Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 14, 2024, 23:04:12
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Всичко за кумовете - част 4
Страници:
1
2
[
3
]
4
5
...
33
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Всичко за кумовете - част 4 (Прочетена 149998 пъти)
Mariaid
Сватбен ГУРУ
Публикации: 883
Отг: Всичко за кумовете - част 4
«
Отговор #30 -:
декември 29, 2010, 17:36:18 »
Цитат на: posum в декември 28, 2010, 18:44:55
И той е против.
То кумовете били само 1 свидетели, к'во толкова. Ми, като са само свидетели, к'во ми ги натрисаш? Така де.
Добре, че и той е против...Наистина не склонявайте да правите компромис с тези неща!
Активен
rafaeLa
Сватбен ГУРУ
шматка по свой си начин
«
Отговор #31 -:
декември 29, 2010, 20:31:12 »
въх! не вярвах, че все още има хора, които държат толкова на традицията да се закумват децата на кумовете
това е отживелица - наистина традициите са си традиции, но пък чак толкова, то по принцип и разходите по сватбата са традиционно поемани от родителите на младоженците - но в нашия и още ред случаи, младите си плащаме всичко от-до .. така поне е лесно да се пресекат всякакви опити за намеса в подготвката и избора на всичко необходимо ..
Посум
кажи му на кандидат свекъра ти, че кумовете са най-важните хора на сватбата след вас и определено искаш да ги познаваш и след сватбата и да сте си близки с тях - все пак тези хора ще са кръстници на децата ви (ако решите един ден да правите кръщене разбира се) - и няма нужда да са 100-годишни или един вид да се запознаете с тях на самия ден .. пък и нали трябва да им имаш доверие, да потърсиш тяхната подкрепа и съвет, в крайна сметка те трябва да участват дейно в подготовката на сватбата (или поне кумата, че кума не винаги е от най-дейните
) - моята кума например вече обърна всички цветарски магазини в града, за да е сигурна, че букета ще е този, който на мен ми харесва, организира ходенето до Асеновград за рокля и разни други аксесоари - всеки ден по 3 пъти ми звъни по телефона да напомни да си направя списък с необходимите неща и ми звъни по още 3 пъти, за да ме пита дали са готови поканите
може да представиш така нещата на свекър ти и той може да те разбере, успех!
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
Обичаме нашето хубаво момиченце :)
«
Отговор #32 -:
декември 29, 2010, 21:26:35 »
rafaeLa
Именно!Не стига,че всичко ние си покриваме,ами и акъл ще ни дават.Дето има една приказка-който плаща,той поръчва музиката.Крайно възмутително е да се канят гости,без съгласието на младоженците,а камо ли да се натрисат и кумуве
Ако свекърва ми брои парите за сватбата,да кани ако ще и филанкишията,но при положение,че и лев не ни е дала-
Активен
posum
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #33 -:
декември 29, 2010, 22:17:10 »
Ми, там е проблемът, че основните разходи ще ги поемат родителите ни.
Ние именно заради това отложихме сватбата за следв година, за да спестим парички, но за зла участ половинката остана без работа цяло лято и половин есен, а аз малко по-малко и всичките ни спестявания се изпариха.
То и това му дава сили да се опитва да се налага. Поне нашите не го правят и ни защитават.
Опитва се да се налага и за ресторанта, и за питката, и за... забравих вече, че бях пред припадък.
Активен
rafaeLa
Сватбен ГУРУ
шматка по свой си начин
«
Отговор #34 -:
декември 29, 2010, 23:23:54 »
ам вай вай вай!!!
Carlyangel
покажи малко рогца, бе момиче! как така ще ви дават наклон на желанията .. аз ти предлагам веднага да вкараш една контраатака, като до толкова държат на традициите, да вземат и да ви дадат пари за сватбата, за да сте съвсем традиционни, ааа ма ха
Посум
като те чета и ме избива яд, тоя човек в коя година живее?! не помня вече в коя тема четох за една булка, която толкова й се месели родителите на подготовката, че в един момент майка й я нахокала с думите: "коя си ти, че да решаваш каквото и да било?!" опомни го малко тоя човек, дори и да влезете в конфронтация, все пак това е
твоят ден и на твоята половинката
- гостите ще дойдат да видят вашите клетвите, вашето "да", вашите сълзи и усмивки от щастие, не на свекъра ти ..
Активен
wanting
Професор
Публикации: 314
«
Отговор #35 -:
декември 30, 2010, 10:33:49 »
Аз мисля, че кумовете трябва да са хора, които ВИЕ харесвате, с които се разбирате и на които можете да разчитате във всеки един момент !!!
На нас кумове ни станаха един колега на мъжа ми и жена му, с които и до сега постоянно се събираме - страшно са готини и отзивчиви, дори тогава не бяха още семейство
въпреки традицията
И те исках ние да сме им кумове, но бях бременна в 9 месец и имаше опасност да останат без кума
Иначе щяхме да се съгласим
Със сигурност те ще са и кръстници на дъщеря ми
Някой беше писал, че те са най-важните хора след булката и младоженеца и това е 100 % така
Сватбата трябва да е вашия ден, на който вие решавате кой ще присъства
Е и на мен ми отне доста време докато разясних това на някои роднини, но все пак успях и резултата е:
10 човека роднини от моя страна, 10 от страна на мъжа ми и всичко останало приятели и колеги
Не се давайте момичета !!!
Това си е вашия ден !!!
Отстоявайте си го !!!
Активен
carlyangel
Сватбен ШАМАН
Обичаме нашето хубаво момиченце :)
«
Отговор #36 -:
декември 30, 2010, 11:29:09 »
rafaeLa
ние в този план нямаме проблем,понеже си покриваме всичко,а и отдавна съм си показала рогата и никой нищо не ми казва.Взела съм им страха
Говорех за такива случаи като на посум,но явно съм се разпалила
хихи .На нашата сватба ще ни кумуват 2-рият ми братовчед и жена му.И детенце имат,могат и съвети да ми дават
.Аз честно казано никога не бях чувала,че децата на кумувете на родителите било традиция да ти кумуват.
Много архаично ми звучи.
Активен
rafaeLa
Сватбен ГУРУ
шматка по свой си начин
«
Отговор #37 -:
декември 30, 2010, 12:49:23 »
carlyangel
ми архаично е - от времето, когато всички за живеели в едно село и са се познавали и са се събирали и то в общи линии е било логично да се закумват децата на кумовете - един вид стават рода, ама в днешно време, когато сме пръснати по всички краища на света аз моа или не моа да каня някви хора за кумове - те на мъжа ми родителите даже не знаят техните кумове къде са - живи ли са, не са ли - пък какво остава да ги издирвам да видя имат ли деца или не .. айде сега нЕма нужда от антики на сватбата ми
wanting
aз дадох картбланш по 20 човека - ама те не можаха да я изпълнят, което мен много ме устройва, че имаме толкова приятели, че все още не сме уточнили точния списък с гости, а трябва да давам поканите за печат
но това ще го оставя за след НГ и ще се моля да ми стигне времето
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #38 -:
декември 30, 2010, 18:07:48 »
Нали не можеше да се кумува един на друг?
Активен
rafaeLa
Сватбен ГУРУ
шматка по свой си начин
«
Отговор #39 -:
декември 31, 2010, 00:41:53 »
Mariaid
и тук нещата са доста субективни - и аз така си мислех, но попаднах тук на доста разкази от двойки, които са си кумове и кумци едновременно, така, че няма невъзможни неща
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #40 -:
декември 31, 2010, 01:19:57 »
Хм...странно! Бях убедена, че не може
Активен
wanting
Професор
Публикации: 314
«
Отговор #41 -:
декември 31, 2010, 12:20:35 »
ами по приницип църковния брак забранява кумуването едни на други, но тъй като ние с мъжа ми нямаме такъв не беше проблем да им бъдем кумове
проблема беше огромния корем, отеклите крака и наближаващия термин
и все пак всеки тълкува традициите както му е удобно
Активен
caffein
Ентусиаст
Публикации: 59
«
Отговор #42 -:
януари 05, 2011, 10:55:02 »
Здравейте момичета и момчета!
Дойде време и ние да поканим кумовете си.
С годеника ми избрахме варианта всеки да избере по един и така – той си избра кум, а аз – кума. Имаше много „за” и „против” за това да бъдат ли кумовете двойка или не, но се спряхме на този вариант първо защото нямаме такава приятелска двойка, които и двамата еднозначно да посочим – в смисъл двойките, които познаваме са или по-скоро мои или по-скоро негови близки, които съответно другия слабо познава. От друга страна не искахме заради някой много близък да поканим и гаджето му/й да кумува само защото в момента е с него или нея.
И така кумът и кумата не са двойка, но се познават добре от университета, което е облекчение, защото не ми се щеше да натресем двама напълно непознати, които да трябва да се „Сработват” те първа на сватбата – знаете, че имат доста общи отговорности и пр.
За момента на никого не сме казали (освен, че аз съм написала тук във форума :Ppp) кой ще кумува на сватбата, но вече обявихме на всички, че ще се женим – вече има и подпитвания и бъзици, но всичко е в реда на нещата.
Сега ми предстои задачата да организирам поканването. Т.к. не можем да отидем „да почетем” кумовете у дома им, мислим да ги изведем някъде на хубаво заведение – да сме само четиримата и да ги поканим възможно най-близко до традицията. Прочетох какво са писали хората в тази тема по-рано и мисля, че съм сравнително подготвена, но се чудя – сеща ли се някой от вас за такова заведение (в София), което да е едновременно елегантно (проекто-кумата ми е жена с безукорен стил), но и да позволява да се сервира кокошка, питка и прочие. Технически ме интересува някой правил ли е подобно нещо, да ми даде идейки за организацията!
Също една подробност – ракията, която се сервира трябва ли да е украсена със здравец както на сватбата? Или както си го направим? Освен кокошка (пиле), питка и ракия нещо друго има ли, което трябва да го има?
Както казах – ще ми се да се приближим максимално до българската традиция, затова ако има нещо характерно – като думи, които се казват или нещо друго – моля посъветвайте ме.
Накрая ще се съглася с всички написали по-горе – кумуването е голяма чест. Тя не се пада на всеки и кумът и кумата по презумпция са „специални”. Освен, че е пост по заслуги – в смисъл - избират се по това колко са големи сърцата и приятелството им, това е и голяма отговорност – трябва да са разбиращи, тактични, хора на които да може да се довериш и разчиташ. И определено – парти типажи! Това го казвам за всички, които биват поканени да кумуват – като цяло – голяма работа е. И няма нищо общо с best man и maid of honour – реално при нас значението и отговорността на кумството е много по-голямо.
Поздрави на всички!
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #43 -:
януари 05, 2011, 11:26:55 »
Аз май знам, че трябва да има е питка, пиле, ракия и торта, но не съм много сигурна!
Активен
pinkbird
Професор
Публикации: 415
«
Отговор #44 -:
януари 05, 2011, 11:44:33 »
И аз знам за тези неща, които казва
Mariaid
. Ако има някакви допълнителни тънкости
, ще се радвам да ги чуя, защото нашите кумове ги поканихме неофициално преди няколко месеца, но към края на този месец предстои да ги поканим официално и искам максимално да се доближим до традицията.
Активен
Страници:
1
2
[
3
]
4
5
...
33
Нагоре