Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 11, 2024, 16:18:08
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Кафе или чай?
(Модератор:
магито
) > Тема:
Месечна тема декември - 30 дни до пенсиониране по стаж и
Страници:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...
31
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Месечна тема декември - 30 дни до пенсиониране по стаж и (Прочетена 139780 пъти)
mariola85
Гост
Re:Месечна тема декември - 30 дни до пенсиониране по стаж
«
Отговор #90 -:
декември 05, 2014, 11:15:29 »
Свекс вашите са малки все още, брат ми е 83' така че време си му беше за женене ахаха вашите трябва им намериме гаджета първо , един по един, няма да ги преженваме ама ха
Хахаха аз вече правя по хубава Сиренява чорба от майка му, само пълнените чушки моите не ги харесва, понеже са на фурна а не като на мама в тенджера, според мен моите са в в пъти по вкусни ама хайде
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
«
Отговор #91 -:
декември 05, 2014, 11:19:40 »
Охо ,привет ,привет!
Тук напича слънчице .Направо не е за вярване.
Аз правя много хубаво Раки по рецепта на майката на мъжа ми.Той казва,че е много добро.
Мариолка ,мъжът ти се представя чудесно.Браво ,браво ,браво!
Аз домакинствам днес .Заела съм се с гладене.Ама много омразна работа значи.
п.с. Сега неволно погледнах към моето коледниче като се замислих за Свекърва.Ама то цъфнало .Супееееер!
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023
«
Отговор #92 -:
декември 05, 2014, 11:35:45 »
fiibi_bg
, като ти свърши водата в ютията, метни малко описание на това Раки.
Падам си по изпробвани рецепти. Аз не запържвам, няма как да ми са по- вкусни ястията от тези на свекърва ми. Не прекалявам и със солта и ги правя леко хрупкави. Хехе, в началото ми казваха, че манджите ми изглеждат като живи
. Ами да, беше ми писнало да превеждам рецепти от Бурда през 70-те на колежки и после да ги пробвам. Немската кухня е доста специфична и не на всеки се нрави.
Фиби
/майката на Изабел/ беше пуснала едно телешко с ябълки и гарнитура от червено зеле. Аз си го харесах много, но и само аз си го ядох. Кой им е крив, като не разбират
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
«
Отговор #93 -:
декември 05, 2014, 11:38:54 »
Копи пейст от тук
http://sladkoisoleno.blogspot.com/2011/12/blog-post_1962.html
РАКИ - пълнени сухи пиперки с булгур и кисело зеле по капански и хърцойски
Ако ви се случи да замръкнете по нашия Лудогорски край и отседнете в някоя от къщите за гости в капанските села,помолете стопанката да ви приготви РАКИ !
Насладете се на божествения вкус на тези пълнени сухи чушки с булгур и кисело зеле,подходящи за пости,а след това си ги пригответе у дома по автентична рецепта:
Продукти:
15 бр. сухи пиперки (чушки)
1 1/2 ч.ч. булгур
1/2 ч.ч. ориз
половин кисела зелка
1-2 стръка праз
2ч.ч. зелева чорба
чубрица
олио
Чушките се почистват от семето и се заливат с вряла вода да омекнат.
Празът се нарязва на ситно и се задушава в малко олио.
От зелето се отделят външните листа,те ще послужат по-късно,а вътрешните се наситняват и се добавят при праза.
Добавят се и измитите булгур и ориз,разбърква се добре сместа,подправя се с чубрица.Залива се с чаша топла вода и се оставя на огъня,докато се поеме течността.Посолява се много малко,защото зелето е солено.
На дъното на тенджера(а още по-добре в глинен съд) се нареждат половината от отделените зелеви листа.Отцедените чушки се пълнят със сместа и се подреждат отгоре.Между тях може да се поставят и няколко зелеви сармички.Загъват се с останалите листа,затискат се с чинийка и се заливат с 2ч.ч. зелева чорба и една чаша топла вода.
Варят се на много слаб огън 1 час.Ако са в глинен съд се пекат в слаба фурна.
Оставят се да поизстинат,да стегнат и тогава се вадят.
Вкусни са както топли,така и студени!
Задължително присъстват на нашата трапеза за Бъдни вечер!Опитайте ги!
*Това ястие се приготвя в капанските и хърцойски села в околността.Аз научих рецептата от бабата на съпруга ми,лека и пръст,която готвеше много вкусни гозби,неповторими и тайната май беше бавния огън на печката с дърва и търпението!
Активен
svekarva
«
Отговор #94 -:
декември 05, 2014, 12:04:40 »
Ти така ли го правиш? Аз съм пълнила чушки, но с фасул. Така е по- лесно и ще опитам в най- скоро време. И без това на Бъдни вечер сме сами и дори и да не се получи, ще си го изядем
Активен
pandapanda
Баш Майстор
«
Отговор #95 -:
декември 05, 2014, 12:19:55 »
Здравейте
Нали знаете, че по принцип съм си асоциална? Е, този уикенд ще трябва да стана рязко социална и да се справя с 4 излизания за 2 дни. Направо съм в шок и ужас. Накрая ще си остана в къщи и ще прецакам всички
Всъщност целият декември се очертава няква лудница. Цяла година нищо и сега всичко наведнъж. Вече съжалявам, че казахме, че този път няма да си стоим само двамата по празниците.
Аз не знам дали мога да готвя маджите на майка му, защото не съм се пробвала. Тя хубаво готви жената, ама повече с месо (защото иначе момчетата щели да да останат гладни
), а аз си обичам пости маджички разни. У тях спагети и пица не било вечеря, ама у нас най-редовно си е
mariola85
и аз поздравявам мъжа ти, все така добре да се грижи за вас
Във Враца също правят пълнени чушки с боб. Баща ми им казва Гньетени чушки
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
«
Отговор #96 -:
декември 05, 2014, 12:34:06 »
Свекс
,точно така ги правя.Много са вкусни и вече си станаха задължително ястие на Бъдни вечер!
Аз откривам утре сезона на партитата и Явко за първи път ще спи при баба.
Почивка ще имаме чаааак към 10.01.
Захванала съм се да опаковам коледни подаръци.Малко рано ,но предвид очертаващо се банкетно напрежение близките седмици ще разпращам подаръците рано.
Активен
ratatui
Баш Майстор
Re:Месечна тема декември - 30 дни до пенсионира
«
Отговор #97 -:
декември 05, 2014, 13:48:18 »
Пълнени чушки с боб ми е едно от любимите яденета, преди 2 седмици изядиб почти цялат тава сама
. ние си купуваме чушките от Сърбия и са леко или пък много люти, ама са страшни!
Мариола, честито на брат ти! А кога планират сватбата?
Свекърва, пак ме разби с историята за тюлена! Както се казва изби рибата
«
Последна редакция: декември 05, 2014, 13:50:02 от ratatui
»
Активен
alben4ik
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #98 -:
декември 05, 2014, 16:12:46 »
Мариолка
, какво е това Сиренява чорба? Честито ви тържество и приятно пътуване! Колко време ви отнема да стигнете до там? Ти от кой град си?
Ваня
, такива чушки никога не съм яла, вкусно звучат, но едва ли ще успея тук да ги направя, нямаме си зелева чорба
Иначе баба ми пълни много вкусни сухи чушки с боб, ама аз колкото и да се опитвам, не ми се получават като нейните
Тази година ние ще ходим на гости и за Коледа и за Нова година. Миналата година ние посрещахме, сега пък за разнообразие сме поканени
Общо взето откакто са се родили децата сме само на домашно, защото нямаме тук на кого да ги оставим (не че имам желание да ги оставям, но е добро извинение, че все ми се чудят другите майки как не мога без децата, хахахх)
Свекърва
, за пореден път се смях с глас на твоя история, хахаххахах, направо си представих как децата тичат след шарана и викат "пингвин, пингвин", хахаххахха
Панда
, и аз обичам постни манджи, ама според мъжа ми това не е ядене, винаги трябва да има и някакво месо
Иначе и ние много обичаме спагети и са си съвсем на място за вечеря, според мен
Еми
, ти никаква риба ли не обичаш? Шаран и аз не обичам, но иначе други рибки си хапвам.
Рататуй
ти ли ги правиш у вас пълнените чушки с боб? Дай изпитана рецепта, че на мен все не ми се получават
Хубава зимна вечер на всички
Активен
emmmmmy
Публикации: 4265
«
Отговор #99 -:
декември 05, 2014, 16:23:56 »
Албенче, аз не ям месо, доскоро ядях само риба, но нещо взе да ми става лошо и от нея.
Свекс, мен ако някой ме остави на състезание да готвя по рецепта на майка му, ще се наложи верно да му подаря брачното свидетелство, щото ще се разведа
Мариолка, не забелязах да си дебела, мъж ти да си гледа работата и да продължава с подаръците!
Говорите за готвене, ма мен напоследък нещо не ме влече и си имам у нас по-простички манджи , тип спагети с песто и спанак, както и грахово пюре с масло.
Активен
mariola85
Гост
«
Отговор #100 -:
декември 05, 2014, 18:28:03 »
alben4ik
От Струмица съм, то е на 50 км от Петрич, към 3 часа път ако е хубаво времето. Чакаме ББ да завърши магистрала Струма да става и по-бързо
Сиренявата чорба е тетевенска чорба
Цитат
Запръжваш една глава лук, добавяш вода , слагаш колкото искаш и колкото ще ядеш супа, слагаш ориз( по1 лажица на човек/купа аз така ги смятам) добавяш и чубрица. Чакаш да се свари ориза. Натрошваш еднна чч сирене и го овалваш в брашно, когато е готов ориза слагаш сиренето, кипва и готово. Ако не ти е много солено сиренето добавяш и сол на вкус.
Ауу
Еми
аз почти не готвя, добре че решихме миналата седмица да сефтосаме новата кухня, и забърках една мусака. Ама се ядосах че ми се изцапаха новите уреди, такива хубавички и новички си бяха
Активен
nadelina88
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #101 -:
декември 06, 2014, 11:10:03 »
Здравейтеее!!! Аз не съм ви прочела, ама като шест дни не съм влизала и много сте изписали... Първо ще се похваля... и после ще чета, дано ме извините.
От името на темата, обаче личи явно какво е най-важното събитие, така че -
svekarva
, желая ти винаги да останеш така усмихната, ведра, слънчева, широко скроена, либерална и позитивна. Работи с желание, удоволствие и ентусиазъм през последните дни зад компютъра!
Аз спечелих грамота "Ексцентрик на випуска" на абитуриентския ми бал. И се радвам, че го пазя в себе си това качество. Поръчахме си маса - червена с изрисувани свебърни цветя върху нея и червени столове. Много много съм развълнувана и щастлива и чакам с нетърпение да пристигне другата седмица!!!
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ
твоя аз съм..
«
Отговор #102 -:
декември 06, 2014, 12:37:13 »
Добро утро на всички!
Аз си пия чайчето и релаксирам след снощи.
Имахме гости,защото милото имаше имен ден и поканихме най-близките ни приятели.
Имаше и две дечица и толкова весело ни беше с тях.
Не знам дали просто така ми се струва,но малките момиченца определено са по-палави от момченцата.
Повечето ни приятели с деца,които са момичета направо не могат да ги успокоят и да ги контролират.
На black friday като бяхме с кумата и свекито и милото в Хепи в мола и малката палавница(на кумовете детенцето) като стана от дивана и хукна нанякъде и не можеш да я догониш. Стана ясно,че иска в детския кът на Playground да отиде.
То е ясно това няма как да накараш дете да седи мирно на маса дълго време.
А вчера нашите приятели дето имат две дечица - момиче и момче и с тях същата работа.
Момченцето спокойно си седи и си играе,а момичето крещи,катери се навсякъде,скача,бута,чупи.
Може би не са ми ясни на мен много,много тези неща.
А за темата за готвенето - вчера направих печена ципура и лаврак и станаха много вкусни.
Също така направих една питка във формата на риба. Много готино се получи всичко!
Ето снимката,която намерих в интернет -
От нея гледах и я направих.
Вчера не беше Никулден,но реших,че след като сме толкова близо до този празник,защото да не си хапнем рибка?
Весел празник на всички празнуващи днес!
Иначе за Нова година не се знае какво ще правим с милото,но може би ще сме си в нас и може пак така с някой от близките ни приятели.
За Бъдни вечер сме си в нас,а на Коледа ще отидем при техните сигурно.
Важното е само да сме живи и здрави.
Активен
svekarva
«
Отговор #103 -:
декември 06, 2014, 17:19:40 »
Честит Никулден! Да ни носи попътен вятър св. Николай и да ни помага в трудни моменти!
Аз си изпратих гостите, миялната бръмчи и всичко и вмирисано на шаран
. Ей, много кости има тази риба, ама като е речено да е шаран....
Наделин,
благодаря ти за пожеланията! Аз също бях хвърлила око на червени столове и стъклена маса с изрисувани черни и бели цветя, но не можеха да ни я доставят навреме и се отказахме. Не го намирам за ексцентрично, а за уютно и топло.
Нели,
как оформи люспите на рибата - хляб, харесва ми
Имам 2 /две/ покани за пратки
. Ама Еконт ги занесли в двата офиса, на които нашият е в средата. Съответно работят до обяд и не успях да ги взема, но прехвърлих да ги донесат в нашия в понеделник. Цели две
!
Активен
crazynelly
Сватбен ГУРУ
твоя аз съм..
«
Отговор #104 -:
декември 06, 2014, 20:34:01 »
svekarva
-
ето обяснението за сглобяване на питката от интернет - Първо делим на две топки. Едната част се разточва на кръг, поръсваме с брашно и прегъваме на две. Изрязваме една половина и разгъваме. Изрязваме опашката и главата /горните части/ , мажем с олио долната част и ги слагаме. Останалото тесто на кръг, режем с чаша за люспи, мажем с олио и редим от опашката към главата.
Активен
Страници:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...