Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 26, 2024, 12:37:40
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Лафче
>
Бебчета и майчинство
(Модератори:
ina_lemon
,
Капризче
,
miauka
) > Тема:
Име за бебето? част 2
Страници:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Име за бебето? част 2 (Прочетена 149807 пъти)
fiibi_bg
Global Moderator
Leader
Отг: Име за бебето? част 2
«
Отговор #210 -:
април 05, 2008, 14:07:38 »
Значи по повод презимето,брат ми беше решила,тъй като се казва Милен,дъщеря ми да се казва Дамяна Милен Димитрова,но в крайна сметка си остана Дамяна Миленова Димитрова и това си е типичният български израз на имената.Според мен няма нужда да се правим на такива каквито не сме и да бъдем чуждоезичници.
Всичко българско и родно
любя,тача и милея!
Активен
Wienerin
Професор
Живеем истински, тогава когато умираме от любов!
«
Отговор #211 -:
април 05, 2008, 15:31:06 »
с риск да си навлека неприятности, но да споделя и аз нашите виждания за имената на дечицата ни
плановете ни са да ги отглеждаме в чужбинско и ни се иска да не им дадем имена, които ще ги притесняват по някакъв начин, няма да се чувстват добре с тях и ще се открояват от другите дечица и това ще ги кара да не се чувстват част от групата.
И двамата с половинчо сме с чисто български имена, но си им носим негативите никога да не бъдем наречени точно по начина, по който тези имена се произнасят на български
Не знаят къде да слагат ударенията, карат ни да спелуваме по сто пъти докато ни ги напишат в разни формуляри, специфични звуци като "ц" например не могат да ги произнесат правилно...
аз много харесвам имената Боряна, Калина, Калоян и Павел и винаги съм искала да са от тези имена. Но сега си мислим за момиченце да е Фиона, а за момченце Пол
много ли звучат странно на български
мислите ли, че е грешка да разсъждавам по този начин
Активен
Vessi
Професор
«
Отговор #212 -:
април 06, 2008, 00:05:03 »
E драга Wienerin и ние сме на същия хал...как да се казва като ще расте детенцето извън БГ.Права си че не бива да се отличава от групара защото това води до един вид изолация и ние мислим да слижим месни имена на децата си за да им е по лесно ....но съм на мнение че и в БГ много рядко се срещат имена като Иван,Стоян и Петър, а за Иванка, Марийка и Пенка и дума да не става.Всеки иска оригиналност и да е по така - по модата като това :"А Грегъри е кръстен на баба си Гинка и баба си Галя" да се смееш ли да плачеш ли ?!?!?! Така,че всичко опира до личен избор и лично виждане Успех
Активен
didibaby
Баш Майстор
Публикации: 1881
«
Отговор #213 -:
април 06, 2008, 02:46:16 »
Българските презиме и фамилия никога няма да престават да учудват чужденците, но аз не виждам нищо лошо в това - нали трябва да сме различни.
Мои приятели тук намират за невероятно интересно как и аз и брат ми сме с едно и също презиме.
В чужбина обаче "middle name" няма нищо общо с името на бащата. Taка че идеята да се кръщават децата в БГ само с името на бащата и без окончанието -в или -ва за мен е преиначена "нова" традиция с цел да се подобава на западните традиции. Както и избора на чуждите имена - Грегъри на баба Галя и Гинка... Как да не се засмее човек.
Иначе в случаите, когато детето ще израстне извън БГ, напълно подкрепям идеята за име, което е еднакво лесно произносимо на БГ и на чуждоземския език. На мен много ми харесва името Ethan, но като си представя само как звучи на БГ и моментално се отказвам.
«
Последна редакция: април 06, 2008, 02:52:36 от didibaby
»
Активен
divna
Сватбар
«
Отговор #214 -:
април 06, 2008, 13:40:29 »
Аз се сещам за няколко имена,които се изписват по един и същ начин и в Бг ,а и в чужбина! Вярно произношението е малко различно......,но това са интернационални имена! Александър,Мартин,Теодор и производните им дамски ,а за женски Ева,Мария, Мариана!
Сигурно има още много,но аз това се сещам в момента!
Активен
goldi
Баш Майстор
«
Отговор #215 -:
април 06, 2008, 13:44:24 »
И аз се сещам за прозиводните на Никола, Стефан, Донна или Дона. Абе има вариати
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1371
....братска обич.....
«
Отговор #216 -:
април 06, 2008, 13:46:13 »
Прочетох с интерес последните ви постове и бих искала и аз да се включа. Моето име не е българско, макар че родителите ми са българи и съм израснала в България. И аз също си нося последствията от това
- никога не могат да "уцелят" как да ми казват на накратко, всички варианти ми звучат грубо и затова аз предпочитам да се обръщат към мен с цялото ми име, особено когато не сме много близки. Иначе много си харесвам името, както и кратката му форма в английски вариант - но тя се използва само от приятелите ни в чужбина. От друга страна
didibaby
изписването и произношенито на името на английски е едно и побългаряването му на български му отнема от красотата. Но ако трябваше да се съобразя с вашите притеснения бих си кръстила детето с име, което подсказва българските ни корени, но се произнася сравнително еднакво. Например Калина ми се струва че е такова име
. Дано не съм обидила някои - но където и да ми се наложи да живея бих искала нещо ежедневно да напомня на децата ни за България. И още нещо - и синът ни и мъжа ми се казват с популярното българско име Георги, но всички чуждоезикови партньори и приятели им казват George.
Активен
didibaby
Баш Майстор
«
Отговор #217 -:
април 06, 2008, 23:17:48 »
Цитат на: darling в април 06, 2008, 13:46:13
Но ако трябваше да се съобразя с вашите притеснения бих си кръстила детето с име, което подсказва българските ни корени, но се произнася сравнително еднакво. Например Калина ми се струва че е такова име
.
pleasure
, напълно подкрепям тази идея за името, което подсказва българските корени, а в същото време се произнася лесно и от чужденци.
Това е прекрасно решение за родители, които отглеждат децата си извън БГ.
Активен
vanillyz
Ентусиаст
«
Отговор #218 -:
април 11, 2008, 11:54:17 »
Здравейте и от мен. Моите фаворити за имена са: Кристиян-Александър, както и в отделните им форми, за момиче обожавам името Явора, много нестандартно, а и ще има имен ден на Цветница, това е много хубав празник сперед мен! Но милото не го харесва и засега сме се спрели на Ния. Но докато забременея и родя кой знае какво ще ни дойде до главата! А колкото до интернационалните имена мисля, че Филип е ок навсякъде!
Активен
m_a_g_i_vs
Сватбен ШАМАН
Сърцето ми се раздели на две....
«
Отговор #219 -:
април 13, 2008, 18:23:03 »
Една моя позната роди преди 5 дена и си кръсти малката бебка Емма с 2 М -та ,на мен ми допада ,а вие какво мислите ?
Активен
сиска
Заслужил майстор на спорта
Така ми е добре...
«
Отговор #220 -:
април 13, 2008, 20:00:37 »
Цитат на: m_a_g_i_vs в април 13, 2008, 18:23:03
Една моя позната роди преди 5 дена и си кръсти малката бебка Емма с 2 М -та ,на мен ми допада ,а вие какво мислите ?
Ако трябва да съм директна .....на мен Не ми харесва
Активен
didibaby
Баш Майстор
«
Отговор #221 -:
април 13, 2008, 20:14:19 »
Цитат на: m_a_g_i_vs в април 13, 2008, 18:23:03
Маги
, това е едно от имената, които съм си харесала от години.
Мисля, че е любовта ми към сериала "Приятели." Аз си падам по кратките имена като че ли - Ева, София, Емма...
«
Последна редакция: април 13, 2008, 20:17:14 от didibaby
»
Активен
Mrs.™
Заслужил майстор на спорта
«
Отговор #222 -:
април 15, 2008, 17:14:26 »
Цитат на: didibaby в април 13, 2008, 20:14:19
Маги
, това е едно от имената, които съм си харесала от години.
Мисля, че е любовта ми към сериала "Приятели." Аз си падам по кратките имена като че ли - Ева, София, Емма...
и аз като прочетох Емма и се сетих за "Приятели" на мен ми харесва и то много името
обаче с Е и името Емили ми харесва много
Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436
Мама на едно малко диване!!!
«
Отговор #223 -:
април 15, 2008, 17:24:23 »
Емилия и Емилияна са страхотно нежни имена според мен!!Моята баба се казва Емилия и от там ми харесва името!! @}->--Някога мислех ако имам детенце момиче да е Емилияна но сега ми се промени желанието на Симона!Има време може пък да е мъж та ще видим
Активен
Vessi
Професор
«
Отговор #224 -:
април 15, 2008, 18:44:53 »
На всяка манджа мерудия ама и аз да се включа.Напълно подкрепям Клео, за момиченце и Емма много ми харесва , но за Емили ?!?!?! някак не ми е българско .....иначе е звучно
Активен
Страници:
1
...
13
14
[
15
]
16
17
...