Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 15, 2024, 21:52:14
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Сватбата - как точно протича всичко? - II-ра част
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
32
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Сватбата - как точно протича всичко? - II-ра част (Прочетена 134840 пъти)
AIVEN
Сватбен ГУРУ
Отг: Сватбата - как точно протича всичко? - II-ра част
«
Отговор #75 -:
ноември 10, 2011, 21:48:05 »
Цитат на: Pachoran в ноември 07, 2011, 17:46:39
anna_karenina няма никакъв проблем кумовете ви да не са двойка. Често срещано явление в днешно време е кумове да бъдат брат и сестра на един от младоженците, брат и сестра на някой от двамата младоженци, съученици и приятели .... Вариантите са много като в същност при гражданския ритуал кумувате са в основния замисъл на гражданския ритуал - свидетели. Мисля, че има 2 ограничения - пълнолетие и психически здрав и вменяем.
Църковния ритуал изисква още на няколко условия да отговарят младоженците като главното е да са кръстени
и да имат църковен брак
Извинявам се за поправката но е важно допълнение.
Активен
once_upon_a_time
Професор
Публикации: 421
«
Отговор #76 -:
ноември 10, 2011, 21:50:18 »
Това не е вярно - ние кумувахме, без да сме бракосъчетани.
Активен
cherry_dream
Сватбар
«
Отговор #77 -:
ноември 10, 2011, 21:57:00 »
Не е задължително да имат църковен брак, нашите дори не се познаваха до църквата, тъй като официалният ни кум не е кръстен и отказва да се кръсти, за това в църквата си ни беше кумата (приятелката му) и един мой съученик. Не знам дали ме разбрахте, малко заплетено го обясних
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023
«
Отговор #78 -:
ноември 11, 2011, 08:59:07 »
То си има тема за църковния ритуал, може да се погледне там, че е разисквано хиляди пъти едно и също. Задължително за църковен ритуал е кумовете да са кръстени и да са мъж и жена /като пол/, не е нужно да са венчани. За младоженците важи също условието да са кръстени, както и да имат вече граждански брак.
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #79 -:
ноември 11, 2011, 10:41:04 »
Цитат на: once_upon_a_time в ноември 10, 2011, 21:50:18
Това не е вярно - ние кумувахме, без да сме бракосъчетани.
Цитат на: cherry_dream в ноември 10, 2011, 21:57:00
Не е задължително да имат църковен брак, нашите дори не се познаваха до църквата, тъй като официалният ни кум не е кръстен и отказва да се кръсти, за това в църквата си ни беше кумата (приятелката му) и един мой съученик. Не знам дали ме разбрахте, малко заплетено го обясних
Едно че разводнявате темата както казва svekarva. И второ, че говорите глупости
Аз познавам едни които се ожениха на задушница. Това значи ли, че всичко е по канон, че е позволено и не са нарушени правилата??? Съветите тук се дават от компетентни професионалисти.
Останалите питат!!!
Активен
once_upon_a_time
Професор
«
Отговор #80 -:
ноември 11, 2011, 10:45:16 »
Кое по-точно е глупостта, "компетентен професионалисте"?
Аман от самозабравили се хора.
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #81 -:
ноември 11, 2011, 10:59:24 »
Цитат на: once_upon_a_time в ноември 11, 2011, 10:45:16
Кое по-точно е глупостта, "компетентен професионалисте"?
Аман от самозабравили се хора.
Това че вие сте кумували без да сте венчани не означава че такива са правилата. От кога изключенията станаха правила??? Преди десетина години от подобни съвети почнаха да се женят в събота. Сега вече и в петък "защо не" .....Децата им да са шафери.... След време може децата им да помагат при първата брачна нощ.... за по-весело. Самозабравилият се не съм аз а някой булки, за които сватбата е само шоу
«
Последна редакция: ноември 11, 2011, 11:01:37 от AIVEN
»
Активен
once_upon_a_time
Професор
«
Отговор #82 -:
ноември 11, 2011, 11:34:48 »
Канонът казва и "Жени, покорявайте се на своите мъже като на Господа. Защото както мъжът е глава на жената, така и Христос е глава на Църквата", както и разрешава секса единствено в условията на брак. Спазваш ли тези канони или обществото е стигнало доста по-напред в развитието си? Отговори си сам на въпроса, достатъчно
в темата, която не е за никому ненужно размахване укорно на пръст и наставничество.
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #83 -:
ноември 11, 2011, 12:09:16 »
Цитат на: once_upon_a_time в ноември 11, 2011, 11:34:48
Канонът казва и "Жени, покорявайте се на своите мъже като на Господа. Защото както мъжът е глава на жената, така и Христос е глава на Църквата", както и разрешава секса единствено в условията на брак. Спазваш ли тези канони или обществото е стигнало доста по-напред в развитието си? Отговори си сам на въпроса, достатъчно
в темата, която не е за никому ненужно размахване укорно на пръст и наставничество.
Значи ли това, че потвърждаваш предишният ми пост и се съгласяваш с него? Кабовски много добре го отразява "развитието на това общество" Като се е започнало от "Маргарит и Маргарита" та се стигне до "Дунав мост" Това не е нищо друго освен "Криворазбраната цивилизация" Справка - Добри Войников
«
Последна редакция: ноември 11, 2011, 18:40:36 от AIVEN
»
Активен
cherry_dream
Сватбар
«
Отговор #84 -:
ноември 11, 2011, 12:23:35 »
Изискване към кумовете да имат църковен брак НЯМА!!!! Не имало и преди 23 години, няма и сега. И не, не мисля, че говоря глупости. Следващият път си спестете определенията по мой адрес
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #85 -:
ноември 11, 2011, 12:39:23 »
Цитат на: cherry_dream в ноември 11, 2011, 12:23:35
Изискване към кумовете да имат църковен брак НЯМА!!!! Не имало и преди 23 години, няма и сега. И не, не мисля, че говоря глупости. Следващият път си спестете определенията по мой адрес
Определения по Ваш адрес не съм използвал. Виждам, че освен църковните правила и граматиката Ви куца. За първото съм готов да се обзаложа.
Активен
veseto_87
Публикации: 2189
«
Отговор #86 -:
ноември 11, 2011, 12:52:27 »
Не заемам страна, но искам да кажа, че съм питала в 5 църкви. На места ми казаха, че за кумивете изискването е единствено да са кръстени. На едно - че е задължително да са кръстени и
ако са женени
, да имат църковен брак. Не знам дали по църковните канони е така, само споделям събрана информация.
http://sofia-seminaria.org/%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bc/%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%b0/
«
Последна редакция: ноември 11, 2011, 12:58:43 от veseto_87
»
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #87 -:
ноември 11, 2011, 13:33:25 »
Цитат на: veseto_87 в ноември 11, 2011, 12:52:27
Не заемам страна, но искам да кажа, че съм питала в 5 църкви. На места ми казаха, че за кумивете изискването е единствено да са кръстени. На едно - че е задължително да са кръстени и
ако са женени
, да имат църковен брак. Не знам дали по църковните канони е така, само споделям събрана информация.
http://sofia-seminaria.org/%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bc/%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%b0/
От петте църкви в една са ти казали правилно. Не ме учудва! Някой попове вече отдавна са "Бюро услуги" срещу заплащане а не истински свещеници. Аз не съм този който ще ги съди но само коментирам. Когато нямат църковен брак е редно в документите да присъства само мъжът. "Кумата" е само за присъствие. При такива случай може свидетели да бъдат двама мъже, но не и невенчани мъж и жена.
«
Последна редакция: ноември 11, 2011, 18:34:06 от AIVEN
»
Активен
anna_karenina
Сватбар
Публикации: 268
«
Отговор #88 -:
ноември 14, 2011, 15:09:58 »
Съжалявам, че предизвиках спор. Всъщност ние не планираме църковен на самия ден, евентуално по-късно, тъй че в случая не ме касаеше изискването за кумовете.
Въпросът ми бе по-скоро практически, как ги подреждате в ресторанта например, ако имат половинки, но не кумуват с тях- разделяте ги от половинките или сядате 6-мата на една маса? И други такива дребни проблеми, за които се сещате, а аз още не се...
мерси за съветите:)
Активен
svekarva
Публикации: 4023
«
Отговор #89 -:
ноември 14, 2011, 16:02:18 »
Е добре, подреждането по маси си е точво в тази тема
. Не давам съвет, само споделям опит какво беше на сватбата на сина ми. Кумовете им не бяха женени, всеки си имаше половинка. Моето предложение беше да се подготви маса, на която да седят по време на официалната част и шаферите, а после, след първото хоро, шаферските места да се заемат от половинките. Младите не харесаха този вариант, масата беше само за тях и кумовете. Още след първия танц обаче младоженците останаха сами на масата, кумовете си бяха при половинките. Можеби трябваше да не се делят......
Активен
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...