Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 27, 2024, 22:26:44

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 32   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Църковен брак - 2 част  (Прочетена 158903 пъти)

lilsan/Лили
Професор
Публикации: 439

Любовта е поезията и слънцето на живота!

Моят сватбен албум

« Отговор #165 -: септември 10, 2008, 14:12:13 »

Аз много харесвам църквата в Рилският манастир,но там вече не извършват венчавки cray иначе съм чувала,че и Бачковският е хубав
Да, манастирът наистина е чудесен, а и венчавките стават много хубави. good Ние със съпруга ми с удоволствие ходим там.
Активен
Tеди
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1317

Моят сватбен албум

« Отговор #166 -: септември 10, 2008, 14:27:15 »

Момичета по-нататък мислим да сключим църковен брак в тесен семеен кръг в някой манастир хем да се получи като екскурзийка хем да е достатъчно далеч от София. В тукашните храмове наистина всичко е много комерсиализирано и духовния аспект на църковния брак направо се губи. Молбата ми е ако знаете някое хубаво местенце за такава цел да го споделите. Чувала съм хубави неща за Бачковския манастир, Троянския, Соколския манастир, но преки впечатления нямам.

Аз понеже съм от този край (северозападния) и с 2 ръце бих ти препоръчала Клисурския Манастир  good
СТрашно красив , всичко е чисто . подредено , тихо.
На 8 март тази година бях на сватба там и беше изключително красиво всичко.
Аз там съм кръстена , мечтаех и там да се омъжа , но не стана  pardon
Това е сайта: http://www.klisuramanastir.com/index.html

А това е църквата в която извършват венчавките , тя е в двора на манастира:

Активен
barby85
Регистриран

Публикации: 4

« Отговор #167 -: септември 24, 2008, 10:01:21 »

Да ви питам дали на 15.08 може да се венчаем тогава? Че в Календара пише, че не може през Богоридичните пости, но на 15.08 вече не са, но не съм сигурна, че може!
Активен
valka27
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1103

http://www.panoramio.com/user/3830585

Моят сватбен албум

« Отговор #168 -: септември 25, 2008, 10:53:23 »

Здравейте на всички!Някой знае ли постите за 2009?
Активен
cRy
Ентусиаст
**
Публикации: 74

« Отговор #169 -: октомври 02, 2008, 20:11:23 »

Как избрахте вашата църква?
Ние се колебаем между св.Георги, Св.Неделя и СВ.Седмочисленици /София/.
Бихте ли ме посъветвали и изказали мнението си ?smile
много благодаря  priest
Активен
hristi
Сватбен ГУРУ
Публикации: 512

щастлива госпожа

Моят сватбен албум

« Отговор #170 -: октомври 02, 2008, 21:23:15 »

нашата сватба беше в Света Неделя-църквата е много красива .......аз определено съм за нея..........!
Активен
smiling rain
Сватбар
Публикации: 175

Magic everywhere

Моят сватбен албум

« Отговор #171 -: октомври 04, 2008, 19:57:44 »

Постите през които не се разрешава църковен брак като дати през 2009 :
Великите пости от 02.03.09 до18.04.09, но венчание не се разрешава на практика до 21.04.09 (третия ден от Великден) включително. Богородичните пости са твърди от 1.08.  до 15.08.09.  Както и през Коледните пости - 14.11.-21.11 и от 20.12-06.01.
Барби, на Богородица можете да се венчаете - но питайте за всеки случай в църквата, която сте си избрали.
« Последна редакция: октомври 04, 2008, 20:07:22 от smiling rain » Активен
valka27
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1103

http://www.panoramio.com/user/3830585

Моят сватбен албум

« Отговор #172 -: октомври 05, 2008, 09:31:05 »

много го съм ти благодарна Smiling rain smile
Активен
DJ - Ivo
Ентусиаст
**
Публикации: 59

« Отговор #173 -: октомври 11, 2008, 20:12:12 »

За тези които все още не е късно. Относно съботните венчавки,просто не са позволени.Незнам какво става в Българската църква. На последък повечето сватби са в събота.А това просто не е редно от църковна гледна точка. 1 Всъбота се правят само погребения и панахиди. 2 Вероятно заради първата брачна нощ която ще се осъществи през ноща срещу неделя. По църковния календар деня започва от вечерта,тоест в събота след залез вече е неделя.3 Заради одавна забравената практика преди венчание да се изповядат и пречистят младоженците,което става на неделната литургия.А за да стане това пък в събота трябва да са постили.Има и много други причини все от този род.По повод кумовете е редно да са кръстени и венчани. Те са хората които са свидетели пред църквата и пред Бог за това,че младоженците се венчават по собсвена воля,нямат кръвна връзка и няма някаква сериозна причина да не се оженят.Освен това те поемат отговорноста да станат кръсници на децата,да поемат тяхното духовно възпитание.Както и след самото кръщение да заведат детето на първо причастие.Има и много други неща.Попитайте някой свещеник. Тези неща не са просто някакви прищевки а всичко си има смисъл. На мойта сватба кумовете не бяха венчани а просто гаджета. В последствие се разделиха и той се ожени за друга. Стана така че подържам връзка само с него. За моя радост свещеника който ни венча,като разбра че не са венчани Във венчалното свидетелство записа само него като свидетел.Което ми се стори доста странно но всичо си имало смисъл. На скоро бях гост на една сватба на която младоженците не се интересуваха много от тези църковни работи и решили да подписват в петък а да се вечават в събота следобят и вечерта в ресторанта да празнуват.Като дойде време за сватбата се разбра,че петъка е 13-ти а на другия ден събота когато се венчават е велика задушница или черешова както я наричат старите хора. Какво да кажа...Добре че не са ми роднини и не бях аз DJ. Така че помислете си добре!!! Все пак това е Вашата Сватба и ще я помните цял живот.А вероятно и след това.Както пее свещеника "во век и веков". Каквито основи поставите на тях ще градите семейния живот. И за да ви помага Бог,най-малкото което може да направите е да спазвате каноните на църквата.   
                            Един обикновен DJ
Активен
radinka
Сватбар
Публикации: 221

Няма невъзможни неща,има пропуснати възможности

Моят сватбен албум

« Отговор #174 -: октомври 11, 2008, 20:32:10 »

DJ - Ivo много интересно.Но като няма кой да ни каже,кога може ние  нямаме вина, crazy
Момичета имам един въпрос кам вас,трябва ли да ни дадът църковно свидетелство blushзащото ние нямаме такова angry
предварително ви благодаря girl_wink
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1371

....братска обич.....

Моят сватбен албум

« Отговор #175 -: октомври 11, 2008, 20:38:57 »

Много хубав пост DJ  Ivo Bravo!
Radinka свидетелство за венчавката ли имаш предвид? Разбира се че трябва и ако не са и иди си го потърси. На нас ни го даде свещеника, веднага след венчавката, като ни пожела ралзлични хубави неща, а към него имаше и едно поздравление от Неврокопската митрополия.
Активен
radinka
Сватбар
Публикации: 221

Няма невъзможни неща,има пропуснати възможности

Моят сватбен албум

« Отговор #176 -: октомври 11, 2008, 20:48:20 »

да за него,на нас нищо не ни дадоха и не ни казаха,а и ние не сме в Бг,ще трябва да пратя свекървата да пита.благодаря ти много
Активен
echy_
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1009

Моят сватбен албум

« Отговор #177 -: октомври 13, 2008, 09:48:49 »

radinka, на нас ни казаха че свидетелствата ги пишат на машина и ще станат до 1 седмица след венчавката и като отидохме ни надоха 2 Oh my ..., една за мен едно за съпруга ми. мислех че ще ни дадат само е както в гражданското, но попа ни даде 2 за да не се караме  funnytooth
Активен
Ble6tu4ka
Професор
Публикации: 463

Моят сватбен албум

« Отговор #178 -: октомври 13, 2008, 10:37:34 »

Момичета, може този въпрос вече да е задаван, но тъй като не можах да разгледам всички мнения, надявам се да съм уцелила този път и мястото, където е подходящо да го постна...

Та... тъй като ние живеем в София, май ще ни е далеч по-лесно да организираме сватбата тук, отколкото във Варна, от където всъщност сме и двамата. Проблем възникна обаче, когато преди седмица бяхме на сватба в родния ни град и страшно харесахме бракосъчетанието в църквата до Римските Терми.

Въпроса ми е - възможно ли е да сключим само граждански брак тук в София и да отпразнуваме сватбата, а след време... когато ни се удаде възможност да отидем във Варна и да се венчаем в по-тесен кръг в църквата там? Задължително ли е двете неща да са в един ден или църковния брак може да се направи по всяко едно време? И още нещо... колко обвързани са двете неща едно с друго? Т.е. ако не си сключил граждански брак дали може да сключиш църковен такъв, в случай, че разменим местата на 2-те неща поради някаква причина?
 girl_impossible
Активен
магито
Global Moderator
Заслужил майстор на спорта
*
Публикации: 4922

яхнала метлата

Моят сватбен албум

« Отговор #179 -: октомври 13, 2008, 10:41:49 »

Блештучка, нямаш никакъв проблем, едното не е зависимо от другото.Можеш да си сключиш граждански сега, а църковен когато си искате и обратно, но трябва да знаеш, че засега нашата държава не признава валидноста на църковния брак, т.е. ако сключиш само църковен няма да сте семейство пред държавата.
Активен
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 32   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: