Здравей, Гост    Вход: 

Регистрация   Забравена парола
Карта на сайта    Сватбен речник

Добре дошъл, Гост.

ноември 16, 2024, 21:54:17

Добре дошъл, Гост.

За вход използвайте лентата в горната част на екрана!

Новини:

Начало   Помощ Търси Календар Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 35   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА!!!  (Прочетена 173108 пъти)

didi_vla1983
Сватбен ГУРУ
Публикации: 808

най-прекрасния син на света!!!!!!!!!!!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #420 -: декември 21, 2007, 16:42:20 »

блазе ти....аз още на никъде не съм...с тая проклета работа cray cray cray
а като си представя какво ще е сега уикенда преди коледа по магазините....Направо не ми се ще да си помислям кога и откъде ще ги куувам тия подаръци girl_impossible
Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436

Мама на едно малко диване!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #421 -: декември 21, 2007, 18:05:15 »

аз не съм купила нищичко като почнем от окраса за вкъщи и свършим с подаръци нищичко малее изложих се тая година
Активен
darling
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1371

....братска обич.....

Моят сватбен албум

« Отговор #422 -: декември 21, 2007, 19:55:25 »

Бъдни вечер 24 декември
Наричат този празник още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.
Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за тома съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия - тогава се викат гости.
На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го вкъщи и го палели в огъня. Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището.
Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти - земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват. Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.
Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея - 7, 9 или 12. Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала. Гозбите обаче са постни. Трапезата трябва да е отрупана с всички, което се произвежда в домакинството: варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, пълнени чушки с боб (или ориз), ошаф, туршии, лук, чесън, мед и орехи, вино. В някои краища правят също тиквеник, зелник . Слага се също така запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия - всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден. На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. На този член от семеяството, на когото се падне паричката, през цялата година ще му върви и ще бъде здрав и щастлив. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама. До трапезата се поставят различни предмети - ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили. Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла. От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място - за мъртвите /починал близък или роднина/. През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.
Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Те са момчета от осем до дванадесет годишна възраст. Това ходене се нарича “коледуване”. Всяко коледарче носи дрянова пръчка. Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.
Активен
mandarinka
Сватбен ГУРУ
Публикации: 619

Моят сватбен албум

« Отговор #423 -: декември 21, 2007, 21:17:46 »

Весели празници и от мен момичета! МНого любов ви пожелавам! МНого щастие, късмет и повече усмивки!
Активен
veselyshko
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1013

красота :)

« Отговор #424 -: декември 21, 2007, 22:20:21 »

Милички пожелавам ви едни изключително весели празници изпълнени с много любов и разбирателство  give_rose give_rose heart Бъдете много здрави, щастливи и нека през тези хубави дни най- бленуваните мечти на всички да се сбъднат  give_rose elf5 Santa Christmas tree
Диди и Клео спокойно аз също не съм купувала подаръци за никой  Girl_hide Срам не срам и на мен от толкова работа не ми остана никакво време та и аз сега в последния момент ще трябва да пазарувам  Girl_hide Но то има още време така че няма да се предаваме, а ще щурмуваме магазините  girl_wink  good
Активен
didibaby
Баш Майстор
**
Публикации: 1881

« Отговор #425 -: декември 22, 2007, 08:14:58 »

Аз приключих с пазаруването миналата седмица, подаръците са опаковани от понеделник, подредени в торби по предназначение и готови за пренасяне до къщата на свекърите, където ще прекараме Коледа. А моят съпруг от няколко часа се е затворил в едната спалня да опакова подаръци милия, нямам търпение да видя какви ги е свършил!  sarcastic
Активен
tonitta
Заслужил майстор на спорта
Публикации: 2429

Моят сватбен албум

« Отговор #426 -: декември 22, 2007, 19:12:21 »

Весели празници и от мен момичета! @}->--Желая ви много приятни семейни мигове, изпълнени с любов, разбирателство и домашен уют! give_rose
Аз обожавам тези дни през годината, тъй като се виждам с всички любими хора,всеки е настроен празнично и тържествено, всичко е украсено,а децата са така превъзбудени в очакване на дядо Коледа!Става ми едновременно мило и някак меланхолично...А тази година си имам и ново семейство-мое, наше семейство!!! yahoo
Тази вечер и ние приключихме с подаръците и вече съм спокойна!Естествено най-много има за децата!Дано са доволни и щастливи!На бъдни вечер всяка година сме в нашите и със семейството на сестра ми и е много приятно,защото майка и татко приготвят много традиционни ястия и е толкова мило и уютно!А на самата Коледа обядваме със семейството на мъжа ми-там също е много весело! girl_wink
Желая ви още веднъж всичко най-хубаво и не забравяйте-казват,че каквото си пожелаеш на бъдни вечер преди да заспиш се случва!Желая ви го от сърце!!! give_rose
Активен
BaBy
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1071

Моят сватбен албум

« Отговор #427 -: декември 22, 2007, 21:25:19 »

Весели празници и от мен, мили кукли сладки!!!
Нека с раждането на Христос за всички вас се роди година, изпълнена с много любов, разбирателство, късмет, щастие, положителни емоции, успехи, приказни мигове, много усмивки и разбира се -най-много здраве!!!!!
 yahoo yahoo yahoo yahoo yahooЖелая ви весело посрещане както на Коледа, така и на Нова година!!!!!!! Усмихвайте се повече, радвайте се на семействата си и бъдете благословени!!!!
give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose give_rose
Аз съм готова със всички подаръци и украси, всичко е опаковано и накичено и съм много доволна!!!  Bravo Но от утре какво ме чака...готвене, приготовления, правене на сладки, подреждане, оправяне, само като си мисля и вече ме мързи... funnytooth funnytooth funnytooth
Ама тове си е част от празниците, няма как! Wink blum
Бъдете щастливи и още веднъж- ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИИИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! yahoo
Активен
Natalia Borisova
Публикации: 2243

Моят сватбен албум

« Отговор #428 -: декември 24, 2007, 14:47:46 »

Искам да пожелая на всички една прекрасна Коледа  Santa2 и весело изкарване на Бъдни Вечер!  CHEERS
Активен
Бебче
Сватбен ГУРУ
Публикации: 914

Моят сватбен албум

« Отговор #429 -: декември 24, 2007, 16:10:34 »

Мацки сладки, пожелавам ви на всички една много приказна и вълшебна Коледа! Нека дядо Коледа донесе на всички по един чувал пълен със здраве, усмивки, позитивни емоции, късмет и разбира се много любов! Бъдете щастливи и се обичайте! Весела Коледа! Christmas tree santz Santa Santa2 elf5 DEER
Активен
kleo_20
Leader
Публикации: 5436

Мама на едно малко диване!!!

Моят сватбен албум

« Отговор #430 -: декември 24, 2007, 16:11:08 »

Днес е Бъдни вечер  good вечерта на чудесата!желая по едно красиво чудо на всяка от вас!не забравяйте в 12тия час да си пожелаете по нещо гледайки към звездите аз го правя всяка година и смея да твърдя че до сега всичко ми се е сбъдвало!!!желая ви много здраве и щастие нека всяко ваше желание е мое пожелание!през годината само радостни и красиви мигове за вас и близките ви!обичайте се give_rose
Активен
Picolina
Публикации: 2748

Моят сватбен албум

« Отговор #431 -: декември 24, 2007, 17:54:14 »

На всички желая ВЕСЕЛА КОЛЕДА и ви поздравявам със следващото клипче:
http://www.elfyourself.com/?id=1758519209
Активен
*mwpo
Професор
Публикации: 479

« Отговор #432 -: декември 24, 2007, 17:59:50 »

Мили момичета,
желая Ви най-красивата и вълшебна Коледа, една успешна Нова Година. Бъдете много щастливи и заобиколени от истински хора.
И желая на всички по едно малко чудо на Коледа:)
Активен
dani81
Сватбен ШАМАН
*
Публикации: 1283

Моят сватбен албум

« Отговор #433 -: декември 24, 2007, 19:03:35 »

Весела коледа на всички Christmas tree Пожелавам ви много красиви мигове и щастие  gcrst
Активен
didibaby
Баш Майстор
**
Публикации: 1881

« Отговор #434 -: декември 25, 2007, 04:27:38 »

Пожелавам на всички една тиха и свята нощ! Честита Коледа!

* Christmas_04.jpg (64.01 KB, 302x473 - видяно 233 пъти.)
Активен
Страници: 1 ... 27 28 [29] 30 31 ... 35   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: