Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 24, 2024, 01:47:51

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Църковен брак - 2 част  (Прочетена 158541 пъти)

lillefix
Новак
*
Публикации: 18

« Отговор #210 -: октомври 21, 2008, 14:51:23 »

Да, наистина мисля, че няма да стане. Просто късно разучихме за този факт с непозволените дни за венчавка. Май ще се наложи да я отложим, лошото е, че наште живеят извън България и това и затруднява.
Активен
smiling rain
Сватбар
Публикации: 175

Magic everywhere

Моят сватбен албум

« Отговор #211 -: октомври 21, 2008, 14:54:06 »

Имате вариант да си направите на друга дата църковния брак - в някой манастир, на някой голям празник и така ще имате две дати за празник и два пъти повече спомени.
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2440

Моят сватбен албум

« Отговор #212 -: октомври 21, 2008, 16:02:35 »

lillefix, напълно те разбирам как се чувстваш, ако се разровиш в 1-та част на темата, ще разбереш за моята одисея, само се жалвах, и моите родители живеят в чужбина и беше много сложно тогава, молби писах до митрополита, но не ми разрешиха. Като се замисля сега, може би по-добре, че така стана, защото иначе може би се обезсмисля венчавката.
Мен друго ме беше ядосало, че никъде не пише кои случаи са "изключителни" и така човек се хваща като удавник за сламка.

Иначе подкрепям  мнението на smiling rain, макар че аз тогава бях категорична, че не искам този вариант, но не бях погледнала на нещата в тази светлина.
В крайна сметка при мен нещата се наредиха - изместихме сватбата с една седмица по-рано, но доста зор беше баща ми докато успее да се освободи и да пристигне в България по-рано, а и доста напреднахме с времето до сватбата, докато разберем в крайна сметка коя ще е датата. Добре, че бях с изнесен ритуал и си бях избрала по-нестандартен ресторант, в който не се правят много сватби, че иначе не знам как щяхме да успеем да си направим сватбата след смяната на датата.

Успех ви пожелавам, знам колко е сложно!  give_rose
Активен
lillefix
Новак
*

« Отговор #213 -: октомври 22, 2008, 08:34:50 »

Благодаря ти, Кикси:) Хубавото е, че имаме доста време до датата (28/03/09), а почти всичко ни е готово- дрехи, ресторант, украси и т.н.- почнахме по от раничко с организацията за да не се депресираме в последния момент  shok
Така че ще измислим решение:)
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #214 -: октомври 23, 2008, 08:46:16 »

lillefix  Bravo за свършената работа!  Offtopic, наистина е по-добре човек да се подготви по-рано, те моите колеги само ми се смееха, че съм почнала 4 месеца преди сватбата подготовката, а то единия мина в чудене за дати и едва ми стигна времето, всъщност не ми стигна да изпипам всичко в детайли. Съжалявам за  Offtopic

Аз не съм гледала календара за догодина, но края на март почти винаги съвпада с дните на Великия пост, а пък и ти явно си го проверила това. Ако успеете да преместите датата с една или две седмици по-напред (не знам точно кога почват постите), ще е най-добре. Но лошото е, че човек е "вързан" и с ресторант, ди джей, фотограф, оператор и т.н. и не се знае, дали те ще могат да приемат ангажимет за новата датата. Ние като сменихме датата, се наложи да сменим и ди джея, защото другия не беше свободен за новата ни дата. Пак бяхме доволни, но са си свързани с допълнителни нерви тези неща!
Успех и не пропускай да пишеш какво сте решили!  give_rose
Активен
plamik
Баш Майстор
**
Публикации: 1835

Моят сватбен албум

« Отговор #215 -: октомври 23, 2008, 13:29:51 »

Момичета, от 19.04.2009г. бройте назад 40-50 дни и ще видите кога започват Великите пости. През това време е забранено сключването на църковен брак. Ама вие си го знаете това де.
 А иначе Кикси и аз съм се чудила, кои точно са случаите при, които митрополита разрешава брак през забранени дни.  crazy
Активен
smiling rain
Сватбар

Magic everywhere

Моят сватбен албум

« Отговор #216 -: октомври 23, 2008, 14:50:55 »

menyanthe wrote : Трябва да се подаде молба в Софийската Митрополия (на ул. Цар Калоян) - дават ти бланка за попълване.
Единствените причини, които приемат за удовлетворяване на молбата са:
- единият или двамата младоженци са от чужбина и им се налага да пътуват
- има сватове от чужбина
- някой на смъртен одър

Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #217 -: октомври 23, 2008, 16:01:49 »

"Има сватове от чужбина"?  crazy
Това нещо не го разбирам. На мен ми отказаха, въпреки че родителите ми са в чужбина и затова беше молбата ми. В крайна сметка май всеки митрополит решава по свое усмотрение.
Активен
lillefix
Новак
*

« Отговор #218 -: октомври 24, 2008, 08:53:42 »

Я, съобщението на smilling ме обнадеждава, защото и двамата ми родители живеят в чужбина от 10 години та това ни е проблем.
Иначе как мислите, ако правим църковния на друга дата от съвета и ресторанта дали ще е тъпо според вас пак да се изтупам с булченската рокля? Има ли някакви обичаи, че роклята не трябва да се носи втори път? Защото ще ми е гот да я облека още веднъж, но пък да не изглежда тъпо?  sad
Активен
Слънце
Публикации: 2771

Усмихни се!

« Отговор #219 -: октомври 24, 2008, 09:07:58 »

Аз лично не съм чувала, че не може да се облече втори път. А и също съм си мислила за църковен брак на друга дата в някой отдалечен манастир  girl_wink
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #220 -: октомври 24, 2008, 10:38:54 »

Естествено, че може да я сложиш два пъти ако имаш тази възможност. Тя струва толкова скъпо и си толкова специална в нея, а това ще бъде последната ти възможност да й се порадваш...

Дерзай смело !!!  good good good
Активен
Kiksi

Моят сватбен албум

« Отговор #221 -: октомври 24, 2008, 13:26:36 »

Подкрепям напълно мнението на inaxastragood Човек не трябва да позволява на суеверията да направляват живота му, така че - давай смело, lillefix, ако венчавката в друг ден е единственият ти вариант.
Аз малко като развалена грамофонна плоча  blush, ама пак да повторя:
Не се хващай като удавник за сламка за аргумента "родители в чужбина"! Просто съветче  Wink
Не знам smiling rain какъв източник на информация е ползвала, но по църковните календарчета пише единствено, че венчавки по време на пости се разрешават само в изключителни случаи, но това не важи за дните на Великия пост. Не цитирам дословно, пиша по памет.

Казвам ти го пак, за да не си създадеш големи надежди, които после да се окажат напразни и да се разочароваш страшно много и да си изгубила доста време в опити да ти разрешат. Понеже точно така стана при мен. Някой във форума ми каза, че при родители в чужбина разрешавали и аз като удавник за сламка се хванах и 1 месец надежди и опити да ми разрешат и накрая... нищо не стана. sad  и ми беше много кофти.

Когато говорих с няколко свещеника от Бургас предварително, всички до един бяха много скептично настроени, че Митрополитът ще ми разреши и се оказаха прави в крайна сметка.
Със самия Сливенски митрополит нямах честта да разговарям, но секретарят му ми обясни, че едва ли не под "изключителни случаи" се разбира ако, не дай си, Боже, един от младоженците или близките им е на смъртен одър sad, а и Митрополитът не искал да създава прецеденти, като разрешава в случаи на родители в чужбина.
Та добре че успях да да се свържа по телефона (макар и с 300 зора, защото на всички телефони, които намерих никой не отговаряше) и човекът ми каза да не се надявам, защото официалният отговор на молбата ми пристигна след почти 3 месеца!!!
Аз изрично в молбата си бях помолила за бърз отговор, но при все че я бях пуснала през април, официалният отговор дойде през юли, около 3 седмици преди самата сватба.
Ами ако бях разчитала на напразните си надежди, а не бях направила и невъзможното да се свържа по някакъв начин със Сливенска митрополия?
Вече бях готова по едно време, след като никой не отговаряше на нито един от 5-те телефона, които намерих да тръгна от Бургас за Сливен.
Та моят съвет е и да пускаш молбата отсега, нищо че има много време, защото може да чакаш за отговор няколко месеца. Поне да знаеш какво да правиш. Като се сетя какво напрежение изживях тогава, направо ти съчувствам  give_rose
Но аз говоря от личен опит, може в другите епархии нещата да стоят по различен начин.
Активен
Lupercola
Гост
« Отговор #222 -: октомври 24, 2008, 13:54:10 »

Мммда, досега се въздържах да си изкажа мнението. На вискчи е ясно, че в църквата всеки си прави това, което му скимне.

Отказаха ни да ни венчаят, защото Фабио е католик т.е. по религия е отдаден на същия Господ като мен, но какво от това ?! В същото време малко преди сватбата имахме самоубийство в семейството и самоубиеца го опяха безпроблемно, макар това да е един от най-тежките грехове и е абсолютно против всички религиозни закони - нямат право просто.

Та нас в името на живота и любовта, на възпроизводството на природата самата, ако трябва да бъда малко патетична не можаха да ни благословят.

А един мъртвец, прекрачил законите на Бога и сам си сложил край на живота, влизайки в тежък грях, псомъртно го благословиха.

Да ме прощава Българската Православна Църква много съм доволна, че не се венчахме в нея и сега дори и да ме молят няма да отида.
Активен
smiling rain
Сватбар

Magic everywhere

Моят сватбен албум

« Отговор #223 -: октомври 24, 2008, 13:58:36 »

Kiksi, точно с menyanthe, която цитирам, сте говорили за изключенията, допускани от епархийския архиерей, а самият пост е последния в предходната част на същата тема.
lillefix, най-сигурния начин да провериш е като си подадеш молбата, въпреки че, за Великите пости изрично е забранено и не се допускат изключения.
Активен
Mrs.™
Публикации: 4641

Моят сватбен албум

« Отговор #224 -: октомври 24, 2008, 14:07:16 »

Мммда, досега се въздържах да си изкажа мнението. На вискчи е ясно, че в църквата всеки си прави това, което му скимне.

Отказаха ни да ни венчаят, защото Фабио е католик т.е. по религия е отдаден на същия Господ като мен, но какво от това ?! В същото време малко преди сватбата имахме самоубийство в семейството и самоубиеца го опяха безпроблемно, макар това да е един от най-тежките грехове и е абсолютно против всички религиозни закони - нямат право просто.

Та нас в името на живота и любовта, на възпроизводството на природата самата, ако трябва да бъда малко патетична не можаха да ни благословят.

А един мъртвец, прекрачил законите на Бога и сам си сложил край на живота, влизайки в тежък грях, псомъртно го благословиха.

Да ме прощава Българската Православна Църква много съм доволна, че не се венчахме в нея и сега дори и да ме молят няма да отида.
Ина по този повод,същият случай жена българка,мъж французин<даже в същият край-Благоевградския> и не искат да ги венчаят и на милото бащата мисля<тук не съм сигурна> казал 'идете при другите' те нали тук са разделени и те отишли и казали 'еди кой си<изхърча ми как се казваха и едните и другите,едните подкрепят Максим,а другите не знам кой> казаха,че не може' и онези казали 'а може може' напук на първите и ги венчали blum
Активен
Страници: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: