Здравей,
Гост
Вход:
Регистрация
Забравена парола
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 26, 2024, 05:39:29
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Регистрация
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Домашен уют
> Тема:
ГОТВЕНЕТО - част 5
Страници:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: ГОТВЕНЕТО - част 5 (Прочетена 199156 пъти)
Lupercola
Гост
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #135 -:
декември 25, 2008, 13:55:56 »
Кикс
била ти е твърде силна фурната или не си го покрила (не съм се сетила да поясня, че го покривам с найлон именно, за да не хване коричка). Но ако е било на топло и
въобще
не се е надигнало, значи маята не се е активирала. С каква мая го прави ?
Активен
Мими Рашкова
Сватбен ГУРУ
Пол:
Публикации: 562
Едно щастливо семейство!!!!
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #136 -:
декември 26, 2008, 16:27:25 »
Ина, ето ти рецептата за Тортата
За блата:
6 яйца /отделяш 2 жълтъка/
1 1/2 чаена чаша захар
1 чаена чаша кисело мляко
1 кафяна лъжичка сода бикарбонат
3/4 чаена чаша олио
2 1/2 чаена чаша брашно
За сиропа:
1 чаена чаша захар
3 чаени чаши вода
За крема:
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар
1 нишесте
След като ги сварим слагаме 2-та жълтъка и 125 грама масло
Разбърква се всичко за блата и се разделя на 3 равни части: По желание към едната част се прибавя какао, за да може блата да стане кафяв. Тавичката се намазва с олио и се поръсва с брашно и се слага първия бъл блат да се пече на 200 градуса за около 15 минути. Така се процедира с всички блатове.
Слага се на котлона водата и захарта за сиропа. Трябва тя да се разтопи.
След като са изпекани и 3-та блата и сиропа е изтинал, започва нареждането и сиропирането им. В съда в който ще поднасяте тортата слагате първия блат. Надупчвате го с вилица и с помощта на лъжица го заливате със част от сиропа. След това слагате от крема. Изчаквате около 15 минути и по същия начин процедирате и с останалите 2 блата.
Отгоре украсявате както пожелаете.
Тортата трябва да престои 12 часа в хладилник преди да се консумира!!!
Ако имате въпроси питайте! Добър апетит!
«
Последна редакция: декември 26, 2008, 16:32:29 от Mimi Rashkova
»
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2440
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #137 -:
декември 26, 2008, 17:39:42 »
Цитат на: inaxastra в декември 25, 2008, 13:55:56
Кикс
била ти е твърде силна фурната или не си го покрила (не съм се сетила да поясня, че го покривам с найлон именно, за да не хване коричка). Но ако е било на топло и
въобще
не се е надигнало, значи маята не се е активирала. С каква мая го прави ?
Ами, Инка, там е работата, че го покрих, както ти беше обяснила, че правиш. Фурната уж не беше много силна, само леко топла
, но явно не е в това проблемът, защото хич, ама хич не се надигна.
Може би се е дезактивирала маята, както обясняваш и се чудя къде ми е грешката.
Ползвах мая на прах на "Д-р Йоткер", ама я разтворих във вода, а сега като се замисля не прочетох отзад какво пише, може би не е трябвало да я разтварям във вода, след като е на прах
Освен това сложих солта предварително в брашното, после направих кладенче и налях водата с маята в него и почнах да меся. Да не би тука да съм сбъркала нещо?
Ох, така искам да мога да правя питка, ама явно няма да се науча
Активен
Lupercola
Гост
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #138 -:
декември 26, 2008, 17:54:19 »
Не е в теб вината. Тая суха мая рядко е като хората. На мен с нея никога не ми се получава и правя винаги с пресна мая на кубчета. Затова не ти е станала.
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2440
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #139 -:
декември 26, 2008, 18:13:38 »
Цитат на: inaxastra в декември 26, 2008, 17:54:19
Не е в теб вината. Тая суха мая рядко е като хората. На мен с нея никога не ми се получава и правя винаги с пресна мая на кубчета. Затова не ти е станала.
Ох, благодаря ти, Инка! Успокоих се, другия път обезателно ще пробвам с мая на кубчета!
Активен
mariana
Баш Майстор
Пол:
Публикации: 1535
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #140 -:
декември 26, 2008, 19:59:56 »
tea_75 мерси за предложенията, но аз в крайна сметка направих това и стана много добре
http://www.mandja.com/index.php?option=com_garyscookbook&func=detail&id=6063
Активен
tea_75
Сватбар
Пол:
Публикации: 230
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #141 -:
декември 27, 2008, 12:00:22 »
Цитат на: mariana в декември 26, 2008, 19:59:56
tea_75 мерси за предложенията, но аз в крайна сметка направих това и стана много добре
http://www.mandja.com/index.php?option=com_garyscookbook&func=detail&id=6063
mariana
, радвам се, че си намерила подходящата рецепта. Получи ли се на вкус с това запечено сирене?
Активен
Петето
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2476
Дива и щастлива.....
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #142 -:
декември 27, 2008, 15:44:51 »
Аз днес правих мусака и сега смятам да изпробваме новия гофретник
ама нямам идея за смес... Някоя от вас да е правила такава смес, че в нета има много рецепти и се чудя коя от всичките да си харесам
Активен
*mwpo
Професор
Публикации: 479
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #143 -:
декември 28, 2008, 12:38:45 »
И аз доста трудно намерих рецепта за гофрети,понеже нямаше книжка в уреда. Тези,които намирах или излизаха от уреда-бухваха-много,или оставаха сурови вътре. Най ми допадна рецептите на Иван Звездев за гофрети. Дано допадне и на теб.
ГОФРЕТИ ЛИЕЖ
125гр.пресято брашно се смесва с едно пакетче суха мая.
125гр.разтопено масло
125гр.захар
125мл. прясно мляко
2 яйца
Разбиват се яйцата,добавя се брашното,млякото,захарта и маслото.Добавя се и щипка сол-незнам защо,ама и аз добавих. Оставя се 10-15 мин.да втаса,докато ти загрее уреда.
Сместа трябва да бъде доста гъста,като гъста палачинкова смес.
Понеже ние ги хаваме сладки,добавям една ванилия за аромат.Не заменяй маслото с олио:)
Ако ще ги правя само солени,не слагам ванилия и захар,само посолявам и след изпичане си поливам със сметанов сос със сирена.
Важно било-и аз изпълнявам-уреда да е много добре загрял и да се пече на по-ниска степен. Аз отначало пекох на последна степен и изгаряха отвън,а вътре сурови.
Дано ти харесат.
А аз имам въпрос..преди време бяхме яли някъде един странен десерт,казваха му Мелчи.
Приличаше на сиропирано мед тесто,беше доста вкусно,та ако някой се сети,моля..
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1371
....братска обич.....
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #144 -:
декември 28, 2008, 13:48:44 »
Mила, това за което питаш ми напомня много на твоите сладки които правих миналата година. Дори си направих труда да изровя рецептата от миналата коледа. Ето част от поста ти, в случай че някое момиче иска да ги опита. Както казах и тогава невероятни са !
Това са традиционни гръцки сладки,не минава година без тях. Аз правя традиционните, като вече има различни варианти-топени в шоколад, в ром и т.н
За тестото:
2 части олио, 1 част бира, 1 част портокалов сок-за мен часта е една чаена чаша,около 200мл. Добавя се 1/2 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша мед,1 бакпулвер, пакетче канела, много малко карамфил и брашно.
Прави се меко тесто,след което се оформят като малки продълговати питки-по малки от старите земелки. Пекат се в умерена фурна,като ги пробвате с клечка за зъби.
За соса:
2 чаши портокалов сок, 2 чаши мед
Студените сладки се топят в топлия сос-или обратно-за постоят в соса 1-2 минути. Престояват в хладилник поне една вечер - но ния никога не ги изчакваме:)
Активен
Петето
Заслужил майстор на спорта
Пол:
Публикации: 2476
Дива и щастлива.....
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #145 -:
декември 28, 2008, 14:39:53 »
Цитат на: mwpo в декември 28, 2008, 12:38:45
И аз доста трудно намерих рецепта за гофрети,понеже нямаше книжка в уреда. Тези,които намирах или излизаха от уреда-бухваха-много,или оставаха сурови вътре. Най ми допадна рецептите на Иван Звездев за гофрети. Дано допадне и на теб.
ГОФРЕТИ ЛИЕЖ
125гр.пресято брашно се смесва с едно пакетче суха мая.
125гр.разтопено масло
125гр.захар
125мл. прясно мляко
2 яйца
Много благодаря
Активен
svetli
Баш Майстор
Пол:
Публикации: 1959
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #146 -:
декември 28, 2008, 15:02:08 »
Кикси
радвам се, че тиквата се е получила. И аз съм много горда с моята. Ще гледам да кача снимки скоро. Аз използвах малка бяла тиква и въобще не ми хрумна да я беля. Отрязах само капачето и изчистих семките. След това сложих плънка от сушени смокини, фурми, стафиди, кайсии и сливи, пресни ябълки, банан и дюля, малко нарязани на ситно орехи и около две кутийки локум (не беше много малка тиквата). Обърках нарязаните плодове с малко кафява захар и може би две - три лъжици коняк и от мен да мине поръсих половин пакетче канела. Докато пълнех тиквата сипах на два пъти и малко мед. Сложих и малко вода вътре в тиквата. Увих я цялата във фолио и я пекох 2 часа на 200 градуса. Почти не беше чула, че трябва да се пече, за това махнах фолиото и за около час беше перфектна. Всички много я хареса, а и аз съм горда със себе си.
Относно питката ти - аз ползвам предимно сухата мая на Др. Йоткер и никога не съм имала проблеми. Предполагам, че причината е в разтварянето с вода. Аз обърквам маята с брашното първо и след това в кладенче слагам сол, малко захар, оцет, олио и разни подправки като чубрица, чесън на прах и сминдух и вода естествено. Стават страхотни хлебчета. Мисля, че сухата мая (поне тези марки, които съм ползвала до сега) не трябва да се разтваря във вода. Успех следващия път!
Активен
*mwpo
Професор
Публикации: 479
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #147 -:
декември 28, 2008, 16:34:50 »
Радвам се,че рецептата ти е допаднала. Всеки в Гърция си има "собствена" рецепта за меломакарона,на мен тази ми харесва. Там всяка майка си има своя рецепта:)
Тези мелчи бяха бели,без канела, просто някакво тесто,с ядки вътре,завито на руло и обърнато за печене после сиропирано. Пробвах доста теста, но не става.
Активен
Luv4e
Сватбен ГУРУ
Пол:
Публикации: 675
Нашето сладурче Алекс :))
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #148 -:
декември 29, 2008, 13:05:17 »
Аз през почивните дни два пъти правих ужасно вкусен кекс и двата пъти изчезна за част от секундата! Ако някой иска ще дам рецептата , много е лесен !
Активен
Lupercola
Гост
Отг: ГОТВЕНЕТО - част 5
«
Отговор #149 -:
декември 29, 2008, 13:30:51 »
Рецептите винаги са добре дошли, така че давай
Активен
Страници:
1
...
8
9
[
10
]
11
12
...
30
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Домашен уют
> Тема:
ГОТВЕНЕТО - част 5
« назад
напред »
Отиди на:
Моля, избери:
-----------------------------
Svatbata.bg
-----------------------------
=> Инфо, помощ и въпроси
===> Правила на форума
-----------------------------
Приготовления за сватбения ден
-----------------------------
=> За нея
=> За него
=> Организация на сватбата
=> Всичко около сватбата
-----------------------------
След сватбата
-----------------------------
=> Сватбата на...
===> Меден месец
=> Свършената и несвършена работа
-----------------------------
Лафче
-----------------------------
=> Любовта и ... брака
=> Бебчета и майчинство
=> Домашен уют
=> Здраве и красота
=> Празници
=> Кафе или чай?
===> ГОРЕЩ СТОЛ
=> Форумски игри
-----------------------------
От Svatbata.bg
-----------------------------
=> "Сватбени емоции" V
===> Конкурс "Сватбени емоции" IV отминал
=> Албуми
Powered by SMF 1.1.16
|
SMF © 2011, Simple Machines