Здравей,
Гост
Вход:
Регистрация
Забравена парола
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 26, 2024, 05:12:55
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Регистрация
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Домашен уют
> Тема:
ГОТВЕНЕТО - част 5
Страници:
1
...
7
8
[
9
]
10
11
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: ГОТВЕНЕТО - част 5 (Прочетена 199126 пъти)
svetli
Баш Майстор
Пол:
Публикации: 1959
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #120 -:
декември 22, 2008, 08:55:28 »
Кикси
би трябвало и с цигулка да стане, те даже са по-сладки от другите тикви. Само гледай на къде ще изрежеш капаче, така че да може да се затвори после. Аз си го представям от едната страна на издутата част (ако въобще ме разбра какво имам в предвид
)
Относно пресните плодове - мисля, че от дългото печене - около 2 часа, ще станат на каша.
Активен
tea_75
Сватбар
Пол:
Публикации: 230
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #121 -:
декември 22, 2008, 10:26:24 »
Цитат на: svetli в декември 20, 2008, 16:19:43
Кикси
първо за тиквеника - .....
Пълнената тиква -
svetli
зачетох се в страхотните ти рецепти.
аз тази рецепта с тиквата я правих преди 3 год и голямо печене падна. понеже всички около мен искаха парче след това да пробват, тръгвайки да я "разопаковам" на порции се оказа една кашотина.
за това много ще се радвам, ако публикувате снимка на парче след това да СИ сравня
:girl_impossible:качеството на работа от преди години.
а относно тиквеника го правиш с плънката като на моята баба. ставаше много вкусен като карамелизиран. помня от нея, че настъргваше суровата тиква, покриваше със захар и задължително я оставяше да си "пусне" водата. изтискваше сместта силно с ръка и едва тогава наръсваше на корите.
при теб не се ли разкашква консистенцията, ако я сложиш на право?
Активен
svetli
Баш Майстор
Пол:
Публикации: 1959
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #122 -:
декември 22, 2008, 10:39:44 »
теа
права си относно изцеждането на водата от тиквата, май съм забравила да го отбележа
Обаче вариантите са два - или да се задуши тиквата (както е обяснила Гучи) или да се поизтиска водата. И все пак зависи колко е сочна самата тиква. Аз по принцип работя повечко "на око" така да се каже почти за всичко. Относно пълнената тиква - само да стане - обещавам да я снимам. Тази, с която ме черпиха и от където взех рецептата, можеше спокойно да се реже на парчета и не беше изобщо на каша. Ще видим какво ще сътворя аз вдругиден.
Да ви се похваля - снощи нещо ме гонеше вдъхновението и реших да направя на моя мъж хлебчета от многозърнесто брашно (не че в магазина няма хляб де
) Луда работа! Обаче станаха върховни! Следващия път като правя (по всяка вероятност ще е за Бъдни вечер) ще ги снимам да ви ги покажа. Няма такова нещо като домашния хляб.
Активен
radinka
Сватбар
Пол:
Публикации: 221
Няма невъзможни неща,има пропуснати възможности
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #123 -:
декември 23, 2008, 16:07:14 »
Цитат на: danieIa в декември 21, 2008, 22:54:36
Хихи, Гери и аз направих тези бисквитени топчета!!! Бях се притеснила, че ми е малко сместа и познайте - имам към 80 топчета
. Даже успях да им сложа и късметчетата и вече се стягат на терасата. Ето какво се получи:
Направих ги с бисквити Закуска,масло, два черни шоколада и чаша орехи. Не слагах допълнилно захар, защото си мисля, че бисквитите са достатъчно сладки, та да видим
.
дани а може ли с течен шоколад да го разтопя малко и после
да ги овалям
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1371
....братска обич.....
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #124 -:
декември 23, 2008, 16:51:22 »
Gucci,
помагай !!! Не мога да намеря рецептата за пълнените чушки с боб от миналат година, а исках тази вечер да приготвя боба. Не че не мога да импровизирам но миналата година бяха СТРАХОТНИ!
Активен
gucci
Leader
Пол:
Публикации: 6319
Обичаме се!
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #125 -:
декември 23, 2008, 20:40:50 »
Ето я една рецептичка за пълнени чушки за Коледа.
запържвате лук гъби орехи заедно с червен и черен пипер .Добавяте доматено пюре и след като малко се позапържи добавяте сварен боб и оставяте малко да поври-около 5 минути.Взимате сушени червени чушки и ги накисвате за половин час в студена вода.След като са поумекнали се пълнят със сместа.Края се топва в брашно и се редят в тавичка.Запичат се.
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1371
....братска обич.....
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #126 -:
декември 23, 2008, 20:59:47 »
Мноого ти благодаря Гери!!!
А само на мазнина се запичат нали?
Активен
mariana
Баш Майстор
Пол:
Публикации: 1535
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #127 -:
декември 24, 2008, 09:35:56 »
Мацки помагайте! Трябва ми рецепта за свинско каре без кост
Активен
tea_75
Сватбар
Пол:
Публикации: 230
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #128 -:
декември 24, 2008, 10:43:40 »
Добре че снощи си загледах любимата тема да се подсетя, че бобът се слага в водата да престои цяла нощ. Сега го варя и ще навивам малките, зелеви сърмички.
Ще разгледам темата за други идеи, че как да ги докарам до 7 ястия.
На всички пожелавам добро представяне с ястията и след това ще публикуваме снимки.
mariana
http://kulinar.gbg.bg/index.php?p=recipe&id=3184
http://kulinar.gbg.bg/index.php?area=1&p=recipe&id=2133
Първата рецепта съм я пробвала, сега се загледах и по втората.
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1371
....братска обич.....
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #129 -:
декември 24, 2008, 13:43:25 »
Tea, като сложиш една картофена салата, ядките, някаква друга салата - прясна или туршия, плодове, чесън, мед, питка и ще ги докараш до 7.
Активен
tea_75
Сватбар
Пол:
Публикации: 230
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #130 -:
декември 24, 2008, 14:18:24 »
darling
картофена салата
веднага взаимствам идеята
до тук съм приготвла:
зелеви сърми
бобът
сега пека питката
правим зелена салата, картофена
слагам плодовете
мед
чесън, лук
ушав мисля да варя..
май само аз съм готвещата и пишещата
Активен
Mrs.™
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 4641
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #131 -:
декември 24, 2008, 14:39:15 »
Ние почти приключихме,готови са:
->боба
->чесъна
->трите баници
->сърмите и чушките
->ошафа
остана само питката
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1371
....братска обич.....
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #132 -:
декември 24, 2008, 15:08:18 »
И аз варя сърмите, остана питката. Както и украсата на маса. Но нещо се чувствам изморена.
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2440
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #133 -:
декември 25, 2008, 12:28:04 »
Хайде, да се отчета и аз за вчера. Милото каза, че няма да има нужда от мен да му помагам в магазина и аз за първата ми Бъдни вечер като семейна жена
реших, че ще се постарая да спазя традициите. Честно, толкова часове готвене накуп не съм имала в живота си, много се уморих, като се има предвид, че доскоро хич не можех да готвя и повечето от нещата ги правих за първи път. Ужас, направо, после няма да ви казвам на какво приличаше кухнята - всичко бях оплескала плюс това имах една огроооомна камара с чинии за миене.
Аз се спрях на девет ястия - защото много ми хареса това, което прочетох някъде, че символизират деветте месеца на бременността на Божията майка, а ние нали сме в период на бебеправене и така...
1.
Боб
- готвя за първи път в живота си такова нещо
, сложих го от предната вечер да се накисне. Сложих и една лъжичка ракия и увря доста бързо, даже май бях прекалила с варенето, че малко се разкашкваха зърната. Но нали все съм чувала, че трудно увирал и да се презастраховам
А, и сол сложих чак накрая, както ме бяха посъветвали.
Освен това май прекалих с другите зеленчуци
- лук, чушки, моркови и домати и накрая те бяха повече от самия боб, голям майтап
Май не трябваше да изсипвам цял буркан домати вътре
, но за сметка на това стана много вкусен боб - малко като манджа, но чак на мен страшно ми хареса, дето по принцип много рядко ми харесва да ям боб
2.
Праз с ориз и маслини на фурна
- стана божествено
, за първи път го правя, но се оказа лесно и вкусно
3.
Постни сърми
- е, вярно че нямам опит много със сърмите
, ама все пак с кайма що-годе са ми се получавали и то никак не са били не лоши, ама този път малко се поизложих. Правих плънката с ориз и праз, но малко някои се поразпаднаха - излязла им беше плънката, явно е трябвало да слагам по-малко, защото нали оризът се надува...
Освен това милото каза, че му миришат малко странно, а рецептата беше със
сминух
и аз определено бях прекалила с него. Накой знае ли на какво се слага тоя
сминдух
? Бях си го купила, без въобще да знам на какво се слага.
4.
Питка
- е, тук вече беше тоталната излагация
Пак за първи път ми беше. Правих я с мая, ама къде се издъних не знам.
Размесих солта с брашното, направих кладенче, тръгнах да наливам в него вода с мая, заделих настрана брашно, почнах да меся, тестото ми се стори с доста добра консистенция, покрих и сложих да втасва уж и понеже бях напреднала с времето реших да направя като
inaxastra
и включих фурната на най-слабото, леко топличка беше само и сложих вътре да втаса по-бързо. По едно време реших да го погледна, открих го и гледам - не само че не втасало, ами хванало лека коричка отгоре, ужас
Извадих го и оставих навън да втасва, ама така и не втаса, реших, че все пак ще го опека, нищо, че ще стане малка питка
Не само малка стана, ама и една степцана отвътре, добре че милото беше взел една готова питка от магазина
, направо беше за кофата, ама похапнахме и от мойта, колкото за идеята.
Мисля си, че проблемът дойде от маята - бях взела на прах и я разтворих във вода, а май не трябваше...
5.
Тиквеник
- по рецептата на Гучи, за която благодаря
, стана вкусен, проблемът беше, че имах много плънка и я набутах всичката, а май трябваше по-рехаво, ама нищо. Малко го препеках повече отколкото трябваше и забравих да го напръскам с вода и да го покрия по съвета на Светли, за да се задуши и малко се ронеше, но като за първи път съм доволна сравнително от резултата.
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2440
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #134 -:
декември 25, 2008, 12:29:06 »
Продължавам, че предното стана много дълго
6.
Пълнена тиква
по рецептата на Светли - това ми стана най-сполучливото от всичко. Печената тиква не ми е била много по сърце никога, но в този вариант мога да я ям нон-стоп. Страшно вкусно нещо.
Много се изнервих само, докато я обеля. За първи път пипам сурова тиква в живота си и не знаех, че е толкова трудно да се реже и бели.
Значи, използвах цигулка - не много голяма. Тясната част я отрязах и я използвах за тиквеника. Широката част издълбах от единия (по-тумбестия) край. Вътре сложих захар, сушени плодове - сливи, банани, фурми и кайсии, това имах под ръка и сипах коняк. Пробвах да сложа капачето, ама нещо не застана и реших без капаче да я пека.
Сложих я легнала в тавата и налях малко водичка. Въпреки че беше без капаче, нищо не изпада от плънката
От време на време я обръщах с "претъркулване", за да се изпече хубаво от всички страни и проверявах с вилицата, пеках я може би около час и половина и се беше опекла прекрасно и нищо не се беше разкашкало от плънката.
С цигулка според мен е по-добре, защото самите стени на тиквата, които остават след издълбаването не са много дебели и така се опича равномерно и добре, без да иска прекалено много печене. Освен това като се яде е преобладаващ вкуса на плънката, а не на тиквата, точно заради тънките стени на тиквата и наистина става супер.
При сервирането я нарязах като руло - само че на по-широки парчета, за да не излезе плънката и се получи много ефектно в чинията - едно кръгче от тиква, а в средата му - плънка от сушени плодове. Е, то е ясно, че като почне да се яде, плънката излиза, но вариантът "руло" се оказа много удобен за поднасяне, защото не се разпада. Затова според мен също цигулката е по-добре, защото позволява да се реже като руло
Малко се отплеснах в многословия пак, но много съм горда със себе си заради сполучливата пълнена тиква и реших, че мога да дам някое съветче
7.
Варено жито
- за щастие на милото баба му ни беше изпратила сварено жито и аз само му добавих мед и орехи
8.
Сушени плодове
9.
Туршия
На последните две и да исках, нямаше как да се издъня
А за днес? Дайте някоя идея за свински пържоли!
Активен
Страници:
1
...
7
8
[
9
]
10
11
...
30
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Домашен уют
> Тема:
ГОТВЕНЕТО - част 5
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
-----------------------------
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
-----------------------------
Приготовления за сватбения ден
-----------------------------
=> За нея
=> За него
=> Организация на сватбата
=> Всичко около сватбата
-----------------------------
След сватбата
-----------------------------
=> Сватбата на...
===> Меден месец
=> Свършената и несвършена работа
-----------------------------
Лафче
-----------------------------
=> Любовта и ... брака
=> Бебчета и майчинство
=> Домашен уют
=> Здраве и красота
=> Празници
=> Кафе или чай?
===> ГОРЕЩ СТОЛ
=> Форумски игри
-----------------------------
От Svatbata.bg
-----------------------------
=> "Сватбени емоции" V
===> Конкурс "Сватбени емоции" IV отминал
=> Албуми
Powered by SMF 1.1.16
|
SMF © 2011, Simple Machines