Здравей, Гост    Вход: 
 
Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

декември 22, 2024, 07:20:16

 
Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:
 
   Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 18   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Здравословно и рационално хранене  (Прочетена 171713 пъти)
 
Soldier`of`Fortune
Любопитен
*
Пол: Жена
Публикации: 36


Call me insane and I`m proud to be


« Отговор #180 -: май 18, 2009, 22:54:32 »

Аз си хапвам от всичко по малко, е то май не е баш всичко, защото по принцип не обичам шоколад, крем карамел, пица и хамбургери, иначе си папкам и съм си клечка  blum
Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2079


Загубил всичко, не загубвай себе си ...


Моят сватбен албум

« Отговор #181 -: януари 14, 2010, 10:05:34 »

Хранене според типа кожа
Ако кожата е бледа и безжизнена, може с голяма доза увереност да се предположи недостигът на витамини от групата В. Зърнените храни са спасението. Но не само. Източници на витамин В2, много важни за състоянието на кожата, са млякото и млечните продукти, постното месо, черния дроб, яйчния жълтък, маята.
Зелените листни зеленчуци, пълнозърнестите храни, дрождите и рибата доставят витамини от група В в достатъчно количество. Витамин В12 също отговаря за състоянието на кожата и здравия цвят на лицето.
Продуктите, в които се съдържа са: говеждо месо, яйца, ядки, мекотели, млечни продукти, грах, боб, царевица. Витамин В12 не се разрушава дори при термична обработка. Покълнала пшеница или овес прекрасно допълват всяка зелена салата и придават здравословен вид на лицето благодарение на огромното количество витамини от групата В и Е. Най-лесният вариант е ежедневна закуска с пшенични ядки или мюсли с чаша мляко.

Кожата е загубила еластичност – възможно е в менюто да има недостиг на морски продукти. Работата е там, че цинкът (този минерал се съдържа в рибата и морските продукти в голямо количество) при взаимодействие с витамин А, участва в процеса на регенерация на кожната покривка и е незаменим при синтеза на колаген и еластин.
Добър източник на цинк се явяват тиквените семки, а най-голямо количество цинк съдържат гъбите. Да се поддържа юношеската еластичност на тъканите помага минерала селен, който добре се съчетава с витамин Е. Селен има в морските продукти, бъбреците, черния дроб, пшеничните зародиши, триците, лука, доматите, броколите, лешниците.
Селенът е необходим на организма за изработването на глутатион – киселина неутрализираща свободните радикали, разрушаващи колагена и еластина на кожата. Покрай всичко това, селенът подобрява състоянието на косата и ноктите.|
Освен цинк и селен в ядките се намират и полезни мастни киселини (които също се борят със сухотата на кожата) и антиоксиданти – витамините А и Е, способстващи за поддържане младостта на кожата.
В борбата с\у загубата на еластичност, голяма роля играе и минерала силиций. Той се съдържа в кромид лука и в сушените плодове.
Загубата на еластичност, особено в съчетание с бледост, може да свидетелства за недостиг на желязо. Този елемент влиза в състава на хемоглобина и взима активно участие в тъканното дишане. Така че добавяйте в менюто си такива продукти като постно говеждо, черен дроб, киселец, яйчен жълтък, овесена и елдена каша.

За сухата, люспеща се кожа са необичайно полезни растителните мазнини. Зехтин, царевично, слънчогледово, авокадо, тиквени и слънчогледови семки. Мазната риба съдържа незаменими 3-омега и омега-6 мастни киселини, които защитават кожата от обезводняване. Така наречените незаменими мастни киселини – са такива понеже организмът не е в състояние да ги изработва самостоятелно и нищо друго не може адекватно да ги замени.
Омега-3 и омега-6 укрепват имунната, нервната и сърдечно-съдовата система, намаляват нивото на холестерина и се препоръчват при много кожни заболявания. Голямо количество от тези киселини се съдържа в сьомгата, херингата.
Полезни за сухата кожа са лешниците. Ако устните се напукват, а след сутрешното миене кожата на лицето е силно стегната – това е верен признак за недостиг на витамин А. Този витамин отговаря за нормалната работа на потните жлези, задържащи влагата и осигуряващи еластичност за кожата. Морков, тиква, червена чушка ще запълнят празнините в менюто.
Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
***
Пол: Жена
Публикации: 2079


Загубил всичко, не загубвай себе си ...


Моят сватбен албум

« Отговор #182 -: януари 14, 2010, 10:07:58 »

...

Грапавата, лющеща се кожа говори за недостига на витамин В3, на белтъци и аминокиселината триптофан или дефицит на никотинова киселина. При такъв проблем с кожата, следва да се употребява в храната повече хляб от едро смляно брашно. Полезно е да се включат в менюто сушени гъби, чесън, боб, зеле, чушки, картофи и аспержи.
Ядките помагат да се справиш с ранните бръчки. Най-полезни са орехите, лешниците и бадемите с тяхното високо съдържание на витамин Е и масла, които не позволяват на съединителната тъкан да отслабва, овлажняват кожата отвътре и я защитават от увреда и преждевременно стареене.
Полезен е и обезмасления йогурт богат на витамин А, способстващ за поддържане на младостта на клетките на кожата. Полезни са естествено всички плодове и зеленчуци, съдържащи каротин и витамин С – праскови, кайсии, тиква, чушки, магданоз.

Мазната кожа се нуждае от повече свежи плодове с киселинност, а също и от кисело зеле. Големи дози витамин С и плодова киселина , регулират работата на мастните жлези. Но, за да не се сведе положителният ефект до минимум, не трябва да се злоупотребява с кафе. То усилва активността на мастните и потните жлези, а ръженият хляб, млечнокиселите продукти, фруктовите сокове, вареното немазно месо, пилешкото, рибата са много полезни.

При тънка, нежна кожа със слаби съдове – натурален сок от нар. Той съдържа антоциани, които укрепват стените на тънките кръвоносни съдове, носещи хранителните вещества в кожата. Освен това редовната употреба на сок от нар помага да се предотврати образуването на разширени вени на краката. Просото е като чели специално създадено за хора със слаби тъкани.
В него има много силиций, желязо и други микроелементи. Кашата от просо съдържа незаменими аминокиселини – градивен материал за мускулите и клетките на кожата, а бавно усвоимите въглеводороди, изчистват организма от различни токсини и шлаки.





Активен
stefanel
Сватбар
***
Публикации: 212


Не искам много,искам всичко :)


Моят сватбен албум

« Отговор #183 -: март 24, 2010, 15:07:07 »

Да ви кажа и аз моето мнение за рационалното хранене,че ми е любима тема.
По принцип избягвам крайности в храненето.Не си падам и по-диетите като временно ограничение за определен период.Стремя се към постоянен здравословен режим.Преди съм гладувала по Лидия Ковачева,но не доведе до нищо добро.Само мисълта,че не трябва да ям,ме кара да огладнявам зверски и само се измъчвам.Успях да отслабна едва,когато проумях всичко това.Сега съм 50-52 кг за 166 см,а преди съм достигала и до 63 кг.
В общи линии рационалното хранене за мен се изразява в следното:
 -стремя се да не пропускам ядене
 -разнообразна храна
 -не ям късно вечер
 -МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА храна
 -достатъчно плодове и зеленчуци
 -избягвам junk food,пържено,мазно,прекалено солено
 -няма нищо лошо в шоколада,но не в промишлени количества
 -внимавам за правилното съчетание на храните с оглед по-лесно храносмилане
 -предпочитам био продукти
Активен
tsvetentse1
Сватбар
***
Пол: Жена
Публикации: 183



« Отговор #184 -: май 04, 2010, 12:13:51 »

stefanel, и аз съм на същия принцип  good. По принцип винаги съм си била слаба, но преди година напълнях малко, станах 55кг за 160 см. Сега съм на 52 и се надявам да ги смъкна до 50, най-вече защото самата аз не се чувствам комфортно иначе. Тежко ми е и това ми влияе и на настроението.
Към това, което е казала stefanel, искам да добавя, че спорта също е много важен. От 2 месеца ходя редовно на плуване, по 3 пъти седмично в последно време и много добре ми се отразява. Така че, много препоръчвам спорта като неделима част от здравословния начин на живот  good

Също така, от известно време готвя само със зехтин, определено е много по-вкусно и здравословно, струва си, въпреки че е по-скъпо.
Активен
stefanel
Сватбар
***
Публикации: 212


Не искам много,искам всичко :)


Моят сватбен албум

« Отговор #185 -: май 05, 2010, 16:50:18 »

Аз също готвя със зехтин или с краве масло.За готвене не отива чак толкова мазнина,така че зехтинът бавно свършва.Ако се пържи,обаче не е така,но и без друго пърженето трябва да се избягва.Иначе,аз олио не ползвам изобщо,а също и маргарин.
Активен
plamak_
Сватбен ГУРУ
*****
Пол: Жена
Публикации: 880



Моят сватбен албум

« Отговор #186 -: юни 25, 2010, 22:44:09 »

Аз не мога да кажа, че спазвам много здравословен начин на живот , но гледам и да се съобразявам.Сега съм на диета за да вляза във форма за свадбата ,дано успея колкото искам. smile
Активен
katya26
Ентусиаст
**
Публикации: 68



« Отговор #187 -: октомври 20, 2010, 07:47:44 »

 Вчера закуска- 1 банан и малко кис. мляко, обяд- салата от броколи с малко маслини, вечеря- 150гр риба и 1 круша.
Резултат тази сутрин на кантара +500гр, е това как стана немога да си го обясня  Oh my ...  nea
Май ще вземе да ми писне от здравословно хранене и ще съм си дебела  girl_impossible
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
*****
Публикации: 883



« Отговор #188 -: ноември 14, 2010, 15:17:46 »

Не се отчайвай, вероятно задържаш вода  Wink Маслинките са солени, а и крушите и бананът спадат към по-сладките плодове... Пий няколко дни по поне 2 литра вода, за да можеш да изчистиш и задържаната  good
Активен
ivanangelov84
Регистриран

Публикации: 3


« Отговор #189 -: януари 11, 2011, 15:59:58 »

Трябва да се яде ,каквото ти се яде.Но по-често и по-малко.Така стомахът ще работи постоянно и няма да се образуват гастрити и язви.А желаещите да пазят талия- в движението е истината.
Активен
Mariaid
Сватбен ГУРУ
*****
Публикации: 883



« Отговор #190 -: януари 12, 2011, 11:08:43 »

Да, но много зависи от това какъв начин на живот си водил преди това...
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1616



Моят сватбен албум

« Отговор #191 -: март 17, 2011, 22:55:23 »

В една друга тема обещах на момичетата да пиша всичко ново, научено от курса за здравословно хранене, който започнах. Но се сетих, че си имаме специална тема и е по-правилно тук да излагам запомненото.  blum

Първата лекционна тема беше за белтъчините - Дневната потребност от белтъчини трябва да представлява 20-35% от общото потребление на калории. Недостигът им води до: Хронична умора; Отпадане на косата, Загуба на мускулна маса, Хормонална недостатъчност, Загуба на еластичността на кожата и на кръвоносните съдове, Увеличаване на теглото и на въглехидратната зависимост,Забавяне на развитието на децата. При неактивен човек(т.е. неспортуващ) трябва да се консумира 1 г белтъчини на 1 кг маса. Те се съдържат в млякото, орехите, месото, бобовите и рибата. Трябва да се наблегне на растителните, защото тези в месото се усвояват на 30% само.

Трябва да се пият 8-10 чаши вода на ден. Водата трябва да е с температура възможно най-близка до тази на тялото (т.е. като поизтинал чай). Така тя се усвоява веднага, утолява жаждата, не тежи на стомаха. Аз като човек, който е пил по 1-2 чаша вода на ден, мога да кажа, че е много приятно

ГЛИКЕМИЧЕСКИЙ ИНДЕКС - нещо много важно при здравословното хранене. Храните с висок индекс са с ниска хранителна стойност и водят до рязко повишаване на кръвната захар и инсулин в организма. В следствие на което, скоро след консумацията им изпитваме още по-силен глад. Прекалявайки с тези храни вредим на организма си.
Такива са: фурми, франзела, оризово фиде, бира, овесени бисквити, диня, геврек, тост от бял хляб, бяло цвекло, гюкоза, тарталета, печен картоф, оризово брашно, френски питки, тост за хамбургер, консервирани кайсии, спагети, макарони, картофено пюре, мед, оризова каша, понички сладолед, царевични трици, арен морков, пуканки, бял хляб, оризов хляб, варени картофи, чипс, крекери, диетични вафли, тиквички, тиква, портокалов сок, галета,пшеница, сушени плодове със захар, млечен шоколад, нишесте, варена царевица, мармалад, комфитюр, шоколадовите десерти, бяла ряпа, бяла захар, равиоли, пелмени.
Такива храни трябва да се избягват или да се консумират м-у основните ястия в малки количества. Те не бива да бъдат основно ястие.

Трябва да наблягаме в менюто си на храни с висока хранителна стойност, т.е. който съдържат най-много позлени съставки. А именно - зеленчуци, бобови, плодове, зърнени храни, ядки и риба.
В сладкишите, обработената мазнина и продуктите от бяло брашно не съдържат никакви полезни съставки (витамини, минерали, антиоксиданти, фитоелементи....сто и няколко бяха) Тях трябва да изключим от менюто си.

Задължително преди обяд и вечерята трябва да хапваме салата, която "подготвя" стомаха за правилното храносмилане на последващите ястия.

Нискомаслените храни само вредят на организма, т.е. полезни са 2-3.6 % масленост и те НЕ водят до пълнеене.

katya26, това за което пишеш е оскъдно хранене, а не здравословно girl_impossible Нищо чудно, че не сваляш килограми.
За закуска се яде само мляко, яйца, зеленчуци, кашкавал, сирене, маслини, чисти овесени ядки. абсолютно вредни са плодовете и тестените изделия. Плодовете се ядат като междинно хапване преди обяда. За да отслабнеш трябва да ядеш 5 пъти на ден вмалки количества правилната храна. Малкото количества храна на ден води до напълняване.



« Последна редакция: март 17, 2011, 22:58:47 от lionelsa » Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1616



Моят сватбен албум

« Отговор #192 -: март 30, 2011, 22:03:22 »

Първо искам да се извиня - индексът се нарича "гликемичен"  blush
На последните две лекции ни обясяваха с подробности процесите в организма и тъй като не запомних медицинската терминология, няма да мога да ви ги предам на вас. Като цяло мога да ви дам следните насоки, които запомних:

Водата е хуабво да се пие на гладно. Например малко преди хранене. Ако се пие топла, до 15 минути е усвоена от организма и няма да пречи на храносмилането. Вода повреме и след хранене разрежда стомашните сокове и пречи на разграждането и усвояването на храната. Когато се приеме преди хранене, тя пречиства власинките в тънките черва и по този начин те успяват да усвоят по-добре храната.

Междинните хранения са задължителни за всички. Разбира се, ако целите намаляване на теглото, то ще консумирате някой плод. Но за да функционира правилно организма и да не трупате сланинки трябва да му подавате храна на по-малки интервали от 3-4 часа.

Хлябът е хуабве да не е от бяло брашно. Но какъвто и да е той, е препоръчително да се консумира препечен, защото съвременното производство на хляб е направено така, че в корема ни той претърпява довтасване.  huhhuh.gif

Когато се храним, въглехидратите се складират под формата на гликоген в черния дроб и в мускулите. Тези в мускулите няма как да се изпозлват от организма. За това той преработва запасите от черния дроб и ги превръща в енергия. Ето защо е толкова важно периодично да попълваме тези запаси. Когато обаче се тъпчем с т.нар. бързи въглехидрати, организма произвежда свръх количество инсулин, които пречи на тялото да изпозлва собствените си мазнини. Усвоените бързи въглехидрати не ни дават енергия, чувстваме се отпаднали, без тонус, боледуваме често, трудно се възстановяваме. Така организмът трупа множество подкожни мазнини.

Когато се събудим сутрин организмът ни е дехидратиран с изчерпани запаси от полезни вещества. За това е много важно дали и какво закусваме. Хубаво е да започнем с чаша топла вода. Тя веднага се усвоява. За закуска задължително трябва да има - млечни продукти(сирене, извара, кашкавал, кисело мляко), маслини, зеленчуци, чисти овесени ядки (не ги бъркайте с мюслито). В никакъв случай не приемайте плодове и тестени изделия. Изброените по-горе храни са единствените, които ще възстановят загубените през нощта белтъчини, минерали, витамини, мазнини и позлени въглехидрати. Това ще държи кръвната ви захар в норма и няма да изпитвате вълчи глад.

Междинните хранения може да съдържат най-разлини храни, зависи какво целите. Преди вечеря и обяд задължително изпийте чаша топла вода и хапнете салата. Така власинките в червата ще са пречистени и ще усвояват добре храната, която ще приемете след това. Тя може да е всяка ваша любима, стига да не е пържена или без хранителна стойност.

Тези елементарни правила ви гарантират балансиране на чревната флора и елиминиране на проблемите с ходенето до тоалетна.

Относно гликемичния индекс. Предполагам в нета има таблици за него. Храните с висок не бива да се консумират от хората, които искат да свалят килограми, а за тези, които искат да качат - трябва да се консумират на обяд или като междинно хранене.

Държите ли кръвната си захар в здравосоловните норми, няма да трупате мазнини, дори ще загубите излишните ви, ще подобрите тонуса си и няма да изпитвате вълчи глад, особено в края на деня.

На кратко - пийте много вода (иделано би било да е топла). Хуабво е и по чашка преди хранене. Закусвайте само споментите неща и яжте салата преди останалите ястия. Яжте 5 пъти на ден.
Активен
tweety bird
Сватбен ГУРУ
*****
Публикации: 908



Моят сватбен албум

« Отговор #193 -: март 31, 2011, 12:24:28 »

Нина, много хубав курс си започнала. От това, което прочетох виждам, че съм се хранела здравословно.Обаче според този курс си откривам някои грешки, може би влияят на организма ми, но от както почнах да се храня по моя си измислена схема отслабнах много и задържам кг. Но това беше когато живях в Америка, тук обстоятелствата са други, но това е тема на друг разговор, друг път ще спомена.
Та там 2г съм закусвала основно омлети, варени яйца (въпреки че в БГ всеки казва не яжте толкова яйца, холестеролът вреди), сирене, маслини, краставици, домати, кисело или прясно мляко, много рядко овесени ядки с мляко, предпочитах яйцата, пуешка шунка. Преди обяд задължително плод или зеленчук. Обяд задължително пилешко или риба, или телешко. Купувах си пуешка кайма (97% месо) или пилешка и си правих разни манджи или на кюфтета + много салати. Консумирах всички видове зеленчуци по много. Следобяда пак като преди обяда и вечерята като обяда. Искам да кажа, че не съм ползвала 2г никакво олио и много рядко зехтин. Не съм пържила, а само грил, печене и варене. Кюфтетата на скара или тиган. Обичам и много морски дарове. За десерт винаги съм яла ванилово плодово мляко (което със сигурност има консерванти) като добавях шепа боровинки,малини,къпини,ягоди. Можех да го ям по цял ден.
Картофи както и ти си писала не съм яла, ориз също, да не говорим за тестени неща, просто не ги обичам. правя много сладкиши, но аз не ги обичам. Сега ми се налага да ям хляб и е голям зор.
Минуса, който отчитам от лекцията е , да не се консумират нискомаслени продукти. Аз си купувах мляко прясно и кисело само нискомаслени, сиренето и то. Но пък това доведе до отслабването ми и до задържането на кг. Може би просто защото са извлечени важните съставки за организма, затова и не са здравословни.
Плюс спортувах всеки ден,не за да отслабна, а да съм в тонус, защото постоянно ми се спеше. Всичко това доведе до успех. Стана начин на живот. Не чувствах, че се лишавам от нещо. Даже като виждах някой да яде пържени кюфтета, пържоли от които течеше мазнина се потрисах smile .
Единственото, което не мога да се науча е да пия вода преди ядене, иначе по време също рядко пия, просто така съм свикнала.
Ще следя какво ще постваш. Този курс къде го караш?
Активен
Lionelsa
Баш Майстор
**
Пол: Жена
Публикации: 1616



Моят сватбен албум

« Отговор #194 -: март 31, 2011, 16:31:32 »

tweety bird, още в другата тема ми направи впечатление поста ти със съвети към момичетата. Реших, че си се интересувала и си прочела много литература по въпроса.
Курсът го карам on line. Уроците са всеки понеделник вечер 12 седмици. Иначе имам и инструктур, който следи кое какво и как. За София курсът е на живо, замерват им показателите и ги следят през целия период на обучение и струва 30 лв. За отстраняването на здравосовни проблеми изпозват и американски хранителни добавки в комбинаиция с обучението за храненето.
Аз съм 3-та седмица, а не мога още да се отърва от някои навици, натрупани в годините. За това разбирам хората, които си мислят колко е сложно и предпочитат да карат по старо му. Водата ми е най-големия проблем. Едва стигнах до 5-6 чаши на ден, а заветната цел е 8. insane
За консумацията на плодове и месо сутрин ни обясниха защо е много вредно, но аз няма да мога да ти обясня  blush Закуската всъщност до вчера ми беше голям проблем, защото все вмъквах нещо от себе си.  sarcastic Първата една седмица закусвах прясно мляко с овесени ядки и коремът ми се поду и чувствах дискомфорт. Прясното мляко не е препоръчително за възрасните, особено сутрин. После като споделих с моя приятелка лекарка, тя потвърди всичко казаноми от курса и ми се накара за млякото, защото на гладно приеманото прясно мляко водело до не помня какво си....аман от медицински термини.

За нискомалсените продукти доводът е, че те не съдържат никакви хранителни за организма компоненти. В някоя от следващите лекции ще ни обяснят и защо е мит това, че се свалят килограми от нискомаслените храни.

Във вторник ще пиша новостите от следващта лекция, която ще е за обмяната на веществата.
Активен
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 18   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2011, Simple Machines