Взимане на булката
Alannah:
Ооооо, разбира се, че не съм искала да обидя никой :girl_impossible:! Аз това и казах всъщност. Подразни ме това, че "българи" обиждат фолклора ни и БЪЛГАРСКОТО :ANGRY:! Не съм казвала кой как да си режисира сватбата :no:. Много ясно, че ще си я направите, както вас ви удовлетворява и ще е най-хубавата за вас самите! Но това не означава, че е толкова хубава и за останалите. Аз също я правя за себе си и въобще не храня илюзии, нито преследвам амбиции да се харесва на хората :\. Дори вече има засегнати сред близките от това, че не позволявам да се пуска ориенталска музика, че не искам кючеци и подобен род изпълнения. Но който е заради нас там, ще се забавлява на НАШАТА сватба. След като аз умея обратното, то значи, че и другите го могат. Ако не искат, да не идват. Аз от сърце се веселя, каквото и да ми предложат, но в моя ден аз си решавам какво да пускам.
За да обясня като заключение какво имах предвид, ще се позова на една аналогия: На нас циганите ни миришат и ни отвращават, но при тях е обратното- казват, че ние им миришем неприятно и им действаме зле. Това съм го чула с ушите си. Така че да не хвалим сами свабите си (както правят някои постоянно), а да оставим всеки да си има мнение. Аз исках да защитя българското, а не да сравнявам сватбата си с вашите. Всяка е хубава сама за себе си. Всяка се харесва на някой и не се харесва на друг. Но имаме 3 неща, които ни определят като БЪЛГАРИ- СТРАНАТА (не държавата), ЕЗИКЪТ и ФОЛКЛОРЪТ! Не сме по-големи от тях, за да ги обиждаме! На който не му харесва някое от трите- просто да мълчи! Защото едва ли е толкова велик, че да ги създаде по-хубави, за да се харесат на всички!
maya_bunny:
Браво! Голяма си сладурана! *THUMBS* За всичко ли така се палиш? ;)
Хубаво е да попаднеш на толкова позитевен и боен човек! :)
eli_m:
Добре. Аз държа много на българските традиции, но не разбирам колко пъти се взема тая булка!?! Веднъж на годежа, веднъж на сватбата...още някъде? Та той не ме е връщал, че пак да си ме взема.
И още нещо: при условие, че града където се прави сватбата не мой роден, аз не живея там, тогава какво правим? Взима ме ат приятел? Къде е традицията тук?
kleo_20:
аз също не съм се убидила!!хехе споко а и не съм пропуснала взимането :P :Pвзеха си ме но беше съвсем тихо и спокойно в края на крайщата неделя 9 часа сутринта да не събуждаме блока 8P 8P
според мен всеки трябва да си го усеща и да го направи както му е приятно и както си е мечтал винаги тогава е наистина най-хубаво @}->--
plamik:
Цитат на: eli_m в март 11, 2008, 16:16:31
Добре. Аз държа много на българските традиции, но не разбирам колко пъти се взема тая булка!?! Веднъж на годежа, веднъж на сватбата...още някъде? Та той не ме е връщал, че пак да си ме взема.
И още нещо: при условие, че града където се прави сватбата не мой роден, аз не живея там, тогава какво правим? Взима ме ат приятел? Къде е традицията тук?
Ще се опитам да ти отговоря до колкото мога....къде е традицията? Булката се взема един единствен път - на самата сватба. Годежа си е годеж. Тогава официално се обявява връзката на двамата. Това разбира се е в минало време, защото сега двойките си живеят от години заедно.
Относно родния град - аз знам от баба ми и майка ми, че сватабата се прави там, от където е момчето. (Нищо, че лафа е от където жената, от там и родата. :laugh:) В случая на моите родители - сватбата им е била в родния град на баща ми. Майка ми са я взели от дома на леля ми.
Мисля си, че винаги може да се намери решение, дори сватабата да не е в родния град на момичето. Само да има желание и разбиране и от двете страни.
Дано съм се справила с обяснението... =] @}->--
Навигация
[0] Списък на темите