Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 23, 2024, 23:09:36

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Църковен брак - 2 част  (Прочетена 158488 пъти)

Слънце
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2771

Усмихни се!

« Отговор #390 -: януари 10, 2009, 21:15:16 »

Nia, аз точно така направих. Преди да отидем в "нашата" църква, питах няколко свещеници, четох доста по темата, но в крайна сметка трябва да се съобразя с това, което ми каже попа, който ще ни венчае. И отидохме и питахме, там ни казаха, че не е желателно за 20ти и няма как - ще трябва да се съобразим.
Но иначе получих доста различни отговори на различните места и понеже няма как аз да реша кой е прав, просто изпълнявам препоръките на съответния поп в нашата църква  good
Активен
23
Професор
Публикации: 376

Моят сватбен албум

« Отговор #391 -: януари 11, 2009, 18:21:00 »

Момичета, нашата венчавка е на 27.06. и няма проблем с датата. Що се отнася до постите, в църковното календарче, най-отзад са описани случаите, в които се забраняват венчавките по време на пости - венчавки не са разрешени само по време на Великия пост, Коледни пости и Богородични пости!
« Последна редакция: януари 11, 2009, 18:30:55 от Sunny_girl » Активен
Su_to
Сватбен ГУРУ
Публикации: 723

Съселчето на Магаренцето.

« Отговор #392 -: януари 13, 2009, 09:01:08 »

Момичета, имам едно въпросче. Някоя от вас да е била или пък да познава момиче, което е било с шапка на сватбата си и е имало и църковен брак? Аз съм твърдо решена да съм с шапка. Това ми е мечта. Дали ще ме пуснат вътре в черквата с шапка обаче?

По тези, западните филми си седят с шапки, ама те са католици и са друга бира. Пък в православните храмове не знам как стоят нещата. Иначе кума и кумата сме ги избрали да са високи, така че, не би имало проблем да ми държат короната над главата, вместо да ми я нахлупват.

Ако сваля шапката в черквата де да знам дали няма да ми се развали прическата и затова е препоръчително да не я свалям.

А много искам църковен брак. Но пък много искам и шапка.
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #393 -: януари 13, 2009, 09:06:25 »

До колкото знам, според православния канон главите на жените в църквата трябва да са покрити. За това в Русия например дават кърпи като влизаш в храм дори и на туристите. Дали е същото, ако главата е покрита с шапка, а не с кърпа - не знам, може би отецът, който възнамеряваш да ви венчае, ще ти отговори най-добре на всички такива въпроси. Аз лично не виждам проблем в шапката. Дори короната може да постои за малко върху нея.
Активен
Su_to
Сватбен ГУРУ
Публикации: 723

Съселчето на Магаренцето.

« Отговор #394 -: януари 13, 2009, 10:14:07 »

Много ти благодаря за инфото!  give_rose  Поуспокоих се малко.  smile
Активен
23
Професор

Моят сватбен албум

« Отговор #395 -: януари 13, 2009, 10:17:23 »

Su_to най-добре иди и питай отеца или някоя от жените в църквата, понеже аз пък знам, че с кърпа на главата може, но не и с шапка!
Успех  good
Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2079

Загубил всичко, не загубвай себе си ...

Моят сватбен албум

« Отговор #396 -: януари 13, 2009, 10:25:24 »

Аз вчера гледах едни снимки от свабта, където булката беше с шапка. Да кажа само, че изглеждаше супер шикозно - много ми хареса. Ще попитам как е било в църквата.
Sunny_girl, много ме радва това, което казваш за 27-ми, защото това е и нашата дата, а много се бях притеснила и ядосала на попа, че не ни каза тогава, че са пости  give_rose
Активен
23
Професор

Моят сватбен албум

« Отговор #397 -: януари 13, 2009, 12:34:22 »

Sunny_girl, много ме радва това, което казваш за 27-ми, защото това е и нашата дата, а много се бях притеснила и ядосала на попа, че не ни каза тогава, че са пости  give_rose
Предполагам, че не ви е казал понеже тези пости, както пише в календарчето, не пречат да се венчае!  good
Активен
Kristinka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 649

Just a Wife

Моят сватбен албум

« Отговор #398 -: януари 13, 2009, 23:36:33 »

И ние вече си имаме църква-Св. Петка в Пловдив, за 06.06 няма проблем.. smile
Активен
Rapunzel
Професор
Публикации: 393

Моят сватбен албум

« Отговор #399 -: януари 17, 2009, 19:55:34 »

А ние май нямаме кумове вече, тъй както всичко си беше наред, вчера кума ми съобщава, че не е кръстен и не иска и няма и намерение да се кръщава и аз  Oh my ... и понеже са били същата двойка 2 пъти кумове и на нас щяха да бъдат за 3-ти път и го питам ми как си бил кум до сега и то в църква и той ми казва: на нас един поп ни каза че може и така след като кумата е кръстена тя ще кръщава децата а ти ще си просто кум, било въпрос на договорка с попа. Ама как договорка  bad ако е така къде отива целия смисъл на венчавката, светото тайнство, ролята на духовен водач на кума, на кръстник на децата, оффффф направо не знам ще изперкам. Днес сестра ми е ходила, да запазва църква и попа като и се развикал, че не може без час в гражданското да се запази час за църква, ама какъв час след като ние сме вече подписали в чужбина и сега само ще легализираме брака в бг и ще правим венчавка, изобщо няма да ходим до гражданското в деня, а въобще не и е дал шанс да попита за кума как стои въпроса. Направо съм отчаяна и възмутена, как е възможен целия този цирк не знам  crazy angry bad
Не знам какво ще правим, тъй като нямаме друга подходяща двойка за кумове, а явно тази не е мн подходяща, аз знам че трябва да са кръстени задължително.
И не мога да разбера на този поп ако му се представи легализирано копие на брака какъв му е проблема на него, няли сме женени  cray
Активен
plamik
Баш Майстор
**
Публикации: 1835

Моят сватбен албум

« Отговор #400 -: януари 17, 2009, 21:15:42 »

Cinderella , успокой се момиче! Сега колкото и да ни е разединена църквата и във всяка църква да е различно си има някои общи правила. Попа хич да не вика, щото да не му викна аз /извинявай, ама му се ядосах  nea /. Ние сключихме граждански няколко дена преди църковния. Отначало бабата дето записва се опита да се прави на важна - не можело без час за гражданското час за църквата. Казах й, че нея не я интересува кога съм сключила гражданския брак. За църквата е важно да има такъв, без значение къде и кога е сключван. Още повече във вашия случай, ще имате легализиране на вече сключен брак. Сестра ти да му се опери на попа малко и да му каже как стоят нещата.  beating
А за кумовете, аз също знам, че и двамата трябва да са кръстени и честно да ти кажа не разбирам как това момче е кумувало преди? Но и други момичета са казвали, че не са им искали кръщелните нито на младоженците, нито на кумовете. Ако кажеш, че си кръстен - попа вярва! За мен това не е редно и всеки си носи отговорността, но....хора всякакви, мнения също.
Горе главата, ще се оправят нещата!  give_rose  tease
Активен
iolly_
Ентусиаст
**
Публикации: 144

« Отговор #401 -: януари 17, 2009, 23:38:39 »

Ciinderella като прочетох какво си писала, все едно за мен ставаше дума. Аз се омъжих преди 6 години. Семейството, което бяхме решили години преди това, че ще са ни кумове ни отказа по някаква си измислена причина. После предложихме на една двойка, която не беше женена. Момчето ни каза, че щял да ни бъде кум, ако не се жениме в църква, защото не искал да влиза в църква. Слава на богу, че съм си била с акъла и го отрязахме моментално. Тогава мислех, че не ми е писано да се женя. Накрая предложихме на мои колеги от университета, които дори не бяха гаджета тогава. Ей бога ми това беше най-правилното решение. Предишните две двойки се разведоха едните, другите разделиха, а нашите кумове страшно много ни помагат и се уважаваме.

Затова нека такива проблеми не те тревожат...това означаве, че не тези хора трябва да ви кумуват. Но никога не се съобразявай с хората, трябва те да се съобразят с теб, ако наистина те уважават. И наистина в момента църковните венчавки или по-точно повечето попове са една пародия, но аз ще ти кажа, че ако поп е позволила да се кумува без кръщелно, това значи че няма да ви ожени като хората. Потърси хора, които си спазват цъковните ритуали, защото това е нещо свято и ако го правиш трябва да е като хората. Успех!
Активен
Rapunzel
Професор
Публикации: 393

Моят сватбен албум

« Отговор #402 -: януари 18, 2009, 01:21:20 »

Ох благодаря ви момичета, поуспокоих се малко, ама как ми пушеше главата преди малко  ANGRY може и толкова нервно да ми е защото не съм си там аз да си оправя нещата, та да разпердушиня и попа и попадията, много се вбесявам от такива своеволия, ще си мие колата  beating. Сестра ми ще ходи в понеделник да вземе точно информация от гражданското как са стъпките при легализация и какво точно им трябва и след това при попа и казах да му обясни по рязко, че май иначе няма да чуе и да не се прави на мн умен, ако не има и други хубави църкви.
Колкото до кумовете и аз съм на вашето мнение, ако няма да е по каноните и изискванията на църквата, то се обезмисля венчавката и като се замислих се сетих за две двойки които могат да станат чудесни кумове, едната даже са семейство и венчани, а другите ще станат малко преди нас, само че са мои приятели само, но за мъжа ми това не е проблем. Ще помислим и ще изберем, но си мисля, че е по - добре на място като се приберем  (това ще е около 3 месеца преди сватбата) тогава да ходим да ги поканим като хората да си поговорим подробно и всичко да се уточни. В тази църква, която искаме не искат имена на кумове и мисля че 3 месеца преди сватбата не е късно да ги поканим, че така по телефона да не стане пак някое объркване  nea
Активен
momi4ezateb
Ентусиаст
**
Публикации: 133

Моят сватбен албум

« Отговор #403 -: януари 21, 2009, 12:04:02 »

Здравейте,момичета!Първо искам да се извиня,защото не съм сигурна това ли е правилното място,където да пусна темата,но това е първото ми мнение във вашето(нашето)  smile форумче!
Та сега на въпроса,ние с милото сме си избрали датата 15 август,но имаме противоречива информация по въпроса за Богородичните пости- до 14 ли са те или до 15? В различните източници пише различни неща. Ако може някой да помогне ще съм ви много благодарна!  girl_wink
Активен
echy_
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1009

Моят сватбен албум

« Отговор #404 -: януари 21, 2009, 13:06:45 »

momi4ezateb , лично мое мнение е да си изберете църквата в която искате да се венчаете и там да попитате дали на 15.08. могат да ви венчаят.  от наблюдението което имам когато обикалях за нашата сватба а и от споделеното тук съм си извадила извода че навсякъде се тълкуват различно едни и същи неща.
Активен
Страници: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: