Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 17, 2024, 07:42:53

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 36   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6  (Прочетена 193532 пъти)
 
Слънце
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2771


Усмихни се!


« Отговор #285 -: август 01, 2009, 09:53:26 »

Една моя любима тема, която отдавна не бях посещавала  Girl_hide
Харесах си доста от новите рецепти, които сте споделили и мисля да ги пробвам  Wink

Di_Di , аз не съм правила Зелено гаспачо, но потърсих в нета и единствената рецепта на български е от Бон Апети :

Зелено гаспачо

Списък на необходимите продукти:
200 г спанак
1 зелена салата
1 краставица
2 стръка пресен лук
2 сварени яйца
300-400 мл зеленчуков бульон
5-6 с. л. зехтин
1-2 с. л. оцет
цедено кисело мляко за гарниране
2-3 стръка мащерка и розмарин за украса
сол на вкус

за кротоните:
2 филии хляб
4 с. л. зехтин
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. чесън на прах


Начин на приготвяне:
     
1. Спанакът се бланшира за 1 минута в кипнала вода, след което се охлажда в съд с леденостудена вода.     
2. Стръковете пресен лук се пюрират в блендер с 2 с. л. зехтин, добавя се зелената салата и отново се пюрира.     
3. Краставицата се обелва на ивици, нарязва се на едри парчета и се слага в блендера заедно с отцедения спанак.     
4. Подправя се с оцет, посолява се на вкус, налива се зеленчуковият бульон и отново се пюрира.     
5. Филиите хляб се нарязват на кубчета и се запържват в 4 с. л. загрят зехтин. Поръсват се със смесените червен пипер и чесън на прах и се бъркат, за да се овкусят добре.       
6. Супата се сервира в дълбока чиния, гарнира се с цедено кисело мляко, полива се с малко зехтин и се поръсва с кротони. Добавят се четвъринки сварено яйце, стръкчета мащерка и розмарин за украса.

Източник: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=407211.15

Намерих и няколко рецепти на английски:
http://www.globalgourmet.com/food/recipes/gazverde.html
http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2007/aug/29/foodanddrink.recipe
http://fooddownunder.com/cgi-bin/recipe.cgi?r=112403
http://www.inmamaskitchen.com/RECIPES/RECIPES/Soups/gazpacho_verde.html

Ако трябва, ще помагам с превода smile
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863


Dum spiro, spero!


« Отговор #286 -: август 06, 2009, 22:23:54 »

Момичета, хайде и аз да сложа една снимка, на нещо което "творих" днес с помощта на Ечи и Бебчето на мечо. По тяхна рецепта правих торта с кроасани...  Знам, че много от вас сигурно я правят от сто години, но аз тотално незнаех нито как изглежда, нито как се прави, само си я представях на вкус и по описание и чак се престарах.
Е... резултатът е чуден на вкус и лош на вид. Въпреки това слагам една снимка, ако на някой му е интересно. И пак благодаря за рецептата.  give_rose

« Последна редакция: август 07, 2009, 10:28:04 от gucci » Активен
Капризче
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3244


Baby Time


Моят сватбен албум

« Отговор #287 -: август 06, 2009, 23:08:05 »

Дени, то снимки хубаво, ами кажи и рецептата! tease Иначе не изглежда зле, а и важното е че е било вкусно.  good
Активен
echy_
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1009



Моят сватбен албум

« Отговор #288 -: август 07, 2009, 07:28:41 »

Дени, важното е да ви е вкусно и да не остане smile а за вида такъв си е. аз примерно я правя с големи кроасани, които нареждам в тавата, шоколада че вижда и стои като петниста на шоколадови петна smile
а моя сладкиш с кайсии стана много бързо, и много вкусен. но незнам защо немога да прикача снимка от галерията, има го там.
« Последна редакция: август 07, 2009, 08:23:46 от gucci » Активен
Данитка
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2117



Моят сватбен албум

« Отговор #289 -: август 07, 2009, 07:43:02 »

Браво Дени чудесно изглежда  Bravo
Активен
Ели .
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 4472


имаме си Теди - най-сладкото дребси


Моят сватбен албум

« Отговор #290 -: август 07, 2009, 09:30:40 »

Дени - то така си изглежда - иначе на вкуссссссссссс ями, ще врътна едно след като Тедка заспинка, поне за 30 е готово !!!

аз днес ще правя пържени чушки със сиррене , домати и яйца !!! и пилешки дроб по селски !!
Активен
roumyana
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2648



Моят сватбен албум

« Отговор #291 -: август 07, 2009, 09:45:31 »

echy_ кажи моля те рецептата за този сладкиш с кайсии, изглежда ми много вкусно:)
 аз днес мисля да сготвя любимата ни доматена супа с яйца, то по скоро като манджичка става, но е много бързо и вкусно, ето рецептата:
 запържва се една глава лук, нарезан наситно, слага се червен пипер и веднага след това един домат нарезан на много малки парченца, после се слага и около половин пакетче доматено пюре ( тук вариациите са много, може с доматен сок, може само с пюре, но най-добре е да е комбинация) слагат се подправки на вкус, аз слагам вегета, сол, черен пипер, като се позапържи малко се долива вода и като заври водата се слага ориз( половин чаена чаша), вари се около 20 минути и когато вече е почти готово бавно се чукат яйца и се пускат в супата, колкото искате, 4 примерно , те се сваряват много бързо и стават много красиви, слага се и магданозче и супата е готова. Много е вкусно, опитайте!
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2440



Моят сватбен албум

« Отговор #292 -: август 07, 2009, 09:49:31 »

Руми, звучи много вкусно!  good
А яйцата "забулваш" ли ги /нали се сещаш, с лъжицата отгоре, че се разпадат принципно, ама и аз как го обясних/ или просто ги чукваш и готово?
Активен
roumyana
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2648



Моят сватбен албум

« Отговор #293 -: август 07, 2009, 09:51:52 »

еми те като се чукнат и се пуснат в супата леко потъват и отсамосебе си се забулват , стават като яйца по панагюрски, даже и по-добре изглеждат, нищо не трябва да правиш,само ги слагаш и сами си стават, не трябва да бъркаш естествено smile
Активен
echy_
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1009



Моят сватбен албум

« Отговор #294 -: август 07, 2009, 10:02:21 »

roumyana , ето и рецептата(някъде в нета я намерих вчера):

Бърз сладкиш с компот от кайсии
1 компот от кайсии (може и от праскови)
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
2-3 с.л. маргарин (масло)
аз добавих 1 пак. бакпулвер
Яйцата и захарта се разбиват на сняг, добавя се брашното и се бие до получаването на гладка (еднородна) смес. Може да се добави и една ванилия (по желание, понеже плодовете от компота служат като отличен ароматизатор на сладкиша).
След това е взима средна по размер тавичка, която разтопявате маргарина (маслото) и се намаслява добре тавичката, включително и стените и. Плодовете от компота трябва да предварително извадени от буркана и сока от тях трябва да се е отцедил. Нареждате плодовете от компота на дъното на тавичката и заливате със сместа за сладкиша. Печете в умерена до силна фурна.
След като сладкиша е готов, вадите от фурната и обръщате в голяма чиния, след което веднага го заливате (докато е още горещ) със сока от компота. Поливате бавно и постепенно, не на веднъж, докато сладкиша се напои със всичкия сок.

П.П. аз не съм разделяла жълтъците от белтъците.
Активен
roumyana
Заслужил майстор на спорта
***
Публикации: 2648



Моят сватбен албум

« Отговор #295 -: август 07, 2009, 10:07:25 »

еи ще го направя днес или утре, супер лесен изглежда, а става ли тиклив?
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863


Dum spiro, spero!


« Отговор #296 -: август 07, 2009, 10:25:40 »

Ечи, твоят сладкиш изглежда страхотно!

А за Еличка давам рецептата, по която аз правих моя вчера.


Торта с кроасани

Продукти
3 яйца
1ч.ч.захар
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
половин пакет малки кроасани с шоколад

Приготвяне

Карамелизират се три лъжици захар. Докато е още топъл карамела, се изсипва във форма за кекс и върху него се залепват кроасаните бързо. Притискат се, за да се разнесе малко шоколада от плънката. Заливат се със сместа от яйцата, млякото и захарта и се пече на предварително загрята фурна около половин час. Кроасаните се надуват и запичат. Като поизстине малко се обръща върху подходяща по големина чиния. Може да се консумира както топло, така и студено.

Моите забележки след четене и сглобяване на някоко рецепти са следните:
1. Възможно е и без карамела да се получи сладкиша. Рискът е, че няма да се залепят кроасаните и ще изплуват отгоре докато се пекат, но съм убедена, че пак ще се получи. Хич не ми хареса това да карамелизират формата за кекс и няма идея колко време ще ми отнеме за да я почистя.
2. Може би двойно количество ще е по-добре като вариант, но на мен ми се видя прекалено сладък сладкиша, за да има смисъл от повече на едно ядене. А пък прясно си е най-добре.
3. В оригиналните рецепти се нарязват а филийки цели кроасани и плънката се разпределя по-добре, но в този вариант при разрязване на парчета шоколадът се разтича и на мен това ми хареса повече. Въпрос на вкус, предполагам.

Да ви е сладко!

« Последна редакция: август 07, 2009, 18:18:47 от Деничка Звездичка » Активен
Harmonia
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1039


хубавото винаги предстои ...


Моят сватбен албум

« Отговор #297 -: август 07, 2009, 12:06:15 »

Привет и от мен - таен крадец на рецепти blum

Доста често хвърлям по едно око тук и спасявам положението за вечеря  blush

А вчера имах някакво неясно желание да готвя  blush (отдавна не ме беше спохождало покрай малкия pleasantry), та реших да направя една малк опо-засукана рецептичка на милото - нашите и мъжа ми направо си облизаха пръстите...

Печено със сос от боровинки

Имах замразено свинско контрафиле около 800 гр. Размразих го от сутринта и следобед го сложих в марината от 1 ч.л. горчица, 1ч.л. зехтин, сока на един лимон, 3 счукани скилидки чесън, черен пипер, магданоз, мащерка, малко чубрица и малко джоджен. Оставих го в хладилника за около 2-3 часа, като през това време го обръщах няколко пъти.

След като го извадих, го подсуших в попивателна хартия и го запържих в нагорещен грил тиган от всяка страна за по 2-3 минутки, колкото да се запечатат соковете. Извадих и посолих от всяка страна. Сложих го в йенска тавичка с похлупак. Залях с малко бира и гу бухнах за около 1 час в предварително загрята на 180-200 градус фурна.

През това време  остатъка от маринатата задуших с 250 гр. пресни боровинки, 3 с.л. мед и 50 мл. червено вино (аз използвах розе). Накрая преди да сваля от огъня добавих и шепа нарязани на дребно бадеми и кашу. Отстраних  от огъня и похлупих. Имайте предвид, че този сос много цапа и оцветява - дървената ми бъркалка стана винене blush

Като поизври бирата на месото (горе долу след 50 мин. - 1 час), махнах капака, за да хване лека коричка, като през 4-5 мин. с черпаче поливах месото със соса около него.

След като извадих месот го похлупих за няколко минутки.

За гарнитура сварих кафяв дългозърнест ориз.

Сервира се нарязано на филийки с дебелина около 1 пръст и полято със боровинковия сос.

Играчка си е, но определено има невероятен вкус, а и е ефектно при сервиране give_rose
Активен
hoty
Сватбен ГУРУ
*****
Публикации: 546


Няма невъзможни неща - има само паузи между две хр


Моят сватбен албум

« Отговор #298 -: август 09, 2009, 09:15:45 »

Лелееее, Harmonia, тази рецепта звучи невероятно вкусно...И изискано...Как без да искаш ми даде идея за специална вечеря... Wink blum Тъкмо се чудех с какво да изненадам милото за годишнината от сватбата ни 30.08. Надали ще можем да излезем някъде извън София, а пък не ми се ходи на ресторант тук..Та мислех да му риготвя хубава вечеря, за специалния повод Wink
Твоята идея много ми хареса, ще трябва да направя списък на продуктите и да се подсигуря с тях..само незнам от къде ще намеря боровинки..тук на нашия пазар не съм виждала сякаш..
Още веднъж благодаря за страхотната идея  give_rose, мисля да я подкрепя и с торта или гофрети, които милото мнооого обича!
Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2079


Загубил всичко, не загубвай себе си ...


Моят сватбен албум

« Отговор #299 -: август 10, 2009, 19:37:31 »

Ето какво сготвих днес за вечеря - Фритата с пушено месо. Чудна рецепта за "обиране на хладилника" и става много бързо и лесно  good

Harmonia, страхотна рецепта  Bravo


* DSC07444.JPG (58.92 KB, 744x559 - видяно 192 пъти.)
« Последна редакция: август 10, 2009, 19:52:52 от bubka » Активен
Страници: 1 ... 18 19 [20] 21 22 ... 36   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines