Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 24, 2024, 18:30:54

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 30   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Как да бъдат облечени гостите ни?  (Прочетена 222871 пъти)

госпожица
Сватбен ГУРУ
Публикации: 923

Моят сватбен албум

« Отговор #165 -: ноември 03, 2011, 21:58:28 »

Момичета, да не се обидите, ама това: Aко ми кажат как да се облека ще се обидя! - ми се вижда малко прекалено. Сватбата е за булката и младоженеца и мисля, че е редно да упоменат какво им се иска. Не всяка сватба е официална. Акобулката и младоженца са преценили да имат по-скоро купон и булката е по къса рокличка, а вие понеже "знаете как да се обличате" се изтипосата в рокля с гол гръб и ръкавици, ще е почти толкова куриозно.
Ако всеки е малко по-съобразителен и не толкова разбирач според мен всички ще живеем по-добре.
Активен
theone
Професор
Публикации: 482

« Отговор #166 -: ноември 03, 2011, 22:12:10 »

текстът ще присъства в поканите ни поднесен по елегантен начин. смятам, че е напълно нормално и удачно. на всички покани за събития, на който съм присъствала това е било уточнено и дори не ми е правило впечатление (тук не говоря само за сватби). по отношение на официалният протокол явно е приемливо. всички поканени са наши близки хора, които ни познават добре и се съмнявам някои кръвно да се обиди. смятам, че всички присъстващи са наясно какво е black tie. за роднините няма да коментирам, защото те ще направят всичко възможно денят да е прекрасен за нас!
хрумна ми и друга прекрасна идея - подаръците от сватбата да бъдат изпратени преди събитието. за мъжете под формата на черна папионка в красива кутия заедно с поканата!

п.с. не желая да обидя никого във форума, просто това е нашият ден! smile (който ни обича и уважава с радост ще се съобрази с желанието ни)
Активен
Violet
Професор
Публикации: 302

ръчно изработени сватбени покани www.violet-bg.com

« Отговор #167 -: ноември 03, 2011, 22:13:09 »

В този смисъл да се налагат чак пък такива дрес кодове ми се струва доста неуместно, още повече да се взима Кралската сватба за пример, нали ви е ясно, че там дори и поканите се правят по протокол?

Все пак ставаше въпрос за това това, че theone има някаква идея да изиска по-специално облекло, извинете ако греша! Що се отнася до кралския пример, за едни неща надничаме в английските и американски сайтове, взимаме пример, защо и за това да не ни послужи по някакъв начин? Нещата за няколко години във всяка част от организацията на сватбите претърпя огроооомни промени, именно благодарение на информираността  Wink

В една сватба понакога участват сто и повече души (визирам гостите), ако някой каже с ръка на сърцето, че е угодил на всички, то ще е най-големия щастливец и адмирации за това! Включването на един допълващ текст едва ли е насочен конкретно към "интелигентните и културни" както беше споменато, по-скоро когато се поръчва печат да кажем в печатница за да се направят 2 различни текста с и без уточняващ дрескод това оскъпява двойно.
 Идеята на целия този роман е, че не трябва толкова обидно да приемате нещата като гост pc-mainiak

Внимание - нов отговор бе публикуван докато ти пишеше.
Активен
bella_mi
Любопитен
*
Публикации: 40

« Отговор #168 -: ноември 03, 2011, 22:21:24 »

Все пак от поканата става ясно, дали говорим за сватба в Шератон или тип градинско парти. И аз лично (тук ударението отново пада на аз) от това ще си извадя извод дали да сложа по-небрежна или по-официална рокля, ако нямам подходяща за конкретния повод ще си купя не само рокля, ами и подходящи обувки и чанта, ще отида и на грим, и на прическа, които също ще подбера според типа сватба. Но не мога да изхождам, че това биха направили други хора, не бих го изисквала от тях, не бих наложила никога моя вкус относно облекло нито на приятелите, нито на роднините си, защото то е толкова индивидуално, колкото и всеки един от нас.  
С предния си пост, в който между другото говорех само и единствено за себе си, исках да кажа, че това кой как ще се облече в крайна сметка не зависи нито от младоженците, нито от желанията им относно този въпрос, а от културата и разбиранията на гостите, както и че именно заради това е излишно момичетата да се тормозят ...
Активен
Миши
Професор
Публикации: 405

« Отговор #169 -: ноември 03, 2011, 22:24:45 »

Момичета, да не се обидите, ама това: Aко ми кажат как да се облека ще се обидя! - ми се вижда малко прекалено. Сватбата е за булката и младоженеца и мисля, че е редно да упоменат какво им се иска. Не всяка сватба е официална. Акобулката и младоженца са преценили да имат по-скоро купон и булката е по къса рокличка, а вие понеже "знаете как да се обличате" се изтипосата в рокля с гол гръб и ръкавици, ще е почти толкова куриозно.
Ако всеки е малко по-съобразителен и не толкова разбирач според мен всички ще живеем по-добре.
и аз съм на това мнение, защото след като са ме поканили да отида значи съм близък човек и немисля, че моите капризи в този ден са по - важни отколкото на младоженците. Все пак това е техния празник и се прави " веднъж в живота".
Активен
theone
Професор

« Отговор #170 -: ноември 03, 2011, 22:28:47 »

не смятам да деля гостите ни или да ги оценявам, дори това, че пиша по отношение на това е малко абсурдно. всички ще получат еднакви покани, еднакви подаръци и еднаква благодарност, че са ни уважили в този ден!  LOVING
Активен
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
Публикации: 6458

Моят сватбен албум

« Отговор #171 -: ноември 03, 2011, 22:30:46 »

Момичета ,защо се теразаете и обиждате ,че някои от вас искат да е вписан дрес код .Защо съдите по себе си за всички гости ?А мислите ли ,че един дрес код ще помогне на много хора да направят верният избор за тоалет без да се чувстват неловко .За мен всяко официално събитие трябв ада иам дрес код ,освен ако разбира се не е на янкое често повтарящо се място и някои гости ще са ходили вече няколко пъти на официални събития там .И все пак отново ще става въпрос за няколко гости .А останалите ?А някои от тях биа могли да са за първи път на сватба или за първи път на такъв тип сватба.Никой от гостите всъщност няма представа точно какво са приготвили младоженците за тях.И накрая ...скоро бях на официално събитие със зададен дрес код и ужасно много ми помогна.Когато отидох ,бях подходящо облечена ,не се чувствах неловко ,а напротив точно на мястото си .Мисля ,че не трябва да бъдем докачливи ,а напротив да се съобразим с младоженците .
Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031

« Отговор #172 -: ноември 03, 2011, 22:59:09 »

rozovka, black tie за мъжко облекло е чисто и просто тъмен костюм (с нормално официално сако), бяла риза и тъмна вратовръзка или черна папионка. по избор може да се носи елече под сакото. типът облекло, за което предполагам, че си мислиш се нарича morning suit или top hat..........

theone, black tie означава смокинг, или щом ще се замеряме с дрескодове, tuxedo - http://en.wikipedia.org/wiki/Tuxedo - или както тук пише - prescribed by the black tie dress code, което е чисто и прост... ами смокинг, което си е пак както казваш един вид тъмен костюм (тъмен, тъмен, колко да е тъмен - черен lol, само нали с някои подробности, като например сатенени ревери, лампази от същия плат и черна папийонка smile. "Нормално" официално сако е допустимо при дрескод formal или black tie optional (затова е "optional" - смокингът желателен, но не задължителен, можете да дойдете с "нормално офииално"  smile сако). Това ако ще се задълбочаваме само, нали, иначе не че някой ще разбере smile. Morning suit или тъй нареченият дневен фрак (дето някои му викат "дългото сако"  lol се носи на светски събития до 17 часа и изобщо не съм си мислила за него, а колкото до тоя top hat не знам откъде дойде  smile.
Активен
bella_mi
Любопитен
*
Публикации: 40

« Отговор #173 -: ноември 03, 2011, 23:00:20 »

Аз специално изках собственото си мнение и виждане, не ангажирам никой с него. pardon
Интересно ми е само какво правят младоженците, ако въпреки че са изказали желание за определен тип облекло, някой от гостите, по една или друга причина, не са се съобразили с него? huhhuh.gif По подобен начин стои и въпроса с подаръците - младоженците предпочитат пари, а някой от гостите подаряват сокоизтисквачка или ел. скара ...
« Последна редакция: ноември 03, 2011, 23:33:08 от bella_mi » Активен
theone
Професор

« Отговор #174 -: ноември 03, 2011, 23:30:29 »

rozovka, надявам се, че си прочела внимателно инфото в wiki и не само. нямам намерение да влизам в безсмислени спорове. или спорове относно кой на колко black tie събития е ходил и как са били облечени хората там. в моят случай винаги съм била облечена подходящо, именно благодарение на изписаният в поканата дрес код.
друга интересна информация може би е, че въпреки, че се казва black tie, сакото може и да е в бял нюанс.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1353

www.Deliysky.com

« Отговор #175 -: ноември 04, 2011, 01:54:18 »

Момичета, това top hat не е ли вид шапка(цилиндър)? Не съм чувал такъв дрес код. Аз между другото бих желал да ви споделя малко от моя личен опит. Снимахме няколко мероприятия в чужбина и приятно впечатление ми направи, че всички спазват дрес кода, включително и ние бяхме в тон. Но тук в БГ това е трудно постижимо по ред причини. Бих казал, че на някой сватби е по-важно дали гостите могат да си позволят да присъстват, камо ли да спазят дрес кода. Да, и това не е никак срамно, макар и да е плачевно. Просто има населени места в който хората са тотално обеднели.Отделен е въпроса, че голяма част от гостите ви, може би изобщо не са чували думата "дрес код". Баба Гина, например,  даже и няма да може да я произнесе! Втората причина е , че трудно може да се намерят еднакви или подобни костюми, защото нашият пазар е много слабо развит. Когато бяхме в Англия, младоженеца посочи сайт от който можеше да се накупят евтини смокинги. Съвсем прилични( у нас направо суперски) , на цена до 80 паунда пълен комплект( около 200лв!). У нас  освен обикновените офис костюми трудно може да се намери нещо по елегантно. Напоследък се предлагат и смокинги, но далеч не толкова хубави и на какви цени? А пробвали ли сте да потърсите Фрак? В БГ е почти абсурдно. Аз си купих специално за сватбата, пак от U.K. За цилиндъра към него ли фишуто - мисля че е пълен абсурд изобщо да ги търсите тук! А вие по-горе разисквате етикецията кога се носи Morning suit.Това са доста непознати понятия в нашите географски ширини. Не крийте, че за голяма част от  четящите тук, са познати съвсем отскоро(и няма нищо неудобно в това)! А остава да изисквате от гостите ви да ги спазват като етикеция, няма как да стане. Понеже много се пише и за облеклото на професионалистите, редовно се оказва, че голяма част от гостите са по дънки и маратонки, даже по роклички и джапанки. И редовно се споглеждаме костюмирани с колегата ДЖ и се питаме негласно" За кво иде реч в един момент".
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*

www.Deliysky.com

« Отговор #176 -: ноември 04, 2011, 02:27:19 »

И между другото,  излишно е да се замервате в тая тема с  дрескодове , сложни латински понятия и да  доказвате кой е по-вчас (разбирай по европеец от варварите) . Всички ние знаем какво е дереджето в милата ни родина. Според мен, достатъчно би било да се упомене като дрес код, просто официално облекло, максимум типа, например вечерно. След няколко години, когато хората се научат "ЩО е ТО", може и повече.Изключвам theone, по нейните постове разбирам, че гостите и са доста в час и евентуално не биха се затруднили с намирането на подходящо облекло (може да споделите как решихте този проблем. Всичките ви гости ли са еднакво в час?).

:offtopic:А относно дрес кода Top Hat, би било добре някой да го разясни подробно, ако може с доказателства, не със статии от уикипедия или гоогле, защото според мен, такъв просто НЯМА. Това е вид шапка, тоест цилиндър, и то точно с определена форма. Той е неразделна част от определено облекло, но не може да се посочи като самостоятелен  дрес код. Това знам аз като човек, на който костюмите не влизат в ежедневното облекло, но обича да поглежда често, както на запад, така и на изток. Offtopic
« Последна редакция: ноември 04, 2011, 04:16:52 от Deliysky » Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
*

www.Deliysky.com

« Отговор #177 -: ноември 04, 2011, 02:55:13 »

:offtopic:Между другото, аз съм луд фен на нестандартните и луди идеи. Ако ще се правят сложни и трудно-постижими неща бих препоръчал дрес код на гостите си  - БГ национални носии( по лесно ще се намерят от фракове, уверявам ви).  Даже още по оригинално би било -БГ боляри от 12-14 век. И бих го предпочел пред съвремените европейски стилове. Защото , когато ние сме имали култура, същите европейци са спали с животните си в обора. В Русия например се правят такива сватби. Има ателиета който обличат всички гости по зададен дрес код - Руски ренесанс, Средновековно облекло, Америка от 19 век,  Алиса в страната на чудесата и каквото се сетите още. Дано не се отклоних много от темата, но ако все пак го прочете някое предприемчиво шивашко ателие , нека се замисли по въпроса. Още не съм виждал такава екстра, но не пречи да се предложи, сигурен съм, ще има кой да поръча. Offtopic
« Последна редакция: ноември 04, 2011, 04:24:08 от Deliysky » Активен
rozovka
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1031

« Отговор #178 -: ноември 04, 2011, 10:31:30 »

друга интересна информация може би е, че въпреки, че се казва black tie, сакото може и да е в бял нюанс.

Ако си сервитьор - да...

Подходих съвсем добронамерено, което си личи и от първия ми пост. И всъщност много ти се зарадвах, че има хора в БГ,с които могат да се обсъждат такива неща, а не само колко кебапчета има в порцията.

Тук никой не е, за да поучава другите и да им "изяснява нещата"  smile  girl_wink

Мир  give_rose
« Последна редакция: ноември 04, 2011, 10:37:44 от rozovka » Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
*
Публикации: 863

Dum spiro, spero!

« Отговор #179 -: ноември 04, 2011, 12:21:26 »

Аз мисля, че в тази тема трябва повече да се наблегне на това откъде могат да се купят такива смокинги, сака и т.н., при положение, че сватбата е в България (както наскоро ни помогнаха Делийски и госпожица), отколкото да се изясняваме в триста страници дали да пише в поканата какво да се носи и какво не. То и не всяка покана предполага възможност за писане на такъв текст, както и Violet е уточнила. На мен ми харесват примерите с английските сайтове, все нещо ново може да научи човек, пък и малко класа няма да ни навреди. Нашата сватба върви към това да е в по-лежерен стил и ми се вижда малко изхвърляне това с тоалетите, ама всеки си има различно виждане.

Активен
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 30   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: