Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 14, 2024, 12:53:51

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 7 8 [9] 10 11 12   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ТРАДИЦИЯТА НА ГОДЕЖА  (Прочетена 171629 пъти)

Недко
Новак
*
Публикации: 9

И моя ред идва :)

« Отговор #120 -: декември 13, 2010, 16:47:02 »

Благодаря за идеята, dodo23.
Абе нещо младоженеца се опъва за идеята с кошничката и вътре разните му работи, но него пък кой го пита?  funnytooth
Ще си бъда мега благодарен ако ми онагледиш една такава декорация за кошничка.
Иначе аз май намерих и от къде да взема две носии. И така и така ще сме облечени по тоя начин можем направо да обиколим съседните села да изпросим малко храна biggrin Че селото е на около 150 км от Варна по посока Силистра smile
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
Публикации: 6458

Моят сватбен албум

« Отговор #121 -: декември 13, 2010, 17:18:38 »

Здравей Недко ,

Идеята с кошницата и коледарството е супер.Може да сложиш една червена кърпа ,извезана /лесно се намират ,с която да постелиш кошницата.После една бутилка вино ,ама задължително домашно да е с восък като капачка,пиле печено / и на грил може да вземете /,но може да се сложи в някакъв глинен съд,пък питката лесна - може и готова да се купи ,ако няма кой да омеси ,увивате я в една бяла кърпа и така :)Успех
Активен
Недко
Новак
*
Публикации: 9

И моя ред идва :)

« Отговор #122 -: декември 13, 2010, 17:32:30 »

Мерси ти много за допълението Фийби.
Тук е е*аси якия форум, чесно!
Щях да си счупя пръстите да търся и ровя докато намеря това, което вие ми казахте за няколко часа.
Благодаря ви мами и татковци!

Хайде един поздрав за вас - http://www.youtube.com/watch?v=0LpU6vEWrkc
Активен
dodo23
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2192

Моят сватбен албум

« Отговор #123 -: декември 13, 2010, 17:50:29 »

Онагледявам веднага-в кошниците има различни плодове-ананас,мандарини,портокали,грейпфрут,ябълки,банани,шоколад и бонбони,бутилка Бейлис,бутилка Джони.
Снимки  ето тук: http://dodo23.snimka.bg/other/razni.556190
Идеята за везаната кърпа е чудна.
Ако минавате през бургаска околия,ще ви замеся една питка.
« Последна редакция: декември 13, 2010, 17:52:47 от dodo23 » Активен
svekarva
Публикации: 4023

« Отговор #124 -: декември 14, 2010, 17:13:16 »

Да се включа и аз като стара годежарка. Идеята за коледарите и късметите е страхотна, браво на всички, които го измислиха.
Ако искате да знаете даровете по наистина българска традиция, имам ги качени в галерията: ябълка /носи се за берекет/, ракия /не е вино, а ракия/, шишето задължително е украсено с червен конец, здравец и бръшлян, може да се вържат дребни пари, нечетен брой, китка за къщата /не на момата или тъщата/, пак завита с червен конец и синьо мънисто, задължително да има здравец. В китката се слагат също пари, да се спечели благоразположението на бащата на момичето. Там някъде е и пръстена или друг златен накит. Ако се съгласят да дадат момата, китката се заковава на тавана и стои там до официалната среща на сватовете за определяне на датата на сватбата. Питката, задължително приготвена от жена с живи родители, се завива в бяла кърпа. Най- важен, по време на годежа, е бащата на момичето. Пред него се слагат даровете, от него се иска момичето. Говори само един, другите мълчат. Ако не се съгласят да дадат момата, ако кажат малка е още или нещо подобно, ще я отвличате ли? Wink
Дано съм помогнала, редно е щом ще сте облечени с носии, да си спазите старите обичаи.
Активен
ifka22
Регистриран

Публикации: 2

« Отговор #125 -: септември 18, 2011, 16:45:54 »

Здравейте момичета!
И на мен ми предстои годеж и съм много развълнувана, но и натъжена  sad Баща ми не иска да дойде на това събитие, понеже с майка ми са разведени и тя живее с друг. Когато казах на мойто мило, че ще трябва да ме иска 2 пъти, се усмихна и каза: "Вашите няма да те дадат лесно, но ще направя всичко, за да станеш моя съпруга!" Та сега ще ме искат 2 пъти. Дано всичко мине добре!
Активен
svekarva
Публикации: 4023

« Отговор #126 -: септември 18, 2011, 17:37:43 »

Няма лошо, искай два подаръка Wink! Много ти е добро момчето, щом е съгласно два пъти да те иска! Не се притеснявай, всичко ще мине добре - все едно първият път е репетиция.
Активен
ifka22
Регистриран

Публикации: 2

« Отговор #127 -: септември 18, 2011, 20:43:52 »

Дано! Другата седмица ще споделя как е минало  Wink
Активен
Nina Style
Баш Майстор
**
Публикации: 1790

www.ninabg.com

Моят сватбен албум

« Отговор #128 -: септември 18, 2011, 23:13:21 »

Няма лошо, искай два подаръка Wink! Много ти е добро момчето, щом е съгласно два пъти да те иска! Не се притеснявай, всичко ще мине добре - все едно първият път е репетиция.
Това с подаръка ми хареса. Ако стане и традиция няма да е лошо.  good Не смятам,че трябва да се притесняваш от нещо. Живеем вече в други времена и това са нормални неща.  good И да разкажеш как е минало.
Активен
vampire_lady
Любопитен
*
Публикации: 37

Моят сватбен албум

« Отговор #129 -: декември 05, 2011, 16:24:34 »

Ние ще правим официален годеж на Йордановден. Аз лично много се притеснявам, защото се чуствам като в небрано лозе, не знам какво се изисква от мен, нито от милото, а предполагам че и на него му е много притеснено. Не му стига, че трябваше да ми предложи пред 50 човека, ами сега и трябва да ми иска официално ръката от татко. А и моето семейство е огромно и със сигурност поне от моя страна ще има към 10-15 човека минимум.
Ние сме решили да го правим на ресторант. Предполагам че ще се спазят някои от традициите. Майка ми и свекървата се занимават с организирането. Стискайте ми палци да мине добре, защото след това ми предстои и тежка сесия..
Активен
ivelka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 618

Моят сватбен албум

« Отговор #130 -: януари 10, 2012, 11:44:53 »

Здравейте, момичета! С удоволствие споделям как премина при мен годежа. Приятелят ми предложи една седмица преди Коледа, така че нямахме много време за планиране, понеже майка ми трябваше да си дойде от чужбина за празниците. Всички бяха много изненадани и развълнувани. Решихме годежът да бъде на 26 декември. Майка ми беше приготвила невероятно вкусно, интересно и различно меню, а масата беше празнично украсена, както и останалата част от интериора heart Предварително бяхме си избрали подаръците - за приятеля ми много хубав часовник, който обаче той трябваше да си откупи заради поверие. Аз си избрах красиво сребърно колие. Бяхме в тесен семеен кръг - братя, сестри, родители и баби. Като влязоха през вратата, подариха на всяка жена от семейството ми букет с цветя! После последва подаряване на подаръците - свекървата ме закичи с колието, а майка ми сложи часовника на ръката на приятеля ми. Подарихме си и символични коледни подаръци. Беше много празнично и вълнуващо!
На другия ден свекито организира нещо като втори годеж на нейна територия, понеже тя обожава да готви и да посреща гости, та покани всичките ни лели и чичовци, за да се снимат и те с нас и да ни подарят подаръци! Откъм подаръците стана нещо като половин сватба  yahoo А емоциите бяха прекрасни! heart
Активен
Andreina
Сватбар
Публикации: 166

« Отговор #131 -: януари 26, 2012, 21:24:42 »

Категорично няма да правим годеж. Струва ни се отживелица (лично мнение!) Освен това живеем заедно, би било смешно просто в нашия случай!
Активен
sunset
Сватбен ГУРУ
Публикации: 821

Моят сватбен албум

« Отговор #132 -: януари 27, 2012, 09:45:16 »

Моето предложение беше през юли, а годеж в присъствието на родителите направихме през септември. Родителите ни не се познаваха и беше много емоционален момент както за тях, така и за нас. Не сме спазвали кой знае какви традиции. Майка му и баща му, заедно със сестра му, мъжа й и детето им дойдоха в дома на майка ми и баща ми. Майка му направи нещо като захранване с питка. Накраха ни да разчупим друга питка, както се прави по сватбите. Подаръците бяха основно в злато и пари. Той отново ме поиска от моите родители, вече за втори път sarcastic (първият път беше, след като се върнахме от почивката, на която ми предложи). За яденето се погрижих аз, понеже моите родители бяха много ангажирани през деня с други неща. Всички бяха доволни и прекархаме една страхотна вечер. Семействата ни много се харесаха и сега вече при удобен случай се събираме пак всички заедно (неговото семейство не живее в Пловдив и това затруднява малко събиранията).
Активен
MaHu
Сватбен ГУРУ
Публикации: 541

Моят сватбен албум

« Отговор #133 -: февруари 05, 2012, 15:53:50 »

Всички традиции са много интересни и съм сигурна, че остават хубави спомени.
Но за мен лично ще бъдат изместени изцяло от спомените за сватбата.
Покрай подготовката и , нямам абсолютно никакво време, желание и енергия да подготвям и мисля за ритуалите на годежа.
Нашите родители се познават, защото сме заедно от 10 години и сме от един град. Единственото, което планираме да направим, е да излезем на вечеря всички заедно.
Активен
emmmmmy
Публикации: 4265

Моят сватбен албум

« Отговор #134 -: февруари 05, 2012, 20:56:00 »

на моя годеж, чупихме питка по свое желание , даде ми подарък обици и колие свекърът  MANICURE, поиска ме така шеговито и бързо, нямаше сконфузна ситуация. Е, намери се и кой да ми развали настроението за малко, но така е, не може да мине всичко съвсем перфектно Girl_hide
Активен
Страници: 1 ... 7 8 [9] 10 11 12   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: