Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 15, 2024, 15:47:38

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 33   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Всичко за кумовете - част 4  (Прочетена 150251 пъти)

teodora84
Новак
*
Публикации: 10

Meizi

« Отговор #180 -: февруари 11, 2011, 18:37:07 »

Оуу smile и ние сме си избрали кумувете но още не сме ги поканили официално,хубавото е,че се съгласиха да ни кумуват още през декември като им споменахме за сватбата и съм спокойна. Нашите кумуве са много готини  :danceg:Има ли наистина някаква традиция, или начин по който се прави официалната покана?
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Публикации: 1616

Моят сватбен албум

« Отговор #181 -: февруари 11, 2011, 19:50:53 »

Момичета, назад в темата многократно е писано за това как се кани по традиция кум. Ще намерите много информация. girl_wink
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
Публикации: 883

« Отговор #182 -: февруари 11, 2011, 20:05:03 »

Тiama, според мен пак си ги каните все едно не са имали неофициалната покана...не съм чувала да има някакви специални речи.  pardon Поне ние така смятаме да направим...
Активен
neblina
Регистриран

Публикации: 1

« Отговор #183 -: февруари 14, 2011, 11:57:11 »

Здравейте! smile Нова съм тук и се надявам да ми помогнете! smile С една приятелка искаме взаимно да си кумуваме, т.е. аз да бъда кума на нейната сватба, а тя да бъде кума на моята. Възможно ли е това според "правилата"? smile
Благодаря предварително! smile
Активен
nmitev
Любопитен
*
Публикации: 29

« Отговор #184 -: февруари 14, 2011, 13:47:25 »

Neblina,

За съжаление според "правилата" това е невъзможно. Проучвал съм въпроса и няма написано такова правило в никой канон, но поповете си го знаят.  Друг е въпросът, че никой няма да тръгне да го проверява, а пък що се отнася до гражданския брак - няма проблем да си бъдете свидетели една на друга.
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
Публикации: 883

« Отговор #185 -: февруари 14, 2011, 19:39:39 »

Здравейте! smile Нова съм тук и се надявам да ми помогнете! smile С една приятелка искаме взаимно да си кумуваме, т.е. аз да бъда кума на нейната сватба, а тя да бъде кума на моята. Възможно ли е това според "правилата"? smile
Благодаря предварително! smile

Не, не е позволено!  sad
Активен
panteryx
Сватбен ГУРУ
Публикации: 518

Моят сватбен албум

« Отговор #186 -: февруари 21, 2011, 13:43:30 »

Здравейте от мен,
на мен ми предстои сватба това лято,но попаднахме на кофти проблем!
Бяхме избрали кумуве,те са ни близки приятели,но се оказа,че ще заминават да живеят в чужбина и сега останахме без кумуве cray Няма какво да се направи искат да бягат от България! sad Разбирам ги идеално,но целият проблем е ,че нямам други подходящи,които могат да ни бъдат и не знам какво да правя....
Активен
sonja
Сватбар
Публикации: 167

« Отговор #187 -: февруари 21, 2011, 14:14:01 »

neblina, за съжаление ако ще имате църковен брак, няма да може и ние искахме нашите кумци да ни станат кумове, защото сме най-близки с тях, но попа специално се обажда на владиката да го пита и му казаха, че не може. Обяснението беше, че ние сме им вече духовни родители на тях и сега те не могат да кумуват на родителите си все едно..
Съветвам те да попитате попа, където ще ви венчават. Ако няма да имате църковен брак иначе не е проблем. Също друг вариант е като ти е толкова добра приятелка да ти бъде шаферка на сватбата и така пак ще я уважиш, а ще си изберете други кумове.

panteryx, много неприятно наистина, но ако сте решили че искате тях и нямате друг вариант, пак може да са ви кумове, какво пречи, че ще живеят в чужбина, все пак вече не сме като преди 50 години, да се пътува трудно в чужбина и т.н. Можете да си ходите на гости, макар и по рядко. Моята най-добра приятелка живее и работи в Англия и въпреки това ми идва на гости веднъж в годината всяко лято, а сега ще си дойде специално за сватбата ми и ще ми бъде шаферка...
Мисълта ми е че в днешно време разстоянието не е такава пречка както едно време, да не говорим при наличието на скайп и фейсбук smile

Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031

« Отговор #188 -: февруари 21, 2011, 15:41:01 »

panteryx, вариант е да поканите твоя приятелка за кума, а мъжът ти негов приятел за кум - да не са двойка. Може също да поканите брат/ сестра - твой/я или на мъжа ти и приятел/приятелка. Може и двойка роднини по-възрастни, макар че това се прави по-рядко, но пък защо не - струва си да се помисли, ако непременно искате да са двойка.
« Последна редакция: февруари 21, 2011, 15:43:27 от rozovka » Активен
rafaeLa
Сватбен ГУРУ
Публикации: 700

шматка по свой си начин

Моят сватбен албум

« Отговор #189 -: февруари 21, 2011, 16:21:12 »

а може да са и братовчеди - примерно първи или втори, които са връстници на младоженците smile
Активен
posum
Сватбен ГУРУ
Публикации: 725

Моят сватбен албум

« Отговор #190 -: февруари 21, 2011, 18:47:00 »

panteryx, надявам се да намерите решение.

Да споделя моите патила.
Още не се познавам с кумовете, но съм ги виждала. Дърият кум е категоричен, че той кум няма да ни стане и дава път на младите (спомняте си в каква истерия бях заради това).
Кумата била с 2 висши (като мен), а кумът... виж, за него не попитах  blush.
Кумата имала някаква страхова невроза и се притеснявала да не се прояви по вр на сватбата и това е най-големият ми проблем huhhuh.gif. КАто изключим това - съм спокойна.
Активен
once_upon_a_time
Професор
Публикации: 421

« Отговор #191 -: февруари 21, 2011, 18:54:36 »

Posum, не зная да се смея ли, да ти съчувствам ли  pardon Няма ли вариант да намекнеш на кумата, че предвид нейната страхова невроза, не би имала нищо против и не би се засегнала, ако откажат да ви бъдат кумуве... пък дано схване намека biggrin
Моят най-голям проблем с нашите кумуве е, че това ще им е трето кумуване, сигурно вече им е писнало на хората, а и не си падат много по народните танци, които пък аз обожавам. Сигурно ще инструктираме диджея да подканва булката да поведе хорото, вместо кума  yahoo Трябва да помислим и как най-елегантно да го спасим от задълженията му по откупването на пилето. Ще се радвам, ако някой даде идея в тази насока  Wink
« Последна редакция: февруари 21, 2011, 19:29:12 от once_upon_a_time » Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031

« Отговор #192 -: февруари 21, 2011, 19:24:29 »

Ъъ, ами просто не го правете това с пилето, то не е задължително  pardon.
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1377

Обичаме нашето хубаво момиченце :)

Моят сватбен албум

« Отговор #193 -: февруари 21, 2011, 22:03:14 »

Ъъ, ами просто не го правете това с пилето, то не е задължително  pardon.
goodpost и ние така направихме,просто го пропуснахме и толкоз  pardon
Активен
once_upon_a_time
Професор
Публикации: 421

« Отговор #194 -: февруари 21, 2011, 22:05:02 »

Там е работата, че аз не искам да го пропускам, а само да е по-щадящо за кума danceg
Активен
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 33   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: