Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 28, 2024, 07:35:31

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 34   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Взимане на булката - 2 част  (Прочетена 195514 пъти)

plamak_
Сватбен ГУРУ
Публикации: 880

Моят сватбен албум

« Отговор #300 -: октомври 25, 2010, 16:34:59 »

Е да определено ако не се разбираш с свекърва си и си принуден да я наричаш майко е ужасно или същото важи и за в обратен вариянт.Аз винаги съм казвала ,че ако родителите на съпругът ми не се държаха така с мен и аз не бих се обърнала така към тях, въпреки че всеки знае че майка и татко са ти само едни.Просто се разбираме и уважаваме , това ми помага по лесно да кажа това обращение.Може би ви звучи странно , но аз се радвам на тези ни взаимоотношения и това как ги наричам ми е най малкия проблем в случая.
Активен
vesi_86
Новак
*
Публикации: 13

« Отговор #301 -: октомври 26, 2010, 22:00:11 »

"Plamak_" честито и от мен !!!  Flower Пожелавам и на двама ви от все сърце дълъг и щастлив семеен живот,  Sunshine изпълнен с безброй хубави моменти,усмивки,разбирателство и нестихваща любов!  Dance2
Aз защо съм против обръщенията с "мамо" и "татко".Още повече че цял живот живея само с майка ми,не поддържам връзка с баща ми от както се помня и не мога да си обърна езика да нарека някой,било то и свекъра ми с думата"татко" (непривично ми е й странно ми звучи).А с "мамо" ми е още по-нелепо,аз имам само една майка.По-удобно ми е да ги наричам с имената им.
Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
Публикации: 880

Моят сватбен албум

« Отговор #302 -: октомври 26, 2010, 22:22:15 »

Благодаря ти много Веси за милите пожелания.
Да ти кажа не виждам нищо лошо в това да се обръщаш към родителите на мъжът си по име, но е хубаво и да сте говорили за това за да знаеш и тяхното мнение и да им обясниш че е непосилно за теб , смятам че ще те разберат и няма да има проблем за това.
Активен
bubu_123
Сватбар
Публикации: 227

Моят сватбен албум

« Отговор #303 -: октомври 28, 2010, 09:04:18 »

Аз така и не успях да си изкривя езика и да кажа на родителите на мъжа ми "майко" и "татко". Той също нарича моите родители по име. Родителите ми на шега винаги говорят за себе си като "баба му" и "дядо му" на Сашо. Мисля, че въпросът с обръщението е личен избор. Всеки както си реши, не може някой да те задължава. Не съм обсъждала обръщенията със свекърите си и не мисля да го правя. Дори и да искат да ги наричам по някакъв конкретен начин е възможно на мен да не ми е приятно. Всъщност сега като се замисля те също не се обръщат към родителите на другия с "майко" и "татко". Моите родители го правеха, но при тях ситуацията беше такава, че единият нямаше майка, а другият нямаше баща и някак си беше по-естествено.
Кумата ми за първи път нарече свекърва си "майко" горе-долу година след сватбата им. Каза, че тогава й е дошло за първи път отвътре.
Активен
pantera_v
Новак
*
Публикации: 17

« Отговор #304 -: ноември 03, 2010, 13:24:17 »

здравейте, момичета smile
Аз съм нова тук и догодина планираме сватба. Никак не съм наясно с какво се почва ...и въобще какво трябва да правя . Някъде има ли нещо като списък с това какво се прави и кое след кое е ?
И другото , което ме интересува, кажете си мнението за вземане на булката когато има дете? (имаме дете на 1 г. и живеем от няколко години заедно) . Нормално ли ще е да ме вземе от родния ми дом на сватбата? Или да тръгнем заедно от дома, където живеем заедно?
Той иска да ме взема от нас, пък аз сякаш не съм привърженик на това, след като живеем заедно отдавна и имаме дете....
Благодаря ви предварително smile
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Публикации: 1616

Моят сватбен албум

« Отговор #305 -: ноември 03, 2010, 13:31:15 »

Според мен е по-логично да те вземат от неутрална територия (мен не взе от фризьорския салон) или да се чакате направо пред ритуалната/църквата/мястото за снимки, както правят католиците. За мен това е по-удачно, защото той така или иначе те е взел вече(живеете заедно) и все едно те е върнал на вашите, и сега пак ще те вземе  crazy
Активен
nadelina88
Сватбен ГУРУ
Публикации: 681

« Отговор #306 -: ноември 03, 2010, 13:45:17 »

Според мен сватбата трябва да си бъде Сватба. Съгласна съм с бъдещия ти съпруг, че е по-добре да те вземе от дома на вашите. Вие живеете заедно, но той не те е взел до сега официално, сега е момента да го направи. Това, че имате дете, не мисля, че е проблем, дори изобщо. Снощи даваха Иван и Андрей в "Стани богат" и Иван разказа, че е предложил на Вихра чрез дъщеря им, дал й е пръстена да попита мама дали иска да се омъжи за татко. Беше толкова мило!  heart Така и детето се е чувствало част от приказката. И с това искам да кажа, че не би трябвало да приемаш детето ви като следващата крачка между вас двамата, а да го включите в сватбата, такава каквато тя трябва да бъде по традиция.
Активен
divanetata
Сватбен ГУРУ
Публикации: 499

Моят сватбен албум

« Отговор #307 -: ноември 03, 2010, 15:18:06 »

Съгласна съм с nadelina88, че фактът, че имате дете, не би трябвало да е причина бъдещият ти съпруг да не те вземе от дома на родителите ти. В крайна сметка традициите не са това, което бяха  tease Отделен е вече въпросът дали ТИ искаш той да те вземе оттам. Ако не искаш, всичко е ясно, но ако искаш, не се поколебавай изобщо. Само ще вметна, че за мен беше много важно съпругът ми да ме вземе не откъдето и да е, а точно от дома на родителите ми. Някак си тръпката беше друга  girl_in_love Съответно това допринесе сватбата да е в родния ми град  blush Някак си не ми допада на мен това, което се практикува напоследък, булката да се взема от хотелска стая или от дома на познати и т. н. Но, както казах вече, традициите не са това, което бяха, и всеки преценява с кои от тях ще се съобрази и кое ще направи по свой си начин  Wink
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863

Dum spiro, spero!

« Отговор #308 -: ноември 03, 2010, 15:53:50 »

Майката на годеника ми също е против идеята да ме вземат на сватбата от дома ни, в който живеем двамата, като изказа както някои разумни съображения, така и доста традиционни схващания, които по-скоро утежняват ритуала, отколкото да го правят приятен. Пантера, според мен, след като така и така живеете заедно, спокойно можете да си организирате вземането така, че хем да ви е удобно като организация, хем да ви е приятно. Ако усещаш дома ви като мястото, от където трябва да те вземат, направете го така. В крайна сметка всички сватбени церемонии са вече орханизирани по някакъв начин от някой, защото така му е било удобно и по-добре да се организирате така, че да ви е приятно, отколкото само защото някога така се е правело. В крайна сметка, всички ритуали по сватбата са просто вижданията на различни хора. За мен много по-голяма бутафория е да "ме вземат" от място, на което не живея от години само защото такава била традицията. Иначе е красиво. Но за мен при съвместно съжителство преди брака, си е чиста доза престараване.

Иначе чух един разумен аргумент за това да не взимат булката от дома, в който живеят с младоженеца и той е, че след взимането остава голям хаос и като се приберат след сватбата младоженците, нямало да е удачно да влизат в неподредена къща. Аз и за това обаче смятам, че си има начини да се преодолее.

Всеки случай, е въпрос на лично усещане и не мисля, че трябва да има чак толкова голямо значение това как "се прави" на други сватби. girl_wink
Активен
vilenceto
Професор
Публикации: 409

Моят сватбен албум

« Отговор #309 -: ноември 03, 2010, 17:01:09 »

ние живеем от четири години заедно, отделно от родителите ни и въпреки това аз държах да си ме вземе официално от мама и татко, просто така го чувствах, дори да имахме дете, пак така щях да го направя. Татко си ме изведе от къщи и ме предаде официално на настоящия ми съпруг, никога няма да забравя този момент, беше толкова силно усещане, а и думите, които татко ни каза при предаването, нямаше да намери удобен момент да ни ги каже, ако не го бяхме организирали по този начин.
Иначе съм абсолютно съгласна, че днес сватбата се организира по начина, по който вие да се чувствате добре, направете си я така както го усещате, само така ще бъде Вашия ден, защото вие сте си го организирали точно както сте искали да бъде.
Активен
SamVimes
Новак
*
Публикации: 12

« Отговор #310 -: ноември 03, 2010, 17:33:48 »

Майката на годеника ми също е против идеята да ме вземат на сватбата от дома ни, в който живеем двамата, като изказа както някои разумни съображения...

Никой не я пита! Двамата ще си решим. Ама, да те взема от място, където не живееш, ми се струва дивотия в полза на традицията. Която традиция, както се казва в рекламата, не е това, което беше. smile

Хайде сега, моята фенка от далечния Югозапад пак да вземе да се възмути, че съм писал, щото аз нямам право да пиша тук, както излиза.  tease
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023

« Отговор #311 -: ноември 04, 2010, 13:19:20 »

Аз ще се върна на обръщението, май няма специална тема, поне аз не намерих. Моя приятелка се обръща и говори за свекър си и свекърва си: "майка Пенка и татко Иван". На мене ми харесва и ще се чувствам добре ако снаха ми го използва. Хем си има думата майка, хем има и разлика, като не е само "майко", както би се обърнала към майка си. Аз лично казвах майко и татко, така ме посъветва моята майка. Най- лесно е да го кажеш първия път по телефон, сега и по ел. поща може да го напишеш. Ясно е, че няма да заменят майка ти и баща ти, но те са родители на човека до теб, те ще са баба и дядо на децата ти. Съпругът ми също казва на моите родители "майко" и "татко". Етърва ми не успя да измисли начин да се обръща към свекъра и свекърва ни и до ден днешен или хъмка, или ползва трето лице "кажи на баба си.." Мисля дори да поговоря със сина си на тази тема, вече е дошло времето да кажа какво мисля.
Активен
iana_apostolova
Ентусиаст
**
Публикации: 81

Обичам те ...

Моят сватбен албум

« Отговор #312 -: ноември 09, 2010, 16:20:51 »

Аз имам един въпрос относно вземането.... Мен ще ме вземат от нас, но въпроса ми е - кога се рита менчето.... в обредния дом или когато те извеждат?
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Публикации: 1616

Моят сватбен албум

« Отговор #313 -: ноември 09, 2010, 16:41:41 »

По принцип като те извеждат от дома, тогава се рита. Но в много ресторанти също го правят, така че е хубаво да се съгласувате с тях за ритуала, за да не ритате 2-3 менчета  pardon По обичай, попътно за църквата се минавало през вода, но тъй като в днешно време реки и кладенци почти няма в градовете, за това се рита менче.
Активен
svekarva
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4023

« Отговор #314 -: ноември 09, 2010, 16:49:02 »

Погледнах в книгата за ритуалите и обичаите, има я в галерията ми, там пише, че само момъкът рита менчето, когато излиза от бащината къща. Много трябва да внимава, за да не се захлупи, че е на лошо. Може друг да ритне менчето, нещо като спасяване на младото семейство от лошото.  На момата само и "лисват вода", когато излиза от къщи. Ако е много хубава, да не я урочасът, идва така нареченият "грозник" - някой изцапан и раздърпан роднина за да отклони вниманието на гостите.  yahoo Естествено, това е в старата традиция, сега може да се рита колкото пъти е нужно за създаване на настроение. По това, как остава ритнатото от момата менче, се гадае /може и някои дисководещи да са решили, че е така/ дали първото дете е момиче или момче.
Активен
Страници: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 34   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: