Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 22, 2024, 02:16:55
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Взимане на булката
Страници:
1
...
22
23
[
24
]
25
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Взимане на булката (Прочетена 127210 пъти)
maya_bunny
Професор
Публикации: 456
Отг: Отг: Взимане на булката
«
Отговор #345 -:
март 06, 2008, 11:32:02 »
Винаги, когато съм била край булките преди да дойде момчето със свитата си, направо съм настръхвала, когато се чуе музиката! Аз съм го преживявала заедно с булката този миг на вълнение- направо стомахът ти се побърква от емоция
! Какво да ви пука за публиката, че я има и говори, направете го за вас си! Все пак ми е болно да виждам, че то от вътре не ви идва да го има.
Мнооооого съм съгласна с това!
И аз точно на сватба на една позната се убедих, че искам жива музика. Усетих, че съм на сватба, когато дойде младоженеца и "думна тъпана" - толкова вълнуващо и върховно!!!
Усетих и че съм българка! Много хубаво усещане, много истинско
Не мисля, че на момичетата не им идва отвътре, просто повечето скоро не са били на сватби и си представят едва ли не няколко мазни циганина, някаква излагация и т.н. Няма такова нещо. Аз ангажирах трима човека - тъпан, акордеон и гайда и беше много хубаво. Наистина се развълнувах, но не съм плакала чак, даже и на майка ми забраних!
Не искам сълзи, дори за момент, само усмивки. А и е такъв микс от емоции, че честно казано и в музиката не съм се вслушала, но я имаше като хубав фон.
Била съм и на взимане на булка без жива музика ... и даже без всякаква музика. Голяяяяяяяяяяяма тъпотия, направо се чудиш къде си попаднал ... даже и младоженеца нещо се чудеше откъде да я захване и булката по едно време насред тишината и цялата стая хора, каза:"Хайде, няма ли да ме взимате?" Ама много тихо и смотано
По едно време сбутах брат и с думите: "Иди пусни нещо, дори да е диско или някакъв ТВ да работи ..." Еми умряла работа.
Съвета ми към момичетата, които не искат жива музика е поне да осигурят диск с БГ народна музика, нещо весело, живо! Все пак повода е един от най-хубавите и все пак сме българиииииииииииии!
Активен
Kittcat
Ентусиаст
Отг: Взимане на булката
«
Отговор #346 -:
март 06, 2008, 12:17:41 »
Ох, супер звучи всичко, определено искам и аз да ме взимат със шумутевица
Надявам се да не съм
, но къде в София мога да намеря подходящ оркестър за такова взимане? Мойто коте не знае (понеже е от Благоевгра, пък сега не върви да вземе оркестър от там, нали?)
Активен
Alannah
Професор
«
Отговор #347 -:
март 06, 2008, 12:48:04 »
maya_bunny
, ако имаш време, прехвърли страниците назад, за да видиш кой как си го чувства
. Имах предвид коментари като цитирания по-долу, който, за съжаление, не е самотен в темата
. Авторът не го цитирам, за да не звучи като заяждане, защото съм много далеч от това. Но се чудя за себе си какво да мисля от такова изказване. Кое й дава всъщност усещането, че е българка?! Това, че говори български ли или това, че живее тук в България? В родината ни живеят и много чужденци, които вече се справят с езика. Не разбирам къде е разликата между нея и тези хора? Някои от тях дори ценят повече и от нас богатствата на България.
Цитат на: link=topic=87.msg28116#msg28116 date=1175329319
Момичета, някои просто не обичаме този момент с българската музика. Не мога да говоря от името на всички момичета, но ще ви кажа как е при мен. Аз съм българка и определено много се гордея с това, но въпреки всичко не ми харесва българската народна музика, просто не ми допада като звучене. Това си е въпрос на вкус и според мен няма нищо общо с това дали си българин и дали се гордееш с този факт!
Именно заради това, че не ми харесва музиката, тя ще отсъства на моята сватба, пак повтарям- не защото не се гордея, че съм българка или защото се притеснявам да се показвам.
Искам да ви кажа, че имам приятелка японка, която ми изпрати 1999г. пощенска картичка на японски и английски, която представя български танцьори в носии докато играят хоро. Също така съм виждала видеоматериали от бг. фолклорни концерти в изискани зали в Сеул (Корея), Токио (Япония) и немалко други места по света. Никого не насилвам да си променя мисленето!!! Но ми безкрайно неприятно и някак смешно да гледам, че парадират с нещо, което буди съжаление, а не респект. Няма да слагам offtopic, защото си е по темата.
«
Последна редакция: март 06, 2008, 12:54:02 от Alannah
»
Активен
maya_bunny
Професор
«
Отговор #348 -:
март 06, 2008, 15:29:31 »
За съжеление повечето от нас изобщо не познаваме БГ народна музика и както едно време като бяхме неориентирани келеши казваме: "Ааааааа не ми харесва, в никакъв случай." А за такива поводи като сватба е просто идеална и се радвам, че поне там присъства.
А за мнението, което си цитирала, пак ще кажа онова клише: Шарен свят, всеки си е раличен и няма смисъл да се задълбочаваме.
Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436
Мама на едно малко диване!!!
«
Отговор #349 -:
март 06, 2008, 17:14:23 »
мен не са ме взимали с музика и в нас не свиреше музика но не беше тъпотия или умряла работа!!имаше толкова емоции всички се смееха говореха пожелаваха целуваха а и ние не останахме повече от 10 минутки в къщи дойдоха аз излязох не е имало бутане на врати или даване на пари закичи ги кумата с бутониерите и това беше едно наздраве и излязохме какво толкова всеки го прави както го разбира или усеща в крайна сметка това си е Моята сватба и ще е както аз го искам нали
а и при нас нямаше толкова време за разни ритуали и такива ми ти работи
Активен
Алексчето
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #350 -:
март 06, 2008, 18:13:18 »
Мен, освен че не ме взеха от нас, нямаше взимане на булката. Нямаше музика, нито купуване, просто дойдоха гостите, сложих им бутониерите, вдигнахме наздравица, и тръгнахме. Пък и бяхме само около 10 човека. Много добре мина, просто съм ходила доста по сватби и за моята лично не исках нищо такова.
Радвам се че стана така, както на мен ми харесва, в крайна сметка си равя сватбата за мен и милото.
«
Последна редакция: март 06, 2008, 18:15:38 от aleksa_sm
»
Активен
micedj
Сватбар
Публикации: 163
«
Отговор #351 -:
март 07, 2008, 13:14:33 »
Аз съм от Сандански и в нашия край песента е с малко по-различен текст:
Ела се вие, превива, мома се с рода прощава.
-Прощавай, мамо и татко,
и ти ле рода, леле, голема!
Досега съм ви слушала,
От сега свекър, леле, свекърва/2
Досега братец и сестри,отсега зълви, девери.
Ела се вие, превива, мома се с рода прощава.
Активен
maya_bunny
Професор
«
Отговор #352 -:
март 07, 2008, 14:59:33 »
Sorry, Клео, не исках да обидя никой - споделих впечетления и преживявания от сватба, на която съм била, това не означава че важи за всички останали!
Активен
plamik
Баш Майстор
«
Отговор #353 -:
март 07, 2008, 21:22:58 »
kleo_20,aleksa_sm и всички останали момичета,
които сте пропуснали вземането по различни причини - НИКОЙ ТУК не е искал да ви обиди или да окачествява сватбите ви. Лично аз не съм присъствала на вашите сватби и не мога да кажа какви са били. По снимките личи невероятния купон и вашето щастие!!!
Просто хората сме различни и имаме различно мнение. Аз лично си милея за българския фолклор и за мен вземането на булката, извеждането й от бащиния дом означава много. Разбира се говорим за музиканти, които са професионалисти и знаят къде се намират, следователно се държат подобаващо.
Няма причини да има обидени - просто всеки прави сватбата си така, както му харесва!!!
Активен
Алексчето
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #354 -:
март 07, 2008, 22:15:22 »
Plamik, мила въобще не съм се обидила, или съм се почуствала обидена. Аз просто споделих как ме взеха. Разбира се, че сватбата е такъв празник, на който според мен, всеки трябва да си го изживее, както на него си му харесва. С взимане или без взимане важното е да остане красив спомен.
Активен
Alannah
Професор
«
Отговор #355 -:
март 10, 2008, 15:49:38 »
Ооооо, разбира се, че не съм искала да обидя никой
! Аз това и казах всъщност. Подразни ме това, че "българи" обиждат фолклора ни и БЪЛГАРСКОТО
! Не съм казвала кой как да си режисира сватбата
. Много ясно, че ще си я направите, както вас ви удовлетворява и ще е най-хубавата за вас самите! Но това не означава, че е толкова хубава и за останалите. Аз също я правя за себе си и въобще не храня илюзии, нито преследвам амбиции да се харесва на хората
. Дори вече има засегнати сред близките от това, че не позволявам да се пуска ориенталска музика, че не искам кючеци и подобен род изпълнения. Но който е заради нас там, ще се забавлява на НАШАТА сватба. След като аз умея обратното, то значи, че и другите го могат. Ако не искат, да не идват. Аз от сърце се веселя, каквото и да ми предложат, но в моя ден аз си решавам какво да пускам.
За да обясня като заключение какво имах предвид, ще се позова на една аналогия: На нас циганите ни миришат и ни отвращават, но при тях е обратното- казват, че ние им миришем неприятно и им действаме зле. Това съм го чула с ушите си. Така че да не хвалим сами свабите си (както правят някои постоянно), а да оставим всеки да си има мнение. Аз исках да защитя българското, а не да сравнявам сватбата си с вашите. Всяка е хубава сама за себе си. Всяка се харесва на някой и не се харесва на друг. Но имаме 3 неща, които ни определят като БЪЛГАРИ- СТРАНАТА (не държавата), ЕЗИКЪТ и ФОЛКЛОРЪТ! Не сме по-големи от тях, за да ги обиждаме! На който не му харесва някое от трите- просто да мълчи! Защото едва ли е толкова велик, че да ги създаде по-хубави, за да се харесат на всички!
«
Последна редакция: март 10, 2008, 17:21:01 от Alannah
»
Активен
maya_bunny
Професор
«
Отговор #356 -:
март 10, 2008, 16:06:15 »
Браво! Голяма си сладурана!
За всичко ли така се палиш?
Хубаво е да попаднеш на толкова позитевен и боен човек!
Активен
eli_m
Сватбен ШАМАН
Щастието на човека е в малките събития!
«
Отговор #357 -:
март 11, 2008, 16:16:31 »
Добре. Аз държа много на българските традиции, но не разбирам колко пъти се взема тая булка!?! Веднъж на годежа, веднъж на сватбата...още някъде? Та той не ме е връщал, че пак да си ме взема.
И още нещо: при условие, че града където се прави сватбата не мой роден, аз не живея там, тогава какво правим? Взима ме ат приятел? Къде е традицията тук?
Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436
Мама на едно малко диване!!!
«
Отговор #358 -:
март 11, 2008, 16:21:55 »
аз също не съм се убидила!!хехе споко а и не съм пропуснала взимането
:Pвзеха си ме но беше съвсем тихо и спокойно в края на крайщата неделя 9 часа сутринта да не събуждаме блока
според мен всеки трябва да си го усеща и да го направи както му е приятно и както си е мечтал винаги тогава е наистина най-хубаво
Активен
plamik
Баш Майстор
«
Отговор #359 -:
март 11, 2008, 16:26:20 »
Цитат на: eli_m в март 11, 2008, 16:16:31
Добре. Аз държа много на българските традиции, но не разбирам колко пъти се взема тая булка!?! Веднъж на годежа, веднъж на сватбата...още някъде? Та той не ме е връщал, че пак да си ме взема.
И още нещо: при условие, че града където се прави сватбата не мой роден, аз не живея там, тогава какво правим? Взима ме ат приятел? Къде е традицията тук?
Ще се опитам да ти отговоря до колкото мога....къде е традицията? Булката се взема един единствен път - на самата сватба. Годежа си е годеж. Тогава официално се обявява връзката на двамата. Това разбира се е в минало време, защото сега двойките си живеят от години заедно.
Относно родния град - аз знам от баба ми и майка ми, че сватабата се прави там, от където е момчето. (Нищо, че лафа е от където жената, от там и родата.
) В случая на моите родители - сватбата им е била в родния град на баща ми. Майка ми са я взели от дома на леля ми.
Мисля си, че винаги може да се намери решение, дори сватабата да не е в родния град на момичето. Само да има желание и разбиране и от двете страни.
Дано съм се справила с обяснението...
Активен
Страници:
1
...
22
23
[
24
]
25
Нагоре