Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 26, 2024, 17:21:06

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 36   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 6  (Прочетена 196173 пъти)
 
Алексчето
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1301



Моят сватбен албум

« Отговор #90 -: април 13, 2009, 08:58:30 »

Сега да не се смеете blush, но съм решила да меся козунак за Великден, със стафиди и шоколад. Някой да има изпитана рецепта, или ако може да даде насоки за месенето, ще съм му много благодарна! give_rose good
Активен
valia_diva
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1711



Моят сватбен албум

« Отговор #91 -: април 13, 2009, 09:20:11 »

как ги оформаш като пластове в мъфините.

карамелизирам захар на дъното на всички, после слагам орехите, ябълките, които притискам хубаво навътре във формичката и най-отгоре тестото. Отделям ги още топли от формичката и не се разпадат, стоят си като отделна порцийка 
Активен
Ble6tu4ka
Професор
****
Публикации: 463



Моят сватбен албум

« Отговор #92 -: април 13, 2009, 10:09:02 »

Сега да не се смеете blush, но съм решила да меся козунак за Великден, със стафиди и шоколад. Някой да има изпитана рецепта, или ако може да даде насоки за месенето, ще съм му много благодарна! give_rose good

Аз миналата година се бях нахъсила да правя козунак, но ръчното месене е доста изтощително и се измързелих и го месих в машина за хляб. Стана прекрасен, но захарта по рецептата, която ще ти напиша - дойде според мен малко и хич не стана сладък както си го представях. Тази година ще го направя поне с двойно количество.


От съставките по-долу се получава 1 козунак.

Козунак

125 мл. прясно мляко
3 цели яйца
130 гр. захар
60 мл. разтопена свинска мас
30 мл. олио
2 ванилии
30 мл. уиски
1 лимонова есенция
1/2 кубче мая (жива)
650 гр. брашно

Стафиди и Бадеми по желание:)

Маята се слага в купичка, заедно с малко мляко, брашно и захар, за да шупне.
Правилото за машината е да се сложат 1-во всички течни съставки, след това всички сухи, а шупналата мая - най-отгоре, за да няма досег с течните съставки. При нашата машина - всичко това се пуска на програма "Месен и Втасване". Ако се меси ръчно - съставките мисля, че се смесват по същия начин. Само че козунаците, за да станат на конци изискват продължително месене... Ако някой знае колко точно е за най-добрия резултат - нека сподели, но мисля, че по-малко от 15-тина минути месене със сигурност не е... всъщност мисля, че е доста повече от това, но аз нямам опит. След като се омеси на ръка, се оставя да втаса за около час - покрито и на топличко. Втасването ако козунака се прави в машина за хляб става в самата нея. 
Надолу нещата си важат и за двата начина на правене на козунака. Той НЕ се пече в машината, защото дозата е голяма и ще започне да прелива от формата ако се пече в машината, така че не опитвайте.

След 1-вото втасване - тестото се изважда от съда, разделя се на три фитила и се оплита, с намазнени ръце. Аз го сложих във форма за кекс с дупка. Побра ми се идеално. След това се оставя отново да втаса - 2-ри път. Втасвах го във фурната - с вентилатор на 50 градуса и леко открехната врата. Така около 1 час. Той доста надига обема си и няма начин да сбъркате кога вече е добре втасало. Изваждате го и го намазвате с яйце и го поръсвате със захар. След това го връщате и го печете на 150 градуса около час отново.

Рецептата я взех ей от тук:
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=262831.0


« Последна редакция: април 13, 2009, 10:12:13 от Ble6tu4ka » Активен
darling
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1371


....братска обич.....


Моят сватбен албум

« Отговор #93 -: април 13, 2009, 10:16:32 »

Аз от години правя козунак и кифлички от едно тесто. Меся го на ръка и винаги се получава. Вече по желание добавям, сушени плодове, разноцветен локум, а тази година съм решила да сложа и една бадемова плънка, която четох в едно списание. Ще пусна рецептата довечера, като се прибера у нас.
Активен
Алексчето
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1301



Моят сватбен албум

« Отговор #94 -: април 13, 2009, 10:52:54 »

Момичета много ви благодаря give_rose give_rose give_rose!!! Аз имам робот и може да ги бъркам в робота, защото има такава приставка за тесто, но още не съм го решила това. Wink
« Последна редакция: април 13, 2009, 21:41:38 от aleksa_sm » Активен
Капризче
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 3244


Baby Time


Моят сватбен албум

« Отговор #95 -: април 13, 2009, 11:01:07 »

Тъкмо щях да питам за рецепта за козунак и гледам че Алексчето ме изпреварила  tease

Ble6tu4ka благодаря за рецептата smile Искам да попитам дали може да се бърка с миксера, нали има приставка за тесто...
Активен
Ble6tu4ka
Професор
****
Публикации: 463



Моят сватбен албум

« Отговор #96 -: април 13, 2009, 11:02:15 »

Стискам палци да се получи много вкусен и пухкав козунак!

Аз между другото чета за някакво специално брашно за козунаци, което има в магазините - на СофияМел. Някой да има идея какво представлява? май тая година ще се пробвам с него ако го намеря. Освен това - не забравяйте, че за да стане тестото най-хубаво - всички продукти е добре да са със стайна температура.. Със замръзнали неща направо от хладилника не се получава чак толкова добре.

Капризче, не съм бъркала с миксер никога.. Но като цяло тестото не е много твърдо и може и да стане така. Същото важи и за приставките за тесто на кухненските роботи.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #97 -: април 13, 2009, 11:38:53 »

Ето Великденските ми предястия, за всички, които ги пожелаха :

Репички -изненада
Рецептата взех от едно списание за готвене, а се казват изненада, защото репичката не се вижда.

- 250 г прясно меко козе сирене
- 2 с.л високомаслена заквасена сметана
- няколко малки репички
- розов "черен" пипер (нямам представа има ли го в България и как се казва)
- няколко бадема
- връзка сибирски лук
- черен пипер

. Сиренето се размесва добре със сметаната.
. Всяка репичка се покрива със сирене и се овалва в дланите, за да стане като топче.
. Бадемите се смилат и смесват със счуканите розови зърна.
. Сибирксият лук се нарязва наситно и се смесва с черен пипер (истински).
. Половината точпета се овалват в едната смес, другата половина в другата.
Bon appetit !  Cerry




Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #98 -: април 13, 2009, 11:44:27 »

Червено цвекло със сирене Конте
класическо френско предястие

- 2 глави червено цвекло
- 100г сирене Конте
- орехово олио
- половинки орехови ядки

. Червеното цвекло се сварява, обелва и нарязва на филийки.
. Нарежда се в чиния и се поръсва с орехово олио.
. Върху всяка филийка се слага по парче Конте.
. И половинка орехова ядка.

! Хубвао е да се прави в последния момента, защото иначе сиренето поема от цвета на цвеклото (както се е случило при мен) и външния вид не е толкова свеж и хубав !

Bon appetit !  Cerry


 
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #99 -: април 13, 2009, 11:52:13 »

Индивия с Горгонзола
друго класическо френско антре (въпреки, че горгонзолата не е френско сирене)

- 2 индивии (за 4 човека)
- Листата се накъсват и  във всяко от тях се слага по лентичка горгонзола
- Върху нея се добавят две четвъртинки орехова ядка разположени на две места по длъжината.
- Нарежда се във форма на звезда във всяка чиния

Bon appetit !  Cerry

В моя случай няма орехови ядки, защото вече имах орехи с цвеклото, но вкусът, който се получава в устата при смесването на сиренето, зеленчука и ореха е мммм... божествен....

По принцип не слагам моркови, защото самата звезда си е достатъчно красива, но тук сложих за цвят (като нямаше орех) пък това е обща чиния, от която всеки да си взима. По красиво става като се нареди в индивидуалната чиния на всеки един.



Активен
framboise
Ентусиаст
**
Пол: Жена
Публикации: 115


мама на малко слънчице :)


« Отговор #100 -: април 13, 2009, 12:30:38 »

Имайте милост към постещите с тези сирена!  :'(

Аз днес си пекох постна питка за обяд, а от петък- детски обикновени бисквити. Чудесен повод беше да си изпробвам формичките за сладки, нали скоро ще влизат в употреба smile

Активен
diavalo
Сватбар
***
Пол: Жена
Публикации: 283



Моят сватбен албум

« Отговор #101 -: април 13, 2009, 13:22:41 »

Момичета помагайте  Wink Тази вечер искам да готвя филе от хек, но понеже не обичам много риба и не готвя нищо с риба.Но сега съм решила, че трябва да се науча и незнам как  blush
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1371


....братска обич.....


Моят сватбен албум

« Отговор #102 -: април 14, 2009, 07:56:17 »

Ето и моята рецепта за козунак и изделия от козуначено тесто.
Необходими продукти

1кг. брашно
1/2 л. прясно мляко
200гр. масло
1 ч.чаша друга мазнина (аз ползвам олио)
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 щипка сол
1 лимон - ползваме кората
3 ванилии

Маята се размива в половин чаша топло (но не горещо) прясно мляко и малко брашно.
След това замесваме тесто в следната последователност - Втасалата мая разбиваме с яйцата, прибавяме захарта, млякото, щипка сол, настърганите лимонови кори, ванилията и по-малко мазнина и брашното. През цялото време докато меся прибавям по- малко  мазнина. Тя не трябва да се слага на веднъж. След което покливам с кърпа и оставям да втаса. След това, се оформят - козунаци, кифлички, рула или каквото се решили. След оформянето се оставят отново да втасат и тогава се изпичат. Отгоре мажа с разбит жълтък и поръсвам кристална захар. Може да се декорира и с бадеми. А вчера докато се рових и-нет, видях козуначета изпечени във форми за мъфини - бяха много сладки.
Важно за месенето е помощението да е затоплено, както и продуктите да не са от хладилника.
Ако има въпроси пишете.
Активен
Бебче
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 914



Моят сватбен албум

« Отговор #103 -: април 14, 2009, 10:36:17 »

Аз миналата година за първи път пробвах да правя козунак и бях толкова горда със себе си , че се получи страхотен Girl_hide И всички го оцениха yahoo Ще ви напиша рецептичката, но сега не ми е под ръка nea
А иначе онзи ден правих чийз кейк по рецептата на Гучи и стана просто првъзходен!!!  girl_wink нещо напоследък здраво съм се зарибила по чийз кейкове и по салатки от спанак, само това ям blush
Активен
Ble6tu4ka
Професор
****
Публикации: 463



Моят сватбен албум

« Отговор #104 -: април 15, 2009, 10:53:51 »

Дами, я споделете някой трик как да счупя възможно най-малко яйца при варенето? Аз обичайно ги слагам още в студената вода, за да няма рязка смяна на температурата, и ги варя в едва вряща вода, за да не тракат по съда и да се чупят от ударите... Мислите ли че ако освен това сложа някаква мека кърпа на дъното на съда ще се чупят още по-малко? Вие прилагате ли някакви други трикове?
Активен
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 36   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines