Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 27, 2024, 01:46:45
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Организация на сватбата
(Модератори:
fiibi_bg
,
Капризче
) > Тема:
РИТУАЛНА ЗАЛА ИЛИ ИЗНЕСЕНА ЦЕРЕМОНИЯ?
Страници:
1
...
4
5
[
6
]
7
8
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: РИТУАЛНА ЗАЛА ИЛИ ИЗНЕСЕНА ЦЕРЕМОНИЯ? (Прочетена 167164 пъти)
Deliysky
Сватбен ШАМАН
Публикации: 1353
www.Deliysky.com
Отг: РИТУАЛНА ЗАЛА ИЛИ ИЗНЕСЕНА ЦЕРЕМОНИЯ?
«
Отговор #75 -:
ноември 18, 2011, 16:01:33 »
:offtopic:Няма нищо, което не ми харесва в тези коментари.Мислите си, че много знаете, всъщност нищо не знаете. Просто изнасянето на книгата е абсолютно забранено. Разпоредбата е категорична. Цитирам - Гражданският брак се извършва от упълномощените за това лица, на упълномощените места. Това е разпоредбата на кмета. Книгата - регистър е забранено да се изнася от ритуалната зала. На Лебеда всичко става за парички и се използва някаква малка вратичка или някой си затваря очите. Това отдавна се обсъжда, по едно време не ставаше. Нищо не пречи да ви вземат парите ( 331лв беше преди) и една седмица преди брака да ви кажат , че няма да стане, защото еди кой си е забранил. Аз знам за такъв случай. Знам и за друг в който този театър може да стане за 100лв( без изнасяне на книгата обаче). Знаете ли какви сте всички тука - попрочели някоя и друга тема и вече всичко знаят.Аз зная че нашите мнения се таксуват като почти нежелани, затова и ще спра да пиша скоро. Просто наскоро и аз минах по вашия път, направих някой грешки, като повечето от вас. Но това няма как да разберете, ще стане ясно какво не знаете, след сватбата. А сега останете си със здраве и с убеждението, че всичко ви е ясно.Аз ще спра с постовете, за да не се натрапвам, ако някой има нужда да пише на лични.
«
Последна редакция: ноември 18, 2011, 16:03:56 от Deliysky
»
Активен
Ellito
Ентусиаст
«
Отговор #76 -:
ноември 18, 2011, 16:45:36 »
С риск да съм много
. От доста време чета форума, въпреки че не пиша никак често. Бих искала само да кажа, че този път така наречените "професионалисти" според мен имат много голямо право и тона в последните постови е продиктуван от нежелание да бъдат разбрани. Това е мое лично мнение и не искам по никакъв начин да засягам някой. Но истината е ,че някои неща си остават в разрез със закона, въпреки че се предават от уста на уста .
«
Последна редакция: ноември 18, 2011, 16:56:08 от Ellito
»
Активен
Деница Звездица
Global Moderator
Сватбен ГУРУ
Публикации: 863
Dum spiro, spero!
«
Отговор #77 -:
ноември 18, 2011, 16:47:31 »
Момичета, аз пък да кажа, че когато някой е малко по-груб, има за какво да се сърдим, но когато сяда, за да ви обясни от какво можете да се опарите и какъв е закона, не виждам защо скачате така. То са удивителни, то са прехласвания, точно женски му настроения, а не израз на принципи. Форумът е за споделяне, но не е маловажно да информира за това кое е правилно и кое не, пък било чрез професионалистите понякога, а не да се надприказвате една друга как може да се мине "между капките" и да се поизлъже системата. Ако това ще ви е споделянето, айде мерси, и вие не сте полезни на никой в перспектива, колкото и да се биете в гърдите, че форумът е за нас булките или тях младоженците, или онези свекървите. Форумът е за всички и няма от какво толкова да се възмущавате само, задето не ви харесва, че книгата се изнасяла или не. Хората ви обясниха причините да се случва това или не, ама вие всяка дума превръщате в голям зор, аман от докачливост значи. И за да не вземете да се сбъркате нещо, аз съм обикновена бъдеща булка, а не агенция или конспиративен връзкар.
Активен
veseto_87
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2189
«
Отговор #78 -:
ноември 18, 2011, 16:54:53 »
Както вече споменах, не казвам, че Делийски не е прав за нещата, които казва. Просто смятам, че тонът му не е никак приятелски и че е доста враждебно настроен без основателна причина. А тези обобщения, които прави за това кой какъв е и квалификациите, които дава...
Активен
theone
Професор
Публикации: 482
«
Отговор #79 -:
ноември 18, 2011, 17:07:23 »
въпросът не е в конкретната книга. постоянно негативни коментари с изключително груб тон се правят от определени хора, създаващи почти винаги конфликтни ситуации и открито обиждащи останалите участници. нека всеки да си каже мнението с респект. ако някой тук е свикнал на подобно отношение и тон аз не го смятам за нормално.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
www.Deliysky.com
«
Отговор #80 -:
ноември 18, 2011, 17:28:50 »
The One
, Към клиентите си се отнасям със сигурност много внимателно.Тука не пиша за клиентите си, пиша като потребител във форума. На няколко пъти оцених твоята компетентност по някой въпроси, но не бива да се дават коментари, там където човек не е компетентен. Твоята сватба ще бъде в район много далеч от това което се коментира. Случаят е леко деликатен и напълно непознат за хора който не са минали по този път.Нормално е да направя леки разяснения, при положение че познавам служителките и сме говорили точно по този казус на четири очи. Сега ще го обясня в детайли пък вие продължавайте да се мислите за компетентни. Специално проведох и разговор с една служителка от въпросното ведомство . Така, че информацията ми е съвсем прясна:
Изнасянето на прошнурованата книга (нарича се регистър) е абсолютно забранено. Навсякъде. Особено в Панчарево. Прави се, за ваше улеснение , не го коментирайте публично, правите мечешка услуга. Точно казуса Панчарево-Лебеда струва уволнението на една дългогодишна служителка от същата зала. Точно тази, която сега е обещала, е много запозната със случая. Същия сценарии се случва в малки населени места в БГ, със знанието на кмета. В едно село например, кмета е и длъжностното лице. Значи получава се , че той нарушава разпоредбата и трябва сам да се накаже. Парадоксално нали? На някои места, без да се вдига излишен шум, се предлага, но това не е законно! Има и такъв парадокс, че добър адвокат може да оспори вашия брак сключен по този начин. За мен лично , всичко това е излишна бюрокрация, но харесва ли ми или не, нямам право да коментирам закона. Защото не съм наясно, какво са имали впредвид, когато са го писали. Поради тези причини, такива уговорки крият известен риск, да бъдат отменени в последния момент. Когато плащате, никъде не пише , че ще ви донесат книгата на крака, плащате за съвсем друга услуга - служителката да дойде на посоченото от вас място. Това в София струва 331лв. За мераклиите да спестят някой лев, и за
собствената ми антиреклама
- познавам дългогодишната уволнена служителка от Панчарево, тя прави същия ритуал за 100лв. Сключването на граждански брак в София в делничен ден струва 0лв.
:offtopic:Надявам се да съм бил полезен. Бих се извинил на всички обидени, но ми писна да чета някакви бисери, от хора който изобщо си нямат на идея, за какво става въпрос. Хора, когато не сте запознати, не пишете, заблуждавате другите, не им правите услуга. На всеки бих помогнал, стига да мога, питайте, ние определено имаме повече инфо. Пък нека си остане антиреклама за мене, всеки да го разбира както му харесва.
«
Последна редакция: ноември 18, 2011, 17:32:21 от Deliysky
»
Активен
theone
Професор
«
Отговор #81 -:
ноември 18, 2011, 17:50:30 »
Deliysky
,
последният ти пост е изкючително полезен. благодаря! вярно е също, че изнасянето на книгата изрично забранено със закон, прави брака невалиден и юридически нищожен. което от своя страна води до възможни много неприятни ситуации, особено ако се стигне до развод и едната страна реши, че е в изгодна ситуация да използва това. длъжностните лица, допускащи изнасянето да се случи трябва да носят отговорност по гпп. оценявам мнението ти и смятам, че е изкючително важно за обмислящите изнесен ритуал (като мен). мисля, че ще е най-добре ако подпишем предварително само двамата и свидетелите, а изнесеният ритуал да е просто размяна на валове.
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
www.Deliysky.com
«
Отговор #82 -:
ноември 18, 2011, 17:58:54 »
Цитат на: Deliysky в ноември 18, 2011, 16:01:33
:offtopic:Мислите си, че много знаете, всъщност нищо не знаете. .................................................
. Знаете ли какви сте всички тука - попрочели някоя и друга тема и вече всичко знаят...........
:offtopic:Да , сега обърнах внимание, в детайли на поста си.Публични извинения на обидените. Обаче , ако трябва да съм откровен, може да е малко грубо, но има известна доза истина. Няма как да коментираш нещо с което не си запознат и да не реагирам. Защото това е форум за взаимопомощ, добре е помоща да е реална, не просто хипотетична. Принципно си изпуснах нервите, в момента помагам на мой роднина да организира сватбата си от чужбина. И той има много идеи, също като вас. Обаче не всичко може да се случи както вие искате, някои неща завинаги ще си останат в сънищата ви. Понякога причините са субективни, понякога са у вас. Аз прекалено бързо виждам къде може да се объркате сами. И да кажем , също като вас съм по-емоционален, и реакцията ми е емоционална. Не е редно да се прави такова сравнение с работата ми, там има други правила. Надявам се от тук нататък засегнатите да приемат извиненията ми, останалите да съумеят да извлекат полза от постовете ми. Модераторите, ако преценят, може да модерират, каквото сметнат за нужно. Виждам, че и вие самите започвате да го оценявате, независимо от малко по-нетактичния ми тон.
«
Последна редакция: ноември 18, 2011, 18:04:23 от Deliysky
»
Активен
theone
Професор
«
Отговор #83 -:
ноември 18, 2011, 18:21:50 »
реших да погледна в семейният кодекс, защото въпросът е важен и ме заинтригува. оказва се, че няма законова пречка бракът да се сключи не в ритуална зала, така че изнасянето на тази книга не би трябвало да е проблем:
Място на сключването на брака
Чл. 8. (1) Встъпващите в брак избират свободно общината, в която да сключат брак.
(2) Бракът се сключва публично на място, определено от кмета на общината.
(3) Бракът може да бъде сключен и на друго място по преценка на длъжностното лице по гражданското състояние при наличие на уважителни причини.
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135637484
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
www.Deliysky.com
«
Отговор #84 -:
ноември 18, 2011, 20:59:51 »
Цитат на: theone в ноември 18, 2011, 18:21:50
(2) Бракът се сключва публично на място, определено от кмета на общината.
(3) Бракът може да бъде сключен и на друго място по преценка на длъжностното лице по гражданското състояние при наличие на уважителни причини.
И какви са уважителните причини?!? Не ми харесва как изглежда залата ли?!?
Мога да ви дам конкретни примери за изключенията, те са различни от вашите желания:
1.В гр.Банкя , близо до София, 2 години се извършваше ремонт на залата. С молба до кметицата (има видимо изключение) , ритуалите ( с писмено разрешение) се извършваха в ресторантите посочени от младоженците.
2.В град София, в общината се правят бракосъчетания, за определени люде ( богоизбрани
) . Пак със специална писмена заповед. И с упълномощаване на определено лице , може и да не е служител на Ритуалните зали - кмет, кметски наместник, други служители. Такива сватби има по 1-2 на година. В другите големи градове също. В малките градчета ролята на обредна зала играе кметството ( законно т.2), а длъжностното лице е служител в кметството. В селата също. Едно е ясно - изнасянето на книгата извън посочените места (пак в т.2) е незаконно. Друг е въпросът, че във всяко избрано от вас село, кметицата може да ви венчае на мегдана. Мисля, че темата е изчерпана, празни разсъждения не са нужни. Ако някой има реално инфо , което би било от полза, нека го напише.
А понеже темата е за ресторантите - мисля, че след този спор се изясни - каква е спецификата и защо не се носи книгата в ресторанта. Да по-удобно е, да по-красиво е, да пести се време и нерви, да и аз така исках преди 2 месеца. Но си има закон, и като всеки закон е редно да се спазва. Както се изясни, има си съвсем разумни решения вашите желания. Това е изнесеният ритуал.
«
Последна редакция: ноември 19, 2011, 02:10:04 от Deliysky
»
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #85 -:
ноември 18, 2011, 21:19:41 »
Цитат на: theone в ноември 18, 2011, 18:21:50
реших да погледна в семейният кодекс, защото въпросът е важен и ме заинтригува. оказва се, че няма законова пречка бракът да се сключи не в ритуална зала, така че изнасянето на тази книга не би трябвало да е проблем:
Място на сключването на брака
Чл. 8. (1) Встъпващите в брак избират свободно
общината, в която
да сключат брак.
