Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
януари 10, 2025, 17:14:00
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Всичко около сватбата
(Модератор:
магито
) > Тема:
Ще си запазите ли моминското име? - 2 част
Страници:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Ще си запазите ли моминското име? - 2 част (Прочетена 130514 пъти)
snowdrop
Любопитен
Отг: Ще си запазите ли моминското име? - 2 част
«
Отговор #60 -:
май 09, 2008, 17:11:15 »
Аз пък имам един въпрос, който може и тъпичък да ви се стори
Сега няма да си сменям името, защото заминавам за чужбина и имам един милион документи на мое име. Но искам в един момент да си взема фамилията на мъжа ми, та се чудех дали ще има някакъв проблем
Активен
Месечинка
Ентусиаст
«
Отговор #61 -:
май 09, 2008, 17:30:41 »
Доколкото знам след това става много сложно. Задължително се минава през съда, един вид дело и не се разрешава току така смяна на името... Не съм от най-компетентните по въпроса, но едно момиче беше разказвало, че си сменила фамилията, а после съжалила и се опитала да си върне старата, но се оказало мисия невъзможна. Моят съвет е, ако мислиш да си сменяш фамилията, направи го на сватбата. После ще е много трудно и свързано с разправии. Мисля, че документите няма да са проблем, нали се издава декларация за идентичност на имената.
Активен
Wienerin
Професор
Живеем истински, тогава когато умираме от любов!
«
Отговор #62 -:
май 09, 2008, 17:37:21 »
моя съвет е да си го смениш сега т.е. да напишеш в декларациите дето ще ви ги дадат, че искаш да приемеш неговата фамилия, а вече документите да ги оправяш когато имаш време (срока по принцип е 30 дни, ако закъснееш най-лошото, което може да ти се случи е да те глобят). Ако след време искаш да си смениш името водиш дело..
Активен
Mrs.™
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #63 -:
май 09, 2008, 17:39:57 »
Цитат на: Wienerin в май 09, 2008, 17:37:21
моя съвет е да си го смениш сега т.е. да напишеш в декларациите дето ще ви ги дадат, че искаш да приемеш неговата фамилия, а вече документите да ги оправяш когато имаш време (срока по принцип е 30 дни, ако закъснееш най-лошото, което може да ти се случи е да те глобят). Ако след време искаш да си смениш името водиш дело..
и моят съвет е този,а глобата е 20 лв. мисля,един колега не си беше сменял паспорта 4 години и го глобиха 20 лв.,колкото и мен за изгубен международен-така ,че предполагам толкова ще те глобят,иначе е по-голяма разправията ако откажеш сега,а после я поискаш
Активен
snowdrop
Любопитен
Отг: Отг: Ще си запазите ли моминското име? - 2 част
«
Отговор #64 -:
май 09, 2008, 17:40:34 »
Ами това би било адски гадно. Защото си искам много името на любимия
Ох.. май ще трябва да проуча по-подробно... Да не стане някой гаф
Хич не ми се занимава с дела и тем подобни.
Ама пък попълних вече декларацията, че искам да си запазя моето.. Освен да я позадраскам
Активен
Арлина
Сватбен ГУРУ
Публикации: 892
«
Отговор #65 -:
май 09, 2008, 20:52:08 »
Мисля, че можеш да си смениш името и да си извадиш някакво удостоверение за идентичност (извиняам се, ако не се казва точно така), което най-общо казано доказва, че ти със сегашното ти име и ти с новото сте едно и също лице.
Активен
roumyana
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2648
«
Отговор #66 -:
май 09, 2008, 23:31:16 »
Абе хора вие голям проблем го направихте това със смяната на имената, в цял свят хората като се женят си сменят имената и не е никакъв проблем, в повечето места и институции не правят проблем. Вариантите са 2 или си носите акта за брак или ако се наложи се попълва декларация с обикновен текст, ако някой иска мога да му пратя -но то ва всичко ще е необходимо само за по-сложни неща като покупко-продажба на имоти и др. такива. Виж ако става дума за чужбина повече правят проблем че фамилиите са различни- Иванов и Иванова, това А много ги бърка в някои западни държави.
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
мрън-мрън, мяу-мяу
«
Отговор #67 -:
май 09, 2008, 23:37:48 »
Цитат на: roumyana в май 09, 2008, 23:31:16
Виж ако става дума за чужбина повече правят проблем че фамилиите са различни- Иванов и Иванова, това А много ги бърка в някои западни държави.
Ами да, това е така. Аз сглупих и послушах мъжа ми и вместо да си сменя името на Тонев, го смених на Тонева и сега пишман ставаме и двамата. Мислят си, че не сме семейство, как така сме били с различни фамилии
И докато обясниш и пак правят грешки като отваряме нови сметки, ужас е....
Активен
tsvetiiva
Ентусиаст
«
Отговор #68 -:
май 10, 2008, 00:06:09 »
Аз пък направих обратното: избрах си "мъжкия вариант" на фамилията и сега съм Поповски вместо Поповска, обаче проблемите започват, когато ми се налага да си вадя документи в България. Първо от самото начало жената в съвета твърдеше, че е против конституцията да се казвам така
, после по Коледа на едно място ми издадоха документ с фамилия на "а", а за свидетелството за съдимост ми казаха, че съм се объркала нещо и да си оправя фамилията :girl_impossible:Така че май каквото и да правим проблемът все остава, дали в нас, дали в администрацията на всякъде по света, няма нужда от коментар*crazy*
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
мрън-мрън, мяу-мяу
«
Отговор #69 -:
май 10, 2008, 00:43:47 »
Цвети, оптималният вариант е да си с неговото име в чужбина и с българската фамилия както си подобава в България. Това може да се направи, когато бракът е сключен извън България, защото където си извън страната, приемаш неговата фамилия, а в България като преведеш свидетелсвото за брак, директно си сменяш фамилията по българския начин. Няма никакъв проблем да си с различни имена в различни държави. Аз съм с различни първи имена например
Активен
kopche
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #70 -:
май 10, 2008, 00:58:46 »
Елибели и цветиива, вие ме разбихте
Какви са тия проблеми, какви са тия чудеса?
Но то какво ли се учудвам и аз ...
Активен
tsvetiiva
Ентусиаст
«
Отговор #71 -:
май 10, 2008, 02:27:21 »
Цитат на: ellie_bellie в май 10, 2008, 00:43:47
Цвети, оптималният вариант е да си с неговото име в чужбина и с българската фамилия както си подобава в България. Това може да се направи, когато бракът е сключен извън България, защото където си извън страната, приемаш неговата фамилия, а в България като преведеш свидетелсвото за брак, директно си сменяш фамилията по българския начин. Няма никакъв проблем да си с различни имена в различни държави. Аз съм с различни първи имена например
Eли, за това въобще не се бях сещала, за мен вече е късно, пък и аз много исках да съм с фамилията ми да е на -ски, а освен това и ние се женихме в БГ, а живеем в чужбина, така че това е обратният вариан. Обаче тази информация ще от полза на момичетата в твоята ситуация. А какво става с паспортите, ако имаш два. И в тях ли фамилиите са различни?
Активен
ellie_bellie
Баш Майстор
мрън-мрън, мяу-мяу
«
Отговор #72 -:
май 10, 2008, 03:11:54 »
Цитат на: tsvetiiva в май 10, 2008, 02:27:21
А какво става с паспортите, ако имаш два. И в тях ли фамилиите са различни?
Ами да, различни ще да са, но аз не виждам проблем в това. Аз все още съм със моминското си име на американския си паспорт, защото ме домързя да го сменям и не ми се плащат такси за това в момента. Сега ще сменя българския като се прибера, но аз българския дефакто не го ползвам никъде. Аз влизам и излизам от Б-я с другия. А пък първите ми имена са различни и в двата.
Активен
snowdrop
Любопитен
«
Отговор #73 -:
май 10, 2008, 09:09:09 »
Еми, решихме с любимия да си сменя името все пак. За да не се чудим после как ще стане. Да се надяваме, че няма да има проблем с университета, където ме приеха със старото ми име. Има да се разправям и там, ама пък ще съм си истинска госпожа на мъжа ми
. Но пък в декларацията вече съм писала че искам да си запазя старото. Та въпросът ми е откъде да си взема нова? Дали трябва да ходя до Пиротска за да си взема още една или пък ги има по книжарниците или и аз не знам какво
.
Активен
Месечинка
Ентусиаст
«
Отговор #74 -:
май 10, 2008, 11:21:09 »
Е тези декларации не се ли дават на място в ритуалната зала? Така и така трябва да подадеш нова, отиваш, вземаш, попълваш и я даваш. И то иди сега, че доколкото знам свидетелствата за брак се изготвят предварително, да не излезе, че вашето е вече готово.
Активен
Страници:
1
...
3
4
[
5
]
6
7
...