Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 15, 2024, 19:30:06

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 7  (Прочетена 156189 пъти)
 
Lupercola
Гост
« Отговор #180 -: декември 24, 2009, 11:12:59 »

Много благодаря за спасението.

Като разбера на майка (респективно на баба) рецептата ще я пусна.
Активен
juji
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1425


« Отговор #181 -: декември 24, 2009, 12:48:44 »

Много благодаря за спасението.

Като разбера на майка (респективно на баба) рецептата ще я пусна.
Ина ако си в Италия сега вземи си боб от тези в латините ,аз си взимам един с големи бели зърна,добавям морков чесън и кромид ,сушени чери доматки и джоджан и във фурната тъй като този тип боб е сварен става за отрицателно време.
Активен
prety
Сватбар
***
Публикации: 208



« Отговор #182 -: декември 24, 2009, 18:01:57 »

Благодаря ви за рецептите mimka25 и inaxtra, но не успях да намеря къде продават житo:\.inaxtra мисля че баба ми е правила жито с лимонова кора и си спомням че беше невероятно вкусно.*THUMBS*Весели празници на всички heart
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #183 -: декември 25, 2009, 11:28:30 »

Не, във Франция съм, но майка му на Фабио ни прати колет, в който имаше и боб  girl_haha щото тука по френско къде ти да има такива редки чудеса  sarcastic

 :offtopic:Милата жена да е жива и здрава и все така да се грижи за нас ! Offtopic

Нашите Бъдни вечерни манджи бяха всички много успешни, откъм вкус и откъм декорация (умря ми циганката дето ме хвалеше...).
Имахме си даже минифорумско събиране с Миналина (нашата мила съфорумка), която се беше нагърбила с тиквеника и го беше повече от успяла (добре, че тавата остана у нас). Питката ми беше огромна, повече от 20 см мисля беше висока, та едва сме я разчупили хихихиихи
И май нещо много се отклоних, но ви давам рецептата за боба, за да се върна в правия път:

Постен боб

400г боб се заливат с вода от вечерта.
На другия ден се преплаква и се слага във вода да кипне. След завирането, първата вода се хвърля и му се добавя олио. Когато е почти сварен се слага нарязана глава лук, един морков (може също чушка, праз или целина, на кой каквото му е по сърце). Когато се свари напълно се посолява и се слагат мердуиите - джоджен и чубрица.

Да ви е сладко !


* DSC00208-1.JPG (57.21 KB, 500x375 - видяно 259 пъти.)
« Последна редакция: декември 25, 2009, 11:34:01 от inaxastra » Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863


Dum spiro, spero!


« Отговор #184 -: декември 25, 2009, 11:51:58 »

Ина, трапезата ви е красота! Аз нямах търпение да покажеш украсата.
Мерси за рецептата за боба, явно в различните краища на България рецептите си се различават, защото аз слагам всички продукти от началото.

Сега, като каза за питката ти... аз вчера за първи път правих и се получи бухнала и вкусна, но нямаше много цвят, защото не й слагахме яйца - нали трябваше да е постна. Та исках да те питам евентуално и за твоята рецепта за питка. За мен си беше голямо предизвикателство вчера, но 20см няма да успея да ги докарам никога, сигурно.  Wink
Активен
danieIa ☼
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1407



Моят сватбен албум

« Отговор #185 -: декември 25, 2009, 12:03:59 »

Ина, много ми харесват покривките ти  Bravo и всичко, върху тях smile!
Тази година сама приготвях всичко, защото за пръв път бяхме сами с мъжа ми. На него единствено му се падна да проготви боба, но това му е силната страна. Прави го на фурна в глинен гювеч. Сипва всичко и след час е готов. Предварително обаче сме сварили боба - още есента и сега е в пакетчета във фризера.
И моята питка стана доста висока, даже не вярвах, че ще се изпече, но по-голямата ми тава не се събира във фурната sad. Този път направих тестото по-меко и като резултат - доста по-мекичка питка с по-тънка коричка.
Другите неща на масата ни бяха картофена салата с много праз и горчица smile, зеле с моркови, лозови и зелеви сърмички и разни ядки. И понеже сме само двамата - май и днес ще си ги дояждаме smile.

Гучи, чакам съотношението на захарния сироп на баклавата smile. И мен това само ме притеснява, но мисля за Нова година да се пробвам smile.

Утре на работа ще си правим мини празнество. Всяка година носим кой каквото е приготвил и си разменяме подаръци. Замислила съм да правя мини кексчета - мъфини, но още не съм избрала рецептата smile.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #186 -: декември 25, 2009, 12:08:30 »

Ми тя и моята е без яйца. А стана толкова висока, щото и на мен като на Даниела ми е малка тавата и тя нямаше къде да иде, та тръгна нагоре хихиихи

А рецептата аз и преди съм я пускала си е най-проста рецепта за хляб. Ето я:

Питка

1кг брашно
1 кубче мая
1 равна лъчижка мед
1 лъжичка с връх сол
1/2л топла вода

Маята се смесва с меда, размива се с малко топла вода и малко брашънце, за да стане рядка каша и се оставя да втаса, да напълни купичката.
В брашното се прави кладенче, сипва се така приготвения квас, добавя се топлата вода и се омесва докато стане гладко тесто.
Оформя се топка и се слага се в намазнена тавичка.
Предварително отделено парче тесто се разточва. С формички за сладки се режат фигурки, които се намазват с вода, за да се залепят добре.
Оставя се на топло да втаса.
Като удвои обема се пече на 180°C докато стане готова (около час).

Bon appétit!
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863


Dum spiro, spero!


« Отговор #187 -: декември 25, 2009, 12:15:18 »

Мерси, Ина! Записах си я.  smile

Дани, това за горчицата с картофите не го знаех. Интересно ми звучи.  good

Баща ми пък днес ще прави лютичка (ммммм  yahoo ), а снимки на манджите ще пускам в седмичната тема.
Активен
juji
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1425


« Отговор #188 -: декември 25, 2009, 12:21:53 »

Момичета,аз знам че за бъдни вечер питката не се прави с мая ,трябва да е постнаи аз я приготвям само със сода.Иначе с маята се получава разкошна .
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #189 -: декември 25, 2009, 12:35:23 »

Еми да, по принцип е така, но баба винаги я правеше така и аз така я правя  blush

Иначе си права...

... нямах търпение да покажеш украсата.

Това ми беше неофициалната украса, така набързо само две салфетки сгънати, щото нали виждаш темата е фолклор, специалната е днеска за баш Коледната маса. Ще пусна снимки после.
« Последна редакция: декември 25, 2009, 12:40:51 от inaxastra » Активен
toni8301
Професор
****
Публикации: 346


...живота е чудо....


Моят сватбен албум

« Отговор #190 -: декември 25, 2009, 12:59:19 »

Здравейте и от мен,

първо ВЕСЕЛА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ...
а това беше и моето меню...
1. Боб-ец  blum
2. Жито
3. Зелеви сърмички
4. Пълнени пиперки
5. Тиквеник - мммм много вкусен стана..
6. Ябълки и дюли, орехи
7. Пита - на вкус стана супер, само формата не можах да я докарам много
8. Печени пиперки
9. Кисело зеле с червен пипер

За съжаление направихме снимки преди да съм сложила напълно масата..но ще ви пусна 1 снимка от нея и 1 от вкусния ми тиквеник....


* tikvenik.jpg (75.12 KB, 1200x800 - видяно 265 пъти.)
Активен
toni8301
Професор
****
Публикации: 346


...живота е чудо....


Моят сватбен албум

« Отговор #191 -: декември 25, 2009, 13:02:18 »

и масата..макар и не напълно готова... blush


* masa.jpg (43.01 KB, 533x800 - видяно 221 пъти.)
Активен
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6319


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« Отговор #192 -: декември 25, 2009, 14:32:15 »


Гучи, чакам съотношението на захарния сироп на баклавата smile. И мен това само ме притеснява, но мисля за Нова година да се пробвам smile.

Утре на работа ще си правим мини празнество. Всяка година носим кой каквото е приготвил и си разменяме подаръци. Замислила съм да правя мини кексчета - мъфини, но още не съм избрала рецептата smile.
Значи рецептата за сиропа
1 кг захар
700 мл вода
шипка лимонтозо

Захарта и водата се слагат да заврят на котлона.Най лесно се проверява кога е готов в чинийка.Трябва капката да не се разтича.Като е готов добавяте лимонтозото и изключвате котлона.Лимонтозото не позволява на сиропа да се захароса.Ако е много обаче почва да киселее сиропа  и може да пробваш и на метода на опитването.

За мъфините аз ти препоръчвам тези което правя аз Мъфини с шоколад и портокалов аромат.Аз също съм пускала рецептата а оригинала е на di_ani от кулинарния форум.Стават вкусни и ухаят невероятно.Пък и лесно се правят.
Активен
gucci
Leader
****
Пол: Жена
Публикации: 6319


Обичаме се!


Моят сватбен албум

« Отговор #193 -: декември 25, 2009, 14:46:52 »

Ина и Тони масите са ви невероятно красиви. Bravo Bravo Bravo give_rose

Ина аз със закъснение мога да ти пусна и моята рецепта за боб.
200 грама боб
2 печени чушки
2-3 гъбки
1 малко шишенце доматен сок
маслини
магданоз
Подправки

Боба се накисва в студена вода за около 2-3 часа.След това се сложи да се свари като след като заври поне два пъти му сменям водата.След това отцеждам боба.В тенджерка слагав нарязаните на филийки гъби печената кушка на парченца и комбинирана подправка за боб.като се задуши прибавям малко червен пипер и доматите.Оставям малко да покъкри и прибавям боба.Оставям да се задушава докато доматите поизврат.Накрая прибавям маслини нарязани на парчета и магданоз на ситно.

и се получава ето това.

Активен
clovis
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 329



Моят сватбен албум

« Отговор #194 -: декември 25, 2009, 16:40:37 »

момичета, кажете някакъв чалъм за готвене на ориз, никога не може д ми  стане  вкусен, като в китйския например.Или купувам неподходящ вид ориз или нещо не правя като хората, но все става  един разварен такъв или прекалено хрупкав, незнам...
Активен
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines