Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 14, 2024, 15:17:26

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: ГОТВЕНЕТО!!!!!!!!! ЧАСТ 12  (Прочетена 190432 пъти)
 
kateto87
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 373



Моят сватбен албум

« Отговор #135 -: юли 31, 2011, 18:17:57 »

 give_rose Здравейте и  от мен
Иве супер ти  се е получила тортата даже, аз вчера гледах клипчета ка се прави фондана  (бг-вариант) smile и мога да кажа че не толкова лесно май ,така че не се притеснявай  good
Активен
Ивето
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 919


Мама на прекрасен син :)


« Отговор #136 -: август 01, 2011, 08:15:13 »

Мерси мила Кате, наистина е доста труден за правене ама малко повече търпение всичко става girl_wink Къде го намери БГ вариант, като си пишем да ми го пуснеш да гледам girl_wink
Активен
kateto87
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 373



Моят сватбен албум

« Отговор #137 -: август 01, 2011, 08:32:08 »

http://www.az-jenata.bg/video_view/128/Kak-se-pravi-fondan/  good - НО СПОРЕД МЕН НЕ ГО НАПРАВИ КАКТО ТРЯБВА
Активен
Ивето
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 919


Мама на прекрасен син :)


« Отговор #138 -: август 01, 2011, 08:43:23 »

Кате благодаря за клипчето, изгледах го но наистина не и се получи както трябва, първото което аз не съм слагала глицерин-не мисля че е полезно и второто което е не трябва да се къса по този начин...

Моята торта няма: глицерин, лимонтозу и глюкоза...вместо глюкозата се слага малко повече масло в желатина когато той се разтваря все още на водна баня... Кате ако решиш да правиш ми кажи ако имаш нужда от помощ girl_wink
Активен
*mwpo
Професор
****
Публикации: 479



« Отговор #139 -: август 01, 2011, 08:52:43 »

 ЦИТАТ "За организма глицеринът е безвреден. Използва се като хранителна добавка. Той се прибавя към бонбоните с пълнеж."
И още един цитат :

Каква е разликата между фондан и захарно тесто?

При фондана има само три компонента - захар, глюкоза, вода, които се смесват при специална технология, за да се получи финна кристална структура. Фонданът се използва за заливки, база за направа на кремове, за пълнежи на бонбони. Той е много мек и не позволява разточване (например обличане на торти). Може да се разточи само леко за декорация на малки бисквитки.

При “захарното тесто” (моделираща маса) освен захар, глюкоза и вода се добавя допълнително масло, брашно, сгъстители (понякога се слага желатин), за да се получи еластична маса, която да позволи разточване, така че да не се къса тестото. Самото получаване на тестото се прави по различна от фондана технология (при фондана има строг темепературен режим и се гони определена концентрация на сиропа). В България фонданът е бил известен като “бяло сладко”

инж. Диана Добрева

източник http://www.bakedmedia.eu/bg/tehnology/sladkarstvo/72-izpolzvane-na-fondan-v-sladkarstvoto

Активен
Ивето
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 919


Мама на прекрасен син :)


« Отговор #140 -: август 02, 2011, 06:18:12 »

mwpo може да е безвреден, но никъде не е казано че трябва да се слага задължително във фондана...аз казах само че в моята торта няма глицерин а пък вместо него може да се сложи повече масло...

Каква е разликата между фондан и захарно тесто?

При фондана има само три компонента - захар, глюкоза, вода, които се смесват при специална технология, за да се получи финна кристална структура. Фонданът се използва за заливки, база за направа на кремове, за пълнежи на бонбони. Той е много мек и не позволява разточване (например обличане на торти). Може да се разточи само леко за декорация на малки бисквитки.

Не съм съгласна с този цитат, "той е много мек и не позволява разточване..." -напротив вижда се че може и позволява. Наистина е трудно да се направи до тесто за покритие на торта, но хванеш ли веднъж начина по който става няма никакъв проблем... Аз за следващия път съм решила да пробвам с повече масло и цял пакет желатин вместо 1 с.л. мисля че ще стане по-различно от това.

Човек опитва докато намери най-подходящия вариант... girl_wink
Активен
*mwpo
Професор
****
Публикации: 479



« Отговор #141 -: август 02, 2011, 06:52:00 »

Значи правиш захарно тесто, а не фондан. Това исках да кажа.
Активен
Ивето
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 919


Мама на прекрасен син :)


« Отговор #142 -: август 02, 2011, 07:07:10 »

Когато намерих рецептата на заглавието пишеше "фондан за покритие на торта" а отдолу под тази рецепта имаше и за захарно тесто, не знам може пък хората да не ги различават или да им казват по различен начин...
Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 880



Моят сватбен албум

« Отговор #143 -: август 02, 2011, 17:28:57 »

http://www.az-jenata.bg/video_view/128/Kak-se-pravi-fondan/  good - НО СПОРЕД МЕН НЕ ГО НАПРАВИ КАКТО ТРЯБВА

Определено не е точният начин.

Иве страхотна торта  и аз правя по подобна рецепта фондана.
Активен
Ивето
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 919


Мама на прекрасен син :)


« Отговор #144 -: август 02, 2011, 18:03:41 »

Благодаря Пламък, ще сложа още рецепти скоро само да ми дойде музата за писане, че нещо ме е налегнал мързела  Wink
Активен
kateto87
Професор
****
Пол: Жена
Публикации: 373



Моят сватбен албум

« Отговор #145 -: август 07, 2011, 12:00:35 »

 give_rose Здравейте момичета попаднах на уникален саит за фондани, бои сладкарски глезотий и още много и реших да го споделя с вас-  http://www.cookibooki.bg/Магазин.html
Направо не си заслужава да месиш фондан тук има готов и то на добра цена според мен lol)
 yahoo yahoo yahoo
Хубав ден от мен и целувки
Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 880



Моят сватбен албум

« Отговор #146 -: август 07, 2011, 18:05:10 »

Кате сайта е страхотен, направо по мой вкус , сега ще разгледам всичко и при първа възможност сигурно ще си купя нещо ,наистина има неща които се намират трудно , а и не са скъпи.
Активен
Ивето
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 919


Мама на прекрасен син :)


« Отговор #147 -: август 07, 2011, 18:14:13 »

Да, сайта е много добър и наистина не е скъп. Аз преди да започна да се заглеждам по рецепти за фондани бях намерила сайта ама не исках да поръчвам, и да пробвам първо сама (като си навия нещо на пръста докато не стане няма мира...)

И такааа, цял ден обикаляме магазините и пазаруваме продукти и т.н. помеждудругото и мебелни магазини гледахме най-вече за скринове но това не е тема за тук...та се прибрахме преди час и малко и аз запретнах ръкави да правя огретен който е по собствена рецепта-хахахаха...ако искам да го повторя няма как да стане...изпече се и е много вкусеееен...направо не мога да повярвам че стана sarcastic

Ето какво сложих:
обелих картофите
нарязах ги
сварих ги
направих си яйце, сирене и подправки
след това настъргах кашкавал
после намазах една тава с масло
започнах да редя картофите
отгоре заливах с яйцето и сиренето
после слагах кашкавал
после пак заливах и накрая завърших с кашкавал и топено сирене със шунка

« Последна редакция: август 07, 2011, 18:49:58 от Ивето » Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Пол: Жена
Публикации: 1377


Обичаме нашето хубаво момиченце :)


Моят сватбен албум

« Отговор #148 -: август 11, 2011, 12:06:33 »

Редовно следя ФИЕСТА ТВ и други кулинарни телевизии,и навсякъде го наричат фондан,има и захарно тесто(разлики сигурно има в състава,но като визия аз не ги различавам),но и аз не съм съгласна,че фонданът се използва само за заливане и като основа на кремове.Тази госпожа,дето си цитирала,нещо се е объркала.  nea
« Последна редакция: август 11, 2011, 12:28:31 от carlyangel » Активен
*mwpo
Професор
****
Публикации: 479



« Отговор #149 -: август 11, 2011, 14:20:55 »

Предполагам коментара е насочен към мен, но няма какво да отговоря. Ние сме лаици, жената е инженер,логично е да се вслушваме в по-знаещите. А Фиеста-гледам я. Готвача отдели белтък и жълтък и сложи едното, превода беше-цяло яйце.
Активен
Страници: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines