Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 11, 2024, 14:59:35
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
ТРАДИЦИЯТА НА ГОДЕЖА
Страници:
1
...
6
7
[
8
]
9
10
...
12
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: ТРАДИЦИЯТА НА ГОДЕЖА (Прочетена 171519 пъти)
Mariaid
Сватбен ГУРУ
Публикации: 883
Отг: ТРАДИЦИЯТА НА ГОДЕЖА
«
Отговор #105 -:
ноември 01, 2010, 19:49:12 »
Няма ограничение за хората, важното е да са хора, които искате да присъстват, за да можете да се отпуснете максимално и да се забавлявате! Ние го направихме на два пъти - веднъж, когато ме искаше от нашите и веднъж при майка му...просто нямаше как да организираме всички, разстоянието си е голямо и така...но нито едната от страните не се почувства обидена, дори напротив
Чуха се по телефона и всичко беше ок
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023
«
Отговор #106 -:
ноември 07, 2010, 15:51:21 »
По мое време не се правеха годежи, а и аз смятах, че това е неприятно и конфузно и за двете семейства събитие. Да те "искат", за мен беше нещо като описаните в Чичовци сцени, далечни и забравени. Да, ама -не! Синът ми дал годежен пръстен на момичето, с което живеят от 4-5 години в чужбина, а ние родителите, не се познаваме. Поканиха ни на гости - хем да се запознаем, хем да спазим обичая. За сватба беше рано да се говори /тя е сега, точно след година/, не можехме да мълчим. Аз мразя да съм неподготвена и да ме изненадват и реших, че трябва да взема нещата в свои ръце. Намерих книгата на Лилия Старева, прочетох главата за годеж и реших, че ако се опитаме да коментираме старите традиции ще имаме поне една сигурна тема за разговор /не сме англичани да говорим само за времето/. Та в книгата се казва, че действията, приказките и подаръците по време на годеж и сватба са символи и се играят като на театрална постановка. Раздадох ролите на сина и съпруга /между другото, главна роля в случая е на свекървата - момъкът само мълчи и слуша
, а свекърът носи даровете/, подготвих се какво да подарим /не нощница, пантофи и др./, като включих и книгата с подчертани пасажи какво трябва да каже тъста /само давам ви я/ и се получи много забавно и весело. Ако са съгласни, примерно, да дадат момата, забиват венеца на тавана и разни други работи, които внесоха суматоха и настроение. И за миг не ни беше тягостно! Сега си спомняме с умиление тези първи трепети... Ще се опитам да кача снимка на даровете тук или в галерията.
Активен
Soldier`of`Fortune
Любопитен
Call me insane and I`m proud to be
«
Отговор #107 -:
ноември 07, 2010, 16:03:51 »
Не знам за мен цялата тази история с годежа, искане на ръката на момичето от бащата е остаряло. Всеки както намери за добре, разбира се, разни хора, разни идеали. Що за история, бъдещият ми мъж да ми иска ръката от баща ми? Той да ме "даде", аз и моето мнение къде остават в цялата работа? В крайна сметка, щом аз съм преценила да се сгодя за този човек, значи така ще бъде. Да не говорим, че бащите са по-ревниви като стане въпрос за дъщерите им. Малко
за което предварително се извинявам, но и това с "купуването" на булката също ми се вижда ненамясто, не съм стока, че да се пазарят за мен... Има си традиции, ок, съгласна съм, който ги иска да ги спазва, но за мен това е отживелица
Само за протокола, аз съм сгодена, но бъдещият ми мъж не е искал ръката от баща ми и го намирам за съвсем нормално. Излишните формалности само товарят нещата допълнително.
Активен
Nina Style
Баш Майстор
www.ninabg.com
«
Отговор #108 -:
ноември 07, 2010, 17:04:31 »
Хахахах
svekarva
това с книгата ме разби . Искрено се смея от забавните начини ,които ти идват на ум . Постовете ти направо ме разтоварват . Още много време има да стана свекърва ,но ще запомня методите ти . Особенно с подчертаните реплики .
«
Последна редакция: ноември 07, 2010, 17:07:18 от Nina Style
»
Активен
Недко
Новак
И моя ред идва :)
Мили хора - помогнете на невежия на тема ГОДЕЖ
«
Отговор #109 -:
декември 13, 2010, 11:42:35 »
Здравейте и от най-новия си член - 24 годишния програмист Недко
След около 2 седмици мой много добър приятел ще иска ръката, крака, едното ухо и двете очи на неговата прителка (заедно вече 5 години). Иска годеж първо. Пръстенчето е взето и е мнооого много хубаво - със сигурност дамата му ще го хареса (то всъщност пръстена и дървен да не мисля, че има вариант да не го хареса де
). Обаче иска да му помогна аз и още един приятел. Иска да направи годежа си незабравим - както за него и бъдежаща (дай боже) годеница така и за мамата и татето й.
