Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
декември 25, 2024, 06:52:46
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Как да бъдат облечени гостите ни?
Страници:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Как да бъдат облечени гостите ни? (Прочетена 223277 пъти)
Evalina
Сватбар
Публикации: 203
Отг: Всичко за кумовете - част 5
«
Отговор #90 -:
юни 15, 2011, 14:10:24 »
Извинявам се предварително за леко грубия тон, повярвай ми, не това е целта ми. Но последните ти постове доста противоречат с моите разбирания и ще ти представя моята гледна точка - държиш шаферките ти да са облечени в определени рокли и цветове, като се сърдиш, че едната искала да има акцент в черно на самата шаферска рокля - и това е при положение, че те си купуват роклите. Не желаеш да купуваш подаръци на кумовете или за гостите, защото не било нормално на твоята сватба да подаряваш нещо на когото и да било. Държиш кумът ти да си купи костюм, а не това, което той си е намислил.
Ясно е, че това е твоят ден, но всички хора, които ще присъстват не са кукли на конци, те си имат мнение и е редно и ти да го зачетеш. Самата ти концепция някак ми се струва доста егоистична и наивна. Аз лично не знам как бих приела някой да ме кара да си купувам дрехи, при това такива, които не харесвам.
Моят съвет е да оставиш хората да си изберат тоалета –все пак се предполага, че са достатъчно зрели, за да могат да се справят сами. Ти направи това, което зависи от теб, за да може денят ти да е наистина красив – украса, организация, приготовления.
Няма нужда да се задълбаваш в това кой как ще се облече, има ли или няма възможност еди кой си да си купи дрехи специално за сватбата ти и ако има защо не го прави. Колкото повече се налагаш, толкова повече рискуваш да досадиш на хората и да си провалиш деня.
Активен
госпожица
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #91 -:
юни 15, 2011, 14:22:51 »
Според мен кумувете трябва да се официално облечени, както и младоженците, защото все пак те са главни действащи лица на сватбата. Когато Приемат да са ви кумува, те трябва да си преценят дали искат тази чест и отговорностите, които идват с нея. Ако кума е толкова близък приятел на младоженеца, мисля че е редно да кажеш на бъдещия ти съпруг да поговори с него. Все пак кумувете ще са на повечето снимки до вас. Да не говорим, колко изцяло грешна е концепцията за риза с къс ръкав, такива могат да бъдат само спортните.
Активен
fashion
Професор
«
Отговор #92 -:
юни 15, 2011, 14:41:08 »
Момичета недейте така да съдите никой. Да кумовете трябва да са официално облечени, но от кога ризата с къс ръкав не е официална??? Все пак е риза,черен панталон - какво толкова, само с маратонки да не дойде. Просто, като имате претенции за облеклото го купете вие, както и за роклите на шаферките,като искаш определен цвят и модел ги купуваш ти! Неможе така да се задължават хората да си купят това и онова... Ако пък вече кума реши да дойде с дънки и маратонки, правете си изводите какъв приятел ви е и колко му пука за сватбата..., и клко на сериозно приема нещата. Относно подаръчетата, до сега не съм била на сватба без подаръчета, това си е за спомен на гостите, не струват чак толкоз много парички..,в някое китайско магазинче има уникални неща на цени от 50ст. до левче,даже и отстъпка ще ви направят за по-голамо количество.
Активен
once_upon_a_time
Професор
Публикации: 421
«
Отговор #93 -:
юни 15, 2011, 14:48:15 »
Ризата с къс ръкав никога не е била официална
Активен
fashion
Професор
«
Отговор #94 -:
юни 15, 2011, 14:54:02 »
Ще ми кажеш,че не може риза с къс ръкав и вратовръска?
Къде го пише това?
Активен
once_upon_a_time
Професор
«
Отговор #95 -:
юни 15, 2011, 14:56:22 »
Веднага давам примери, щом трябва
Достатъчно е да изпишеш в Гугъл "риза с къс ръкав" и да разгледаш резултатите, някои от които са:
http://www.vratovrazka.bg/%D0%92%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8/%D0%94%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0%D0%B2-%D0%B8-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
и
http://www.karieri.bg/karieri/management/262052_riza_s_kus_rukav_se_nosi_bez_vratovruzka/
- нека не бъркаме официално облекло с ежедневно, все пак
Активен
Barborana
Сватбар
Публикации: 251
«
Отговор #96 -:
юни 15, 2011, 15:17:03 »
Предварително се извинявам за отклоняването от основната тема, но тъй като смятам, че това ще е полезно на голяма част от нашите български мъже, не само когато ходят на сватби, а и всеки път когато искат да се представят в определена среда.
Според Ани Давидкова, която е лектор в областта на протокола и етикета, бизнес етика и етикет, водене на преговори, международни двустранни отношения и отношения с дипломатическите мисии в България. От 1996 година работи в областта на международните отношения и държавната администрация. Преподавател е по делови етикет и протокол и делова комуникация:
Мъжката делова ризата е от естествена материя и с дълги ръкави. Най-често тя е бяла, но се допускат и различни цветови нюанси, райета и други дискретни форми в тон с цвета на костюма. Ръкавите на ризата се подават на около 1 – 1.5 см. под ръкавите на сакото. При официални прояви се облича риза с дълъг ръкав дори и при високи температури. Преди известно време ризите с къси ръкави се приемаха за неподходящи към костюма в деловия стил.
Има още много правила при правилния избор на делово и официално облекло, но за да не разводнявам темата спирам до тук.
Активен
mynicheto
Сватбар
«
Отговор #97 -:
юни 15, 2011, 18:13:31 »
Evalina
, спокойно , не съм се обидила или нещо подобно ! Просто ще обясня за кратичко и спирам да се обяснявам вече !
Относно шаферските рокли
: Шаферките трябва да са в цвета на сватбата ! Това си е като неписано правило ! Или ако изрично булката и шаферките решат може да се открояват в друг цвят. Понеже не ги купувам аз роклите нямам претенции към тях да са еднакви или от един и същ плат ! Ок те избират моделите си и така нататък . Поисках от тях само едно - да са в жълто ! Мисля че при факта , че са само две не може едната да дойде в жълто изцяло , а другата да дойде с рокля жълто и черно или бяло все там ( понеже това цвете , което ви казвам не е малко , а е по цялата дължина по диагонал на роклята . Т.е. роклята и буквално става в два цвята ! Смятам , че когато обсъдихме това че са шаферки и им казах че трябва да са в ЖЪЛТО а не друг цвят тогава нямаше проблем ! Ядосвам се понеже тогава каза ок а после почна да извърта нещата както иска ...
Относно подаръчетата :
не съм говорила изобщо за подаръчетата на гостите !!! Говорих за подаръка на кума и то защото не съ чувала за тази традиция ! Когато се убедих че е така почнах да мисля какво да е . А за подаръчета за гостите никой нищо не е казал ! Не знам кой го измисли това че съм казала че съм против !!!
Относно кума
: Е наистина не искам да му налагам някакво мое си измислено мнение ! Искам просто на сватбата ми да личи кой е кума ! Ако ми покажете сватба , на която кума не е с костюм и не е официално облечен точно както е и младоженеца , аз лично ще се извиня на кума си и на вас и ще млъкна ! Но аз лично никога не съм виждала кум , който е спортно елегантен !
Относно ризите с къс ръкав :
Има официални ризи с къс ръкав. Зет ми например на сватбата си беше с къс ръкав , изключително стилна и официална риза, но се съблече чак в ресторанта след всичките ритуали ! До този момент беше със сако ! Аз лично не знам все още милото дали ще си хареса ризка с къс или дълъг ръкав , но той не ме притеснява , понеже има сако !!
Активен
posum
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #98 -:
юни 15, 2011, 18:26:08 »
Цитат на: fashion в юни 15, 2011, 14:54:02
Ще ми кажеш,че не може риза с къс ръкав и вратовръска?
Къде го пише това?
Етикетът е такъв
.
Активен
pink_panther
Професор
«
Отговор #99 -:
юни 15, 2011, 19:08:11 »
Цитат на: posum в юни 15, 2011, 18:26:08
Етикетът е такъв
.
Напълно съгласна.
Не мисля, че една риза с къс ръкав може да бъде официална, колкото и хубава да е тя.
Относно облеклото на кумвете, аз лично смятам, че когато каниш някой да ти стане кум, си имаш чудесна представа как по-точно се облича по принцип и при по-официални случаи. И на мен би ми станало кофти кумовете да не са облечени официално, а да са спортни, някак си неуважително ми се струва. Все пак обаче, не бива сватбата да се превръща в толкова изискващо и задължаващо събитие. Всеки би трябвало да се забавлява, затова е сватбата все пак, и ако това да си купи кума костюм би му създало някакъв дискомфорт, не бих се хващала за това. По-скоро искам всички да се чустват добре и да им е весело!
Активен
fashion
Професор
«
Отговор #100 -:
юни 16, 2011, 11:37:34 »
Така, малко да ви разбия митовете за късия ръкав ето линкове, които продават такива ризи за младоженица даже:
http://dongarber.com/BRS-Website/hawaiian_wedding-short.html
http://justlinen.com/category/72-wedding-attire.aspx?pageindex=2
Мога да ви кажа, че мъжа ми беше с риза с къс ръкав и вратовръзка и сако, кума ни също, и на 2 сватби на които съм била бяха с къси ръкави. Вижте малко и из интернет, поинтересувайте се.
Активен
once_upon_a_time
Професор
«
Отговор #101 -:
юни 16, 2011, 11:43:38 »
fashion, на този сайт продават и ризи с палмички на тях, но тук говорим за етикет, не за "хавайски" сватби. И това, че еди кой си носил такава риза на сватбата, не е никакъв довод
Нищо лично, просто повечето момичета смятаме, че ризата с къс ръкав не е официална, а и не само ние. Това, че ти решаваш, че е - явно не можем да ти променим мнението, а и не е нужно, в крайна сметка - всеки решава за себе си дали ще предпочете удобството или елегантността, когато се налага да прави избор между двете.
Активен
lawyer
Сватбен ГУРУ
Публикации: 779
«
Отговор #102 -:
юни 16, 2011, 12:10:57 »
Малко
, но да се включа и аз с преки наблюдения. Споделям мнението на mynicheto за това, че кумовете трябва да са с официално облекло! Видях на моя позната снимки от сватбата, на която кумът беше облечен с ризка със спортно-елегантен панталон и подобен тип сако. Единствено съжалявам, че не мога да кача снимки тук, защото може да се обидят, но това беше пълна липса на вкус- все едно не е кум, а е тръгнал на кафе. Извинявам се предварително на момичетата, които мислят обратно, не искам да ви обидя, но определено кумовете са най-важните гости след младоженците и те трябва да са с официално облекло, т.е. костюм, със или без вратовръзка не е чак толкова важно, но да е с костюм, а не с някакво си панталонче и ризка, които са за работа, рожден ден или нещо подобно. Относно късия ръкав на ризата също мисля, че няма да е подходящо за такъв тип мероприятие, освен, ако сватбата не е морска, на плажа или тип "хавайско парти"
Активен
petia_vj
Ентусиаст
Публикации: 96
Отг: Как да бъдат облечени гостите ни?
«
Отговор #103 -:
юни 17, 2011, 10:02:29 »
Ох, много се надявам да нямам такива изненади на сватбата...сега като четох темата само си представих кума как по принцип си ходи само със спортни ризки и дънки...може би трябва лекииинко да загатна при следващата ни среща какво се очаква да облече. Майка ми се беше засилила да купува бял тоалет, добре, че ми каза намеринието си за да я спра навреме. За сватбата на брат ми беше цялата в бяло, с дълга бяла пола и блуза, като я видях в самия ден (пристигнах предния ден за сватбата и изобщо не стана въпрос кой какво ще облича) щях да падна. Булката естествено нищо не й каза (все пак това е свекърва й), ама аз си я насолих после вкъщи. Тя пък не била чувала, че белият цвят е "запазен" за булката. И сега за моята пак щеше да повтори (явно си го обича тоя цвят), ама аз скръцнах със зъби. Ама си ми е майка, на нея всичко мога да й кажа, а за останалите само мога да стискам палци да проявят здрав разум и да няма изцепки...
Активен
Violet
Професор
ръчно изработени сватбени покани www.violet-bg.com
Отг: Как да бъдат облечени гостите ни?
«
Отговор #104 -:
юни 18, 2011, 12:50:30 »
Какво точно е "спортно-елегантен стил", винаги съм се чудела? Когато спортните дрехи ти стоят добре ли?
Според мен, когато имате конкретни изисквания по някаква причина не тябва да оставяте гостите ви да гадаят. Вие имате информация от форуми, статии и други сватби, но някои от гостите може да не са присъствали на сватби досега или пък да са били на сватба за последно преди 20 години. Впишете програма към поканите с необходимата информация или защо не устно предупредете при самото канене.
Активен
Страници:
1
...
5
6
[
7
]
8
9
...