Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 16, 2024, 00:33:37
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Кафе или чай?
(Модератор:
магито
) > Тема:
Предколедна седмица 17- 23.12.2012
Страници:
1
2
[
3
]
4
5
...
9
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Предколедна седмица 17- 23.12.2012 (Прочетена 32741 пъти)
emetoem
Сватбен ШАМАН
Re:Предколедна седмица 17- 23.12.2012
«
Отговор #30 -:
декември 17, 2012, 19:17:27 »
Каква ведра обстановка кипи тук преколедно и понеделнишки
Аз до сега чистих с метлата и мопа.... и с тях става
хихихих Мъжът каза, че някой ден ще ми купи от тези прахосмукачки робот, ама...трябва да посъберем парички, ама покрай бебето...не се знае кога, но пък в Карфур имаше един чехлички с лепки отдолу, на които се залепва парцал за прах, така че....ако не прахосмукачка, поне чехлички да имах
Ние вече напреднахме доста с подаръците, останаха само сестра ми и майка ми, за които ми е най-трудно да избера какво. И мъжът е готов, чакам утре да пристигне подаръка
Но утре милото пак влиза в болница за 3 дни
за една интервенция, хич не ми се ще, но колкото по-рано я направи , толкова по-добре, че иначе нещата ще станат сериозни , а и все пак трябва да е здрав, за да се грижи после за нас с бебо
, но ще се справим. Аз въпреки, че съм болничен и тази седмица ще ходя на работа и ще ми дойде малко нанагорно с тоя тумбак да кръстосвам София, но трябва да се справя! Днес ходихме на лекар, пак ни потвърдиха пола, мъжки и вече тежим 700гр.
Джоефин
, с теб какво става ще ходиш ли на изследвания вече наближи20-ти?
Активен
Миши
Професор
«
Отговор #31 -:
декември 17, 2012, 19:25:41 »
Ех Ивелка изпревари ме. Точно и аз исках да ви питам за идеи за празничната трапеза, защото и аз тази година ще имам възможността / или поне така се надявам, че имаме капризни гости / да се вихря из кухнята. За бъдни вечер искам всичко да ми е постно както си му е реда, но останалите не са на това мнение.
Ето и моето меню :
- питка с паричка
-постни сърми
-боб / или салата или сготвен /
-печени чушки / или салата или ще са пълнени /
-червено вино
-плодове
- било хубаво да има чесън и лук на трапезата
Давайте идея какво друго може да се сложи
Активен
Kiwi
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1003
«
Отговор #32 -:
декември 17, 2012, 19:26:51 »
Махнах от списъка, това, което ние традиционно не сервираме, но идеята ти е много добра, тъкмо да предложиш малко разнообразие.
1.
Салата от боб с печени пиперки, лук и маслини
2. Картофена салата, украсена с кисели краставички и маслини
3. Домашна царска трушия
4. Пълнени печени пиперки с ориз, моркови и подправки
5. Боб яхния
6. Пълнени картофи с праз лук, гъби и домати от консерва
7. Домашна пита
8. Варено жито
9. Тиквеник
10. Мед
11. Ядки (тиквени семки и други)
12. Купа с плодове
13. Чесън (броял се за отделно ядене)
14. Лозовите сърми напоследък са голям хит у нас
15. Зелеви сърмички ( те са си традиция)
16. Вино (не помня дали като отелно "ястие" се броеше, я дайте идея?)
17. Цели орехи, за да се счупи всеки и да види каква му е годината
18. Печена тиква
Хайде момичета допълнете списъка с вашите традиционни манджи
Активен
ivelka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #33 -:
декември 17, 2012, 19:42:38 »
Киви, и ние не сервираме традиционно тези неща, просто ми се иска да изненадам с разнообразие гостите си. Затова събирам свежи идеи за различни постни манджи. Лозовите сърмички са много вкусни! Вие от къде си купувате листата? Знам, че в големите вериги има консервирани, но дали са хубави?...
Активен
Kiwi
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #34 -:
декември 17, 2012, 19:45:23 »
Ние все с консервирани правим, последно взехме от Била с един буркан на Адела завихме всичкия пълнеж иначе имаше едни във Фантастико, отидоха 2 буркана за същото количество плънка.
Активен
ivelka
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #35 -:
декември 17, 2012, 20:00:28 »
Значи ще търся на Адела, аз съм фен на марката...хихи, даже се сетих как преди 2 години спечелих от техен конкурс във Фейсбук един кашон с буркани и консерви
Добре ни дойдоха тогава, точно по празниците
Активен
InLove_Girl
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #36 -:
декември 17, 2012, 23:05:36 »
Охоо подхванали сте гозбите
Ние всяка година се събираме в моите родители, но всички домакини си разпределят по 3 ястия и правим 12 гозби
Аз готвя :
1. Ризото с манатарки /разбира се без пармезан /
2. Баклава
3. Салата от печен пипер с орехи и чесънче
Майка ми:
4. Содена питка
5. Ашуре
6. Лозови сарми
Леля:
7. Боб
8. Ошав от ябълки
9. Плодове
Сестра ми:
10. Нахутени кюфтенца
11. Орехи
12. Зелена салата с кедрови ядки, стафиди и балсамико
Това е традиция последните 4 години и вече направихме плановете и за тази - дано съм била полезна с идейки
Активен
menyanthe
Сватбен ГУРУ
Публикации: 564
«
Отговор #37 -:
декември 17, 2012, 23:14:27 »
Здравейте! Аз напоследък почти не мога да се добера до форума от задачки и от работа.
Днес си взех уведомлението за Аз мога повече - така че който е подавал - почнали са да звънят вече!
Ходих и до фирмата-доставчик, та свърших и с тази част.
Относно палтенцата, поръчах си съвсем друго (в тъмно червено):
http://www.aliexpress.com/item/2012-spring-woolen-overcoat-wool-coat-hooded-double-breasted-woolen-outerwear-wool-coat/668559233.html
Не знам колко ще е тънко/дебело, ама все ще влезе в употреба
За парочистачките - единственото, заради което се бях замислила за такава, са фугите в банята - нямат изчистване просто, ама сигурно и тя няма да помогне, та заради едни фуги парочистачка няма да си взема - и без това няма място.
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023
«
Отговор #38 -:
декември 18, 2012, 10:41:41 »
Как я карате без кафе? Хем ми е студено, хем ми е мокро
, отврат време.
Понеже по принцип не сме големи месари, ето още няколко постни вкусотийки: кьополлу, имам баялдъ, /кой го знае как се пише/, праз с ориз, пълнени чушки с боб, салата леща, лападеви сърми /на пазара има все още листа лапад/, пържени чушки в доматен сос, картофена яхния /попска яхния с бахар и дафинов лист/, разни видове салати с жито или ориз.
Моята баба, родена 1890, винаги събираше семействата ни /нашето и на чичо ми/ на Коледа по стар стил 06.01. По онова време празнуването на Коледа беше забранено, както и на всички именни дни, че и суровакането /него после го разрешиха на Нова Година/. вечерята трябва да е скромна, както през пости. Баба ми правеше пълнени чушки с боб, но за нас, децата имаше стар фасул в глинен гювеч. Задължително слагаше царска трушия, пуканки, печени ябълки и дюли с мед и орехи, цели орехи, трушия от пресни глави чесън, вино и за децата - шира /пресечено преди ферментацията вино/, голяма содена пита с пара и печени или варени кестени. Не си спомням да е брояла ястията, както се препоръчва сега, макар да беше много по традициите. Казвам го, защото си мисля, че всички тези неща сега си ги създаваме пък и вече имаме много привнесени обичаи. Когато децата са били с нас, правех хубава свинска пържола
- идват си за два три дни и да не хапнат свинско, луканка и кюфтета....Сега, като ще празнуваме годишнина на 24-ти по обяд, ще заложа на сърми /зелеви, лозови, лападеви/, чушки с боб, зелник /постен/, тиквеник и печени дюли и ябълки, разни постни салати /трушии не ядем вече/ и сушени плодове. Моят брат не яде месо, а племенницата ми е суровоядка, ще се съобразим с тях. За момата съм намерила лимец и разни други кълнове, в краен случай тревата на котката е на разположение
.
коледа3.jpg
(9.66 KB, 297x170 - видяно 2495 пъти.)
Активен
m0onlight
Баш Майстор
Любовта е чудо– вярвай в чудесата !
«
Отговор #39 -:
декември 18, 2012, 11:37:34 »
Ммм,
свекърва
, това кафе много го харесвам! Мирише на Коледа
При нас тази година по празниците като никога е пълна дезорганизация!
Знам само, че ще падне обикаляне на родата, обаче има много неизвестни, които ще се изясняват в движение
Баща ми минава на друг график смени и още не е сигурно как ще почива по празниците, норвежците ще пристигат, но не знаем кога ... Съответно ние с мъжа ми ще намажем най-много от всички, защото все ще сме на гости
Естествено, няма да ходим с празни ръце - още не знам какво ще майсторим, едно ястие имаме сигурно за сега - питка. По принцип и двете ни мами(моята и на мъжа ми) са майсторки на питките, но ние репетирахме и смятаме да ги засенчим тая година
Купили сме вече коледни формички за коледни меденки, но заради това препускане по градовете още не се знае кога ще ни остане време да ги спретнем
иначе нямам търпение да ги направим, защото са много готини - ангелче, снежко ... и цялата къща замирисва на Коледа!
Тази година ще обикаляме, защото няма никакъв шанс да съберем родата в нашата квартира, че са многолюдна челед (особено от моята страна), а и "кухнята" ни изобщо не е годна за такива приготовления - разказвала съм ви какво представлява нашата "кухня"
Искам тази седмица да минава, че да идват празниците, че и агонията да свършва и да можем спокойно да си отдъхнем и да посрещнем подобаващо предстоящите хубави празници!
Активен
Josephine
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1053
«
Отговор #40 -:
декември 18, 2012, 12:00:59 »
Какви хубави списъци сте наредили с ястия момичета, много ми помогнахте с избора. Тази година ще се събираме доста народ в нашия апартамент и ще разпределям задачи за да не правя всичко аз
Така сме се разбрали
Емето, утре вечерта съм на преглед, трябва да ме запише вече за ЖК защото предния път каза че е рано, и да ми пусне изследвания, предния път каза че като дойда ще ми ги пусне...демек утре
Иначе мисля да излизам в постоянен болничен скоро, защото тук средата не е много добра и да си седя вкъщи, да си шетам, сега тъкмо ще къртим тия дни че ще ни монтират кухнята и портмантото, та после има чистене, подреждане
Не е като да нямам работа
Активен
Kiwi
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #41 -:
декември 18, 2012, 12:14:11 »
Аз си мечтая да пека коледни меденки тия дни... примерно днес или утре, че да имам време да ги украсявам после
Мисля да се вдъхновя от тук:
http://yoli-www.blogspot.com/
«
Последна редакция: декември 18, 2012, 12:19:48 от kiwi
»
Активен
snowy
Сватбар
«
Отговор #42 -:
декември 18, 2012, 12:55:08 »
Здравейте, мили дами.......
Цитат на: m0onlight в декември 18, 2012, 11:37:34
При нас тази година по празниците като никога е пълна дезорганизация!
И при нас е така......Да не говорим, че родителите на милото са разведени и живеят в различни градове всеки със своята половинка. Тази година трябва да си уважим и кръстниците, че ще бъдат в Бургас за празниците.......трябва да се видим и с моите родители. Хаосът е пълен, ама ще се справим все някак си
Така, че за момента няма да правя никакви списъци за ястия.........
Киви
, това същата Йоли ли е, която води кулинарно предаване????
Активен
Kiwi
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #43 -:
декември 18, 2012, 13:24:27 »
Същото Йоли е, тя първо имаше само блог и така стана известна
Активен
punk_girl123
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2204
«
Отговор #44 -:
декември 18, 2012, 13:27:04 »
Здравейте, да се включа и аз в разговорите за Коледна трапеза.
При нас майка обикновено прави бобена чорба, пълнени чушки с боб, постни сърмички с зелеви листа, пита с монета, ушав/аз много обичам/, тиквеник, купа пълна с плодове, купа с цели орехи,чесън и лук /и идея си нямам защо/ и още нещо което в момента не мага да се сетя
Но винаги са девет блюда и нищо, че са постни след това се търкаляме от масата.
Josephine да докладваш как са нещата след прегледа.
Аз да се похваля, че поне бебо е наред, расте и дебелее. Вече сме 300 грама! А има една такава любима поза..сяда по дупе и си дига краката над главата ама изправени! Вчера не ни зарадва с активно движение, но сърчицето, плацентата и пъпната връв са наред.
А някой може ли да каже какво се гледа на ФМ, щото аз уж на такова отидох пък тя огледа само тези неща. И като я попитах дали бебо се развива нормално тогава го измери. Не ми взе пари, което също ме озадачи, та май не е точно това ФМ.
Но понеже имам болки долу ниско, та доки може бе се ошашка да не е нещо сериозно за това да пренебрегна бебо така! Каза, че шийката на матката ми си е 6 и ми изписа магнерод. А и не можа да се види дали е мъж или жена, че се беше надупил станно, така че за сега още сме с мъж!
Активен
Страници:
1
2
[
3
]
4
5
...
9
Нагоре