Значи идеята е следната - ако нещо има за допълване или идеи ще ви бъда безкрайно благодарен:
На 25.12.2010 отиват (двамцата) в нейното село където са родителите й, брат и баба по повод Коледа. След извесно време (вече като е започнала вечерята (ака почерпката
) нахълтваме аз и другия герой и ... тук още не сме го измислили какво точно ще правим
за това моля за идеи
. Та тогава даваме тайно пръснета на младоженеца и ... идва неговия звезден миг да застреля техните.
Самата процедура ще е - мамо, тате (малко мазничко трябва да има, нали?
) - искам ръката, единия крак и двете очи на моята хубавица. Те казват ДА (за да сме сигурни сме подготвили ножове, бухалка и един пистолет), той се обръща към момата, която са й омекнали капачките и много успешно се дехидратира чрез пот и плач и застрелва и нея. След като всичко мине добре (дано, че хладните оръжия са си още на мястото
) пием и се веселим, прегръщаме се (без да се целуваме!) и на другия ден се прибираме.
Как да кажа... това го взимам присърце защото първо и двамата са ми добри приятели и второ - го считам като подготовка за моя МИГ, който е заплануван за лятото.
Та ще поискам от вас малко идеи и корекции и после ще пращам снимки
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
Публикации: 863
Dum spiro, spero!
Отг: Мили хора - помогнете на невежия на тема ГОДЕЖ
«
Отговор #110 -:
декември 13, 2010, 11:53:15 »
Много готин пост и начало на нова тема! Браво за ентусизма.
Аз обещавам отговорно да си помисля, а ти през това време споделяй все пак към каква програма ви влече при това нахълтване? И според мен, без бухалката и оръжието, по-лесно ще се справите. Има една мацка тук във форума - BASTET й е ника (сега пише по бебешките теми), тя имаше нестандартна сватба и вземане на булката, сигурно и тук може да измисли някоя по-дива идея.
!
Активен
Недко
Новак
«
Отговор #111 -:
декември 13, 2010, 11:58:56 »
Е това вече си е съдба (преди да ме нападнете казвам, че не вярвам в тия неща
). Моята приятелка ти е адашка
Иначе мерси - аз малко прекалих май ама ...
Много съм ентусиазиран за тия двамцата.
Иначе идеи ми се въртят из главата, но нищо интересно
А инак да питам - кой какво и на кого трябва да подарява нещо и ние годежарите (такава ли беше думата?) трябва ли да носим нещо?
Нейните родители няма да са подготвени, защото никой освен годеника аз и третия бандит няма да знае. Та се чудя ако има обичай да подаряваме нещо дали няма да злепоставим мамата, татето, батето и бабата, защото те няма да са поговотвени? Пък и имат числено превъзходство...
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #112 -:
декември 13, 2010, 12:11:42 »
Скъпи ми Недко
Когато се иска ръката на момичето се носят червено вино пита торта и нещо за майката на булката-да кажем цветя.
Може да измислите да кажем да влезете с музика и така народа ще се шашне.Може да вземете две моми дето да носят даровете така да се каже.По принцип родителите на момчето също може да се появят заедно с музикантите.Може като изсвирят там едно хоро или ръченица да се спре музиката и твоя човек да си каже каквото има да каже.
Дай повече насоки какво ти се върти в главата и ние ще помагаме.
Много е хубаво че взимаш нещата присърце.
Активен
Недко
Новак
«
Отговор #113 -:
декември 13, 2010, 12:25:16 »
Здравей, Гучи
Значи - моми няма да има с нас. Само двамата сме пратени на мисия. Червено винце никой не отказва, питката обаче смятам, че трбява да я направи мамата на младоженеца, а не съм сигурен това дали ще стане. Мамата и таткото на младожецена няма да дойдат. Причини не знам, но на тях ще им се съобщи само. Китки за мамата ще има.
Едната идея е да изсвиря нещо (на акустична китара - от електрическата може някой да направи удар в неподходящо време
), но не смятам, че ще е удачно, а и моите музикални способности в/у акустичната се приравняват долу-горе с музикалните способности на болен охлюв. Това ми беше идеята иначе... Другите са баламски и не стават.
За това се и регнах тук да видим дали някой няма да даде някаква интересна идея
Иначе мерси за хубавата насока!
Активен
Violet
Професор
ръчно изработени сватбени покани www.violet-bg.com
«
Отговор #114 -:
декември 13, 2010, 12:48:28 »
Здравей, Недко!
Аз не съм сигурна, че обръщението към нейните родители трябва да са "мамо, татко" още от сега, т.е. преди да са станали нещата. Може "мамо, татко на... (името на булката)"
На виното може да спретнете етикет с надпис от типа "Вино за взимане", не е необходимо да прилагате свръх дизайнерски умения. С питата като няма да се справите- донесете продуктите насипно- брашно, яйца и.. не знам още с какво се прави, но да не са в шумкаща торбичка, а поне гледайте да е в някаква кошница. С така донесените продукти можете да подканите майката на булката да замеси питка щом смяташ, че трябва да е от нея и така да прокарате идеята за цялото посещение.
Друг вариант е да поръчате в някоя фурна питка и да забодете късмети на нея, но всички да са едни и същи, така че който и от родителите да изтегли да види едно и също, на булката няма да давате да тегли, нейния късмет младежа да си го връчва. Късметите да съдържат естетствено идеята за това, че имат булка за даване. От постовете Ви струи чувство за хумор, използвайте го!
Ще следя с интерес и ще се включвам пак.
Активен
Недко
Новак
«
Отговор #115 -:
декември 13, 2010, 13:20:50 »
Здравей, violet.
Идеята с късметите е АДСКИ добра. Само таткото да не вземе да се задави като види късмета...
Иначе най-добре е така да направим - да вземем една хубава питка с бутилка (две, три...) червено вино и железните гащи (ако таткото не се съгласи).
И значи така - отиваме ние след като семейството е седнало да вечеря, тотално неканени, носим питката с късметите вътре като се грижим булката да остане без късметче, китки за мамата и бутилка вино за таткото. Тогава когато всички ровят за късметчетата младоженеца пада (припада) на колена и застрелва младоженката
Това ми звучи като добър сценарии.
Благодаря ти.
А някой друг с по-интересна идея?
Активен
Violet
Професор
ръчно изработени сватбени покани www.violet-bg.com
«
Отговор #116 -:
декември 13, 2010, 14:53:28 »
Късметите да не са заровени в питката, току виж някой не намери своя, а и ще отнеме много време в търсене. Късметите да са забодени отгоре, да се вижда, че такива има.
Можете да се направите на коледари/ сурвакари, така появата ви от нищото би се осмислила малко на първо време.
Активен
plamik
Баш Майстор
«
Отговор #117 -:
декември 13, 2010, 15:19:39 »
Недко
, развесели ме, ама в най-, най-добрия смисъл на думата!
Я да питам аз вие с третия бандит като какви ще се появите там неканени? Щото пък да не стане някой гаф, да ви вземат за натрапници и отиде замисъла на вечерта. Момичетата са дали яки идеи...това с питката с късметите и мен ме радва. Щом ще са там за Бъдни вечер......напревете се на коледари! Не е нужно да обличате ямурлуци и т.н., ама може да влезете с песен /дори и фалшиво, от сърце ще да е/ - "Стани Нине, господине, стани гости посрещни, гости коледари, гости годежари......" и след това вече първия бандит си казва думичките и три дена, яли пили и се веселили.
Успех, ще следя какво става!
п.с. И Violet го е казала същото на края!
Активен
Недко
Новак
«
Отговор #118 -:
декември 13, 2010, 15:23:17 »
Violet,
Е това вече не е истина! Преди 5 минути говорих с годеника и ми дойде идеята за коледари и отхвърлихме идеята (като цяло) с късметите! Или четеш мисли или аз чета твоите
Ще занесем една голяма питка (там ще са 8 човека по мои сметки) и една бутилка вино + китки на мамата. Ще научим няколко коледни песни от типа на "Хайде тате дай си дъщерята, че младоженеца я чака" и ще действаме
Много ти благодаря!
Ако някой има още по-добра идея - нека каже
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #119 -:
декември 13, 2010, 16:08:51 »
Недко
,поздравления за ентусиазма и за веселото настроение!Щом ще ставаш кум,така трябва!
Аз съм поднасяла и получавала по разни поводи кошница:слагате вътре питката,бутилката с виното,малко плодове за цвят,може и кутия с бонбони!Сега ми идва на ум и кочан царевица или пуканки-като символ на плодовитостта и пожелание за голямо семейство към младоженците.
Тематично кошницата може да се украси с гирлянд и коледна играчка(или пък с домашна луканка
).
Не е нужно кошницата да е с пищно съдържание,но добре оформена ще остави приятен спомен и изглежда добре по снимките.
Ако ти и другите годежари сте заинтересовани,ще онагледя идеята.
Активен
Страници:
1
...
6
7
[
8
]
9
10
...