  След като вече доста пообщувахте с този човек обърнете внимание на още един не маловажен факт. Получава ли се комуникация между вас, този човек симпатичен ли ви е или антипатчен? Имайте впредвид че въпросът който обсъждаме е творчески процес. Бъдете уверени, че ако хората с който разговаряте не са ви никак симпатични, или даже са ви антипатични, или може би начина по-който общувате не ви харесва, то има вероятност по време на сватбения ден , нещо да не се получи както трябва. Няма ли комуникация между вас , фотографа и в частност видеото, много вероятно е тези хора да не успеят да ви предразположат в този ден.Това е важно, в този ден стресът е голям. В този случай съветът ми не е валиден само за една част от вас, който смятат, че комуникацията между младоженците и работният екип трябва да бъде по-студена и делова. Тогава важат съвсем други правила на избор и контакт.
« Последна редакция: декември 17, 2011, 22:57:39 от Deliysky » Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*

www.Deliysky.com

« Отговор #232 -: декември 17, 2011, 23:12:29 »

След всичко това, ако успешно сте преминали тези 3 стъпки, се предполага , че вече имате достатъчно ясно мнение. Ако то е " всичко ми харесва, нямам почти никакви забележки", тогава не се колебайте в избора си, ако чакате може и да загубите ( някой да ви превари). Ако имате някакви колебания и терзания, както и желания -  поговорете, споделете ги, ако трябва помислете си. Ако колебанията ви са големи и по-скоро клонят към недоверие и сериозни съмнения - просто не мислете. Това не е вашия човек! Вероятността да си промените мнението е малка, по скоро биха се увеличили съмненията ви. Ако внимателно прочетете постовете ми, ще установите, че повечето въпроси които задавате в тази тема, свързани с някоя личност, всъщност са излишни. Всяко мнение в известен смисъл е субективно. От тук може да научите с точност само дали дадена булка е била измамена някак си, тоест получила ли е това, което и е било обещано. Всъщност и това не е малко! Възниква още един важен въпрос. Добре , всичко ок, ама как да процедират тези от вас, който не живеят в БГ. Моят съвет е  - по същия начин с помощта на Скайп или аналогични програми. Там може да комуникирате не по-зле отколкото на живо. Повярвайте ми, проверено е, ще ви свърши работа!
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*

www.Deliysky.com

« Отговор #233 -: декември 17, 2011, 23:33:10 »

Отделих ви доста време и написах почти цяла страница, защото за съжаление, както вие не сте наясно с много неща, така има и колеги които също не са наясно с част от тези въпроси. Ако внимателно четете сайтовете който преглеждате ще ви се набие на очи, че в страничката "За нас" може да намерите такива текстове и самохвалби,  направо може да видите слънцето как е паднало на земята, а може би на повечето им е писнало и изобщо не надничат там. Ние сме може би единствените, в страницата на които съществува следния текст " Всеки истински професионалист има свой стил на работа, а всеки клиент свои виждания. Понякога тези 2 понятия не се припокриват........... и т.н." Моя съвет е  - четете цялото налично инфо, което ви е предоставено по сайтове и блогове  и на много въпроси ще си отговорите сами. Може би тези постове, ще бъдат прочетени и от много колеги. Между тях ще има и такива, който все още си мислят, че могат да заснемат абсолютно всяка сватба и да изпълнят желанията на абсолютно всеки клиент. Има и такива който се чувстват разочаровани, ако след поредната среща не са получили ангажимент. Ако вие, колега сте с такъв тип мислене, значи има още много да поработите върху себе си и когато сам установите, че не всеки клиент може да бъде вашият клиент, тогава значи сте узрели да наречете себе си професионалист!
       Съжалявам за дългите постове, надявам се да съм бил полезен на бъдещите булки в техния избор.Успех и весели празници на всички!!!
Активен
Medeia
Ентусиаст
**
Публикации: 95

« Отговор #234 -: декември 18, 2011, 11:16:12 »

Deliysky, благодаря за подробния отговор - беше много полезен. От двамата повече харесвам Любомир Любенов, но тъй като вече времето напредва, събирам информация и за други фотографи - да имам и резервен вариант.  Влади Балевски е свободен на нашата дата, но той не е първият ми избор и съм в изчакване да разбера фаворитите ми дали са свободни. Което е малко рисковано и накрая мога да си истана и без фотограф (или поне не някой от тези, които харесвам). Най-първият ми избор е Камен Вълканов и в понеделник ще се видя с него. Дано датата да е свободна, защото по телефона не можа да ми отговори.
Активен
Боян Павлов
Любопитен
*
Публикации: 23

« Отговор #235 -: декември 28, 2011, 04:34:35 »

Пепи, нали знаеш, има една поговорка - ти му говориш, а оно рупа ли рупа..

А рупаньето е един безкраен и необратим процес

За съжаление, наскоро се убедих, че и доста колеги също рупат...

Това, което мога да дам като съвет на милите булки за сезон 2012, е, внимателно да гледат портфолиата на фотографите. Милите булки могат да бъдат сигурни, че ако някой фотограф има поне 200 хубави снимки от Х на брой сватби, то той със сигурност ще ги покаже на сайта си, а няма да си ги стиска вкъщи на компютъра...

