Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 24, 2024, 00:33:42
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
Църковен брак - 2 част
Страници:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...
32
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Църковен брак - 2 част (Прочетена 158513 пъти)
Lupercola
Гост
Отг: Църковен брак - 2 част
«
Отговор #225 -:
октомври 24, 2008, 14:11:59 »
Да, ясно ми е. И майка после намери поп, който беше казал, че няма проблеми, но ние не пожелахме. Аз в редиците на лицемери и грешници нямам работа.
Активен
Kiksi
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #226 -:
октомври 24, 2008, 14:15:33 »
smiling rain
, благодаря за уточнението!
inaxastra
, няма какво да се въздържаш, дай да наричаме нещата с истинските им имена. Всичко, което ти пишеш, се основава на
факти
!!! Много е добре, че представяш с личния си опит нова посока на мислене, защото си страшно права за контекста, в който поставяш въпросните факти около вас. Не искам да обидя никой, но всичко около БПЦ ми навява едно лицемерие, двойнствено отношение към морала и праведността. Случаят с другия поп, който казал,че няма проблеми и случката, разказана от Надето също за доказателства за това. Та поздравявам те за начина ти на разсъждение- абсолютно съм на същото мнение!
Още преди съм коментирала за брака между православни и католици, така че няма да го правя пак, само ще кажа, че и от това съм възмутена - нали всички сме християни в крайна сметка! А и тези хора, които уж служат на Доброто, не разбраха ли, че разделението на хора по религии, е донесло много повече нещастия на човечеството, отколкото добрини и трябва да бъде спряно, а не насърчавано, както те правят с поведението си. Но хайде, там причината е в каноните, които мисля, че е почти невъзможно да бъдат променени.
Аз от друго съм възмутена - че няма единна практика в БПЦ - уж много следват каноните, а всяка епархия си има собствени правила на действие. В един град разрешават сватби в събота, в друг - не, за постите същата работа. Ами може ли такова нещо?
Аз толкова се бях разочаровала, не защото не ми разрешиха, а поради споменатите по-горе причини и въпреки че много държах на венчавката, бях на ръба да се откажа, но милото ме убеди като ми каза, че някой някога е построил този храм в чест на Бога, без да знае какви хора ще попаднат един ден в него и затова ние трябва да отидем там в името на Бога, без да обръщаме внимание на хората, които го "управляват". Та затова го послушах.
Съжалявам, ако засягам някой, но такива са фактите! В едни случаи са много "богоугодни", в други - няма проблеми, каквото и да пожелаеш, щом плащаш. Абе, не ми се говори.
Активен
smiling rain
Сватбар
Magic everywhere
«
Отговор #227 -:
октомври 24, 2008, 14:31:58 »
Inaxastra, напълно съм съгласна с теб. Още повече - дори и да имаш ритуал, няма гаранция, че ще е свещенодействие и благословия в духовния смисъл. Лично аз, както няколко пъти горчиво съм споменавала, имах меко казано "странна венчавка" от свещеник с махмурлук, представляваща неадекватни провиквания, сърдито мърморене и неспирни забележки към всичко живо около него, между словата и молитвите. Така че напоследък между църквата и вярата има известна разлика и всеки трябва да намери своята златна среда.
Активен
Lupercola
Гост
«
Отговор #228 -:
октомври 24, 2008, 14:36:02 »
Жалко е за искрено вярващите...
Активен
smiling rain
Сватбар
Magic everywhere
«
Отговор #229 -:
октомври 24, 2008, 14:43:54 »
Цитат на: inaxastra в октомври 24, 2008, 13:54:10
Отказаха ни да ни венчаят, защото Фабио е католик т.е. по религия е отдаден на същия Господ като мен, но какво от това ?! В същото време малко преди сватбата имахме самоубийство в семейството и самоубиеца го опяха безпроблемно, макар това да е един от най-тежките грехове и е абсолютно против всички религиозни закони - нямат право просто.
Можете да се венчаете в католическа църква - там няма ограничение по отношение на изискването да са католици и двамата, може единия да е православен, като си запазва православната вяра, освен ако изрично не каже, че иска да премине към католицизма.
«
Последна редакция: октомври 24, 2008, 14:57:30 от smiling rain
»
Активен
Kiksi
«
Отговор #230 -:
октомври 24, 2008, 14:44:24 »
Цитат на: smiling rain в октомври 24, 2008, 14:31:58
Inaxastra, напълно съм съгласна с теб. Още повече - дори и да имаш ритуал, няма гаранция, че ще е свещенодействие и благословия в духовния смисъл. Лично аз, както няколко пъти горчиво съм споменавала, имах меко казано "странна венчавка" от свещеник с махмурлук, представляваща неадекватни провиквания, сърдито мърморене и неспирни забележки към всичко живо около него, между словата и молитвите. Така че напоследък между църквата и вярата има известна разлика и всеки трябва да намери своята златна среда.
Ха,
smiling rain
добре, че се включваш. Когато се размисля по темата, винаги се сещам за твоя случай и се убеждавам, че разсъжденията ми са правилни, за съжаление
Нашият пък свещеник, въпреки че е много симпатичен човечец, така препускаше по време на венчавката, че после като гледах записа и думите му към младоженците след венчавката, които традиционно се отправят, почти не се разбират - такова скорострелно говорене няма просто.
Както каза една от гостенките: "Така бързаше тоя човек по време на цялата венчавка, че чак аз взех да се задъхвам покрай него по едно време"
И после съвсем случайно разбрах, че човекът бързал за изнесена венчавка в кв. Сарафово, която била веднага след нашата. Еми, няма лошо, сигурно те са платили двойно колкото нас, ама едното не трябва да е за сметка на другото.
Въпреки че аз съм му благодарна, че ми разреши венчавката да е от 15 ч (ама и затова като се сетя как треперих, дали ще ми разрешат), въпреки че по принцип не ги правили по това време, а само след 17 ч, аз исках от 16 ч, ама от 16 до 17 ч имало вечерня, а между 17 и 19 ч всичко беше заето.
Та въпросната изнесена венчавка след нашата е била от 16 ч, за която свещеникът толкова бързаше - нали уж не можело заради вечернята или това важи само, ако венчавката е в храм?
Или трябва и това да считам за поредния повод да се възмутя от БПЦ?
А, Инка, ние с милото просто решихме, че сме над тези неща и ще се венчаем въпреки тях, защото вярата няма нищо общо с тях!
Активен
Kiksi
«
Отговор #231 -:
октомври 24, 2008, 14:50:29 »
Цитат на: smiling rain в октомври 24, 2008, 14:43:54
Можете да се венчаете в католическа църква - там няма ограничение по отношение на изискването да са католици и двамата, може единия да е православен, като си запазва православната вяра, освен ако изрично не каже, че иска да премине към католицизма.
Е, значи католическите канони могат да го позволяват
, а православните не.
Е, няма ли кой да ги промени тези работи и да се замисли, че разделението на хората по религиозен признак носи само беди и смисъл от него няма.
Аз много обичам да посещавам католически църкви, макар че рядко го правя. Тук, в Бургас, в едната католическа църква, свещеникът беше дошъл от Полша, беше научил български и беше толкова мил и отворен към всеки, независимо дали е католик и в никакъв случай не агитираше хората да приемат католическата вяра, за него всеки вярващ беше добре дошъл в храма.
Дори имаше идея да сложи православни икони в католическия храм, ама не знам какво е станало, отдавна не съм ходила, но преди никога не съм имала усещането, че не съм на мястотот си в този храм, въпреки че съм православна, а не - католичка.
Жалко че няма много православни свещеници като този човек, католическия свещеник! Тогава нещата щяха да изглеждат по съвсем различен начин!
Активен
smiling rain
Сватбар
Magic everywhere
«
Отговор #232 -:
октомври 24, 2008, 15:04:59 »
При нашата църква нещата са регламентирани обратно и "твърдо" в полза само на православните християни. ... Всъщност много неща се нуждаят от ревизия, но за това са ортодоксални църкви - щото си държат на институцията и формализма.
Но пък църква е и храма в душата, там човек може да се врече и да свещенодейства пред очите на собствената си съвест и Единия Бог.
Kiksi, в крайна сметка всичко накрая става един "продукт" който се продава на хората.
За един и същи ритул се плаща 60лв. в Созопол и 150 в Несебър и 300 във Варна, ... а пък някой може и да няма такава възможност ... Какво да се каже за кръщенета, освещаване на икони и пр.
Отиваш като в магазини и си купуваш, пък може и да попаднеш на "добър свещеник". Малко е цинично, но пък и за това са говорили богомилите - няма нужда от последници, за да служим на Бог и за да сме свързани с него.
Активен
nia
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #233 -:
октомври 30, 2008, 23:42:34 »
как като е забранена венчавката по права линия( май така се казваше- до трето коляно), по едно предаване за сватби, сестра кумува на сестра си при църаковен брак? Нали църквата казва - не може ,а как става така , че може. Или на кой му пука и никой не проверява "кой кум , кой сват, кой на булката брат".
Активен
Kiksi
«
Отговор #234 -:
октомври 31, 2008, 10:46:12 »
nia
, сестри и братя могат да кумуват!
Те са роднини
не по права, а по съребрена линия
. По права линия са майка, баща, баба, дядо, син, дъщеря, внук, внучка и т.н.
Аз за малко щях да кумувам на моята сестра и свещеникът е казал, че няма проблем (а той беше един много стриктен по отношение на каноните), но отпадна.
В крайна сметка на сестра ми кумуваха двойка момче и момиче, които са брат и сестра (не на младоженците, де, кумата е сестра на кума
)
Свещеникът изпадна в недоумение, че кумовете ще са брат и сестра, не бил имал, нито бил чувал за такъв случай досега, но след допитване до Варненския митрополит им разрешиха.
Така че случаи всякакви, но това, за което ти говориш е съвсем различно, не си разбрала правилно. В този случай нямаме основания да обвиняваме църквата, защото братята и сестрите не са роднини по права линия.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #235 -:
октомври 31, 2008, 11:56:45 »
Е, да си кажа и аз мнението след църковния брак. Избрахме си църквата по вътрешно убеждение - тази, в която ходим понякога и в която се чувстваме добре. Падна ни се най-страхотния свещеник. Нито сме го избирали, нито сме го проучвали. Много усмихнат, добронамерен и народен човек. А от време на време такива шегички пускаше - голямо хилене падна (не разбирайте, че не сме се отнесли сериозно към ритуала - напротив). Например по едно време ми казва - слушай какво ще кажат накрая (ставаше дума за хора) - и те пеят "жената да слуша мъжа си" - той се усмихва. Просто целия ритуал го почувствахме като една топла и приятна среща с приятели. Накрая обаче, като ни извика да ни даде свидетелството, толкова мъдри и сериозни неща ни каза, че толкова се разчувствах, че се разплаках. СТРАХОТЕН ЧОВЕК и ПРЕКРАСЕН РИТУАЛ!
Активен
Kiksi
«
Отговор #236 -:
октомври 31, 2008, 12:08:57 »
svetli
, радвам се, че при вас така се е получило.
Честно да ви кажа много познати ме питат, дали не сме се венчали в църква, защото сега е модерно и всички го правят...
Аз лично много повече се вълнувах по време на църковния ритуал, отколкото на гражданския мислех, че ще припадна от вълнение, вярно, че се притеснявах да не завали и това си е оказало влияние, но определено успях да "потъна" в това християнско тайнство. След сватбата милото ми каза, че по време на цялата венчавка е бил точно като мен - страшно развълнуван и с подкосени крака. Така че за нас църковния брак се оказа по-емоционалното и дълбоко преживяване, отколкото гражданския. Не че и там нямаше вълнение и емоции.
Активен
svetli
Баш Майстор
«
Отговор #237 -:
октомври 31, 2008, 13:48:27 »
Кикси
и ние го направихме, не защото е модерно, а защото така го чувстваме. И двамата сме кръстени отдавна (аз още като бебе) и малко или много си спазваме църковните празници и традиции, макар и да не сме ревностни вярващи.
Активен
tasty
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #238 -:
ноември 05, 2008, 17:09:37 »
Кои църкви ще препоръчате за София?
Активен
DJ - Ivo
Ентусиаст
Публикации: 59
«
Отговор #239 -:
ноември 05, 2008, 20:29:48 »
На бул. "Братя Бъкстон" има една църква дето може да сте сигурни ,че ще спазят всички канони.Даже може да разпитате свещениците и по-подробно за неща които не са ви ясни.Църквата е много хубава и просторна,има добра акустика. Имат и хор.Ако се уговорите може и хора да ви пее. Свещенниците са ревностни християни и истински вярващи хора.За дребни неща пари не са ми искали,а за водосвет ми казаха колкото аз преценя.Често след требите парите се пускат в църковната каса и свещеника дори не знае колко са.За него отиват някаква част а другите остават за църквата.Разбира се това не значи,че трябва да злоупотребяваме и да не бъдем щедри. Църквата се намира точно срещу "лукойла" малко преди околовръстното. Катедрален храм "Успение Богородично".
Активен
Страници:
1
...
14
15
[
16
]
17
18
...