Здравей,
Гост
Вход:
Карта на сайта
Сватбен речник
Начало
Сватбата
Форум
Албум
Мода
Конкурс
Добре дошъл,
Гост
.
ноември 25, 2024, 01:40:32
Добре дошъл,
Гост
.
За вход използвайте лентата в горната част на екрана!
Новини:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Вход
Сватба, Булка, Пожелания - Всичко за сватбата - Сватбен Форум Svatbata.bg
>
Приготовления за сватбения ден
>
Всичко около сватбата
(Модератор:
магито
) > Тема:
Ергенско и моминско парти: ЗА или ПРОТИВ - 2 част
Страници:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...
30
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Ергенско и моминско парти: ЗА или ПРОТИВ - 2 част (Прочетена 149150 пъти)
Pachoran
Сватбен ШАМАН
Отг: Ергенско и моминско парти: ЗА или ПРОТИВ - 2 част
«
Отговор #195 -:
април 09, 2009, 21:38:48 »
И аз се чувствам засегнат за това, че съм против партитата /още повече в деня преди сватбата/. Човек, ако случайно влезе тук ще си помисли, че Ви е навик да посещавате подобни заведения. И това, че съм против не ме прави старомоден или комунист. Подкрепям мнението, че у нас има изкривена представа за парти /не само тези свързани със сватбата като събитие/. И кой е казал, че партито трябва да бъде в заведение само.
Активен
bubka
Заслужил майстор на спорта
Загубил всичко, не загубвай себе си ...
«
Отговор #196 -:
април 10, 2009, 08:47:55 »
Тъй като този спор наистина взе да излиза от добрия тон и най-вече да насажда едно разбиране - че моминско/ергенско парти се отъждествява с възможност за изневяра, аз реших да потърся малко повече информация по въпроса за тези вечери според българските традиции.
Та това, което открих за моминската вечер е, че неомъжените приятелки на момичето се събират вечерта преди сватбата у тях - плете се венецът, който се поставя на вратата в сватбения ден (има и други традиции, свързани с този венец, но да не изпадаме в подробности), също така се сплитат косите на момичето, което символизира преминаването й от мома в омъжена жена. При момчетата, знам че има някаква традиция с бръснене - не помня дали е вечерта преди или сутринта на сватбата.
Който има желание може да намери достатъчно информация.
Идеята на тази тема, според мен е, не да се спори и обижда на доверие и изневери - това няма нищо общо с моминското/ергенското парти и е съвсем друга тема. По-скоро всеки да каже дали е За или Против и евентуално да сподели как е било неговото парти или партито, което е организирал например на приятел, за да е полезна тази информация и на бъдещите потребители.
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #197 -:
април 11, 2009, 14:17:59 »
Незнам до колко тази информация ще е полезна на някой и с какво? На тези партита никой от мъжете не възнамерява да се бръсне щото "вече е мъж" или пък жените да си сплитат косите.Все си мисля че за друго става въпрос.И точно за това другото аз СЪМ ПРОТИВ.
Как пък не се намери някои да изкопира някоя хубава традиция, а все простотий и дивотий от дивия запад. На пример да се узакони цъковния брак и да се признава от всички институций. А не в общината да се опитват да заместят църковните ритуали като правят някви пародий на вечавка.
Активен
Amelia
Баш Майстор
Публикации: 1556
«
Отговор #198 -:
април 12, 2009, 00:12:21 »
аз опредалано се надявам да излезем с двете ми най-близки приятелки / едната ми е сестра, де../ и да се посмеем, както ние си знаем. Ние си ходим все в едно и също кафенце и се надявам пак д асме там. Това за мен би било най-страхотното момичнско парти. Другите идеи - аз съм твърдо и категорично против!
за ергенското парти - той да си решава, аз нямам думата. Е, против глупавите до безобразие американски традиции съм, но с тях не свършва светът - идеи още колкото искаш. така че той да си избере неговият вид ергенско парти.
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #199 -:
април 12, 2009, 17:57:15 »
Амелия, Надявам се че повече трезвомислещи като теб булки ще има за напред в БГ.
Активен
tonibonboni
Сватбар
Публикации: 173
«
Отговор #200 -:
април 16, 2009, 14:22:59 »
Аз съм ЗА така наречените "партита".
Нашата сватба е на 23.05.2009г. Нямам представа за кога се организират нашите "партита", тъй като те се подготвят от приятелите ни. Това "парти" обаче за мен означава да се видя с всичките си приятелки накуп, да отидем в някое хубаво заведение, да танцуваме, да се забавляваме!
Не знам защо наистина тази вечер се свързва с възможността за изневяра?! =]Някой по-напред беше казал много хубаво, че ако някой е решил да изневерява, не му е необходимо ергенско или моминско парти, за да го направи. Ако младоженците си нямат доверие, не знам защо ще бъдат младоженци...
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #201 -:
април 16, 2009, 22:26:24 »
Според мен в Бг тези партита нямат нищо общо с първоисточника и поради тази причина просто трябва да се смени името ергенско и моминско парти,с нещо друго.
Активен
Amelia
Баш Майстор
«
Отговор #202 -:
април 17, 2009, 00:01:31 »
Хе-хе, да ама това май е мисия невъзможна.
Момичета
, а носят ли се подаръци на моминското парти като на бебешкото или не? За тачи част не съм в час.
Моята сестра и кумата решиха единодушно, че ще ме изненадат с такова парти. Чудно ми е само кого ще поканят, ама да му мислят.
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #203 -:
април 17, 2009, 15:10:58 »
А е стига бе.... И бебешко парти ли има? Не беше ли прощапулник или погача? Какво сте я захапали тази дума?
Активен
Amelia
Баш Майстор
«
Отговор #204 -:
април 17, 2009, 15:23:43 »
Ами това не е българска традиция. И се прави преди да се е родило бебето...американски измишльотини
Активен
peteto77
Сватбар
Публикации: 185
«
Отговор #205 -:
април 17, 2009, 15:27:23 »
Цитат на: Amelia в април 17, 2009, 00:01:31
Момичета
, а носят ли се подаръци на моминското парти като на бебешкото или не? За тачи част не съм в час.
Амелия, аз знам, че се носят подаръци... най-често приятелките на бъдещата булка купуват еротично бельо, нощничка за първата брачна нощ, спа процедури,
козметика, глезотиики
... може и стриптизьорче да ти вземат
Активен
BaBy
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #206 -:
април 17, 2009, 15:30:57 »
Казва се Baby Shower и се прави в напреднала бременност, когато се събират жени, приятелки и роднини на бъдещата майка и и подаряват подаръци, но у нас това не се прави, защото първо имаме други традиции и второ сме малко по-суеверни, защото в крайна сметка много неща могат да се случат преди раждането , а и по времето му. Мисля, че достатъчно традииции от други народи сме усвоили, тази е малко излишна, наистина, колкото до подаръците, Амелия, незнам, аз сега в събота като бях ан партито на кумата ми, не и подарих нищо, защото не сметнах за необходимо!:)
Активен
peteto77
Сватбар
Публикации: 185
«
Отговор #207 -:
април 17, 2009, 15:35:09 »
Цитат на: peteto77 в април 17, 2009, 15:27:23
Амелия, аз знам, че се носят подаръци... най-често приятелките на бъдещата булка купуват еротично бельо, нощничка за първата брачна нощ, спа процедури,
козметика, глезотиики
... може и стриптизьорче да ти вземат
ама това приятелките ти си го решават... не можеш да им кажеш... искам подаръъъъциии!!!!!
Активен
BaBy
Сватбен ШАМАН
«
Отговор #208 -:
април 17, 2009, 15:38:34 »
Хаххаха, е да, де, наистина те си го решават, ама аз реших, че след като я гримирах за вечерта, няма какво да й подарявам
)) пък и сега, тя предната седмица имаше рожден ден, после моминското, после идват празници, после е сватбата им, после пак има празници, а аз не ги копая парите пред блока и реших да не и правя подарък за моминското:)))))
Активен
AIVEN
Сватбен ГУРУ
«
Отговор #209 -:
април 17, 2009, 15:44:37 »
Цитат на: Amelia в април 17, 2009, 15:23:43
Ами това не е българска традиция. И се прави преди да се е родило бебето...американски измишльотини
Активен
Страници:
1
...
12
13
[
14
]
15
16
...