Активен
Hecate
Професор
Публикации: 441

Моят сватбен албум

« Отговор #236 -: декември 28, 2011, 11:10:05 »

Не мисля, че е въпрос на "рупане", има много интелигентни булки, както и такива любители-фотографи, които подхождат точно по гореописания начин, както направих и аз. За съжаление накрая аз се сблъсках с реалността на цените и в крайна сметка трябваше да се откажа от услугата, която евентуално бих искала за себе си. Високо оценявам професионализма и нямам нищо против, че сватбената фотография е така сериозно оценена.
За съжаление в сферата, в която работя хората получават оценка на доста по-зряла възраст. Качеството струва пари, но тъй като качеството на моя труд все още не е така високо парично оценено, нямам възможност да имам избор сред тези, на чийто портфолиа се спрях първоначално. Дори не се стигна до срещи, защото няма смисъл да Ви губя времето.
Също така забелязах тенденция все пак добрите фотографи да бъдат наемни и от хора, които грам не оценяват работата им, а просто защото са "много известни" или "един от най-скъпите". Говоря за преки наблюдения над моя позната, която също в момента стяга сватба и е с доста по-сериозни финансови възможност от мен. Тя директно се обърна и ми каза - ще говоря с еди-кой си, много е известен, въпреки че ми се струват малко странни ей тези снимки от втората галерия в сайта му.   Oh my ...
И в крайна сметка опираме до добрата стара пазарна икономика, а не до възможности за подбор.
Държа да отбележа, че прочетох забележката на Делийски, че ако водещото е цената, да не чета по-надолу. Е, при мен определено не беше водещото, бях склонна да разтегна бюджета си и два пъти, защото снимките са най-важното според мен, но пак не беше достатъчно Wink, а всеки има някакви лимити все пак.
Активен
alla
Професор

« Отговор #237 -: декември 28, 2011, 11:50:47 »

Понеже много се говори за високите цени, но почти никой не казва конкретни суми, аз да си питам направо. Как ви се струва цената 750лв за фото на цялата сватба + фотосесия в отделен ден? И в кой ценови клас е тази сума: нисък,среден, висок?
Активен
Pachoran
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1044

« Отговор #238 -: декември 28, 2011, 13:14:10 »

Категорично в под изброения нисък клас при така описаните особености. Ако имаме осчетоводяване на услугата с над минимум 30 % данъци - цената е много ниска.
 По принцип хората , които се занимават с бизнес спазват едни много точни правила на ценообразуване. Всяко отклонение от тези правила рано или късно изяжда главата на бизнесмена. Фотографите са естествено в тази група на бизнеса. Говоря за професионалистите.
Активен
Боян Павлов
Любопитен
*
Публикации: 23

« Отговор #239 -: декември 28, 2011, 14:55:59 »

Hecate, ти си описала точно конкретен случай на това, за което говоря.
Твоята приятелка е имала финансово възможности и си е избрала фотограф, който е "известен" и "добър", ама според кой? Според форумните потрбителки? Тази твоя приятелка ако беше се вслушвала в смислените съвети, като тези на Делийски, нямаше да си избере фотограф, на който снимкиите от втората страница и се струват странни. Тя го избрала, защото е чула суперлативи за него и не е вложила грам индивидуална мисъл, за да направи лично обоснован подбор.
Именно "овчия" принцип на предаване на "кух" фотографски имдж от уста на уста по форумите е най-застъпен в момента в България, и това е защото за повечето булки е важно какво ще кажат останалите кифли за личния й фотограф, а не обективните качества на фотографа.
Именно против този суетен принцип на избор са съветите и на Делийски, но си остават глас в пустиня.
От тъй наречените известни и добри сватбени фотографи, да кажем, около 20, истински фотографи са само 4 - 5, останалото е въздух под налягане.

Сега за цените и конкретните суми.
Първо трябва да сте наясно, че има два вида сватбени фотографи - такива, които си имат основна работа и хонорара от снимките им е бонус към основния доход, и такива, на които единствения им доход е само от фотография.

Единствения начин за един фотограф да излезе от зоната на посредствеността е да премине във втората група (това не означава автоматично, че става добър обаче).

Абсолютният максимум сватби на месец, които може да поеме един фотограф на месец, са 4, ако работата се върши без да се претупва. Това също означава, че през този месец въпросния фотограф не може да поеме абсолютно никаква странична работа и забележете - няма и почивни дни!

Такааа, дайте да видим сега какви са разходите...
Мога да ви уверя, че по най-груби и опростени сметки, ама съвсееем занижено, разходите на един професионален фотограф са 1000 лева на месец.

Сега сами преценете, какво е месечното възнаграждение, което вие бихте определили като адекватно за човека, на който ще прехвърлите отговорността за вашите спомени, добавете 1000 лева разходи и разделете сумата на 4. Ще получите горе-долу реалистичния минимум за заснемането на една сватба.

Тези сметки са бакалски и не отразяват заплащането за творчеството, таланта и дългогодишния опит на фотографа, както и хилядите левове фири, които е направил през годините, за да достигне до това ниво.

Ще кажете - а как да различим фотографите от първата и втората група?
Много просто, пак повтарям, гледайте снимките в портфолиата, гледайте ги задълбочено, сравнявайте със снимки на доказани чуждестранни фотографи... И не разчитайте, че като отидете на среща, ще видите някакви впечатляващи снимки, които ги няма в портфолиото на фотографа.
Не се доверявайте на съвети от приятели, защото те нямат абсолютно никаква стойност, когато става въпрос за субективно възприятие. Открийте истината сами. Кокото повече снимки разглеждате, толкова по-обективна ще стане преценката ви за избор на фотограф. А снимки дал Господ в интернет

Активен
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: