Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
април 07, 2025, 18:41:07
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Кафе или чай?
(Модератор:
магито
) > Тема:
Седмица със св.Сава, Варвара и Николай - 02-08.12.2012
Страници: [
1
]
2
3
Всички
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Седмица със св.Сава, Варвара и Николай - 02-08.12.2012 (Прочетена 20800 пъти)
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023
Седмица със св.Сава, Варвара и Николай - 02-08.12.2012
«
-:
декември 02, 2013, 11:56:07 »
Хайде, дойде седмицата на тримата светци, водещи Коледа!
Спомням си, че Варвара вари, Сава пече и меси, а Никола гости гощава. Готвите ли се вече за Никулден?
Аз вчера пробвах една рецепта на Джейми Оливър, стана много добре. Ще имам гости в събота, но ще си продължим рибните ястия.
След Никулден ща слагам на вратата коледния венец. Ей това много ми харесва!
amazing-outdoor-christmas-decorations-9.jpg
(29.11 KB, 277x604 - видяно 508 пъти.)
Активен
mariola85
Гост
Re:Седмица със св.Сава, Варвара и Николай - 02-08.12.2012
«
Отговор #1 -:
декември 02, 2013, 12:46:57 »
айде честита нова седмица пълна с празници!
И аз нямам търпение да мине св. Никола за да си украся вкъщи, така сме го правили винаги в МК, след св. Никола и си го спазвам
Я кажете вие как празнувате Варвара? При нас се вари бяла царевица и се слага обикновена захар върху нея. Кой пръв ти влезне вкъщи това ти е "полезувача" за тази година и се дава да си хапне от царевицата. Не знам как да го преведа на Български
Искам да попитам някой от вас готви ли с "киноа", вчера ядох в Хепи едни кюфтенца с киноа бяха божествени. Четох че киноата е с 30% протеини и е много полезна, и замества ориза. Някъкви бързи и вкусни рецепти да ви се намират?
Също така
Еми
ако се включи, търся магазин за хубави и качествени дамски обувки в Младост ( да не е Стил99, не харесах нищо там) не мога да си намера хубави ботуши, в мола е някъкво безумие, 300 лева за ботуши не мога да дам,а до центъра ме мързи да отида в този студ, до 150 лв бих си простила
но повече не
Лека и успешна седмица на всички!
Активен
svekarva
«
Отговор #2 -:
декември 02, 2013, 15:17:47 »
mariola85
, тази рецепта, за която пиша е с киноа. Нищо сложно във варенето - също като ориз.
http://www.24kitchen.bg/recipe/skumria-po-sredizemnomorski-sas-salata-ot-kinoa
Ето я. Аз я правих с хек, скумрията ми мирише много. Като напишеш в гугъл рецепти киноа и ще ти излезнат.
Св. Варвара и ние така я честваме- вари се царевица и задължително жените с деца не работя. "Тя се почита като закрилница от болести и осбено от шарката. На този ден жените избягват домашната работа. Приготвят обедни варива като на Андреевден, но ги подслаждат с мед за да омилостивят баба Шарка. От тях раздават на децата. Месят се и малки питки, намазват се с мед, петмез, сладко или разтопена захар и се раздават на съседи и минувачи." Иначе за "полазване" при нас е Игнажден.
По повод домакинските работи на 4-ти, това го спазвам много стриктно по молба на майка ми. Когато тя била бременна с мен, баба ми /майка и/ решила да чисти, защото на следващия ден майка ми и баща ми щели да им гостуват. И майка ми паднала и си счупила крака. От тогава всички жени в семейството не пипваме плетене, чистене, пране и шиене.
Активен
mariola85
Гост
«
Отговор #3 -:
декември 02, 2013, 15:39:07 »
Интересно
при нас Варвара е на 17ти декември а Игнажден на 2 Януари, явно тук като са сменяли празниците по новия календар са запазили традицията да е около Варвара с полезуването
Мисля да си свара киноата със сиренце и масло
друг път ще си правя експерименти
Свекърва аз от майка ми знам на всички празници не се пипа домакинска работа, нито пералня се пуска нито се мете и плете. Останах скоро изненадана че все още се спазва, една моя приятелка когато си бях там ми се оплака че не е могла да пусне пералня че е празник. На мен ми е трудно да го спазвам, понеже трябва да празнувам и тук и там празниците и означава да не мръдна, нали се повтарят през 2 седмици
Другите моми къде сте?
Активен
svekarva
«
Отговор #4 -:
декември 02, 2013, 15:45:58 »
О, на мен ми се е случвало да пера и по Коледа и по Великден, но на св. Варвара зарязвам всичко.
Ти пък по два пъти празнуваш, Коледа на 6-ти ли е по вашия календар?
Активен
mariola85
Гост
«
Отговор #5 -:
декември 02, 2013, 15:49:28 »
не Бъдни вечер е на 6ти, а на 7ми е Коледа ( Божик), не пазарувам два пъти, ние не разменяме подаръци за Коледа, имаме си Дедо Божик който го каним на вечеря на Бъдни вечер и докато сме на вън да го каним той ни хвърля парички в коридора да си купим нещо ( чети баща ми
)
Активен
pandapanda
Баш Майстор
«
Отговор #6 -:
декември 02, 2013, 17:04:59 »
Здравейте
Много обичам всички традиции, но за съжаление много малко от тях спазвам. В университета имахме Етнология и празничният календар ми беше любимият ми въпрос (даже ми се падна на изпита
)
За Никулден сигурно ще хапна рибни пръстчета, защото мъжът ми не яде риба, но поне за Андреев ден хапнахме варена царевида
Със сигурност и на Бъдни вечер ще имаме нечетен брой постни ястия, защото аз постя.
А като прочетох баба Шарка, сетих, че в народната традиция всички болести са баби, само чумата е млада и има дете Чумниче, но не помня вече както беше обяснение
Активен
emmmmmy
Публикации: 4265
«
Отговор #7 -:
декември 02, 2013, 17:33:58 »
мариолке, киноата си я готвя като леща. другият просто вариант е да направиш макарони, отцеждаш ги, сваряваш отделно киноата, тръсваш я отгоре и правиш отделно сос от цедено кисело мляко, горчица и сок на половин лимон, заливаш и така.
магазин за обувки многохубав има точно на метростанция младост 1 в търговския център, пише саламандър, малък е но обикновено има страхотни обувки.
другият вариант е да ти кажа сайт със страхотни бг обувки, много трайни . свиркай за второто ако решиш
Активен
svekarva
«
Отговор #8 -:
декември 02, 2013, 19:12:42 »
Хехе, да ви кажа, някой ме е благославял на майка
, размножила съм се.
Пък аз върша само добрини, даже купих подарък за порцелановата сватба на снахата и сина....
Активен
svekarva
«
Отговор #9 -:
декември 03, 2013, 08:41:20 »
Добро утро,
На този компютър съм със стария аватар, та нищо чудно горният пост да звучи странно на някого
.
Започвам да мисля за коледните активности по нашите магазини по отношение на децата. Нямам ясна идея, на ми се върти в главата да им раздаваме по един лист за писма до Дядо Коледа, който те да оцветят и да си напишат желанията или да използват като картичка за някого. Сега пък се сещам, че имаме и села с изцяло турско население. *crazy*Ще трябва за тях да са само на зимна тематика и да са като картинка за дома.
kafe3_n.jpg
(66 KB, 952x960 - видяно 555 пъти.)
Активен
emmmmmy
Публикации: 4265
«
Отговор #10 -:
декември 03, 2013, 09:05:54 »
свекс, с новия те виждам.
Активен
scilla
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #11 -:
декември 03, 2013, 11:17:24 »
Привет и от мен! Хубава празнична седмица на всички!
Ние бяхме във Виена с мм уикенда и още ме държи предколедното настроение оттам. Толкова свежо и красиво, ех...
Ето една снимка за поздрав:
Киноата е страхотен продукт, много го обичам и готвя често, но предпочитам био кионата, въпреки че е по-скъпа има различен и по-добър вкус, а и е по-качествена както се досещаме, разбира се цената ѝ е доста висока, но аз предпочитам да влагам в качествена храна, отколкото после да се чудя как да се лекувам
Иначе аз рецепти изпробвам различни както
svekarva
е предложила - Google и после си избираш каквото ти допада, аз преглеждам и тези на английски език, защото в България не се е наложила все още толкова силно киноата и рецептите са ограничени. Но тази със скумрията ми хареса - ще се пробва задължително, също може би ще заменя с хек, но и със скумрия бих я пробвала
Относно обувките,
Мариолка
, последните ботуши (преди 2 седмици) ги взех от
тук.
Вече втори чифт обувки взимам от този магазин и съм доволна, предните ги взех миналата есен и ги нося почти всеки ден, те са пролетно-есенно-зимни обувки и затова доста ги поносих и са си все така здрави и удобни
Тези имат магазини в Сердика, Парадайс както и по Алабин, Графа и Пиротска. Не знам дали имат в Младост, но просто казвам, че ако попаднеш на някоя от другите локации - цените им са доста добри и обувките също - те са български, естествена кожа и до момента съм доволна от тях - откъм качество, също и две чанти имам оттам - много доволна и от двете
Активен
Миши
Професор
«
Отговор #12 -:
декември 03, 2013, 14:49:03 »
Мине не мине минавам да си ви видя как сте
Аз съм много зле със тези празници. Знам си само по - големите / или по - точно тези, които празнуваме /.
scilla
мнго хубава снимка. Дано сте си починали много добре. Им мен ме е обхванала едно коледно настроение... сега събирам смелост да се обадя да си ми донесат коледните нещица / че останаха при бившия, но твърди, че са купувани за мен и трябваяе да ми ги донесе / .
mariola
де да идваше този дядо и при нас. Постоянно ще ходя да го викам , пък той нека ми оставя парички по пода
Активен
svekarva
«
Отговор #13 -:
декември 03, 2013, 15:06:55 »
Да, киноата е продукт, дето ако го ядеш и отиваш жив и здрав при св Петър, толкова е полезен. Пусто е страшно скъп.
scilla
, на това му викам коледно настроение.
Моя приятелка обаче казва, че и там по павилионите се е разпростряла европейската част на Китай
. Но пък как са украсени сградите, направо всичко блести и е пълно с хора.
Снощи запалиха елхата в Пловдив, ама слаба работа. Миналата година беше по- впечатляващо. Украсата по витрините и Главната е старата и някак ми е тъжно и спестено. То и не върви да се харчат толкова пари, но ми се иска да бяхме богати и да можем да си позволим и ние нещо подобно на Европата.
Активен
scilla
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #14 -:
декември 03, 2013, 15:27:07 »
svekarva
, вероятно е така, аз не съм им разглеждала стоките по павилионите, само греяното вино и нещо за похапване - местно производство, иначе сувенири избягвахме да купуваме - накупихме разни австийски лакомства за подаръци. Но наистина атмосферат е друга там, а и с тези техни коледни базари се събират всяка вечер много хора и си общуват и им свири класическа музика на живо, изобщо толкова е романтично и някак приказно. Много ми допадна
Сега нали и тук при нас в София се опитват да направят нещо подобно на тези прословути техни базари пред народния театър - не съм ходила все още, мм е минал оттам и каза, че хората тук просто не са свикнали с това и стои някак неестествено, но пък било хубаво начинание. Не знам дали ще го продължат. Иначе откъм украса, на паветата снощи разгледах по време на вечерното протестно шествие - бяха поукрасили, не изглеждаше никак зле.
Миши
, почивахме си само през нощта докато спяхме, защото през деня нонстоп обикаляхме нанякъде, разглеждахме и правехме различни неща. Ние сме така по пътуванията в чужбина не се спираме на едно място за дълго време, искаме да видим и усетим максимално много от местната атмосфера
Сега нямам търпение и за Берлин и там колко ще обикаляме и ще е доста голям студ вероятно, но като виждаш хубави неща и влизаш от време на време на топло някъде не е толкова лошо, а напротив - дори приятно
Успех на теб с получаването на коледната украса!
Активен
Страници: [
1
]
2
3
Всички
Нагоре
Изпечатай
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче