Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 15, 2024, 13:55:15

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 12   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Песнички и игри с бебето, и детето  (Прочетена 149256 пъти)

Monikamaria
Баш Майстор
**
Публикации: 1505

Моят сватбен албум

« Отговор #60 -: февруари 16, 2012, 19:43:59 »

Децата не стават билингвисти така както вие си го мислите. По-скоро можете лоша услуга да направите. Има доста литература по въпроса. Едно е детето да е с родители с два различни майчини езика (както при Inaxastra, например), съвсем, съвсем друго е двама българо-говорящи родители в България да пеят песнички на английски, или да му говорят така.  pardon tweety bird, ако си учила детска психология, би трябвало да го знаеш! Но това е малко  Offtopic
На мен направо тъжно ми стана да се говори така за българските песнички и т.н. Как така какво може да се научи от "Зайченцето бяло"?  Oh my ... Освен това ние също имаме песнички например за частите на тялото! Аз лично знам две. Текстът е елементарен, с показване и просто изреждане на съответните части. Но аз не мисля, че едно дете има нужда от 10 почти еднакви песнички, за да научи частите на тялото, или числата, или буквичките и т.н. Все пак то има нуждата да научи и мноооого други неща.
Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ
Публикации: 908

Моят сватбен албум

« Отговор #61 -: февруари 16, 2012, 21:50:57 »

Monika, както е казвано от модераторите, моля те не се меси в това, което не знаеш. Понякога си мисля, че пишеш, за да трупаш коментари.
Ти винаги си веща по повод темите за децата, а все още нямаш, едно е на четене , едно е на практика. Ще видиш. За първи път си позволявам така директно да кажа нещата, но не се стърпях.
Аз съм живяла достатъчно в Америка, за да преценя как да говоря с бебка дали на БГ или на английски.
Докато живеех там, работих в училище и много добре знам как се развива едно дете от началото поне до 4 клас.
Аз не съм виждала дете, което му е говорено на два езика да му е направена лоша услуга. Работила съм и в БГ училище пак в Америка и следя развитието на децата БГ дошли там на по 6г., БГ родени в Америка и започнали от раждането да учат 2 езика, родителите са БГ. Не съм виждала нещо нередно.Предимно се говори БГ в семейството.
Ако ми кажеш от Зайченцето бяло какво може да научи бебето ,ок, ще те изслушам. Да го научи може би, че светулката е насекомо, което в тъмнината ще му покаже светлина? Ок, така да е,но то е бебе. Аз питах някой да ми каже тестове и на БГ, точно защото искам и на тях да я науча. А  не защото мразя всичко БГ.
Вместо да кажеш аз знам 2 песни за частите на тялото ги напиши.
Не знам защо така се нервирах, ако иска модератора може да изтрие мнението, но не мисля, че правя лоша услуга на бебето при положение, че това съм работила много години в Америка.
Ето има и майки, които живеят в чужбина, БГ са, нека кажат дали това пречи на децата им. Мога да ти кажа, че с удоволствие БГ водеха децата си да учат БГ език, а отделно идваха и американци, които искаха да научат езика ни.
Д-р Титцер казва, че колкото по-рано се започне да се говори на едно дете, колкото повече езици му се вливат, толкова по-добре за неговото развитие. Децата са като гъби, попиват всичко.
Аз съм го видяла това лично, в момента използвам системата му, която я няма в БГ, за съжаление не я доставят тук. Но съм работила с нея В Америка и знам, че действа. Естествено има и противници както на всяко нещо, но всеки сами си преценява. За това е форум, за да се дискутира всяко мнение , а не да се налага нечие такова.
В руски форум: Питаш и те те питат, В американски: питаш и те ти отговарят, В Български: ти питаш, а те ти обясняват колко си тъп.
Писах, мислих дали да го изпратя, но няма да го трия.
На какво друго мога да науча бебето в ранна възраст? Освен на животни, части на тяло, числа, предмети?

ПП Ина, ето това вече му се казва песнички, много са сладки. Направо ти се възхищавам, толкова много неща правиш за Марта. Аз се старая също.
Активен
plamik
Баш Майстор
**
Публикации: 1835

Моят сватбен албум

« Отговор #62 -: февруари 17, 2012, 08:00:25 »

http://videokar.com/818f62b88/%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0.html

Момичета няма смисъл от драми и спорове, все пак всичко е за взаимопомощ. И аз не съм съгласна с някои мнения, но всеки решава как да си гледа и възпитава детето. Давам ви този линк, в които има хубави (поне за мен и дъщеря ми - 2 год.) детски песнички. За сега най-любимата от тук е "Мяу, мяу котенце", като може да се замени с бау, бау кученце; па,па патенце; му, му кравичке и с всички звуци, за които се сетите без да се нарушава смисъла на текста. Ако пък не ви харесва нито една песничка има достатъчно детски книжки - римувани, които можете да изтананикате. Никой не е казал, че трябва да пеете супер. За детето е важен контакта с вас. А пък, ако изобщо не ви харесват българските приказки, просто си измислете ваша....убедена съм, че имате достатъчно въображение. Познавам хора, които не обичат да четат приказки и разказват свои.....участват всички плюшени играчки и става едно весело представление. Пак казвам за детето е важно да контактува с вас, в началото харесва ритъма, после започва да повтаря лесните думички и накрая пее с вас.
И не на последно място хайде да си казваме нещата от опит, а не да си водим лекции и да показваме кой, колко знае! good
Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #63 -: февруари 17, 2012, 08:36:32 »

Пламик,
Цитат
И не на последно място хайде да си казваме нещата от опит, а не да си водим лекции и да показваме кой, колко знае!
, точно така. Аз от опит говоря, нещо като не ми е ясно питам, не ме е срам.
Този линк е хубав, като заспи бебка ще го разгледам.
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023

« Отговор #64 -: февруари 17, 2012, 11:04:12 »

Тази няма как да не я знаетер само ви я припомнам:
КАТЕРИЧКА РУНТАВЕЛКА
Катеричка рунтавелка със опшчица  - къделка.
Цял ден тича и не спира, цял ден лешници събира,
Та когато дойде зима, тя храница да си има.

И тази:
На ризката на джобчето,
скъсало се копчето,
боц оттук-боц оттам,
джобчето заших си сам!

Това правехме, когато децата бяха "прясно проходили"
Ходи, ходи Баба Меца (и вие ходите)
крушки да събира (навеждате се да събирате крушки)
за дечицата си малки
меки ги подбира.

А след нея тичкат
малките мечета
тичкат, тичкат, тичкат
с босите крачета. /тичате заедно/
Активен
svekarva

« Отговор #65 -: февруари 17, 2012, 11:16:07 »

Малко глупости сега, ама тях децата ги учат най- бързо. Обикновено на тези работи ги учат близки роднини /поне при нас с брат ми и после с моите деца/и после ви скъсват нервите. Та ако имате да си го "връщате" - ето
Петър-метър кукушинка,
върти дупе на машинка,
баба дръпнала конеца
и му скъсала гъзеца!
Сигурно става дума за чакрък......, може и да е гатанка.
Колело
Карам, карам колело!
Насреща ми едно лай.....!
Ха наляво, ха надясно
цопппп  в л.... прясно.

Към песничката на Ина за котарака имам и последен стих:
Приказката тази, що разказах вам
със мерак /2/ ще разкажа пак
И на мен ми я пееше дядо ми, после и аз на децата. Когато имаха колики, на нея съм марширувала с тях в ръце.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #66 -: февруари 17, 2012, 12:36:19 »

Към песничката на Ина за котарака имам и последен стих:
Приказката тази, що разказах вам
със мерак /2/ ще разкажа пак

Точно така беше  Bravo yahoo Сега ми просветна ! И майка не го помни, ще й отворя очите и нея. Хиляди благодарности  gu6

Това за мечката сьщо сьм го чувала. Точно сега за нас е идеално. Свекьрва, златна си  danceg  heart

Глупостите не ме радват и не ги взимам  Wink

Давам ви и моя принос :

По пьтечка, през горичка
Катето вьрви сама
и си мисли Кумчо Вьлчо
дали си е у дома.

Че гората му е кьща,
а пьк той е все на пьт.
Дали няма да я срещне
някьде на крьстопьт.

Кат' я срещне ще й каже
"Мило Кате, добьр ден.
Как се радвам, как се радвам,
че дошла си ти при мен"

А пьк Катето тогава
ще му каже с весел глас:
"Татко има дьлга пушка,
дьлга до небето чак!

Като грьмне с тая пушка,
цялата гора ехти,
да не идваш Кумчо Вьлчо
никога в селото ти!"
Активен
svekarva

« Отговор #67 -: февруари 17, 2012, 13:28:54 »

Хаха, Ина, това стихче пък аз го бях забравила! Много е хубаво!
Моите деца харесваха тази песничка:
В клоните зелени
майско птиче пей,
знаменце червено
вятърът люлей.
Припев: Вей се, майско знаме,
            вей се в родния ни край,
            нека всеки знае,
че е Първи Май!
Татко те е носил
днес те нося аз!
Вей се в мая росен,
марширувай с нас!
Дали защото са момчета, или защото аз предпочитам маршови песни /хаха, завършила съм немска гимназия и явно това ми се е отразило/, пееха с цяло гърло и голямо удоволствие.
Тази също харесваха:
Майка ми тъче в заводда
плат за всички, за народа
и за теб, и за мен
всеки да е пременен.
Ех, веднъж голям да стана,
ще тъча на двайсет стана!
С моя дар, с моя труд
аз ще бъда вред прочут!
Мелодията е много игрива. Ще взема да се разровя за мои учебници. Имахме пеенки още от първи клас, хем с ноти!
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #68 -: февруари 17, 2012, 13:31:33 »

Тези двете вьобще не сьм ги чувала. Много интересни неща пускаш  good Жалко, че няма как да си разкажем мелодиите...
Активен
svekarva

« Отговор #69 -: февруари 17, 2012, 13:49:34 »

Ина, майка ти сигурно ги знае, те са от "наше време". Все ще намерим начин да научиш мелодиите. Има телефони, Скайп, а и имам второ братовчедче, което учи магистратура в Париж.
Активен
Monikamaria
Баш Майстор
**
Публикации: 1505

Моят сватбен албум

« Отговор #70 -: февруари 17, 2012, 14:20:39 »

tweety bird, кой ти е казал, че си тъпа?  Oh my ... Ти направо ме срази! Това, че нямам дете значи ли, че нямам никакъв опит с деца? Все пак аз също се занимавам с деца от едно известно време, карам стажове и т.н. И не се изказвам във всички теми - изказала съм се в няколко, по които наистина знам нещо и то конкретно. В другите искам съвет. А ти ако наистина си учила детска психология, то ще знаеш наистина някои неща. От сорта на това, че дете билингвист и дете, което учи чужди езици се различават от земята до небето. Детето има нужда на първо място да изгради езикова система на майчиния си език (съответно децата-билингвисти на два). А там имат роля песничките и игрите. Въпросът е, че огромна част от когнитивната ни система работи на основа звуково-артикулаторно кодиране - т.е. мислим с думи, обработваме информацията с думи, дори заучените двигателни програми са на основа реч. Ето затова му е необходимо първо да изгради такава система, след това да учи чужд език - защото на нея се основават конгнитивните процеси, не просто се говори! А все пак ти говориш за бебе.
Ако знаеш нещо по-конкретно по въпроса, като учила детска психология и с опит в работата с деца -ще се радвам да го споделиш.  good Колкото повече инфо, толкова по-добре! Не виждам и какво точно е нещото, което така те е нервирало щом пишеш, че е нормално да има различни мнения? И естествено, че всеки ще си гледа децата така както иска - не мисля, че някой нормален очаква друго.
Активен
svekarva

« Отговор #71 -: февруари 20, 2012, 19:27:24 »

Ето едно стихче от моето детство /на Е. Багряна/
Тази пъстра мартеничка
баба ми я върза -
да съм като лястовичка
пъргава и бърза!
Както тя е от коприна
бяла и червена,
да съм цялата година
весела, засмена!
Хааха, пак е за момиченца, момченцата сигурно не са искали да ги учат на стихчета!
Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ

Моят сватбен албум

« Отговор #72 -: февруари 29, 2012, 23:57:17 »

Им една много стара песен, още от онова време, пеела се е по лагерите, но не мога да я намеря никъде и всеки казва, че знае само първия куплет, явно и други я търсят. Та, аз я пея понякога на бебка и тя я харесва има звучна мелодия и я успокоява. Някой да знае по-нататък?
Ясна вечер спуска звезден кош
лека нощ другари, лека нощ smile
в лагера любим с песен да заспим
лека нощ, лека нощ
Спят поля, овчари, спи косач,
спят децата в падналия здрач.
В лагера любим всички да заспим,
лека нощ, лека нощ!
А това е другата на която се радва когато заспива.
http://www.youtube.com/watch?v=s3qDnPzHFuo
Активен
kala
Сватбар
Публикации: 297

Моят сватбен албум

« Отговор #73 -: март 07, 2012, 11:14:57 »

Попаднах на едно много готино стихотворение, за мами които чакат второ детенце:
Днес татко ме гушна и радостно рече:
“В корема на мама живее човече.”
Дали е момченце или пък момиче?
Дали ще е братче или пък сестриче?
То колкото житено зрънце е само,
но спи и расте под сърцето на мама.
"И сигурно много прилича на тебе,
когато си бил във корема й бебе.”
Туй, че нашето бебе пораства, е ясно.
Ами как се побира? Не му ли е тясно?
“Не, не се тревожи! - Мама права застава. -
Виж, коремът ми също расте, наедрява.
Все едно е хралупка - тъмна, топла и мека,
все едно е къщурка - и просторна, и лека...
Ден след ден се заобля, ден след ден се издува -
има място за бебчо дори да лудува!”
Вече в кухнята често заседява се мама.
Ние с татко се смеем, че похапва за двама -
два банана изяжда, две филийки препича…
И след малко от глад към хладилника тича!
Ала то е, защото се храни със нея
бебчо, дето в корема й кротко живее.
Как, ще питате вие, като няма устичка?
Ще ви кажа - през някаква тайна тръбичка.
Понякога мама бледа лежи.
Навярно коремът й доста тежи.
Тогава съм мил - безшумно се движа
и заедно с татко за нея се грижа.
Когато заспи, стихват стъпки и песни -
съня й не бива никой да стресне!
Влакчето даже мирува, кротува,
защото и бебето също сънува.
Колко много коремът на мама порасна!
Всяка рокля предишна сега й е тясна.
Вътре бебето шава, премята се, рита
и почуква с юмруче... За мене ли пита?
Знам, не вижда оттам непознатия батко,
но познава гласа ми и този на татко,
затова му разказваме как си мечтаем
скоро заедно с него у дома да играем.
С нетърпение питам: ”Защо ли се бави?
И кога ще излезе? Да не би да забрави?”
“Още малко остана - моят татко отвръща. -
Ще ухае на бебе после цялата къща!”
Най-накрая е тук! Вече имам сестриче!
Вижте, то се усмихва! Вижте, то ни обича!
Ох, как искам по-бързо да стане голямо!
Не расте ли и братче в корема ти, мамо?
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #74 -: март 07, 2012, 11:35:04 »

Страхотно!  heart heart heart

Мерси  give_rose give_rose give_rose
Активен
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 12   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: