Църковен брак - 2 част
divna:
Ние сме се записали в Руската църква! И на мен там жената ми се скара,че събота не е ден за венчавка! Сигурно са прави хората да роптаят! Все пак казаха че ще ни венчаят,но най-късно в 16часа,защото след това имат вечерна литургия! Аз реших да пообиколя и да разпитам и трябва да ви кажа,че навсякъде ми казаха различни неща! В една от църквите ми отказаха венчавката,защото и те имали "празнична вечерна литургия",тъй като на следващия ден е Илинден!В следващата църква като питах ,попа бая ми се накара защо съм казала "вечерна литургия", като литургията била само сутрин! Ама на мен така ми казаха в предишната църква! Както и да е! Аз съм на мнение,че щом някой държи на църквата като институция и на църковния брак,то тогава трябва и да се съобрази с каноните и! Аз изобщо не държах на него,но се съгласих заради милото,(но в замяна държах да е в руската църква)! Ако бяха казали не може в събота,защото тогава е ден за почитане на мъртвите-ок! Но просто те трябва да си го изяснят между тях,а не единия да ми вика"празнична вечерна литургия",другия да ми се кара,че нямало такова понятие,третия да ми вика,"няма да ви венчаем,защото утре е Илинден" и т.н.!
vesi1983:
Вчера отидохме да си плащаме църквата и моля ви се какво ни попитаха-защо не сме си платили когато сме си запазили датата, сега вече дори и да си се записал, ако не си си платил, можело и да не те венчаят.Ние преди това бяхме да питаме и ни казаха, че као сме се записали няма проблем, е все пак ни взеха паричките и ни казаха да не коментираме все едно сме си платили още преди.Не че беше проблем още януари да си платим, но след като може един месец предварително какво въобще коментират. *crazy* *crazy* *crazy*
diavalo:
Да ви кажа аз много се притесних затова, че може да забранят църковните венчавки в събота.Ами то вече се правят повече вечерни сватби и е нормално да са събота вечерта. Надявам се това да не засяга и Северозападна България.Но все пак толкова години никой не се е сетил за това , защо чак сега???????
hristi:
по въпроса за забраната на съботните венчавки.........-нашата сватба ще е в Света Неделя-вчера се обадих да попитам вярно ли е това и ми казаха че става въпрос за Пловдив и региона за София не е прието още,но дори и да го приемат тези които са с записани и платени часове няма да бъдат върнати.......ритуала ще бъде изпълнен!Така че момичета спокойно не се притеснявайте!
Baba_Marta:
Здравейте момичета,
И аз чух за подобни работи в България. Незнам кой го измисли, но нали сме Ортодоксални християни. Ами ако наистина не се правят сватби в събота, според нашата вяра, то в Гърция първо ще ги забранят. И да е така, както вече са решили, тогава господата попове, които знаем как постят и спазват традициите, ще поработят вечер, както вси4ки останали хора, след залез слънце. Да правят венчавките след 18:00 часа, тъкмо през лятото няма да ни се налага да ходим в ресторанта още в 17:00, като за следобедна закуска и да умираме от жега. И интересно за Пловдив важи, за София - не. Та нали празнуваме Съединение, или от тази година ще е Разединение?! P-(
Навигация
[0] Списък на темите