Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 10, 2025, 17:07:39
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Всичко около сватбата
(Модератор:
магито
) > Тема:
Ще си запазите ли моминското име? - 2 част
Страници:
1
...
17
18
[
19
]
20
21
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Ще си запазите ли моминското име? - 2 част (Прочетена 130455 пъти)
milenastef
Ентусиаст
Отг: Ще си запазите ли моминското име? - 2 част
«
Отговор #270 -:
април 29, 2009, 15:22:56 »
Цитат на: elean в април 29, 2009, 15:19:16
миленастеф, това беше коментирано! Просто аз не бях попълнила декларацията, та се наложи той! Имах предвид, че финалното ми решение дойде буквално преди влизането за подаване на документи в Ритуална. Така и така, ако аз не съм съгласна - няма как да стане да си сменя изцяло фамилията, нали?
Идвинявай
Не съм разбрала правилно. Извинявй ако думите са те обидили
Активен
BASTET
Сватбен ГУРУ
Публикации: 699
пак съм се размечтала..
«
Отговор #271 -:
април 29, 2009, 15:35:52 »
Цитат на: elean в април 29, 2009, 15:19:16
миленастеф, това беше коментирано! Просто аз не бях попълнила декларацията, та се наложи той! Имах предвид, че финалното ми решение дойде буквално преди влизането за подаване на документи в Ритуална. Така и така, ако аз не съм съгласна - няма как да стане да си сменя изцяло фамилията, нали?
Абе попълнено ли е така на декларацията - край. Там си си дала съгласието като си се подписала. При нас милото не се беше подписал, забравил беше, но аз не посмях да фалшифицирам и шмекерувам и вчера потроших 20 лева за таксита (нали катастрофирах насред подготовката) да го намеря да си прочете декларацията пак и да си я подпише.
Малко ми е странно, че така говориш - първо - той така ме написа, после - е ние го обсъдихме. Не се тормози. Застани си смело зад решението. С тая декларация името ти е сменено. В това няма нищо лошо, напротив, такава е традицията. Нашите решения са компромиси и изключения. Твоето си е по правилото - не се измъчвай за това.
Пожелавам ти много щастие и успехи с новото име, нека всичко лошо да си иде със старото!
Активен
ERan
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #272 -:
април 29, 2009, 17:12:32 »
може би съм ви объркала с поредността на историята, но здраве да е!
Колкото до решението - винаги съм си стояла както зад думите, така и зад действията. Явно тук не е прозвучало достатъчно убедително
п.п. Ама като прочетох и аз сега какво съм написала, и на мен самата не ми става ясно, та камо ли за вас
Активен
Gergancheto
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #273 -:
април 29, 2009, 17:40:15 »
И аз съм в клуба на северняците, майка ми и баща ми са Стаменови- по дядо ми на баща му, а ние с брат ми сме с бащино име -името на баща ми и фамилно -името на моя дядо- Цветанови
Таа и ние с брат ми не сме деца на мама и тати
Аз взех фамилията на милото и съм "за" това семейството да е с една фамилия! Ако хората ви знаят със старата фамилия тогава тирето е добър вариант, но съвсем да откажеш фамилията на съпруга ти за мен не е редно
Активен
Amelia
Баш Майстор
Публикации: 1556
«
Отговор #274 -:
април 29, 2009, 20:35:16 »
За мен не е редно жената да се поставя в положение на някаква вещ, която мъжа "взима" и те се обезличава като взима неговото име, защото става "негова" жена. Демек била е на тати, сега вече е собственост на мъжа си. Ако някоя жена мисли така за себе си, жалко за нея!
За мен в 21 век няма място за подобни отживелици.
Активен
Gergancheto
«
Отговор #275 -:
април 29, 2009, 22:47:31 »
Цитат на: Amelia в април 29, 2009, 20:35:16
За мен не е редно жената да се поставя в положение на някаква вещ, която мъжа "взима" и те се обезличава като взима неговото име, защото става "негова" жена. Демек била е на тати, сега вече е собственост на мъжа си. Ако някоя жена мисли така за себе си, жалко за нея!
За мен в 21 век няма място за подобни отживелици.
Вещ - НЕ, но преди си била част от семейството на мама и тати, сега градиш свое собствено, не че вече мама и тати не са ти семейство, но имам предвид семейството мъж-жена+дете евентуално....малката смейна единица така да се каже, тази която се отделя в собствено жилище, за мен е редно да си е със собствена фамилия и не толкова за да кажеш "аз съм с неговата фамилия", а за да кажеш "ние сме семейство Иванови" примерно
Далеч съм от мисълта че жената е вещ и т.н. и т.н..... Мисълта ми е че и с това свое дело поставяш една нова граница с която поставяш ново начало, за мен смяната на фамилията върви ръка за ръка със подписа, със отделното жилище и все неща необходими според мен за създаването на нова малка семейна единица
Активен
soulless
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #276 -:
април 29, 2009, 23:06:35 »
Аз съм решила да взема името на бъдещия ми съпруг, просто ми се иска двамата да носим едно име, да сме част от едно цяло. А и бъдещият ми мъж има доста известна и уважавана фамилия, с която ще се гордея.
Иначе и аз имам известен брой публикации тук-там и пр. публични изяви с моминското ми име, та се колебаех първоначално как да постъпя, но в крайна сметка реших, че повече искам да приема името на мъжа ми
Активен
Amelia
Баш Майстор
Публикации: 1556
«
Отговор #277 -:
април 30, 2009, 00:22:59 »
Цитат на: Gergancheto в април 29, 2009, 22:47:31
Вещ - НЕ, но преди си била част от семейството на мама и тати, сега градиш свое собствено, не че вече мама и тати не са ти семейство, но имам предвид семейството мъж-жена+дете евентуално....малката смейна единица така да се каже, тази която се отделя в собствено жилище, за мен е редно да си е със собствена фамилия и не толкова за да кажеш "аз съм с неговата фамилия", а за да кажеш "ние сме семейство Иванови" примерно
Далеч съм от мисълта че жената е вещ и т.н. и т.н..... Мисълта ми е че и с това свое дело поставяш една нова граница с която поставяш ново начало, за мен смяната на фамилията върви ръка за ръка със подписа, със отделното жилище и все неща необходими според мен за създаването на нова малка семейна единица
Да, това с новото начало го разбирам и е естествено да го има това желание, но е тъпо да е закон, че това начало се поставя със свзимането на фамилията на мъжа. Аз определено съм много против тази закономерност или по-скоро правило. Ще ми се да има и други начини, подходящи за съвременните ни условия.
Активен
smarty_bonita
Любопитен
«
Отговор #278 -:
април 30, 2009, 10:35:43 »
Момичета, ще ви дам един пример с моя позната, който доказва, че не винаги за предпочитане е жената да приеме фамилията на мъжа след брака. Та тази моя позната придържайки се към тази традиция в момента носи фамилията- Патърова...
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1031
«
Отговор #279 -:
април 30, 2009, 12:35:11 »
Мила, не искам да ти се меся, но може би е по-добре да не даваме конкретни примери с чужди имена... Ако искаш да дадеш пример, дай със себе си, но да казваме на някой друг фамилията, и то защото ни се струва неудачна смяната на името - ами не ми е много коректно. Не искам да те обидя нещо
, просто мнение - в края на краищата и на теб няма да ти е приятно, ако познат ти цитира името, защото нещо не му се харесва. Щом така си е преценило момичето, както иска да се казва, не е нужно да го даваме за пример.
Активен
smarty_bonita
Любопитен
«
Отговор #280 -:
април 30, 2009, 12:46:14 »
rozovka, забележката е приета.
Активен
dundi8
Новак
«
Отговор #281 -:
май 11, 2009, 13:51:47 »
Аз ще запазя фамилията си и ще добавя с тиренце,фамилията на бъдещия си съпруг .
Активен
milenastef
Ентусиаст
«
Отговор #282 -:
май 11, 2009, 13:56:44 »
Цитат на: dundi8 в май 11, 2009, 13:51:47
Аз ще запазя фамилията си и ще добавя с тиренце,фамилията на бъдещия си съпруг .
И аз така
Активен
Слънце
Усмихни се!
«
Отговор #283 -:
май 11, 2009, 16:52:46 »
Цитат на: milenastef в май 11, 2009, 13:56:44
И аз така
Май и аз така ще постъпя. Имам доста терзания по въпроса, но вингаи сякаш идеята за тире е била най-приемлива, защото ще си запазя старата фамилия, а в същото време с милото (и с бъдещите ни деца, живот и здраве) ще си имаме обща фамилия. И понеже бях започнала да си мисля, че малко се глезя като си държа толкова на бащината фамилия, реших да видя дали няма да мога и без нея (тоест без тире) и .... написах на хартия имената си с фамилията на милото и с тире, за да видя как ще ги възприема изписани
Ами пак повече ми хареса с тиренцето (въпреки наличието на повече символи и букви)
Имам още малко време да се разубедя или напълно да се убедя в решението си. С милото сме обсъждали въпроса. Той би предпочел да съм само с неговта фамилия, но каза, че ме подкрепя и в решението ми да съм с двете фамилии и тире
«
Последна редакция: май 11, 2009, 16:54:50 от Слънце
»
Активен
milenastef
Ентусиаст
«
Отговор #284 -:
май 12, 2009, 09:29:57 »
Слънце, каквото и да решиш най-важното е, че милото ти те подкрепя
Активен