Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 27, 2024, 07:51:08
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Църковен брак - 2 част
Страници: [
1
]
2
3
...
32
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Църковен брак - 2 част (Прочетена 158720 пъти)
Tanya
Новак
Публикации: 8
Църковен брак - 2 част
«
-:
февруари 08, 2008, 10:07:17 »
Здравейте,
Ще ставам кума на 03.05.2008г., но вчера когато булката се обадила да ангажира свещеника (тъйкато искат точно определен) и казали, че от 01.01.2008г. не се извършват венчавки в събота
, виждам, че много от вас ще сключват брак в събота и ще ви бъда благодарна ако ми кажете дали сте си запазили час в църква и къде.
Модератор: Старата тема е ето
ТУК!
«
Последна редакция: февруари 16, 2008, 14:53:13 от maria_lakova
»
Активен
vesi1983
Сватбар
Отг: Църковен брак
«
Отговор #1 -:
февруари 08, 2008, 10:13:01 »
В кой град е това с венчавките, защото и аз бях чула това и бях до църквата да питам, но от там даже не бяха чували и ни казаха, че ако има нещо ще ни се обадят и най-вероятно ако стане така, няма да важи за вече записалите се.
Активен
Alucinado
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #2 -:
февруари 08, 2008, 10:18:04 »
Tanya, това със забраната на венчавки в събота все още не е влязло в сила (поне според повечето свещеници в Пловдив) Предполагам, че сватбата ще е в Пловдив, защото идеята за пълна забрана на съботни венчавки е на тамошния митрополит и се отнася само за "неговия район".
Ние, например, сме запазили час за "Св.св. Петър и Павел", тамошният свещеник каза, че това:
1. все още не е влязло в сила
2. най-вероятно няма и да влезе, защото среща неодобрение от голяма част от църквите в града
Продължават да записват за венчавки и са обещали на всички "съботни" младоженци, че щом са записани - ще бъдат венчани.
Доколкото разбрах, положението е същото и в Св.Богородица (а и в още много църкви)
Предполагам, че конкретния свещеник, който булката си е избрала, споделя мнението на въпросния митрополит (не знам дали така му е титлата, всъщност) и за това отказва да прави венчавки в събота. Ако държат на датата - да си намерят друг свещеник. Успех!
Активен
menyanthe
Сватбен ГУРУ
Публикации: 564
«
Отговор #3 -:
февруари 08, 2008, 10:51:29 »
Аз не знам дали ще сте съгласни, но си мисля дали няма да е добра идея да направим някакъв списък на православните църкви и да напишем коя е голяма, коя е малка (горе долу примерно за колко човека е подходяща), каква е цената там, къде се намира и т.н. Мисля, че един такъв "наръчник" би бил полезен за всички бъдещи булки
(като мен
)
Активен
Tanya
Новак
Публикации: 8
«
Отговор #4 -:
февруари 08, 2008, 11:44:17 »
Благодаря за отговорите, Alucinado става въпрос за Хасковския регион, но там е важно какво казва Пловдивския митрополит.
Чесно казано бях много изненадана като чух новината снощи, а младоженците веднага смениха датата за 11.05 ( неса записали никакви часове още), и като видях колко много момичета от форума се омъжват в събота им казах да изчакат и да проверят по-подробно.
Активен
Alucinado
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #5 -:
февруари 08, 2008, 11:51:42 »
ами то, като се замислиш - 10.05 ще бъде работен ден тази година, а и ако си държат на този свещеник и не е проблем да правят неделна сватба - няма лошо.
Цитат на: menyanthe в февруари 08, 2008, 10:51:29
Аз не знам дали ще сте съгласни, но си мисля дали няма да е добра идея да направим някакъв списък на православните църкви и да напишем коя е голяма, коя е малка (горе долу примерно за колко човека е подходяща), каква е цената там, къде се намира и т.н. Мисля, че един такъв "наръчник" би бил полезен за всички бъдещи булки
(като мен
)
Аз мисля, че може да се направи такъв синтезиран наръчник. Могат да се пуснат отделни теми за отделните градове. Всеки влиза, пише информацията, която има, а модератор я синтезира в първото мнение (и естествено изтрива другите мнения след като прехвърли информацията, за да не се получи като останалите теми от по 60-70 страници). Аз съм с две ръце ЗА.
«
Последна редакция: февруари 08, 2008, 14:49:03 от Alucinado
»
Активен
gadamer4e
Сватбар
Публикации: 214
«
Отговор #6 -:
февруари 11, 2008, 13:49:16 »
Може ли някой да ми даде прясна информация за Семинарията - цени, условия, тоест ще се съберат ли 100 човека там? Ние ще ходим в четвъртък натам, но все пак още впечатления няма да са ми излишни
Активен
Kittcat
Ентусиаст
«
Отговор #7 -:
февруари 11, 2008, 21:55:56 »
Здравейте,
аз съм нова в сватбените трески. Днес запазихме час за ритуална зала с моя любим за 17ч., но в Св. Неделя ни казаха, че не можели да венчаят в 18ч. Някой от вас знае ли дали това важи за всички черкви, или има някои (като например Св. София), които да венчавт в 18ч. Иначе трябва да сменяме часа в ритуалната зала и направо не ми се мисли
Активен
kali_gali
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #8 -:
февруари 11, 2008, 23:32:08 »
Нашата венчавка беше в Св.София в 18 часа-последен час мисля.
Активен
ani4ka1710
Сватбен ГУРУ
Никога не е късно да постъпиш правилно!!!
«
Отговор #9 -:
февруари 12, 2008, 07:46:25 »
А пък нашата ще е изнесен ритуал и даже ще е към 19.00часа, в Пловдивския окръг нали има някаквъ заповед за забрана на съботните венчавки, ама тя била до 17.00 часа и след това нямало проблем, абе само глупости мислят , то малко притеснения имаме за другите работи а сега и с тези неща.
Така че мисля че няма проблем за часа.
Активен
Kittcat
Ентусиаст
«
Отговор #10 -:
февруари 12, 2008, 08:58:22 »
Много ви благодаря за окуражителната информация, дами
Днес отиваме да видим дали ще можем да запазим Св. София за 18ч
Активен
блясъчко
Професор
щастлива звездичка
«
Отговор #11 -:
февруари 13, 2008, 07:16:24 »
Цитат на: Tanya в февруари 08, 2008, 11:44:17
Благодаря за отговорите, Alucinado става въпрос за Хасковския регион, но там е важно какво казва Пловдивския митрополит.
Чесно казано бях много изненадана като чух новината снощи, а младоженците веднага смениха датата за 11.05 ( неса записали никакви часове още), и като видях колко много момичета от форума се омъжват в събота им казах да изчакат и да проверят по-подробно.
много е странно тази забрана за съботните сватби. какви са мотивите им затова? аз съм от София, но не казаха, че има проблем за църковен брак на 10.05 (събота)
Цитат на: gadamer4e в февруари 11, 2008, 13:49:16
Може ли някой да ми даде прясна информация за Семинарията - цени, условия, тоест ще се съберат ли 100 човека там? Ние ще ходим в четвъртък натам, но все пак още впечатления няма да са ми излишни
gadamer4e, за цени не мога да ти кажа, но бях на венчавка в Семинарията, около 200 човека бяхме общо, и бяхме наистина много, за 100 не мисля, че е проблем. младоженците направиха страхотни снимки в паркова обстановка, така че мястото е чудесно! успех
Активен
Alucinado
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #12 -:
февруари 13, 2008, 09:15:17 »
zvezdiche, мотивите са, че по църковните канони събота е ден за почитане на мъртвите и не е редно да се извършват венчания (за кръщенетата не съм сигурна).
Освен това за църквата деня се сменя вместо в 24:00 часа, в 17:00 (или 17:30 - не го запомних точно).
А и съм чела (преди доста време), че венчавки не са разрешени в събота срещу неделя - в смисъл това не е нещо ново и току-що измислено. В София не би трябвало да има проблем, защото тази забрана идва от Пловдивския митрополит - т.е. тя важи за всички храмове и църкви в подопечния му район. В София - не.
Аз не разбрах обаче, забраната важи от 17:00 (или 17:30) в петък до същото време в събота, или само в събота до 17:00 (или 17:30)?
Активен
vesi1983
Сватбар
«
Отговор #13 -:
февруари 13, 2008, 11:54:01 »
Относно забраната за венчавките в събота в Пловдив и региона важи от 1.07.08.защото нямало как да отменят вече записалите се, все пак сме запазили и в дома и ресторанта.Дали записват още незнам.
Активен
Alucinado
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #14 -:
февруари 13, 2008, 11:55:16 »
vesi, това официална информация ли е?
Активен
Страници: [
1
]