(2) Бракът се сключва публично на място,
определено от кмета
на общината.
(3) Бракът може да бъде сключен и на друго място по преценка на длъжностното лице по гражданското състояние
при наличие на уважителни причини
.
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135637484
1 Могат да избират общината, но не и мястото!!!
2 Мястото определено от кмета е ритуалната зала. То се определя веднъж а не при всяка сватба.
3 Уважителни причини са: Тежко болен на легло, инвалид, затворник и др. Какви са вашите уважителни причини? - Така Ви харесва. За шоу. На мястото на колегата Делиски не бих се извинявал. За какво??? За това че дава правилни съвети ли??? Обидени не веждам. Нито обидни квалификации.
Това, че хора които не знаят редовно "раздават" съвети на ляво и на дясно е неоспорим факт. Това не е само в тази тема.
Ще повторя една моя фраза - Съветите тук се дават от компетентни професионалисти, останалите питат!!!
Не виждам пречки да си направите шоу в който и да е ресторант, като се разпишете на бял лист поставен в папка след речта и пожеланията на длъжностното лице.
P.S. Виждам, че вече колегата ме е изпреварил с мнение по този въпрос и ми е взел думите от устата.
«
Последна редакция: ноември 18, 2011, 21:37:41 от AIVEN
»
Активен
theone
Професор
«
Отговор #86 -:
ноември 18, 2011, 21:35:31 »
поредното ''професионално'' постче
AIVEN
, ти компетентен ли си в правната област. отговорът е НЕ, така че не виждам как изказваш ''компетентно'' мнение по тези въпроси?!?!? до колкото знам си диджей, или греша?
deliysky
, семейният кодекс е ''закона'' занимаващ се с тези въпроси. няма друг. когато казваш, че е незаконно извади закона и линк към текста... иначе са просто празни думи
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #87 -:
ноември 18, 2011, 21:56:03 »
Цитат на: theone в ноември 18, 2011, 21:35:31
поредното ''професионално'' постче
AIVEN
, ти компетентен ли си в правната област. отговорът е НЕ, така че не виждам как изказваш ''компетентно'' мнение по тези въпроси?!?!? до колкото знам си диджей, или греша?
deliysky
, семейният кодекс е ''закона'' занимаващ се с тези въпроси. няма друг. когато казваш, че е незаконно извади закона и линк към текста... иначе са просто празни думи
Всички които се занимават професионално с организацията на една сватба (независимо в какъв аспект) могат да изкажат по-компетентно мнение от една кандидат-булка. Регистрацията ти от месец септември т.г. не предполага голяма компетентност в организацията на сватби.Постовете ти го доказват и в правен, и в какъвто искаш аспект. Ние сме в този форум от години. Тук са се коментирали тези теми много преди ти да мислиш за сватба. Не се засягай, а си вземи бележка, за да не станеш от тези булки, които след сватбата пишат тук как са я прекарали, и плюят против ресторанта или нечие обслужване. Точно това искаше да каже и колегата. Да не би да си платите за книгата и после да Ви отрежат. Там където ти отиваш ние сме били отдавна. Никой не иска да те обиди. Колегите понякога се дразнят от некомпетентността и изказват мнение но това е за да предпазят някой от грешки.
«
Последна редакция: ноември 18, 2011, 21:59:59 от AIVEN
»
Активен
famille
Ентусиаст
«
Отговор #88 -:
ноември 18, 2011, 23:41:44 »
Така и така тази тема очевидно отиде по дяволите, а аз отдавна минах на лични по тази причина, та поне да се изкажа.
Мили бъдещи булки, това е сайт за ... бъдещи булки. Форумът е за ... бъдещи булки, които споделят, търсят, обменят информация от и за други ... бъдещи булки. Това е ценното на подобни теми - търси се независимата оценка, била тя професионална или не, компетентна или не, от хора в същата ситуация.
Затова, призовавам ви да бъдете честни, открити и колкото си искате некомпетентни в мненията си!
Споделяйте впечатленията си точно такива, каквито са, защото с 2 или 200 поста - един средно интелигентен потребител ще разбере дали сте истински или скрити рекламодатели. И му е важно именно вашето "потребителско" виждане, защото колкото и да е несправедливо, наивно или погрешно, то най-вероятно ще е най-близо до това на другите бъдещи булки. Лесно е да се "светне" човек, че Вие нямате професия "булка", предполагаемо ще имате един такъв голям ден в живота и може и да не сте наясно с това и онова от техническата страна...Всъщност, нали и затова сте тук.
Относно изнасянето на книгата - да, незаконно е, знам го перфектно по професионални причини (както и мога да измисля хиляди съвършено законни уважителни причини за заобикалянето на правилото - както се казва: законът е тясна врата в широко поле). И последващите коментари "ама защо да го пазя в тайна" са може би наивни или неуместни. Но ако тръгна към моите клиенти с подхода - "как можа да го направиш това" или "много си отворен, ама нищо не разбираш", мога да спокойно да си пусна кепенците и да прекратя практиката си.
Мили момичета, не се сърдете на "професионалистите". Това е класическа (макар и много тъпа) грешка в работата на всеки - в един момент нещата са ти толкова ясни в твоята сфера, че започваш да се чудиш как другите не могат да го проумеят и да дрънкат/правят такива глупости. Или, не дай си Боже, да ти противоречат на теб - професионалиста. Само че такива хора забравят, че тяхната професия съществува именно благодарение на некомпетентността на другите в тяхната област. И тънката разлика между професионалист и пишман такъв е именно в това как ще поднесат новината за необходимостта да им се довериш: "Леле, колко си зле..." или "Това е твоят ден, приеми моят съвет за..."
Ако получите приятелски съвет, приемете го, ако е злобен или назидателен, подминете го - вече е "професионални" лекьосан.
С най-добри пожелания!
Активен
Deliysky
Сватбен ШАМАН
www.Deliysky.com
«
Отговор #89 -:
ноември 19, 2011, 01:06:46 »
Цитат на: famille в ноември 18, 2011, 23:41:44
И тънката разлика между професионалист и пишман такъв е именно в това как ще поднесат новината за необходимостта да им се довериш: "Леле, колко си зле..." или "Това е твоят ден, приеми моят съвет за..."
Много добре формулирано. Показваш на някого нещо което е бяло, на човека му се струва леко сивеещо. Любезно подканваш да го огледа още веднъж и да установи, че нещото е бяло, обаче отсреща се твърди, че това е черно. Е там е проблема. Безсмислен спор и то не по темата. Защо потребителката
Theone
, ме кара да чета въпросния закон, та аз се сблъсквам с него служебно и зная какъв е реда. По-добре, вие прочетете въпросният пасаж от закона постнат няколко пъти. Там пише кое е законно и кое не. Цитирам отново Theone -
deliysky, семейният кодекс е ''закона'' занимаващ се с тези въпроси. няма друг. когато казваш, че е незаконно извади закона и линк към текста... иначе са просто празни думи
Празни думи са разсъжденията от типа хайде да тълкуваме закона и да се намираме на приказки. Всяко нещо, което аз съм описал в постовете си се базира на действителни случки и последствията от тях. Става въпрос за събития на който лично съм присъствал и участвал. Кое е по-стойностно, моята информация подкрепена от реални доказателства или интерпретациите на закона направени от човек, който за първи път го е прочел, а даже и в момента може би не живее в БГ. Сърдите се или не, бъдете малко реалисти, отстъпвайте когато не сте прави. Та нали в спора се ражда истината? Тук няма място за обиди или избиване на комплекси от типа " настъпиха ме в един пост, непременно трябва нещо да отговоря". Пък и внимателно си прочетох всички постове и макар тонът ми да не е бил най-подходящия, не видях никакви конкретни обиди от моя страна, както се твърдеше. Да естествено , направих си известна антиреклама с този спор, все още се надявам информацията да е ценна за бъдещите булки и да оценят жеста ми. Радвам се , че това вече беше направено в няколко поста по-нагоре.
А какво точно твърди Theone, все още не разбирам. Забелязвам ,че даже си противоречи. Един път се съгласи с даденото от мен обяснение, в следващия пост ми противоречи. Бих помолил модератрите да почистят всичко което не е по темата, оттеглям се от спора.
«
Последна редакция: ноември 19, 2011, 02:50:48 от Deliysky
»
Активен
Страници:
1
...
4
5
[
6
]