Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 23, 2024, 22:59:10

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Църковен брак - 2 част  (Прочетена 158482 пъти)

Lupercola
Гост
« Отговор #225 -: октомври 24, 2008, 14:11:59 »

Да, ясно ми е. И майка после намери поп, който беше казал, че няма проблеми, но ние не пожелахме. Аз в редиците на лицемери и грешници нямам работа.
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2440

Моят сватбен албум

« Отговор #226 -: октомври 24, 2008, 14:15:33 »

smiling rain, благодаря за уточнението!

inaxastra, няма какво да се въздържаш, дай да наричаме нещата с истинските им имена. Всичко, което ти пишеш, се основава на факти!!! Много е добре, че представяш с личния си опит нова посока на мислене, защото си страшно права за контекста, в който поставяш въпросните факти около вас. Не искам да обидя никой, но всичко около БПЦ ми навява едно лицемерие, двойнствено отношение към морала и праведността. Случаят с другия поп, който казал,че няма проблеми и случката, разказана от Надето също за доказателства за това. Та поздравявам те за начина ти на разсъждение- абсолютно съм на същото мнение!  Bravo

Още преди съм коментирала за брака между православни и католици, така че няма да го правя пак, само ще кажа, че и от това съм възмутена - нали всички сме християни в крайна сметка! А и тези хора, които уж служат на Доброто, не разбраха ли, че разделението на хора по религии, е донесло много повече нещастия на човечеството, отколкото добрини и трябва да бъде спряно, а не насърчавано, както те правят с поведението си. Но хайде, там причината е в каноните, които мисля, че е почти невъзможно да бъдат променени.
Аз от друго съм възмутена - че няма единна практика в БПЦ - уж много следват каноните, а всяка епархия си има собствени правила на действие. В един град разрешават сватби в събота, в друг - не, за постите същата работа. Ами може ли такова нещо?

Аз толкова се бях разочаровала, не защото не ми разрешиха, а поради споменатите по-горе причини и въпреки че много държах на венчавката, бях на ръба да се откажа, но милото ме убеди като ми каза, че някой някога е построил този храм в чест на Бога, без да знае какви хора ще попаднат един ден в него и затова ние трябва да отидем там в името на Бога, без да обръщаме внимание на хората, които го "управляват". Та затова го послушах.

Съжалявам, ако засягам някой, но такива са фактите! В едни случаи са много "богоугодни", в други - няма проблеми, каквото и да пожелаеш, щом плащаш. Абе, не ми се говори.  diablo
Активен
smiling rain
Сватбар
Публикации: 175

Magic everywhere

Моят сватбен албум

« Отговор #227 -: октомври 24, 2008, 14:31:58 »

Inaxastra, напълно съм съгласна с теб. Още повече - дори и да имаш ритуал, няма гаранция, че ще е свещенодействие и благословия в духовния смисъл. Лично аз, както няколко пъти горчиво съм споменавала, имах меко казано "странна венчавка" от свещеник с махмурлук, представляваща неадекватни провиквания, сърдито мърморене и неспирни забележки към всичко живо около него, между словата и молитвите. Така че напоследък между църквата и вярата има известна разлика и всеки трябва да намери своята златна среда.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #228 -: октомври 24, 2008, 14:36:02 »

Жалко е за искрено вярващите...
Активен
smiling rain
Сватбар

Magic everywhere

Моят сватбен албум

« Отговор #229 -: октомври 24, 2008, 14:43:54 »

Отказаха ни да ни венчаят, защото Фабио е католик т.е. по религия е отдаден на същия Господ като мен, но какво от това ?! В същото време малко преди сватбата имахме самоубийство в семейството и самоубиеца го опяха безпроблемно, макар това да е един от най-тежките грехове и е абсолютно против всички религиозни закони - нямат право просто.

Можете да се венчаете в католическа църква - там няма ограничение по отношение на изискването да са католици и двамата, може единия да е православен, като си запазва православната вяра, освен ако изрично не каже, че иска да премине към католицизма.
« Последна редакция: октомври 24, 2008, 14:57:30 от smiling rain » Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #230 -: октомври 24, 2008, 14:44:24 »

Inaxastra, напълно съм съгласна с теб. Още повече - дори и да имаш ритуал, няма гаранция, че ще е свещенодействие и благословия в духовния смисъл. Лично аз, както няколко пъти горчиво съм споменавала, имах меко казано "странна венчавка" от свещеник с махмурлук, представляваща неадекватни провиквания, сърдито мърморене и неспирни забележки към всичко живо около него, между словата и молитвите. Така че напоследък между църквата и вярата има известна разлика и всеки трябва да намери своята златна среда.

Ха, smiling rain добре, че се включваш. Когато се размисля по темата, винаги се сещам за твоя случай и се убеждавам, че разсъжденията ми са правилни, за съжаление sad
Нашият пък свещеник, въпреки че е много симпатичен човечец, така препускаше по време на венчавката, че после като гледах записа и думите му към младоженците след венчавката, които традиционно се отправят, почти не се разбират - такова скорострелно говорене няма просто.  girl_impossible

Както каза една от гостенките: "Така бързаше тоя човек по време на цялата венчавка, че чак аз взех да се задъхвам покрай него по едно време" lol И после съвсем случайно разбрах, че човекът бързал за изнесена венчавка в кв. Сарафово, която била веднага след нашата. Еми, няма лошо, сигурно те са платили двойно колкото нас, ама едното не трябва да е за сметка на другото.  nea

Въпреки че аз съм му благодарна, че ми разреши венчавката да е от 15 ч (ама и затова като се сетя как треперих, дали ще ми разрешат), въпреки че по принцип не ги правили по това време, а само след 17 ч, аз исках от 16 ч, ама от 16 до 17 ч имало вечерня, а между 17 и 19 ч всичко беше заето.

Та въпросната изнесена венчавка след нашата е била от 16 ч, за която свещеникът толкова бързаше - нали уж не можело заради вечернята или това важи само, ако венчавката е в храм?  crazy
Или трябва и това да считам за поредния повод да се възмутя от БПЦ?  crazy

А, Инка, ние с милото просто решихме, че сме над тези неща и ще се венчаем въпреки тях, защото вярата няма нищо общо с тях!  good
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #231 -: октомври 24, 2008, 14:50:29 »

Можете да се венчаете в католическа църква - там няма ограничение по отношение на изискването да са католици и двамата, може единия да е православен, като си запазва православната вяра, освен ако изрично не каже, че иска да премине към католицизма.

Е, значи католическите канони могат да го позволяват  Bravo, а православните не.  crazy Е, няма ли кой да ги промени тези работи и да се замисли, че разделението на хората по религиозен признак носи само беди и смисъл от него няма.
Аз много обичам да посещавам католически църкви, макар че рядко го правя. Тук, в Бургас, в едната католическа църква, свещеникът беше дошъл от Полша, беше научил български и беше толкова мил и отворен към всеки, независимо дали е католик и в никакъв случай не агитираше хората да приемат католическата вяра, за него всеки вярващ беше добре дошъл в храма.  good
Дори имаше идея да сложи православни икони в католическия храм, ама не знам какво е станало, отдавна не съм ходила, но преди никога не съм имала усещането, че не съм на мястотот си в този храм, въпреки че съм православна, а не - католичка.

Жалко че няма много православни свещеници като този човек, католическия свещеник! Тогава нещата щяха да изглеждат по съвсем различен начин!
Активен
smiling rain
Сватбар

Magic everywhere

Моят сватбен албум

« Отговор #232 -: октомври 24, 2008, 15:04:59 »

При нашата църква нещата са регламентирани обратно и "твърдо" в полза само на православните християни. ... Всъщност много неща се нуждаят от ревизия, но за това са ортодоксални църкви - щото си държат на институцията и формализма.
Но пък църква е и храма в душата, там човек може да се врече и да свещенодейства пред очите на собствената си съвест и Единия Бог.

Kiksi, в крайна сметка всичко накрая става един "продукт" който се продава на хората.
За един и същи ритул се плаща 60лв. в Созопол и 150 в Несебър и 300 във Варна, ... а пък някой може и да няма такава възможност ... Какво да се каже за кръщенета, освещаване на икони и пр.
Отиваш като в магазини и си купуваш, пък може и да попаднеш на "добър свещеник". Малко е цинично, но пък и за това са говорили богомилите - няма нужда от последници, за да служим на Бог и за да сме свързани с него.
Активен
nia
Сватбен ГУРУ
Публикации: 766

Моят сватбен албум

« Отговор #233 -: октомври 30, 2008, 23:42:34 »

как като е забранена венчавката по права линия( май така се казваше- до трето коляно), по едно предаване за сватби, сестра кумува на сестра си при църаковен брак? Нали църквата казва - не може ,а как става така , че може. Или  на кой му пука и никой не проверява "кой кум , кой сват, кой на булката брат". crazy crazy crazy crazy crazy crazy crazy crazy crazy crazy crazy crazy crazy crazy
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #234 -: октомври 31, 2008, 10:46:12 »

nia , сестри и братя могат да кумуват!  Offtopic Те са роднини не по права, а по съребрена линия. По права линия са майка, баща, баба, дядо, син, дъщеря, внук, внучка и т.н.

Аз за малко щях да кумувам на моята сестра и свещеникът е казал, че няма проблем (а той беше един много стриктен по отношение на каноните), но отпадна.
В крайна сметка на сестра ми кумуваха двойка момче и момиче, които са брат и сестра (не на младоженците, де, кумата е сестра на кума blum) smile

Свещеникът изпадна в недоумение, че кумовете ще са брат и сестра, не бил имал, нито бил чувал за такъв случай досега, но след допитване до Варненския митрополит им разрешиха.
Така че случаи всякакви, но това, за което ти говориш е съвсем различно, не си разбрала правилно. В този случай нямаме основания да обвиняваме църквата, защото братята и сестрите не са роднини по права линия.  smile
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #235 -: октомври 31, 2008, 11:56:45 »

Е, да си кажа и аз мнението след църковния брак. Избрахме си църквата по вътрешно убеждение - тази, в която ходим понякога и в която се чувстваме добре. Падна ни се най-страхотния свещеник. Нито сме го избирали, нито сме го проучвали. Много усмихнат, добронамерен и народен човек. А от време на време такива шегички пускаше - голямо хилене падна (не разбирайте, че не сме се отнесли сериозно към ритуала - напротив). Например по едно време ми казва - слушай какво ще кажат накрая (ставаше дума за хора) - и те пеят "жената да слуша мъжа си" - той се усмихва. Просто целия ритуал го почувствахме като една топла и приятна среща с приятели. Накрая обаче, като ни извика да ни даде свидетелството, толкова мъдри и сериозни неща ни каза, че толкова се разчувствах, че се разплаках. СТРАХОТЕН ЧОВЕК и ПРЕКРАСЕН РИТУАЛ!
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #236 -: октомври 31, 2008, 12:08:57 »

svetli , радвам се, че при вас така се е получило.  Bravo

Честно да ви кажа много познати ме питат, дали не сме се венчали в църква, защото сега е модерно и всички го правят... crazy

Аз лично много повече се вълнувах по време на църковния ритуал, отколкото на гражданския мислех, че ще припадна от вълнение, вярно, че се притеснявах да не завали и това си е оказало влияние, но определено успях да "потъна" в това християнско тайнство. След сватбата милото ми каза, че по време на цялата венчавка е бил точно като мен - страшно развълнуван и с подкосени крака. Така че за нас църковния брак се оказа по-емоционалното и дълбоко преживяване, отколкото гражданския. Не че и там нямаше вълнение и емоции.  Wink
Активен
svetli
Баш Майстор
**
Публикации: 1959

Моят сватбен албум

« Отговор #237 -: октомври 31, 2008, 13:48:27 »

Кикси и ние го направихме, не защото е модерно, а защото така го чувстваме. И двамата сме кръстени отдавна (аз още като бебе) и малко или  много си спазваме църковните празници и традиции, макар и да не сме ревностни вярващи.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1186

Моят сватбен албум

« Отговор #238 -: ноември 05, 2008, 17:09:37 »

Кои църкви ще препоръчате за София?
Активен
DJ - Ivo
Ентусиаст
**
Публикации: 59

« Отговор #239 -: ноември 05, 2008, 20:29:48 »

На бул. "Братя Бъкстон" има една църква дето може да сте сигурни ,че ще спазят всички канони.Даже може да разпитате свещениците и по-подробно за неща които не са ви ясни.Църквата е много хубава и просторна,има добра акустика. Имат и хор.Ако се уговорите може и хора да ви пее. Свещенниците са ревностни християни и истински вярващи хора.За дребни неща пари не са ми искали,а за водосвет ми казаха колкото аз преценя.Често след требите парите се пускат в църковната каса и свещеника дори не знае колко са.За него отиват някаква част а другите остават за църквата.Разбира се това не значи,че трябва да злоупотребяваме и да не бъдем щедри. Църквата се намира точно срещу "лукойла" малко преди околовръстното. Катедрален храм "Успение Богородично".
Активен
Страници: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: