Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 15, 2024, 13:37:51

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 33   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко за кумовете - част 4  (Прочетена 150184 пъти)

fashion
Професор
Публикации: 399

« Отговор #225 -: март 02, 2011, 17:43:11 »

ultraa

Здравей, аз бих попитала булката какъв ще е цвета на сватбата и  бих си взела рокля в този цвят.   smile
Много е красиво и естетично като всичко се връзва  good
Моята кума така направи, а на всичкото отгоре беше с едно много сладко коктейлно чанте, с пеперуда отпред, а това беше и темата на сватбата ни.
А теб какво те притеснява да бъдеш с рокля или костюм?
« Последна редакция: март 02, 2011, 17:49:32 от fashion » Активен
posum
Сватбен ГУРУ
Публикации: 725

Моят сватбен албум

« Отговор #226 -: март 03, 2011, 19:09:17 »

Моята одисея с кумовете продължава.
Половинът има общ познат с него и оня ми даде ФБ му. Вчера кумчето одобри половина за приятел и аз веднага му писах. Казахме си здрасти, после веднага го попитах кога ще благоволи да се запознаем и... отговор не последва beating Oh my ....
А, и ПП кумата не е с 2 виШУТА. Очевидно свекърите ми не правят разлика м-у специалист, бакалавър и магистър... По тяхната логика аз трябва да съм с 3, ама нейсе, имам само 2 бакалавърски и 1 магистърска степен pardon.
Активен
BeRa
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1454

Мечтите се сбъдват!

Моят сватбен албум

« Отговор #227 -: март 04, 2011, 00:15:11 »

Сладурки, не ме разбирайте по грешно, че не ми е било достатъчно присъствието на кумувете ни. Разбира се че в днешно време всеки се съобразява с джоба си и кризата и прочия. Ние просто сме си близки с кумувете, имаха възможност и сами изявиха желание да купят всичко, което според тях купуват кумувете. Нямаше сила която да ги накара да не купуват  pardon
Активен
kumata_
Регистриран

Публикации: 5

« Отговор #228 -: март 07, 2011, 10:01:05 »

Поканиха ни за кумове.Това за нас е голяма чест и радост.Искаме на 100% да подсигурим нещата които по обичай се купуват от кумувете.Затова моля ви заедно да направим един списък.
Аз знам че кумувете купуват сватбената торта на младоженците,сватбените чаши за църквата и ритуалната зала,свещите за църквата както и букета на булката.
Знам че има и други неща но незнам какви.Всичко е въпрос на уговорка с младоженците но нека направим списък с нещата които по традиция купуват кумувете.Надявам се да ми помогнете
Активен
soulless
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #229 -: март 07, 2011, 12:12:41 »

Kumata, честито кумуване! Ами темата за подаръците 100 пъти сме я нищили в тази и предишните теми, най-добре ги прегледай. Малко е трудно обаче да се направи подобен изчерпателен и точен списък, защото се оказва, че в различните райони на България традицията е различна smile
Активен
kumata_
Регистриран

« Отговор #230 -: март 07, 2011, 14:29:12 »

Аз се разрових и намерих още някои неща.Ще направя един списък може да е полезен и на някой друг.

СПИСЪК:
- Сватбената торта на младоженците
- Букета на булката
- Две чаши за ритуалната зала
- Чаша за църквата
- Свещите за църквата
- Кошнички,стотинки и жито за хвърляне след ритуалната зала
- Погачи за църквата и ритуалната зала
- Шампанско и червено вино за ритуалната зала и църквата
- Воала и чантата на булката
- Цветчета за закичване на младоженците,кумовете и шаферите
- Кумовете плащат таксата в църквата ако има църковен брак
- Кума плаща музиката за извеждане на булката от дома и както и оркестъра в ресторанта.

Това успях да събера като информация. 
Активен
fashion
Професор

« Отговор #231 -: март 07, 2011, 14:52:56 »

kumata_

Тоз списък е минимум 1000лв  angry
Активен
kumata_
Регистриран

« Отговор #232 -: март 07, 2011, 15:43:09 »

fashion така е нещата са много.Аз се опитах да направя списък на всичко и сигурно пак съм пропуснала нещо.Това се купува по традиция а в крайна сметка всичко е въпрос на уговорка между кумовете и младоженците.Понеже сега ме вълнуват тези неща и се разрових по-обстойно.Споделих списъка защото може да е полезен и на някой друг
Активен
fashion
Професор

« Отговор #233 -: март 07, 2011, 15:47:01 »

kumata

Здравей, тази традиция за кой край на Бъргария е? smile (любопитно ми е просто).
По традиция знам,че купуват единствено чашите, шампанското и букета на булката.
Активен
lunno momiche
Баш Майстор
**
Публикации: 1602

"Има само едно щастие в живота: да обичаш и да бъд

Моят сватбен албум

« Отговор #234 -: март 07, 2011, 15:54:34 »

kumata_, аз знам, че едно време едно от задълженията на кумовете е било да купят халките на младоженците. Сега обаче всичко е въпрос на договорка между младоженците и кумовете.  girl_wink
Ние се разбрахме с нашите кумове само булченският букет да е от тях. smile
« Последна редакция: март 07, 2011, 15:56:58 от lunno momiche » Активен
CabuHka
Професор
Публикации: 378

Моят сватбен албум

« Отговор #235 -: март 07, 2011, 15:57:50 »

Според е според мен въпроса - едно време са се купували всички тези неща, но в тези времена не може да поканиш някой за кум и да чакаш да ти купи всичко това. Според мен най-добре сядате четиримата и си изяснявате нещата - кой какво иска и може да купи.
Активен
fashion
Професор

« Отговор #236 -: март 07, 2011, 16:00:13 »

kumata smile
направих една сметка само колко ще ви излезе всичко като съм сложила средни цени

СПИСЪК:
- Сватбената торта на младоженците 300лв
- Букета на булката 80лв
- Две чаши за ритуалната зала 40лв
- Чаша за църквата 40лв
- Свещите за църквата 30лв
- Кошнички,стотинки и жито за хвърляне след ритуалната зала 40лв
- Погачи за църквата и ритуалната зала 20лв
- Шампанско и червено вино за ритуалната зала и църквата 20лв
- Воала и чантата на булката 100лв
- Цветчета за закичване на младоженците,кумовете и шаферите 20лв
- Кумовете плащат таксата в църквата ако има църковен брак 150лв
- Кума плаща музиката за извеждане на булката от дома и както и оркестъра в ресторанта. 500лв

до тук 1340лв, също и 200лв подарък - 1540лв Кажи речи 1/4 от сватбата плащате,честно да ти кажа не мисля, че е ваше задължение да платите всичко това, но все пак вие си знаете, пък и ако имате финансовата възможност  smile

Поздрави и успех със списъка give_rose
Активен
rafaeLa
Сватбен ГУРУ
Публикации: 700

шматка по свой си начин

Моят сватбен албум

« Отговор #237 -: март 07, 2011, 22:32:30 »

Кумата вие в кой град ще кумувате?! защото погледнах този списък, който е направила Фешън мисля, че важи повече за софия, защото ако аз лично бих го правила в Стара Загора неговата равностойност щеше да е максимум 600-620лв. .. всичко става както си го уговорите - аз примерно не исках да натоварвам никого, защото не смятам, че честта да ги поканим за кумове съвпада с честта да ни станат спонсори - в крайна сметка те освен кумове са ни и приятели и всички си знаем положението, за да се възползвам по този начин от тях но кумата, понеже не й първо кумуване просто държеше да купи някои неща и аз й казах да си избере - тя избра булчинския букет и чантата - уговори се с твоята кумица и се разберете, успех!
Активен
grey
Сватбар
Публикации: 190

« Отговор #238 -: март 08, 2011, 00:49:28 »

Аз се разрових и намерих още някои неща.Ще направя един списък може да е полезен и на някой друг.

СПИСЪК:
- Сватбената торта на младоженците
- Букета на булката
- Две чаши за ритуалната зала
- Чаша за църквата
- Свещите за църквата
- Кошнички,стотинки и жито за хвърляне след ритуалната зала
- Погачи за църквата и ритуалната зала
- Шампанско и червено вино за ритуалната зала и църквата
- Воала и чантата на булката
- Цветчета за закичване на младоженците,кумовете и шаферите
- Кумовете плащат таксата в църквата ако има църковен брак
- Кума плаща музиката за извеждане на булката от дома и както и оркестъра в ресторанта.

Това успях да събера като информация. 

Според този списък, щеше да ми е неудобно да поканя който и да е за кум/кума, особено близък приятел.
Как  събран този списък, всеки е казал по едно нещо, различно и за това ли е толкова голям списъка?

Активен
Monikamaria
Баш Майстор
**
Публикации: 1505

Моят сватбен албум

« Отговор #239 -: март 08, 2011, 01:24:20 »

Това е примерен списък явно, но не мисля, че е удачно да се тропне един такъв от младоженците пред кумовете. Ние например не искаме нищо друго от нашите кумове, освен да са до нас на сватбата и в живота. Това е! А са хора с възможности. Кумът иска да ни поръчат певица за 4000 лева, но аз категорично отказах. Е, подозирам, че няма да ме питат на края, но все пак...Надявам се да съм била ясна и да не ме "изненадват", защото за мен това е излишен и прекален разход и ми е неудобно да им го причинявам.
 Това със задълженията на кума за мен е остаряло разбиране. Познавам и хора, които канят някого за кум само защото има пари и очакват подаръци. Ужасно е! girl_impossible Според мен, ако кумовете имат желание е най-добре да седнат с младоженците и директно да се разберат кой, какво и защо. good
Активен
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 33   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: