Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 01, 2024, 16:36:46

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Бременност, майчинство и закони 2  (Прочетена 184811 пъти)

Gergancheto
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2366

Моят сватбен албум

« Отговор #330 -: февруари 25, 2009, 10:17:59 »

Аз пак едно въпросче да си задам, дето втори път ще ви питам, но първия път никой неможа да ми каже  Wink Ако съм студентка редовно обучение и съм на работа въз основа на кое от двете би ми се изплащало майчинство?! Аз ли трябва да си избера или едно от двете е по-висше в йерархията и се взема директно то като база за изплащане на майчинството  crazy
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #331 -: февруари 25, 2009, 10:22:17 »

Герганче, мисля, че ще ти вземат директно данните като осигурена на работа. Редовните студенти се осигуряват здравно от държавата само, ако не работят и не се осигуряват на друго основание. По тази логика мисля, че ще важи и за майчинството, че с предимство е статуса ти на работеща, а не на редовна студентка.
Активен
магито
Global Moderator
*
Публикации: 4922

яхнала метлата

Моят сватбен албум

« Отговор #332 -: февруари 25, 2009, 10:48:20 »

Със сигурност важи статута ти на работеща.Като студентка редовно убочение би трябвало при записване на всеки семестър да попълваш декларация дали се осигуряваш от друго място и ако е така, държават не те осигурява вече, а оставя това на новия ти работодател(така да се каже).
Активен
Слънце
Публикации: 2771

Усмихни се!

« Отговор #333 -: февруари 25, 2009, 10:54:14 »

Гери, аз ти бях отговорила още предния път. Щом се водиш на работа по трудов договор, университетът не би трябвало да те осигурява, съответно работодателят ти плаща здравни и социални осигуровки и тогава не подлежиш и на тази помощ за редовни студентки. Тя е предназначена именно за студенти, които не работят, защото те няма как да натрупат изисквания сега 12-месечен трудов стаж.
То реално майчинството се изчислява каот процент от заплатата, така че ако си само студентка, няма на каква база да ти се смята майчинство (университетът плаща само здравни, но не и социлани осигурвки). Затова измислиха тази помощ за студентките редовно обучение, които не работят.
Но ако ти се осигуряваш на по-висока заплата, ще ти е по-изгодно от помощта за студенти.
« Последна редакция: февруари 25, 2009, 10:56:49 от Слънце » Активен
darling
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1371

....братска обич.....

Моят сватбен албум

« Отговор #334 -: февруари 25, 2009, 18:55:01 »

Zahira  редовните студенти получават обезщетението за по -кратък срок, тя каза 1 година, но не беше много сигурна. Но ти нали имаш трудов стаж ? А пък аз заради шантавият ми ден днес забравих да я питам за проверката на осигуровките. Върти ми се в главата че в сайта на НОИ може да се направи такава проверка, но трябва да си знаеш номера, който ти дават на място в НОИ.
Активен
Mrs.™
Публикации: 4641

Моят сватбен албум

« Отговор #335 -: февруари 25, 2009, 19:15:03 »

Върти ми се в главата че в сайта на НОИ може да се направи такава проверка, но трябва да си знаеш номера, който ти дават на място в НОИ.
Точно така,може да се провери в сайта им,но трябва да имаш 4 цифрен код мисля,който те ти издават good
Активен
daniela_sl
Ентусиаст
**
Публикации: 95

Моят сватбен албум

« Отговор #336 -: март 17, 2009, 07:48:41 »

Момичета,знам че вече е дискутиран този въпрос, но аз пак да Ви питам.......
аз самата се бях интересувала преди известно време,но вчера една приятелка,която на скоро роди ми каза,че когато болничния /45 дена преди раждане/се пада края на месеца,както е при мен,ще изляза в болнични на 25 май се включва в тия 12месеца..Вие какво мислите... girl_wink
Активен
maj4eto
Публикации: 2067

Моят сватбен албум

« Отговор #337 -: март 19, 2009, 11:45:40 »

Момичета,някая от вас случайно да знае-Задължително ли е бебето да има и презиме crazy Защото нашето бебче  смятаме да го кръщаваме само с фамилия,както се прави тук,но не звая дали после при регистрацията в БГ ще има някакъв проблем crazy
Активен
Рени
Баш Майстор
**
Публикации: 1994

Аз дочаках своето малко чудо*2!

Моят сватбен албум

« Отговор #338 -: март 19, 2009, 12:39:14 »

Майче, една съседка роди в чужбина и бебето беше записано само с две имена, независимо, че и тя и мъжа и са българи. После като си дойдоха в Бг им казаха, че ако искат детето може да си остане с двете имена или чрез съда да му променят името и да си има и презиме. Надявам се, че не ти давам грешна информация, защото това се случи преди три години, но не мисля че ще е проблем, че детето ще е с две имена, все пак ще е чужд гражданин.
Активен
maj4eto

Моят сватбен албум

« Отговор #339 -: март 19, 2009, 12:43:33 »

Мерси,Рени,дано наистина да е така.А нашето бебче няма да е чужд гражданин,защото ще го правим българче и поляче  pardon а това че е родено в Германия нищо не означава щом и двамата родители са чужденци pardon Оффф трябва да намеря малко инфо за това,че да няма после проблеми angry
Активен
Рени
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #340 -: март 19, 2009, 12:53:52 »

Майче, виж тук какво пише. Дано ти е полезно.
http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_content&task=view&id=16674&Itemid=521

Ще потърся и още инфо.
Активен
maj4eto

Моят сватбен албум

« Отговор #341 -: март 19, 2009, 13:04:10 »

Да ,Рени ,за това се информирах вече...сам това с презимето не ми е ясно pardon
Активен
maria_lakova
Публикации: 4170

Моят сватбен албум

« Отговор #342 -: март 23, 2009, 11:58:39 »

Момичета, искам да попитам някой знае ли как става прехвърляне на отпуск за гледане на дете от 1 до 2 години на бащата и какви документи се подават? Интересува ме също така дали работодателят на бащата е длъжен да се съгласи с този отпуск или има право да откаже?
Благодаря ви предварително.  give_rose
Активен
Рени
Баш Майстор
**

Моят сватбен албум

« Отговор #343 -: март 23, 2009, 13:19:13 »

Мария, незнам дали това ще ти помогне, но все пак е някаква насока. Според чл.164, ал.3 от КТ: "Отпускът по ал. 1 /за отглеждане на малко дете/ със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.".
Това е изчерпателното изброяване на кръга от лица, които могат да ползват този вид отпуск.
Приглагат се копие от акта за раждане на детето, двата броя декларации /работодателят следва да Ви предостави такива формуляри за попълване/. Попълват се Приложение №2 и 3 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. (ето тук можеш да ги видиш в наредбата http://www.paragraf22.com/pravo/naredbi/31603.html) Приложенията са в края й.
По всяко време на двете години може да решиш и да започнеш отново ти да ползвате отпуска, като лицето, ползвало същия на основание ал.3 преустановява ползването му.

Работодателят на мъжа ти неможе да откаже ползването на подобен отпуск!

Късмет! give_rose

Активен
maria_lakova
Публикации: 4170

Моят сватбен албум

« Отговор #344 -: март 23, 2009, 13:53:15 »

Рени, много ти благодаря за информацията!  give_rose
Още не сме решили със сигурност дали ще прехвърлям майчинството на таткото, но нещо май от моята работа искат да се връщам, а и може би заплатата ми ще е по-висока от тази на мъжа ми в момента и искам да съм информирана.  Girl_hide
Активен
Страници: 1 ... 21 22 [23] 24 25 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: