Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 11, 2024, 22:37:42
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Църковен брак - 3 част
Страници:
1
...
26
27
[
28
]
29
30
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Църковен брак - 3 част (Прочетена 182583 пъти)
D.J. Алекси
Ентусиаст
Ако искаш сърце да дадеш, сърце ти трябва да имаш
Отг: Църковен брак - 3 част
«
Отговор #405 -:
март 18, 2010, 19:52:44 »
Добър вечер момичета.
Бих искал да Ви попитам, може ли да се сключи само църковен брак, без граждански преди това? Една моя булка ме пита, понеже искат само църковен брак а църквите им искали граждански преди църковния. Ако някоя от Вас е наясно, ще се радвам да ми отговори как стоят нещата. Благодаря Ви предварително.
Активен
michelle
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #406 -:
март 18, 2010, 19:55:52 »
Не може
Досега не съм чувала да има място, където да се съгласят на подобно нещо. Колкото и либерално да са настроени по въпроса.
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #407 -:
март 18, 2010, 22:12:24 »
Потвърждавам отговора на michelle. За съжаление не може.
Активен
Katence
Ентусиаст
«
Отговор #408 -:
март 18, 2010, 22:50:01 »
оф и аз имам същия проблем още не сме ходили да питаме,но искрено се надяваме да ни разрешат да разменим двата ритуала
Активен
Ariel
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #409 -:
март 18, 2010, 22:56:59 »
Цитат на: Katence в март 18, 2010, 22:50:01
оф и аз имам същия проблем още не сме ходили да питаме,но искрено се надяваме да ни разрешат да разменим двата ритуала
За размяна на ритуалите съм чувала от няколко приятелки и си зависи от църквата. Някъде се съгласяват с уговорката да занесете после свидетелството за брак. Въпрос на късмет да случите на хора, мисля.
Активен
Tarna
Ентусиаст
Публикации: 113
«
Отговор #410 -:
март 19, 2010, 10:29:17 »
В новия кодекс не е изрично написано, че не може да се сключва църковен брак, без да има граждански. Но това естествено не поражда последиците от законния брак, т.е. гражданския. Според мен, пречка няма, друг е въпросът как го възприемат свещениците.
Активен
roumyana
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2648
«
Отговор #411 -:
март 19, 2010, 13:34:52 »
някой може ли да ми каже нещо повече за католическия сватбен ритуал, как протича, кой какво прави, ще бъда кума лятото и искам да знам , какво да очаквам, както и какви са ми задълженията, мног се надявам някой да помогне
Активен
Anita81
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #412 -:
март 19, 2010, 17:10:38 »
Милички, понеже когато се женихме решихме че не искаме църковен брак и идеята беше че ако някога решим да се венчаем винаги можем да го направим отделно, само ние с кумовете и родителите и братя/сестри и така да имаме още един повод за празнуване и да преживеем пак тези прекрасни вълнения. Та въпроса ми е в този случай необходимо ли е да се запазва час за църквата 5-6 месеца по-рано или може да стане от днес за утре или от едната за другата седмица, примерно, разбира се ако е в период, когато венчавките са позволени? И кумовете задължително ли трябва да присъстват, понеже не съм питала кръстени ли са изобщо тъй като не ми се е налагало? Ако някога решим да се венчаем много ми се иска да бъде в Бачковския манастир или ако не е възможно там, да е в църквата Света Богородица в Пловдив, понеже и двамата сме от Пловдив, а още по-добре ако е на някой християнски празник.
Активен
roumyana
«
Отговор #413 -:
март 19, 2010, 17:20:20 »
анита, ние по същите съображения горе долу също нвмсме църковен брак и сме решили да го направим някой ден и то в избран от нас манастир, който много харесваме- Араповския-едно вълшебно място и даже като бяхме там полседния път питах един свещеник и той ми каза, че не се прави резервация, а напроаво отивате и се венчавате, аз се поочудих и питах дали не може да се обадим и да си резервираме и той каза, че не е необходимо, но предполагам, че не навсякъде ще е така, б бачковския честно казано малко се съмнявам, там са ужасни, сори, че го казвам, но някак си са пренесли търговията в храма.
а за цената питах и отчето ми каза, че има един ценоразпис за цяла Бъ;гария и ми го показа- 60 лева венчавка и каза, че навсякъде трябва да взимат по толкова, естествено не го правят и ти взимат и за камбани и за хор и за незнам си какво, както и да е доста съм настроена срещу поповете и няма да се отплесвам.
само да отбележа, че в католическата цурква е безплатно венчанието, така трябва да е навсякъде,но...
Активен
Anita81
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #414 -:
март 19, 2010, 17:47:16 »
Руми
, ами аз също съм малко настроена срещу поповете, защото според мен всички са го обърнали на търговия, както ти казваш аз също мисля, че венчавките трябва да са безплатни, та нали се венчаеш пред Бог, не би трябвало да струва пари, но както и да е. Относно Бачковския манастир, мислех си за него понеже е близо до Пловдив, а и на двамата майките са Мария и често ходихме там на 15 Август, но мога да се поразровя и за друг манастир. В Араповския не сме ходили никога. А относно цената на венчавката, чувала съм че в Пловдив църквите взимат около 200лв.
Знаеш ли как стои въпроса относно това дали кумовете трябва задължително да присъстват на венчавката? Не сме решили още дали изобщо искаме венчавка, именно заради търговията на поповете, но искам да съм подготвена с информация, ако все пак решим да я направим.
Активен
roumyana
«
Отговор #415 -:
март 19, 2010, 19:20:09 »
задължително кумове, как иначе.
иначе араповския манастир е едно вълшебно място, много спокойно и зелено и чудно, затова ми харесва на мен
Активен
Anita81
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #416 -:
март 19, 2010, 19:30:25 »
Ами питам за кумовете, понеже не знам дали изобщо са кръстени, а ако не са, значи не можем да правим църковен брак, но както и да е, ако решим да се венчаем ще го измислим
Активен
Dinna
Професор
Публикации: 310
«
Отговор #417 -:
март 19, 2010, 20:19:56 »
Roumyana
аз съм била на няколко католически сватби във Франция и мога да ти дам повече информация как протичат там. Първото, което на мен ми направи впечатление е, че те имат по няколко свидетели е не само двама както при нас. Сватбената цереомония се подготвя няколко месеца по рано като се подбират текстове за церемонията, като всеки един от свидетелите прочита дадения му текст. По време на самата церемония всеки от гостите получава текстовете и песнопенията, които са включени в ритула и когато отеца пее се включват и гостите. Обикновено церемониято продължава около час. Дано да съм ти била полезна
Активен
Tarna
Ентусиаст
Публикации: 113
«
Отговор #418 -:
март 19, 2010, 21:13:44 »
Момичета, много сте прави за това ,че за църковен брак не трябва да се взимат пари, не е редно! Друг е въпроса, че ако младоженците пожелаят, могат да направят дарение по-късно, но не са длъжни.
Ние по тази причина не пожелахме да сключим църковен брак на датата на гражданския, както се прави обикновено. Ще имаме църковен в Гигинсикя манастир по-късно лятото, защото игумена там е истински, за него ритула, който ще проведе има някакво значение. Каза ни, че преди да ни ожени ще трябва да прочетем малко литература, за да знаем какво означава брака, според църквата, после ще поговори с нас и едва тогава ще можем да се уговорим за церемонията. Изрично подчерта, че не се взимат пари за ритуала. Не става дума за парите, всички ние даваме в пъти повече за сватбите си, става дума за принципни неща.
Активен
roumyana
«
Отговор #419 -:
март 19, 2010, 22:42:32 »
Цитат на: Dinna в март 19, 2010, 20:19:56
Roumyana
аз съм била на няколко католически сватби във Франция и мога да ти дам повече информация как протичат там. Първото, което на мен ми направи впечатление е, че те имат по няколко свидетели е не само двама както при нас. Сватбената цереомония се подготвя няколко месеца по рано като се подбират текстове за церемонията, като всеки един от свидетелите прочита дадения му текст. По време на самата церемония всеки от гостите получава текстовете и песнопенията, които са включени в ритула и когато отеца пее се включват и гостите. Обикновено церемониято продължава около час. Дано да съм ти била полезна
много ти благодаря, а аз ли трябва да си намеря текстовете, или малдоженците?
нещо друго прави ли се(свещи, чаши, обикаляне)
Активен
Страници:
1
...
26
27
[
28
]
29
30
31