Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 24, 2024, 18:32:04
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Как да бъдат облечени гостите ни?
Страници:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Как да бъдат облечени гостите ни? (Прочетена 222877 пъти)
michelle
Сватбен ШАМАН
Отг: Как да бъдат облечени гостите ни?
«
Отговор #285 -:
март 02, 2012, 16:31:59 »
Без да искам да подклаждам спор, искам да попитам нещо вече от позицията на евентуален гост на сватби. Примерна ситуация : получавам покана с упоменат дрес код "официална рокля и официален костюм", желателно в определена цветова гама. Тук аз изпадам в дилема : уважавам младоженците, но по стечение на обстоятелствата няма да мога да можем със съпруга ми да си купим нови дрехи. Да речем, че тези, които имаме са почти неудачни. Обмисляме колко да дадем за подарък, евентуално път и нощувки... И като се замисля с всичко това разходът за двамата с дрехи, подарък, път, нощувки би стигнал и надхвърлил 400 лв...В такива случаи със съжаление и двамата със съпруга ми свеждаме присъствието на сватби до 1-2 годишно...
Та въпросът ми е : ако вашите гости не могат да си позволят да спазят дрес кода (въобще не говоря да дойдат с ежедневно облекло), значи ли, че ще се наложи да пропуснат сватбата ви? Бихте ли им предложили някакво разрешение на този проблем и ако да, какво?
«
Последна редакция: март 02, 2012, 16:33:36 от michelle
»
Активен
Kalama
Сватбар
Публикации: 265
«
Отговор #286 -:
март 02, 2012, 16:39:41 »
Проблемът е социален. Все още средностатистическия българин е беден, за да си позволи този разход. За това, както бях писала по-рано такива сватби все още са много малко в България. И тук искам да попитам някой до сега получавал ли е покана за сватба с дрес код? Мисля, че е настоящата действителност в нашата страна едва ли ще ви се наложи няколко пъти в годината да спазвате дрес код на сватба, даже не бих казала, че на няколко години би ви се наложило. Надявам се някой ден това да стане действителност в България и всеки да може да си позволи да си купи фрак, за да отиде на сватба.
Активен
emmmmmy
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4265
«
Отговор #287 -:
март 02, 2012, 16:40:30 »
аз съм казала директно на по-близките , които знам че имат финансова възможност и желание, какво бих искала.
Тези които са ми казали или знам че нямат възможност, а те не са малко, им обясних просто да дойдат, независимо как облечени. Но при малка сватба е лесно. Дори още не съм пуснала поканите, а вече съм се уговорила с повечето хора.
ако родителите също се водят гости- е, за тях ще следя изкъсо-имам пълното право
Активен
Kalama
Сватбар
Публикации: 265
«
Отговор #288 -:
март 02, 2012, 16:43:54 »
Да, това е другия момент, че масовите сватби са около 100 човека и не е трудно да споделиш с гостите си в прав текст как да са облечени, още повече като знаеш кой има и кой няма финансова възможност.
Активен
theone
Професор
Публикации: 482
«
Отговор #289 -:
март 02, 2012, 16:48:23 »
според описаната ситуация
- в позицията на гост бих облякла най-удачното от почти неудачните варианти дрехи, които имам. при дрес код официална рокля и ограничен избор бих избрала от наличното първо по критерии дължина - под/около коляното.
- в позицията на домакин не бих направила проблем и няма да ви върна разбира се... (приемам вметката ти, че нямате намерение да дойдете с ежедневно облекло)
Активен
AliTia
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #290 -:
март 02, 2012, 16:55:19 »
Цитат на: michelle в март 02, 2012, 16:31:59
Та въпросът ми е : ако вашите гости не могат да си позволят да спазят дрес кода (въобще не говоря да дойдат с ежедневно облекло), значи ли, че ще се наложи да пропуснат сватбата ви? Бихте ли им предложили някакво разрешение на този проблем и ако да, какво?
За мен лично няма алтернативно решение на проблема. И изобщо цялата тази тема с дрес кода е малко объркана. Звучи по- скоро като начин да избегнеш присъствието на определени хора на сватбата ти. Както по горе michelle каза, ако нямат такава възможност, следователно изобщо няма и да дойдат. Тогава какъв е смисъла да ги каните. Тъй като в България наистина все още не е навлязло, понятието дрес код се изкривява, до толкова, че чак изглежда абсурдно
Активен
gucci
Leader
Обичаме се!
«
Отговор #291 -:
март 02, 2012, 16:55:40 »
Kalama аз съм била на две сватби с дрес код-официална дълга рокля.Изискванията на булката,която почти не познавах бяха доста.Аз спазих изискванията ,макар и да не се чувствах комфортно в дълга рокля.За мен това е огранчение-аз пак щях да съм облечена подобаващо,но за мене роклята беше неудобство.Отказвали сме се да ходим на една сватба заради дрес код.Незнам аз съм против слагането на дрес код в поканата или напомняне в същата да се носят пари за подарък.Все още финансовото положение на много хора не позволява спазване на условия за вида на обличане на сватба.За мен практично е дрес код да има на фирмени и официални събития.а аз лично не смятам ,че сватбата е такова събитие което изисква по специално облекло.Не казвам да с по тениски и дънки.Но смятам ,че на сватба човек може да отиде и с костюм-къса рокля със сако,пола със сако,панталон и сако или друг вид изискано облекло,което повечето хора имат в гардероба си.
Активен
sunset
Сватбен ГУРУ
Публикации: 821
«
Отговор #292 -:
март 02, 2012, 17:12:34 »
Аз и преди съм писала по темата, но сега изказвам мнение от позицията на гост. С удоволствие бих спазила дрес код, ако има такъв, но само в случай, че мога да си го позволя. Ако нямам финансовата възможност, просто няма да отида на сватбата. Аз на нашата сватба не мога да си представя някой гост да не дойде, защото няма пари да се облече според указаното в поканата. Дори отсега се притеснявам за някои от гостите, които знам, че не са добре финансово как ще дават подаръци или пари, а аз държа главно на присъствието им.
Била съм на много сватби и до момента на никоя не е имало изискване за облекло, а това са били все сватби в изискани ресторанти.
«
Последна редакция: март 02, 2012, 17:14:54 от sunset
»
Активен
Hecate
Професор
«
Отговор #293 -:
март 02, 2012, 17:52:54 »
Ние сме канени на сватба в Royal Tunbridge Wells с тържество в Uckbridge в Англия тази година. Мястото, където е тържеството, наподобява замък. Младоженецът е англичанин с благороден произход. В поканата не е указано нищо, но в сватбения сайт на младоженците има указан дрес код, който пише, че макар младоженците и семействата им да са в строго официално облекло, то за гостите стилът ще е по-скоро casual smart, т.е. по-непринудено, но все пак официално облекло. Това включва примерно нови изчистени дънки и риза със сако за мъжете. Аз мисля да ходя с рокля, съвсем не официална, с дължина около коляното и сако/шлифер зависимост от атмосефрните условия в Англия в края на април. Бъдещият ми съпруг ще е в черен костюм с риза и вратовръзка.
Въпросът е, че и по-непринудено да съм облечена пак бих отишла, защото въпросната приятелка я чувствам истински близка. Тя оценява достатъчно жеста, че на фона на нашите заплати, сме отделили средства за самолетни билети и др. разноски до там. Бих предпочела хората, на които държа, ако ще и по джапанки да дойдат - да дойдат, защото хората правят сватбата, а не украса, официално облеко или зари. Тържественото не винаги е равно на весело.
Между другото същата тази приятелка, на чиято сватба ще ходим, беше с изкълчен глезен и превръзка и беше на една друга сватба миналата година с превръзка и джапанки, защото не можеше да дойде с друго. Това не я направи по-малко усмихната или по-малко красива.
Активен
theone
Професор
«
Отговор #294 -:
март 02, 2012, 18:16:35 »
Hecate
, просто съвет за да не се чувствате неудобно на сватбата в Англия. smart casual дрес код не включва дънки. задължително е панталон с ръб, не е нужно да е костюм, но не означава сако с дънки.
Активен
InLove_Girl
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #295 -:
март 02, 2012, 18:20:09 »
theone, smart casual точно сако с дънки означава, по желание панталон с риза, но без вратовръзка и т.н. Недейте да изказвате мнения без да сте проверили някъде. Отвори една търсачка и провери за какво става дума...
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20061015173749AASaHrN
«
Последна редакция: март 02, 2012, 18:22:10 от InLove_Girl
»
Активен
theone
Професор
«
Отговор #296 -:
март 02, 2012, 18:28:24 »
няма нужда да отварям търсачка за да дам дефиниция на този дрес код. ти може да прочетеш внимателно какво пише в ликът, който си посочила...
Активен
emmmmmy
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 4265
«
Отговор #297 -:
март 02, 2012, 18:46:30 »
хм, това е много интересно- тук пък дават че има опция в smart casual за дънки, но определен цвят и винаги със сако. Иначе се препоръчва панталон .
ето тук всички casual стилове
http://www.casualpower.com/business_casual_tips/six_categories.html
Активен
Hecate
Професор
«
Отговор #298 -:
март 02, 2012, 18:50:02 »
Спорът пак е излишен, някой възприемат хубави тъмни на цвят дънки, наподобяващи панталон за влизащи в този тип дрес код, когато са съчетани правилно. Същото бе потвърдено и от булката и дадено за пример. Аз самата имам дънки с ръб, много тъмно сини и наподобяващи панталон, ползвам ги често за работа в петък.
За други това не е приемливо, но панталон с ръб определено не е casual smart, а повече от необходимото. За пример в линка са дадени какис, т.е. съвсем обикновен памучен панталон.
Активен
InLove_Girl
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #299 -:
март 02, 2012, 18:56:22 »
именно Hecate, благодаря
Между другото този стил ми се струва супер подходящ за българските сватби и много хора се обличат точно така за повода
Активен
Страници:
1
...
18
19
[
20
]
21
22
...